Особливості приготування
До складу вершкових соусів входять молочні продукти. Усі компоненти мають бути свіжими. За найменшого кислого присмаку варто відмовитися від цього інгредієнта, замінити свіжим, оскільки він просто при кипінні згорнеться і зіпсує підливу. Також уважно треба стежити за складом. Відновлена з порошку сметана піде непривабливими пластівцями.
Важливі правила:
- До складу страви входить борошно. Щоб позбутися дрібного сміття, борошняних жучків і грудочок, обов'язково рекомендується борошно просипати через сито.
- Соус стане не тільки смачнішим, але ще й красивішим за умови пасерованої борошняної маси. Ввести тонкою цівкою холодну воду, молоко, бульйон.
- Для більш однорідної консистенції соус рекомендується протерти через сито. Маленькі шматочки овочів, грибів і просто грудочки можуть зіпсувати будь-який рецепт.
- Для знаходження балансу і поліпшення смакових якостей жирність соусу залежить від частин тушки курки.
- У продажу існують комплексні приправи. Можна склад змінювати за своїм смаком і побажаннями.
- Соус особливо смачний гарячим. Бажано робити порцію на один раз, оскільки розігрітий варіант уже не такий смачний.
Білий соус на молоці до курки
Інгредієнти
- Молоко (до 3%) – півлітра
- Масло сл. – 80 гр.
- Борошно – 50 гр.
- Сіль, спеції.
Масло топимо до 30 градусів, вводимо просіяне борошно. Помішуючи борошно, обсмажуємо його до рудого кольору. Збовтуємо, акуратно вливаємо молочко. Додати спеції, сіль. Після того, як загусне, переливаємо в соусник. Подаємо теплим. Підійде для сухого м'ясного продукту. Якщо зменшити жирність молока, то можна поливати окости.
Білий соус на бульйоні до курки
- Олія сл. – 40 г;
- Борошно – 40 г;
- Цибуля
- Паприка, сіль
- Бульйон м'ясний, курячий – 0,5 л.
Цибулю дрібно нарізаємо. Пересмажуємо з олією до прозорості. Всипаємо борошно і вводимо бульйон.
Порада: м'ясний відвар заздалегідь поставити в холодильник.
Доводимо до 100 градусів. Пропустити через блендер. Солимо, перчимо. За бажанням додаємо часник, прянощі.
Вершково-часниковий соус для птиці
- М'ясо птиці – 600 г
- молоко жирне – 150 мл
- цибуля, часник
- 1 ст. л. борошна
- Слив. масло – 20 гр
- Сир, сіль, приправи: паприка, орегано, трави, рапсова олія.
М'ясо вимити, обсушити, розрізати. Робимо засмажку до помаранчевого забарвлення, до того, як м'ясо не встигло дати сік. Надаємо солоності, посипаємо перчиком.
Відправляємо в сотейник вершкове масло, нарізану цибулю. Додаємо всі інші компоненти. Доводимо до густоти, намагаючись сильно не кип'ятити.
У форму для запікання викладаємо м'ясо. Заливаємо однорідною масою. Зверху посипаємо тертим сиром. При 180-200 гр. запікаємо в духовій шафі, хвилин 15-20.
Страву, у вершково-часниковому соусі, сервірують із картопляним пюре, пастою, овочевими салатами.
Соус зі сметани
У «рукаві» в кожної господині має бути смачний рецепт нашвидкуруч.
- 5 ст. л. сметани (15%);
- сіль
- зелень, перець за смаком.
Спосіб приготування: змішуємо сметану і зелень, змішуємо до однорідності. Солимо, перчимо.
Дієтичний варіант: замість сметани, вимішуємо кефір (1%).
У цьому соусі можна запікати будь-які частини тушки.
Класичний білий соус
Одна з найпопулярніших підлив. Вона надає м'ясу неповторного вершкового відтінку.
Склад:
- молоко (2,5%) – 500мл
- олія сл.- 100 гр
- борошно – 4 ложки
- куряче філе – 400 гр
- зелень, спеції за смаком.
Розтопити масло. Довести борошно до карамельного відтінку. Холодне молоко влити тонкою цівкою. Додати спеції. Ввести м'ясо і тушкувати 20 хвилин.
Порада: щоб м'ясо було соковитішим, протягом години маринуємо його в соєвому соусі, а потім обсмажуємо до напівготовності.
Сирна підлива
Дуже пікантний соус. Підходить до будь-якої м'ясної страви, особливо до птиці.
Інгредієнти
- 100-150 г сиру твердих сортів;
- 100 мл густої сметани;
- 2 ст. л. гірчиці;
- спеції за смаком.
