Чудовим гарніром і навіть самостійною стравою вважається булгур із морквою та цибулею. Готується він усього за 15 хвилин! Булгур належить до цільнозернових круп, які містять у собі масу корисних речовин. При регулярному вживанні його в їжу вдасться зміцнити судинні стінки, підтримати правильну роботу серця. Булгур знижує рівень цукру в крові. Він має низький глікемічний індекс. Це свідчить про те, що крупа чудово насичує і забезпечує пролонговане відчуття насичення. Булгур прискорює процеси метаболізму і сприяє швидкому розщепленню жирів. Завдяки цій властивості його часто включають до раціону людей, які дотримуються суворих дієт.
Булгур чудово поєднується з різними овочами, м’ясом і рибою. За своїм зовнішнім виглядом він трохи нагадує золотистий рис. Тому деякі господині люблять готувати з нього плов. Виходить дуже смачно, ситно і корисно.
Як правильно приготувати булгур із морквою та цибулею
Крупа дуже проста в приготуванні. Її можна приготувати кількома способами. У першому випадку крупа запарюється окропом у співвідношенні ½, де на одну частину крупи береться 2 частини води. При запарюванні в булгурі зберігається велика частина корисних елементів. Після запарювання крупа витримується під рушником ще близько 40 хвилин. Недолік у цього способу приготування теж є. Коли крупа дійде до готовності, вона вже охолоне.
Найчастіше булгур готують на сковороді. Його обсмажують у невеликій кількості рослинної олії до появи горіхового присмаку. Після цього її можна заливати водою і готувати до м’якості. Зазвичай крупа стає готовою через 15 хвилин, одразу ж, коли вода повністю вбереться. Також довести булгур до готовності можна в духовці. Як і будь-яка крупа, булгур чудово поєднується з вершковим маслом. Олія зробить гарнір більш шовковистим і ніжним за текстурою.
Інгредієнти:
- ріпчаста цибуля – 1 головка;
- морква – 1 шт.;
- булгур – 1,5 ст.;
- сіль – за смаком;
- рослинна олія – 1 ст.л.
Спосіб приготування
- Ріпчасту цибулю нарізаємо дрібними кубиками. Моркву бажано подрібнити брусочками. У сковороді розігріваємо рослинну олію. Якщо ви не рахуєте калорії, то можна використовувати вершкове масло. Обсмажуємо спочатку цибулю до м’якості, потім додаємо моркву. Обсмажуємо кілька хвилин;
- Як тільки овочі стануть м’якими, додаємо до них булгур. Обсмажуємо крупу до появи горіхового аромату;
- Заливаємо крупу 3 склянками води. Сковороду закриваємо кришкою. Готуємо крупу, поки не вбереться вся волога. Коли рідина вся вбереться, вогонь вимикаємо і настоюємо крупу ще 10 хвилин. Після чого можна розкладати крупу з овочами по тарілках і подавати до столу.
Доповнити булгур можна відвареною куркою, приготованим на пару палтусом або індичкою, обсмаженою на грилі. Вийде повноцінна друга страва. Булгур люблять прихильники правильного харчування. Це пов’язано з низькою калорійністю крупи та її високими харчовими властивостями.