Класичний
Для початку розповімо про найпоширеніший і найпопулярніший варіант соусу, який подається разом із котлетами. З інгредієнтів знадобиться 100 г томатної пасти, 3 часточки часнику, 1 головка цибулі, 5 ст. л. борошна без гірки, 600 мл води, 50 мл олії, морквина, сіль, приправи. Зазвичай для соусу беруться спеціальні приправи для котлет або додаються ті, що більше подобаються за смаком.
Процес приготування:
- Наріжте цибулю кубиками або півкільцями.
- Подрібніть моркву на крупній тертці, часник порубайте або видавіть через прес.
- Добре розігрійте пательню, насипте туди борошно й обсмажте кілька хвилин без олії, поки воно не стане коричневим. Завдяки цьому з'явиться легкий горіховий присмак у підливи.
- Додайте воду в сковороду (її ще можна замінити бульйоном). Вливайте її повільно та постійно помішуйте, щоб не з'явилися грудки. За необхідності скористайтеся занурювальним блендером.
- Додайте сіль, спеції, доведіть рідину до кипіння, потім злийте соус в окрему ємність.
- Налийте в сковорідку олію та обсмажте в ній овочі до повної готовності.
- Додайте томатну пасту і все перемішайте. Вона має кілька хвилин обсмажитися, щоб зник металевий присмак.
- Залийте вміст сковорідки соусом і тушкуйте на повільному вогні 7 хвилин.
При подачі котлети зверху посипають свіжою зеленню. Така підлива підходить до парових, смажених або запечених котлет. Соус подають окремо з гарніром або поливають ним страву зверху. Підлива виходить свіжішою, якщо замість томатної пасти використовувати подрібнені помідори.
Сметанний
З використанням кисломолочних продуктів виходять ніжніші підливи з легкою кислинкою. Для приготування знадобиться цибулина, морквина, по 2 ст. л. л. жирної сметани і томатної пасти, 1 ст. л. борошна, олія для смаження, 200 мл води або бульйону, спеції.
- Наріжте цибулю кубиками, а моркву подрібніть на дрібній тертці. Чим тонше нарізані овочі, тим смачнішим вийде соус.
- Розігрійте сковороду. Обсмажте на ній цибулю, потім додайте морквину і тушкуйте все разом близько 10 хвилин.
- У засмажку додайте томатну пасту (або кетчуп), бульйон, спеції з сіллю.
- Покладіть сметану і тільки після цього все перемішайте.
- Додайте просіяне борошно, щоб не утворилися грудочки. Деякі попередньо обсмажують її на сухій пательні, щоб вона змінила колір.
- Тушкуйте соус близько 7 хвилин, а потім додайте запашний перець.
Для надання соусу більшої пікантності в нього додають свіжий імбир разом з іншими овочами.
Для рибних котлет
Приготувати такий соус вдасться всього за 10 хвилин. Для нього потрібно 3 склянки рибного бульйону, 200 г томатної пасти, 1 велика цибулина, морквина, по 2 ст. л. борошна і вершкового масла, селера, приблизно 1 ч. л. лимонного соку, стільки ж цукру, кілька горошин запашного перцю, сіль. Готується підлива просто:
- Розтопіть масло на розігрітій сковороді, додайте борошно і злегка обсмажте, поки не з'явиться рум'яна скоринка.
- Додайте бульйон і відразу все перемішайте, скористайтеся вінчиком за потреби.
- Подрібніть цибулю, моркву та селеру. Замість останнього також можна взяти базилік або петрушку.
- Додайте в сковорідку томатну пасту і тушкуйте кілька хвилин із закритою кришкою.
- Скиньте в бульйон овочі, розмішайте все. Додайте сіль і рибні приправи.
- Тушкуйте підливу 5 хвилин, потім додайте лимонний сік і приберіть з плити.
Цей соус також використовують як заправку для салатів із морепродуктів і легких закусок.
Грибний
Таку підливу готують зі свіжих печериць або сухих грибів. Залежно від цього змінюється послідовність дій.
Найбільше підходять печериці. Якщо вони свіжі, то їх обсмажують на рослинній олії разом із цибулею і тертою морквою. Гриби додають тільки після готовності овочів. Смак виходить більш насиченим, якщо їх різати на тонкі пластинки. Після того як вони віддадуть усю воду, додається ложка борошна. За необхідності вливається ще окріп і сметана для отримання вершкового смаку. Якщо вам більше подобається однорідний за консистенцією соус, то його подрібнюють за допомогою блендера.
З порошку сушених грибів теж виходить насичена підлива. При використанні білих грибів вийде більш ароматна страва. Для цього борошно попередньо обсмажують на сухій сковороді, а потім поступово вливають бульйон. Далі прибирають грудочки, додають грибний порошок, солять і тушкують 15 хвилин. За кілька хвилин до готовності додається сметана або вершкове масло.
Майонезний
Соус не належить до правильного харчування, але він легко готується і виходить дуже насиченим. Буде потрібно 150 г майонезу, два зубчики часнику, 20 г гірчиці, стільки ж меду, перець, зіра і сіль за смаком.
Готувати на плиті нічого не доведеться. Досить подрібнити часник, додати до нього гірчицю, мед, спеції, добре перемішати. Потім вилити майонез і збити блендером до однорідності. Щоб вийшов насичений смак, соусу рекомендується дати постояти хоча б 30-40 хвилин.
З курячих жовтків
Для підливи використовується 300 мл молока, 2 жовтки, 50 г сиру (більше підходить чеддер), кілька крапель лимонного соку, 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю, сіль, за бажанням свіжа зелень.
- Підготуйте дві ємності різних розмірів, оскільки соус готується на водяній бані.
- Додайте в сотейник молоко, потім жовтки та крохмаль, прогрійте все це на середній потужності.
- Перемішайте інгредієнти вінчиком і варіть близько 10 хвилин, поки не з'явиться однорідна консистенція в підливи.
- Не припиняючи помішувань, додайте сіль і лимонний сік.
- На останньому етапі опустіть натертий сир, приберіть із плити, щойно він повністю розчиниться.
Соус виходить дуже ніжним, підходить до овочевих і дієтичних страв.
При виборі будь-якої домашньої підливи для котлет ви можете на свій смак змінювати інгредієнти, регулювати густоту і насиченість. Завдяки цьому вдасться приготувати страву, яку належним чином оцінять усі члени сім'ї.