Соуси

Домашній соус для шаурми: 7 найкращих рецептів



соус для шаурми, рецепт

Класичний

Для його приготування береться кефір, сметана та майонез у рівних кількостях, зазвичай по 3 ст. л., а також. л. Також використовується свіжа зелень, наприклад, кріп, кінза, петрушка, їх кількість регулюється за смаком. Для пікантності також використовують 3 зубчики часнику, 1 солоний огірочок і спеції за смаком (сіль, перець, каррі, коріандр, хмелі-сунелі).

Готується все досить просто:

  1. Вимийте зелень і складіть на серветку, щоб усе просохло.
  2. Приберіть товсті гілки та стебла, а листя покришіть ножем.
  3. Солоний огірок дрібно наріжте або подрібніть на тертці.
  4. Якщо використовується коріандр, то подрібніть його в ступці до консистенції порошку.
  5. Візьміть глибоку ємність, налийте туди майонез, кефір і сметану.
  6. Додайте спеції та посічену зелень.
  7. Дрібно натріть часник і додайте до соусу.
  8. Перемішайте всі інгредієнти і ще раз посоліть, якщо це потрібно.

Щоб соус вийшов більш насиченим, залиште соус на 1,5 години настоюватися. Залежно від уподобань його додають у шаурму або подають разом із нею, щоб вмочати туди їжу.

Арабський

Цього рецепта дотримуються майже всі вуличні торговці. У його основі 200 мл кефіру середньої жирності та стільки ж майонезу, 3 ст. л. сметани. л. жирної сметани. Крім цього, використовується часник, а також по 0,5 ч. л. солі, перцю, паприки. За бажання ще додають свіжу зелень або шафран, зіру.

Кефір для цього рецепта використовується тільки жирний, від 2,5%, інакше соус не вийде. До нього додається сметана та майонез, після цього основа готова. Далі викладають подрібнений часник, спеції, сіль. Усе перемішують і регулюють на свій смак. Готовий соус прибирають у холодильник на 5 годин, щоб смак спецій краще розкрився.

Швидкий варіант

Цей соус легко готується і підходить до курячої шаурми. Для його приготування використовується кілька зубчиків часнику, 1 білок, лимонний сік, кілька ложок холодної води і склянка олії. Рецепт приготування:

  1. Додайте зубчики часнику і чверть соку лимона в блендер, перебийте до отримання однорідної маси.
  2. Викладіть білок, знову подрібніть.
  3. Додавайте олію невеликими порціями та періодично перемішуйте. На цьому етапі вже має з'явитися однорідна маса. Якщо інгредієнти погано перемішуються, то додайте ще один білок і знову увімкніть блендер.
  4. Перейдіть на повільну швидкість і поступово додавайте сік лимона, що залишився.
  5. Олію так само вливайте поступово і при постійному перемішуванні.
  6. Додайте холодну воду, щоб у соусу вийшла легка текстура.

Томатний

Його готують зі свіжими помідорами або томатною пастою, залежно від сезону та наявних продуктів. Ці інгредієнти визначають колір, насиченість і пікантність отриманого соусу. Перед цим обсмажується заготовка, тому на приготування йде більше часу.

Для цього на розпеченій пательні обсмажують цибулю, болгарський перець, за потреби додають й інші овочі. Потім виливають томатну пасту або перебитий у блендері помідор, на цьому ж етапі кладуть спеції, сіль і перець. Після додавання всіх інгредієнтів вогонь плити зменшують до мінімуму, щоб нічого не підгоріло. Соус тушкують близько 15 хвилин, поки зайва волога не випарується і не з'явиться однорідна текстура.

Йогуртовий

За бажання шаурму можна зробити продуктом, який допустимий під час правильного харчування. Адаптувати рецепт і зменшити його калорійність можна за допомогою заміни майонезу та інших жирних продуктів на більш дієтичні.

Для заправки береться 300 г йогурту, кілька чайних ложок гірчиці, сіль, перець за смаком, по 1 ст. л. йогурту і ст. л. майонезу. л. соку лимона, оливкової олії, бальзамічного оцту. Також додається свіжа петрушка та 1 часточка часнику.

як зробити соус для шаурми



Спочатку в блендер викладають йогурт із гірчицею, потім додають оцет, лимонний сік і олію. Часник очищають і видаляють із нього серцевинку, щоб соус не гірчив. Його ріжуть на невеликі шматки і теж додають у блендер. Далі все змішують на середній швидкості, а потім посипають свіжою зеленню.

Гострий

Заправка вважається турецькою, ідеально поєднується з м'ясом, свіжими овочами та лавашем, але підходить тільки для любителів гострого. Для приготування використовується 3 ст. л. йогурту і стільки ж майонезу, 2 ст. л. л. легкої сметани, 1 ст. л. аджики, 4 часточки часнику. За потреби використовується свіжа або сушена зелень, також додають 3 мариновані корнішони та сіль.

Спочатку у великій ємності змішується майонез, йогурт, аджика та сметана, потім додається подрібнений часник і нарізані корнішони. Усе перемішується, після цього соус ставлять на годину в холодильник. Свіжу зелень додають у вже готовий соус, потім його використовують для приготування страви.

рецепт соусу для шаурми

Із кетчупу та майонезу

Поєднання цих продуктів у заправках для шаурми зустрічається рідко, але такий рецепт є одним із найпростіших і найшвидших. Його легко урізноманітнити та налаштувати на свій смак за допомогою приправ.

В основі заправки майонез (250 мл), також використовується 1 ст. л. кетчупу, кілька зубчиків часнику, сушена біла цибуля (приправа), копчена та звичайна паприка. Для отримання більш насиченого смаку використовується домашній майонез, але його готують окремо. Під час приготування заправки необхідно змішати всі інгредієнти, а потім покласти туди подрібнений часник. Перемішати все ложкою або блендером, якщо не хочете відчувати великі спеції.

соус для шаурми справжній

Такий соус підходить до шаурми зі свининою, а також до других страв і легких салатів. Він виходить пікантним, але при цьому легко готується.

Заправку зазвичай вибирають виходячи з того, які саме інгредієнти використовуються. Наприклад, для свіжих овочів і жирного м'яса більше підходять легкі соуси, а ось страви з куркою зазвичай доповнюють пікантною заправкою, щоб вони стали більш насиченими.