Спосіб приготування: сметану нагріти. Всипати натертий сир. Коли сирні крихти розтануть, покласти гірчицю. Трохи остудити і можна подавати.
Сметано – сирна підлива з часником і солодким перцем
Незвичайна підлива для курки
Інгредієнти
- сир плавлений 150 гр
- сметана 150 гр
- часнику
- цибуля ріпчаста
- солодкий перець
- масло підс.
- спеції за смаком
Порубати перчик і цибулю, засмажити. Сир і сметану перетворити на масу, перемішати і з'єднати з пасерованими овочами.
Розчавити часникові часточки, всипати спеції та все збити в блендері.
Курка у вершковому соусі з песто
- Куряча грудка – 3 шт.
- Молоко (6%) – 250 мл
Для песто: зелень, волоські горіхи, часникова головка, рослинна олія, сир твердих сортів.
Весь спектр продуктів і частину горіхів роздрібнити. Горішки, що залишилися, подрібнити ножем і поки залишаємо. Їх ми відправимо в готовий песто, безпосередньо перед подачею на стіл.
М'ясні скибочки, обсмажити, влити вершки, тушкувати. За п'ять хвилин до готовності додати половину песто. Посолити. Другу частину песто додати на стіл, прикрасивши горіховою крихтою.
Курка з ананасами у вершковому соусі з каррі
Склад:
- куряче філе – 400 гр
- цибулина
- ананаси конс. – 250 гр
- вершки 20% – 200 мл
- сіль, чорний перець
- куркума – 1/3 ч. л.
- каррі – 1 ч. л.
- борошно – 1 ст.л.
- олія пісна
Цибулеві колечка, занурюємо в оливкову олію. У сковорідку викласти ананаси, тушкувати чверть години. Ананасовий сироп влити в засмажку, куряче філе нарізати й опустити в масу. Потомити на невеликому вогні близько 15 хвилин.
Додати борошно, сіль, перець. Додати каррі, куркуму, залити вершками, вимішати, потомити протягом ще чверті години.
Куряче філе у вершковому соусі з печерицями
- м'ясо куряче 300 г
- гриби 200 г
- цибулина
- вершки 15% – 150 мл
- вино – половина склянки (примітка: краще брати сухе або напівсухе біле)
- сіль
Гриби з цибулею пасерувати. Після випарювання соків викласти м'ясні шматочки, злегка обсмажити, влити вино, через хвилиночку додати вершки. Коли стане густою – підлива готова.
Пікантна заправка з горіхами
Грузинський сациві знає весь світ. Однак наша кухня може запропонувати варіант не гірший.
- Грудка курей. – 2 шт.
- Горіхи гр. – 200 г
- Вершки – 200 мл;
- Часник
- Хмелі-сунелі – половина ч. л.л.
- Сіль, сушений базилік, мускатний горіх.
М'ясо ріжемо, відварюємо, обсмажуємо. Горіхи підсушуємо без олії, пропускаємо через м'ясорубку разом із часником і спеціями до утворення однорідної пасти.
Вливаємо вершки, підсолюємо. М'ясо змішуємо з масою. Тушкуємо хвилин 10 після закипання. Зелень можна подати з гарніром.
Кисло-солодкий соус для філе птиці
Вишуканий відтінок соусу потішить любителів білого м'яса. Гарний він із качкою, зі свининою.
Компоненти:
- лимонний, апельсиновий і журавлинний мікс – 300 г
- мед – 50 гр;
- цедра апельсина.
- сіль.
У фруктовий фреш вводимо мед, кип'ятимо 20 хвилин.Сироп, солимо, кладемо цедру. Витримуємо дві хвилини і виймаємо цедру, охолоджуємо.
Курка каррі
- Філе курячих ніжок
- цибуля
- часник
- солодкий перець
- томати
- приправи
- імбир
- вершки 30%
- оливкова олія
Страва готується за традиційним класичним рецептом, але в казані! Весь процес відбувається саме в ньому. У засмажку додаємо приправи, м'ясо. Тушкуємо до готовності. Вливаємо вершки. Даємо закипіти. Вимикаємо. Даємо настоятися і «дійти» ще хвилин 20, поки казан остигає.
Імбирний соус для курячої грудки
Східний імбирний аромат – відмінна риса соусу. Усього кілька продуктів створить кулінарний шедевр.
- корінь імбиру очищений 20 гр
- соєвий соус, мед, лимонний сік, оливкова олія по 40 гр
- соєвий соус – 50 мл
За допомогою водяної бані розплавляємо мед. Соєвий соус, лимонний сік вливаємо в мед. Натертий імбир, олію змішуємо з попередніми інгредієнтами. Дати настоятися хвилин 40-45.