У світі велика різноманітність продуктів з заварного тіста. Але ми знайомі краще з профітролямі, шу і еклерами. Які готуються за допомогою води, борошна, яєць і масла. Ці булочки мають міцну оболонку за рахунок додавання в тісто яєць. Але в приготуванні існують відмінності. Еклер тістечко рецепт допоможе приготувати чудове ласощі до столу.
Еклери, профітролі, шу – в чому різниця?
Профітролі – це середні круглої форми булочки розміром до 5 см. Назва їм дали від французького слова «профіт», що означає «прибуток, користь». В цьому є суть: набухаючи, продукт сильно збільшує свій розмір, внаслідок чого приносить не поганий тим «дохід». Начинку для профитроли можна робити солодку і не солодку. Зверху їх покривають крихтою або глазур’ю, для краси.
ШУ – маленькі булочки, які використовують замість хліба, подаючи до перших і других страв. Розмір їх 2 см, а форма кругленька. Через маленького розміру їх начинка не начиняють.
Еклер «Еклер» з французької означає «блискавку» – є таке повір’я, що ця назва Пироженко отримали через здатність раптово збільшувати свій розмір. За допомогою витягнутої форми еклери не важко впізнати. Їх роблять з заварного тіста у вигляді паличок близько 10 см. Начинка для них солодка. Зверху поливають еклери глазур’ю, або ж посипають горішками, крихтою вафельної і та іншими смачними добавками.
Заварне тісто для еклерів: тістечка еклери рецепт приготування еклерів
Завдяки цим рецептом можна приготувати Пироженко, які зможуть зберігатися близько 3-х днів в холодильнику в добре зав’язаному пакеті і 3 місяці в герметично упаковані в морозильнику. Необов’язково відразу начиняти еклери, це можна зробити в будь-який зручний день, вони можуть не погано зберігається без начинки, внаслідок чого дуже зручно і швидко можна приготувати смачні ласощі.
Інгредієнти для рецепта тесту:
- 250 мілілітрів води;
- 100 грам масла вершкового;
- 200 грам борошна;
- 4 курячих яєць;
- трохи солі.
Як приготувати для еклерів правильне заварне тісто
- ЯКИМИ ПОВИННІ БУТИ ЯЙЦЯ. Яйця не повинні бути холодними, для цього за 2-3 години до того як робити тісто потрібно їх дістати з холодильника.
- РЕЖИМ «ВОДЯНА БАНЯ». Необхідно взяти дві каструлі різного розміру, та, яка трохи менше повинна добре поміщається в більшій каструлі, і не забувати про те, щоб в каструлю меншого розміру помістився крем. У велику каструлю наливаємо води близько 2/3 об’єму, після чого поміщаємо її на піч. У маленьку каструлю наповнюємо водою 250 мл, шматочками розрізаємо масло вершкове. Підсипає трохи солі і поміщаємо в іншу каструлю.
- ПРОЦЕС. На водяній бані масло має розтопитися, далі закипіти. і тільки потім додаємо борошно, не витягуючи каструлю з води. Гарненько перемішуємо, для того, щоб мука з’єдналася з іншими інгредієнтами, без утворення грудочок.
- ЧИМ місити. На допомогу прийде дерев’яна лопатка, але для того щоб все гарненько перемішати доведеться докласти чимало сил. Міксер теж може надати допомогу при мішаних продуктів. Але слід пам’ятати про те, що віночки його будуть заважаючи тісто, розкидати шматочки по всій кімнаті. Якщо вас не лякає це, можете використовувати механічні прилади на поміч йому.
- Розмішати. ЩО ДАЛІ? Знімаємо маленьку каструлю з печі і знову перемішуємо близько 3-5 хв, після чого суміш буде еластичною і необхідної температури.
- Вводити ЯЙЦЯ. Висипаємо яйця в отриману суміш. Не поспішаючи, по одному яйцю і ретельно заважаємо. Можна зробити простіше яйця вилити в іншу миску і з’єднати жовток з білком. Далі цю суміш вносимо частинами в тісто, і обов’язково гарненько перемішуємо.
