Навіть найлегші літні овочі кабачки можна приготувати «як грузді» за дві секунди при нульовому досвіді на кухні. А м’ясисті синенькі обов’язково потрібно закатати з кропом і часником – хоча б на пробу і для порівняння.
Сьогодні готуємо баклажани «як гриби» на зиму, рецепти з фото з колекції «Пальчики оближеш!». Перевірений і швидкий алгоритм, покроково, з зазначенням часу і тонкощів заготовки.
Калорійність низька, незважаючи на масло в складі. У закатку овочі коштують чудово до весни без танців з охолодженням. Підготовка інгредієнтів займе від сили 25 хвилин.
Цей рецепт зі стерилізацією. Ми змішаємо проварені в маринаді овочі з маслом, часником і кропом і расфасуем по банкам. Їх простерілізуем в каструлі з киплячою водою. При малому обсязі баночок (до 750 мл) це займе смішні 12-15 хвилин.
Результат відлітає зі святкового столу і без зусиль прикрашає будні. Відкривайте смачну заготовку і оживляє трапезу грибним акцентом. Підійде до всього – картопля, м’ясо, риба, каша, а також до складу звичних зимових салатів з капусти, моркви, яблука.
Хочете замаринувати сині до столу?
Проваріть їх і заправте маслом з часником і зеленню – в точності, як описано нижче. Потім дайте заправленим синім охолонути під кришкою і переставте в холодильнику – на 12 годин. Мммм, пальчики оближеш, як хороші дебеленькі баклажанні шматочки!
Як приготувати баклажани як гриби на зиму
Час приготування – близько 1 години разом зі стерилізацією
Калорійність 100 г твердої частини – не більше 110 ккал
Нам потрібні:
* Овочі зважуємо очищеними
- Баклажани – 1,5 кг
- Часник – 1 середня головка або за смаком
- Кріп (або петрушка) – 1 пучок
- Гострий перець – 1 шт. (10-12 см в довжину)
Для маринаду:
- Вода – 2,2 л
- Сіль – 2 ст. ложки
- Цукор – 1 ст. ложка
- Оцет (9%) – 7 ст. ложок
- Чорний перець горошком – 8-10 шт.
- Рослинна олія – 100 мл
Додаткові спеції (за бажанням):
- Лавровий лист – 2 шт. невеликого розміру
- Гвоздика – 5-6 шт.
Важливі деталі:
- Вихід консервації – 1,5 літра. Якщо хочете більше закуски, просто множте на 2-4 всі інгредієнти.
- Закривати зручно в невеликі баночки 500-750 мл. У літрових ємностях шматочки можуть вийти м’якшими, т. К. Треба довше стерилізувати заготовку.
- Рецепт ідеальний, щоб регулювати під себе. Перчене, цукор, сіль, додаткові спеції і кількість часнику. Все можна варіювати до досконалості «фірмового» страви. Просто досипаємо маленьку порцію черговий добавки в маринад і пробуємо.
1) Підготовка овочів і відварювання синіх в маринаді.
- Займе не більше 30 хвилин.
У великій каструлі, куди поміститься баклажанная нарізка, нагріваємо воду з цукром, сіллю, перцем, гвоздикою і лавровим листом.
Сині моєму, обрізаємо кінчики і ріжемо досить великим кубиком – 1,5-2 см, як на фото нижче. Ми не чистимо баклажани, оскільки любимо контраст текстури в готовій страві. Якщо ви почистите овочі, то в результаті отримаєте найбільш ніжну гладку м’якоть.
У кипляче воду вливаємо оцет і занурюємо всю нарізку баклажан. Доводимо до кипіння. Тримаємо на середньому вогні 5 хвилин. Довше не треба, загубиться хрустка принадність.
Важливо! Постійно Придавлюємо баклажани і піднімаємо нижні шари вгору. Шматочки легені, тому спливають, а нам треба проварити все. Допоможе шумівка з великими дірками.
Знявши з нагріву, поміщаємо майбутні «грибочки» в друшляк, щоб стекла вся рідина.
Часник чистимо. Кожну часточку придавимо ножем плазом. Тепер легко порубати часник дрібним кубиком. Ще один варіант подрібнення – в блендері, відразу весь очищений часник. Без фанатизму, щоб в перебивки була шматочки різного розміру. Звичайно, можна використовувати і прес, але часникові крупинки смачніше.
Кріп промиваємо в проточній воді, гарненько струшіваем або промокаємо рушником. Ріжемо дрібним кроком.
Гострий перець ріжемо тонкими кільцями або півкільцями. Залишивши насіння, отримаємо більше гостроти. Видаливши – менше.
2) Складання всіх інгредієнтів, стерилізація і закачування.
- Витратимо не більше 30 хвилин.
В окремій мисочці змішуємо масло, нарізаний кріп, часник і гострий перець.
Додаємо пряну масляну суміш до баклажанів і акуратно перемішуємо, щоб не руйнувати шматочки.
Заповнюємо простерилізовані баночки майже готовими «грибочками». Укладання щільна, до верху – за 1-2 см до горлечка.
Стерилізуємо півлітрові заготовки 12-15 хвилин, як зазвичай. Потрібна каструля з рушником на дні. У неї ставимо банки і наливаємо злегка теплу воду – по плечики заготовок. Як тільки вода закипіла, відраховуємо час стерилізації. Дочекавшись, вимикаємо нагрів, дістаємо заготовку і відразу герметично закочує.
Перевертаємо і вкутуємо. Остигнула смакоту ставимо в темне місце.
Нові рішення для «грибних» баклажанів
- Обійтися без зелені і не класти гострий перець. Цікавий вибір нарізки – поздовжніми брусками, смачніше виходить з очищеними плодами. Всі ці варіації незначні.
- Є й принципово інший рецепт на зиму – без стерилізації. На етапі маринаду і відварювання головних героїв все робиться, як описано вище. Після пропонують обсмажити масло з часником і гострим перцем, додати баклажани, пару хвилин прогріти з перемішуванням і розкласти по банках. При цьому доливайте банки тим маслом, в якому обсмажували. Чи не стерилізуючи, закрийте герметично, переверніть і укутайте. Ми не робили, хоча за відгуками варто до весни без проблем.
Як бачите, в дружній компанії рецептів «Пальчики оближеш!» Можна знайти різноманітні ідеї. Баклажани як гриби на зиму заслуговують на увагу. Давайте закриємо пікантну закуску і посоревнуемся, хто витримає не відкривати її аж до грудня. Діліться успіхами і задавайте питання в коментарях. Завжди відповідаємо нашим читачам.
P.S. Мариновані сині з начинкою, починаючи з 1:35, для любителів відео з кулінарними шедеврами.