Очищення креветок
Незалежно від обраної заправки, креветки перед приготуванням варто почистити. Для цього використовується тарілка з прохолодною водою і кухонний ножик.
Спочатку видаляється голова і ніжки, потім знімається сам панцир. Дехто залишає кінчик хвоста, щоб страва мала більш презентабельний вигляд, але це ускладнює процес вживання, тому тут усе за смаком. Потім видаляється кишкова вена. Для цього виконується надріз тонким ножем на черевці, досить потягнути за ниточку, щоб прибрати її. Вену іноді прибирають за допомогою зубочистки.
Після очищення креветки кладуть у прохолодну воду. Кухарі не рекомендують їх просто залишати лежати на столі, оскільки ці морепродукти швидко псуються. Для зручності креветки очищають, поки вони ще не повністю розморожені.
Відповідні соуси
Варіант заправки визначають залежно від того, які інгредієнти використовуються і яким у підсумку має вийти смак. Ми розглянемо кілька найпопулярніших варіантів соусів, які підходять для домашнього приготування.
Класичний часниковий
Береться 4 зубчики часнику, свіжа зелень, сіль, 2 ст. л. червоного меленого перцю. л. рослинної олії та стільки ж вершкового масла, 100 мл білого вина, 1 ч. л. червоного перемеленого перцю, половина чайної ложки чорного, а також 1 ст. л. червоного перцю. л. лимонного соку. Усім любителям прянощів сподобається цей рецепт, на вказану кількість інгредієнтів беруть близько 20 великих креветок. Приготування:
- Увімкніть невеликий вогонь на плиті та поставте туди ємність, де готуватиметься соус. Покладіть вершкове масло та оливкову олію.
- Після закипання додайте подрібнений часник, червоний перець, все перемішайте. Після приготування часнику додайте креветки.
- Вилийте в сотейник вино, щоб вийшов гармонійний запах.
- Зробіть вогонь трохи сильнішим, щоб морепродукти ввібрали алкоголь, а рідина трохи випарувалася.
- Через кілька хвилин після закипання соусу вимкніть плиту. Додайте в страву чорний перець, сіль, сік лимона.
Креветки в часниковому соусі подаються посипані свіжою зеленню. Їх їдять разом із пастою, грінками або рисом.
Сирний
Приготований сирний соус виходить дуже насиченим і смачним, його часто їдять просто з грінками або іншими закусками. Якщо подати його з креветками, то вийде дуже ситна страва.
Основним компонентом є сир, потрібно 150 г. Економити на цьому продукті не варто, інакше соус не вийде. Також використовується 350 мл молока або вершків, 2 ч. л. вершкового масла і стільки ж борошна, 0,5 ч. л. солі.
Приготування сирного соусу:
- Візьміть ємність із товстим дном, щоб заправка не пригоріла.
- Увімкніть слабкий вогонь, додайте спочатку олію, а потім борошно. Перемішайте суміш вінчиком.
- Влийте молоко або вершки тонкою цівкою, щоб запобігти утворенню грудочок.
- Додайте сир, посоліть. Для прискорення процесу його попередньо нарізають невеликими шматочками.
- Варіть соус доти, доки консистенція не стане однорідною.
Такий варіант підходить для кулінарів-початківців, оскільки особливі навички тут не потрібні.
Японський
Соус виходить солодко-солоним, його подають разом із рибою та морепродуктами. В оригінальному рецепті використовується саке (японський напій), але його допускається замінити сухим вином, вермутом або оцтом.
Для приготування знадобиться 100 мл соєвого соусу, кілька зубчиків часнику, 3 ч. л. крохмалю, чверть склянки тростинного цукру, 1 ст. л. меду, стільки ж імбиру, 1 ст. л. л. вина або вермуту, 200 мл чистої води.
- Подрібніть імбир і часник на дрібній тертці. Іноді їх пропускають через блендер, щоб вийшло більше соку.
- Залийте крохмаль водою, добре розмішайте, щоб прибрати всі грудочки.
- Додайте інгредієнти в ємність із товстим дном, увімкніть слабкий вогонь.
- При постійному помішуванні доведіть соус до кипіння.
- Тушкуйте 5 хвилин, поки зайва рідина не випарується і соус не загусне.
- Вимкніть плиту і дайте заправці трохи охолонути.
Креветки не тільки пропонують гостям із соусом, а й готують разом із ним. Тоді морепродукти покриваються глазур'ю. Рецепт підходить для святкового столу.
Томатний
Цей соус подається разом із креветками, а не окремо від них. Їх використовується близько 20 шт. Крім цього, знадобиться 100 мл оливкової олії, 4 часточки часнику, 3 великих помідори, перець чилі, лимон, спеції за смаком.
- Почистіть креветки, залиште їх розморожуватися в прохолодній воді.
- Поставте сотейник на плиту і вилийте в нього оливкову олію.
- Після закипання покладіть туди подрібнені помідори, натертий часник і дрібно порубаний перець чилі.
- Мішайте соус до готовності овочів, після цього зверху викладіть креветки.
- Готуйте їх кілька хвилин разом з овочами, потім приберіть страву з плити, посипте свіжою зеленню або приправами. Під час подачі полийте соком лимона.
З горішками
Майонезні соуси легко готуються і гармоніюють із морепродуктами. Тому ми хочемо запропонувати простий, але незвичайний варіант заправки з кедровими горішками. Для неї використовується 2 ст. л. домашнього або покупного майонезу, 80 г свіжого базиліку, 2 часточки часнику, 50 мл оливкової олії, 50 г очищених горіхів, 4 ст л. л. твердого тертого сиру.
Спочатку миють листя базиліку, перебирають зелень, а потім подрібнюють у блендері разом із сіллю. Туди ж виливають оливкову олію і ще раз перемішують, щоб вийшла густа маса. Далі в блендер кладуть часник, сир, горіхи. Усе разом подрібнюють, поступово додають олію. В останню чергу додають майонез.
Вважається, що до варених креветок більше пасують заправки на основі вершків, майонезу або сметани. А ось смажені морепродукти гармоніюють із кислими, солодкими, гострими присмаками. Креветки мають нейтральний смак, тому експериментувати з соусами можна нескінченно, залишається тільки визначитися з власними уподобаннями.