Перець – дивовижний овоч, який люблять практично всі. Його гасять, запікають, смажать, додають в салати. А ще фарширують різними начинками, від м’ясних до фруктових.
Фрукти і перець – це, звичайно, екстрим на великого любителя. А ось м’ясний фарш з різними крупами, овочеві начинки в різнокольорових перцях, та ще тушковані в різноманітних соусах, прикрасять трапезу для будь-якого випадку. В мультиварці ж приготувати цю страву дуже просто.
Перець під пікантним соусом
Ця страва прийшло до нас з Болгарії, де його традиційно готують до столу на свято Петра і Павла. З мінімального набору продуктів виходить дивовижно смачна страва, яке доповнить будь-яку трапезу.
складові
- Болгарський перець зелений – десяток;
- рослинне масло без запаху для обсмажування.
Для соусу:
- Півкілограма цибулі ріпчастої білого;
- 50-60 гр. рослинної рафінованої олії;
- сіль, часник, оцет за смаком.
Це не фаршировані перці, а просто тушковані. Вони заливаються ароматним соусом і наполягають, щоб «подружитися» один з одним.
приготування
- Перець вимити, щоб під плодоніжкою не залишилося піску, так як її видаляти не потрібно. Насухо витираємо щільним паперовим рушником.
- В мультиварці встановлюємо режим «Випічка», наливаємо рослинне масло, щоб воно покрило дно і нагріваємо.
- Укладаємо перці в розпечене масло і доводимо до рум’яного стану з усіх боків. Витягуємо з чаші і викладаємо на тарілку, щоб охололи.
- Поки смажаться перці, готуємо цибулю. Очищаємо і нарізаємо тонкими кільцями або півкільцями.
- Після вилучення зеленого овоча, доливаємо рослинне масло і викладаємо цибулю. Встановлюємо в мультиварці режим «Жарка» і доводимо до готовності, періодично помішуючи, щоб не підгоріло. Уважно стежте за процесом, так як підгорів цибулю буде гірчити.
- Вимикаємо прилад, витягаємо чашу і даємо цибулі охолонути до кімнатної температури.
- Заправляємо сіллю, оцтом і подрібненим часником за смаком. Через деякий час в готовій страві часник може придбати зеленуватий або блакитний відтінок – це нормальна реакція на з’єднання з оцтом і перцем.
- Охолоджений овоч акуратно очищаємо від шкірки, яка дуже легко знімається. Потрібно намагатися не пошкодити цілісність, щоб з нутрії не витік ароматний сік.
- Викладаємо перці в глибоке блюдо і поливаємо соусом. Зверху викладаємо цибулю і даємо страві настоятися близько півгодини. Чим довше стоїть перець, тим духмяний і смачний буде блюдо.
Такий остренький перець прекрасно доповнить як м’ясне, так і овочеве блюдо. Особливо добре поєднується з овочами-гриль, стейками і шашликом, приготовленими на відкритому вогні.
рецепт класичний
Фарширована м’ясом і рисом ароматний овоч – це класика жанру. Таке блюдо користується заслуженою популярністю як у будні, так і у свята. Ароматні різнокольорові перчики ефектно виглядають на будь-якому столі.
складові
- 10 перців різного кольору;
- стакан рису;
- півкілограма м’ясного фаршу;
- 2-3 великих цибулини;
- 2-3 великі морквини;
- 50 гр. томатного соусу;
- півсклянки сметани;
- рослинне масло рафінована;
- сіль, спеції, свіжа зелень за смаком.
Це найпростіший і найпоширеніший рецепт, який нагадує приготування голубців. Зі спецій вибирайте перець чорний і запашний, куркуму, коріандр. Зелень – свіжа петрушка і кріп. Вони додадуть соковитості фаршу.
приготування
- В мультиварці встановлюємо режим «Рис» на 15-20 хв. Заливаємо 2 склянки окропу і засипаємо ретельно промитий рис. Закриваємо кришку і готуємо до звукового сигналу. Скільки варити рис – визначайте по потужності вашого приладу. Він повинен бути зварений до напівготовності.
- Тим часом готуємо овочі. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, моркву натираємо на крупній тертці.
- Рис висипаємо в емальовану ємність, щоб охолонув. Чашу промиваємо і висушуємо.
- В мультиварці встановлюємо «Гасіння» і викладаємо підготовлені овочі. Їх потрібно згасити до м’якості на рослинному маслі без запаху.
- Половину овочів перекладаємо до рису і залишаємо остигати.
- Перець миємо, видаляємо плодоніжки, зрізаємо верхівки і видаляємо насіння.
- З’єднуємо з рисом і овочами м’ясний фарш, додаємо сіль, спеції і подрібнену зелень за смаком, перемішуємо.
- Наповнюємо підготовленим фаршем перець і вертикально складаємо його в чашу на подушку з овочів.
- Змішуємо сметану і томатний соус, додаємо трохи кип’яченої води, заправляємо сіллю і перцем за смаком.
- Заливаємо отриманим соусом вміст так, щоб він на палець не доходив до їх верху.
- В мультиварці встановлюємо режим «Гасіння» і тушкуємо близько години під закритою кришкою. Час залежить від потужності вашої кухонної помічниці.
Блюдо подаємо до столу гарячим, полив сметаною або домашнім кетчупом. За бажанням можна присипати подрібненим часником і свіжим кропом.
Декілька порад
Якщо перці фаршировані м’ясом, то фарш краще брати з кількох сортів: свинина, телятина, баранина, курятина. Так вийде соковитіше і смачніше.
Страву можна гасити в томатному, сметанному або соусі асорті. А можна зробити це просто в підсоленій воді і подати до столу різні соуси окремо. Тоді ваші гості зможуть заправити страву на власний смак.