- Консистенція ГОТОВОГО ТЕСТА. Тісто має бути чимось середнім і не густим, і не рідкісним. Тісто буде тягучим, але форму надати йому буде важко.
Приготування еклерів (етап формування і випікання) - Наступний етап – робота з кондитерським мішком. Робити профитроли можна за допомогою столової ложки, при цьому вилажіваем не великими частинами на деко, формуючи округлу форму. З еклерами на жаль так зробити не вдасться. Для цих пиріжками потрібна довгаста форма, яку без кондитерського мішка зробити важко. Якщо немає мішка, то підійде цілком поліетиленовий пакет. Але не варто забувати, що пакет повинен бути дуже щільним, щоб тісто не змогло його порвати і уникнути значних незручностей, таких як перекладання тесту в інший пакет.
- Викласти тісто в мішок і видавлюємо на деко палички (5-7 см.), При цьому залишаємо потрібну відстань, так як тісто збільшить свої розміри в кілька разів.
- Деко відправляємо в духовку, і випікаємо 10 хв. (200 С), потім температуру знижуємо до 180 С і готуємо ще 20 хв. В цей період часу духовку не відкривати, так як тісто може сісти.
По закінченню часу можна дивитися, чи готові еклери, тісто має бути золотистим, сухим, якщо постукувати по ньому, то повинен бути глухий звук. - Перш ніж додавати начинку в еклери, тісто має охолонути. А також якщо ви їх хочете забрати на зберігання без начинки в холодильник, то вони повинні бути не гарячими.
- Як наповнити начинкою? Існує два способи. Перший – розрізаємо еклер навпіл, заповнюємо порожню частину начинкою і з’єднуємо половинки. Другий – наповнюємо кремом, не порушуючи цілісність еклерів, як профитроли. Щоб це зробити, необхідно проколоти отвір, через яке ввести крем за допомогою мішка кондитерського.
- Це ще не все. Останній штрих – прикрасимо еклер глазур’ю. Про це ми дізнаємося далі, а спочатку розберемося в готуванні тесту для еклерів.
Як приготувати еклери тістечко на цільнозерновий борошна
Тісто для еклерів з цільнозерновий борошна готується, як і в класичному варіанті. Приготовлені Пироженко виходять досить щільними, «суворими» і незвичайними на смак. Також використання цільнозерновий борошна в цьому рецепті приваблює тим, що вона є інгредієнтом правильного харчування.
Складові:
- 100 грам пшеничного цільнозерновий борошна;
- 200 мілілітрів води;
- трохи солі;
- 2 яйця;
- 2 столові ложечки олії соняшникової.
Необхідно нагріти духовку до 200 С.
Тісто готується без використання водяної бані. Налити в каструлю води і масло, додати сіль, довести до кипіння. Далі зменшити вогонь і висипати всю муку. Гарненько перемішуємо, щоб не було грудочок, при цьому каструлю не знімати з вогню.
Вимкнути вогонь, заварена суміш повинна охолонути, і по одному вливаємо яйця, і кожен раз додаючи їх, тісто знову ретельно заважаємо. Тісто має вийти в’язким, але не густим.
Далі тісто перекладемо в кондитерський мішок або шприц і видавлюємо на деко смужки (5-7 см.). Готуємо протягом 30 хв, коли еклери будуть готові, то вони будуть мати рівномірну коричневе забарвлення і якщо легенько по ним постукати, повинен бути глухим звук.
