Приготування соусу Бешамель, класичний рецепт
Тепер переходимо до частини, де буде безпосередньо описано, як готувати соус Бешамель. Рецепт, який наведено нижче, можна вважати справжньою класикою. Щоправда, за три з половиною століття він зазнав деяких змін, тобто значно спростився, і тепер, порівняно з 17 століттям, приготування соусу займає значно менше часу, ніж у 17 столітті. При цьому вдалося зберегти головне – ніжний смак, яким так славиться Бешамель. Отже, соус Бешамель рецепт із фото.
Інгредієнти
- масло вершкове – дві ст.л.
- борошно пшеничне – дві ст.л.
- молоко – дві склянки
- сіль, перець мелений білий, мускатний горіх – все за смаком
Приготування
Найкраще підійде сковорідка з високими краями. Насамперед необхідно розігріти обрану сковорідку на плиті, покласти туди масло і розтопити. Потім потрібно насипати борошно і ретельно все перемішати до отримання однорідної маси. Необхідно дивитися, щоб маса не покривалася коричневим кольором. Навіть найнепомітніший коричневий відтінок буде говорити про те, що борошно засмажилося, тому все потрібно починати спочатку.
Якщо все вдалося зробити правильно, то можна починати додавати холодне молоко. Робити це треба поступово, періодично не забуваючи мішати отриману суміш, щоб не допустити появи грудочок. Після того, як весь вміст двох склянок із молоком опиниться в сковорідці, доварити соус до отримання однорідної маси. Потім за смаком додаються сіль, перець і горіх. Сковорідка стоїть на повільному вогні ще кілька хвилин до утворення консистенції середньої густоти.
Якщо заздалегідь було вирішено, що потрібно приготувати менш текучий соус, то замість заявлених двох ложок борошна й олії необхідно взяти три. І, отже, якщо існує потреба в приготуванні більш текучого Бешамель, тоді кількість столових ложок зменшиться до однієї. Лише тільки якщо точно дотримуватися всіх цих рекомендацій, можна буде в підсумку отримати класичний соус Бешамель.
З плином часу класичний рецепт Бешамель обріс великою кількістю різних варіацій.
Бешамель із вершками
Якщо необхідно досягти більш насиченого смаку, то тоді можна зробити соус Бешамель із вершками. Цей рецепт також є класичним, і він при цьому передбачає використання м'ясного бульйону, тобто майже як у давні часи. в кінцевому підсумку соус вийде досить густим. І страви, що подаються з ним, будуть вельми смачними.
Інгредієнти
- масло вершкове – сто грам
- борошно пшеничне – одна ст. л
- концентрований м'ясний бульйон – чотири ст. л
- вершки 20% жирності – 250 мл
- сіль – третина ч.л.
- перець мелений, мускатний горіх – усе за смаком
Приготування
Для приготування беремо сковорідку з високими краями і ставимо її на повільний вогонь. Потім у сковорідку кладемо вершкове масло і топимо його. Після чого потроху, постійно помішуючи, висипаємо борошно. Потрібно стежити за тим, щоб у підсумку вийшла однорідна маса без грудочок. Також потрібно стежити за тим, щоб борошно не вкривалося коричневою кіркою, бо це означатиме, що борошно пересмажене і смак майбутнього соусу безнадійно зіпсований. Необхідно не пропустити ту стадію, коли борошно почне покриватися піною. Причому потрібно стежити за тим, щоб колір встиг зазнати кардинальних змін, він має лише трохи пожовтіти. Коричневий же відтінок означатиме, що все потрібно починати заново. А якщо все було зроблено правильно і потрібний момент не упущено, тоді можна додати новий компонент – м'ясний бульйон. Все акуратно перемішується і одночасно з цим потроху починають додаватися холодні вершки.
Тепер прийшов час додати за смаком солі та приправи. Дегустація соусу має відповісти на запитання – подобається смак чи ні. Якщо подобається, то Бешамель можна довести до кипіння. Густа консистенція Бешамель свідчитиме про те, що все робиться як треба, Потрібно ще раз сумлінно перемішати соус, щоб отримати однорідну масу. На цьому можна поставити крапку, оскільки бешамель готовий до подальшого застосування.
Якщо планується використання лише певної частини соусу, то залишок можна перелити в спеціально приготований посуд зі щільною кришкою. Рекомендується при цьому розтопити шматочок вершкового масла і змочити ним поверхню Бешамель. Завдяки цій нехитрій процедурі соус збереже всі свої якості. У холодильнику Бешамель може зберігатися протягом декількох днів без втрати своїх смакових властивостей.
Бешамель зі сметаною
Це один із тих рецептів, про які не можна не розповісти, оскільки в кінцевому підсумку ми отримуємо досить приємний на смак соус. Цей різновид Бешамель може бути приготований навіть початківцем кулінаром і поданий до м'ясної страви. Крім того, соус відмінно гармонує і зі спагеті, які люблять усі. Тож якщо в холодильнику є сметана, то цілком можна спробувати внести у звичний раціон французькі мотиви.
Інгредієнти
- масло вершкове – сто гр.
- борошно пшеничне – одна ст.л.
- м'ясний бульйон – 1 склянка
- сметана – 1 склянка
- 2 жовтки
- сіль, перець
Порядок приготування соусу дивіться вище.
Рекомендуємо всім спробувати приготувати нескладний і дуже смачний соус Бешамель.