Як тільки ми чуємо слово «кролик», відразу ж на думку спадає стала класикою фраза: «Кролики – це не тільки цінне хутро …» З цієї фрази нас цікавить саме її друга частина, тобто м’ясо. Воно дійсно поживна, дієтичне і дуже легко засвоюється організмом. Для маленьких дітей найкращий варіант, особливо для першого прикорму м’ясними продуктами.
Але, на превеликий жаль, у нас немає можливості готувати таке блюдо щодня, на відміну від свинини, яловичини або курки. До святкового столу або урочистого сімейного обіду – в самий раз.
Кролик в сметані «Сільський»
Це рецепт – класика жанру. Ще наші бабусі намагалися приготувати таку смакоту онукам. Але використовували вони для цього качатниці або каструлі з товстими стінками. Ми ж приготуємо кролика в мультиварці.
складові
- М’ясо кролика на кісточках – 1 кг.
- Лук білий ріпчаста – 3 шт.
- Морква середніх розмірів – 3 шт.
- Сметана жирна – 1 стакан
- Гірчиця французька солодка – 2-3 ст. л.
- Часник – 2-3 зубчики
- Масло рослинне рафіноване – для обсмажування м’яса
- Сіль, перець, спеції – за смаком.
Якщо ви не любите пікантний смак французької гірчиці, замініть її звичайною або додайте спецій на свій розсуд.
приготування
- Тушку кролика потрібно попередньо замочити у воді з невеликою кількістю оцту. Якщо хочете приготувати страву для дітей, використовуйте лимонний сік або яблучний оцет. Час вимочування – не менше 10 годин.
- Потім тушку потрібно розрізати на порційні шматки і знову промити під проточною водою, щоб позбутися від дрібних шматочків кісток, які можуть утворитися під час розбирання. М’ясо обсушити паперовим рушником практично насухо.
- В мультиварці встановлюємо режим «Жарка», вливаємо олію (ідеально підійде оливкова, але якщо такого немає – використовуйте звичайне). У розігріте масло викладаємо шматочки кролика і зубчкі часнику. Обсмажуємо з обох боків до золотистої скоринки. На цьому етапі солимо і перчимо м’ясо.
- Потім викладаємо зверху крупно нарізану цибулю і моркву. Доливаємо в чашу близько 1 склянки води і встановлюємо в мультиварці режим «Гасіння» на 1 годину. За цей час можна приготувати продукти для гарніру або овочі для салату.
- Через годину додаємо сметану, перемішану з гірчицею, і знову виставляємо в мультиварці «Гасіння» на 30 хв.
Готову страву не тільки смачно пахне, але і апетитно виглядає. Подавати до столу гарячим, з гарніром з рису, гречки або картопляним пюре. Відмінно доповнить стіл салат зі свіжих овочів або ж соління.
Паровий кролик на овочевій подушці
Такий варіант приготування підійде не тільки для дітей. Легкий, смачно пахне і дуже соковитий кролик на пару в мультиварці – відмінне блюдо для корисного вечері.
складові
- Тушка кролика – 1 кг.
- Кефір – 1 стакан
- Часник – 2-3 зубки
- Сіль, перець – за смаком
- Морква – 1 шт.
- Лук білий ріпчаста – 1 шт.
- Кріп свіжий або сушений
Якщо кріп у вас солоний, тоді не потрібно використовувати солі, а просто заправити м’ясо зеленню.
приготування
- Тушку кролика, попередньо змочену у воді, розрізаємо на порційні шматочки, промиваємо і обсушуємо.
- Часник пропускаємо через прес і додаємо в кефір. Туди ж відправляємо дрібно нарізану свіжий кріп або подрібнений сухий.
- Шматочки м’яса натираємо сіллю і спеціями. Якщо використовуєте кріп солоний, натріть м’ясо ім.
- Опускаємо шматочки кролятини в кефірний маринад і ставимо в холодильник на 2 години, не менше. Чим довше буде маринуватися, тим соковитіше і ніжніше буде готове блюдо.
- Нарізаємо великими шматками моркву і цибулю.
- Беремо шматок фольги і формуємо з неї конверт таким чином, щоб його можна було «закрити» разом з овочами і м’ясом.
- Викладаємо овочі «подушкою», зверху поміщаємо шматки кролика і поливаємо частиною маринаду. Закриваємо «конверт» і загортаємо краю, залишаючи в центрі лише невелику щілину для виходу пара.
- В мультиварці встановлюємо режим «На пару» на 50-60 хв. Укладаємо конверт на решітку-пароварку. Приготувати під закритою кришкою до звукового сигналу.
На стіл подавайте в окремому блюді, полив соусом і присипавши свіжим кропом. Гарнір вибирайте на свій розсуд.
Корисні поради
Кролика перед приготуванням необхідно вимочувати в рідини не менше 10 годин. Але для того, щоб м’ясо було ніжніше і соковитіше, використовуйте таку хитрість. Додавайте в воду трохи лимонного соку або яблучного оцту. Простий оцет теж підійде, але натуральний продукт корисніше. У такій рідини нехай тушка постоїть годин 5-6. Потім злийте її і під проточною водою промийте м’ясо, потім залийте тушку молоком або вершками, злегка їх підсолити, і залиште ще на 4-5 годин. М’ясо стане дуже ніжним, а готову страву соковитим і ароматним.
Для додання кролячому м’яса пікантного карамельного присмаку, додайте в маринад ложку меду і ложку подрібнених волоських горіхів. Результат буде приголомшливим.
Кроляче м’ясо «любить» кріп і чорний перець. Інші спеції можна додавати, якщо ви дуже хочете чогось незвичайного і зовсім вже пікантного.
Щоб приготувати це дієтичне м’ясо дітям, краще не використовувати зайві спеції. Обмежтеся сіллю і кропом. І робіть це на пару.