Еклери тістечка – рецепт з житнього борошна
Щоб приготувати профітролі використовують житнє борошно, які наповнюються не солодко кремом. Але якщо готувати десертні еклери, можна також скористатися житнім борошном, яка додасть кислуватий смак і не багато жорсткості Пироженко. Ці еклери будуть непогано поєднуватися з великою різноманітністю кремів (сирні, сирні і т.д
Складові:
Важливо знати! За даними міністерства охорони здоров’я, дієти, фізичні вправи, таблетки і ліпосакція є сьогодні основними методами боротьби із зайвою вагою, однак, судячи з того, що кількість повних людей продовжує зростати, жоден з них не відноситься до по-справжньому масовим і ефективним. Все змінилося, коли з’явилися “Bee Slim”, краплі для спалювання жиру. Розповідає, лікар вищої медичної категорії, дієтолог, Саута Леонід Олександрович ..читати детальніше …
- 100 грам житнього цільнозерновий борошна;
- 200 мілілітрів води;
- дрібка солі;
- 2 яйця;
- 2 столові ложечки олії соняшникової.
Робити еклери з житнього борошна ні чим не відрізняється в готуванні від вище описаного рецепта з цільнозерновий борошном. Нагріваємо духовку, в каструлі варимо масло з борошном, сіль з водою, далі необхідно прибрати з вогню, далі трохи повинна суміш охолонути, далі вливаємо яйця, перелажіваем тісто в мішок кондитерський і видавлюємо на деко. Готуємо до повного приготування, начиняє кремом після того як Пироженко охолонуть. Зверху оформляємо глазур’ю.
Еклер тістечко рецепт з хрусткою «шапочкою» з пісочного тіста
За цим рецептом виходять дуже оригінальні еклери до святкового столу. Заварне тісто, перед тим як ставити в духовку обережно покривають смужкою з пісочного тіста, а потім відправляють в духовку. Внаслідок чого тістечко виходить м’яке з хрусткою скоринкою. Приготування такого ласощі важкувато, але воно того варте.
Інгредієнти для пісочного тіста:
- 100 грам масла вершкового;
- 125 грам цукру;
- 125 грам борошна;
- трохи солі.
Інгредієнти для заварного тесту:
- 100 грам молока;
- 120 грам борошна;
- трохи солі;
- 80 грам масла вершкового;
- 4 яйця.
Робимо тісто пісочне: масло вершкове (не тепла) нарізаємо з цукром, сіллю і борошном. Далі утворену крихту потрібно зібрати в кулю. Потім ложем на лист плівки харчової, накриваємо іншим листом і формуємо його в пласт (ширина 10-12 см.). Ставимо в холодильник на годинку, далі прибираємо верхній шар плівки і режим тісто на прямокутники (12х2 см.). Знову на годинку відносимо в холодильник.
Рецепт тістечка еклера в домашніх умовах з пісочного тіста
Духова шафа потрібно нагріти до 180 градусів.
Нам знадобиться дві каструлі, які повинні бути відповідних розмірів, щоб змогли стати одна в іншу. Каструлю більшого розміру потрібно заповнити водою на 2/3, і поставити на вогонь. А в маленьку виливаємо сіль, молоко, і масло, і поміщаємо її в каструлю більшого розміру. Борошно додаємо після того, як суміш закипить, і гарненько перемішуємо, щоб не було грудочок. Прибираємо з вогню, далі суміш повинна трохи охолонути, далі по черзі додаємо яйця. Суміш буде рідкуватий, ніж для простого заварного тесту, це нормальна його консистенція.
Викласти тісто в мішок кондитерський і видавлюємо на деко палички (10 см.). Ці смужки з заварного тіста обережно перекриваємо смужками пісочного тіста. Відносимо деко в духовку і готуємо 10 хв, далі злегка відкриваємо двері духової шафи на 2-3 мм, для того щоб вийшов зайвий пар, і випікаємо так протягом 30 хв. Внаслідок чого Пироженко будуть золотистими, сухими і дуже привабливими. Перекладаємо на решітку і залишаємо остигати, а тільки потім заливаємо крем всередину.
Начинки для тістечок еклерів
Еклери можна начиняти різноманітними кремами, дивлячись, що вам подобається, і який смак хочете отримати від обраного крему. Для цього доведеться вам багато різних варіантів перепробувати, щоб вибрати те що до душі.
Класичний заварний крем для тістечок еклерів в домашніх умовах
Готується цей варіант крему за допомогою перемішування молочно-яєчної суміші, загущеній борошном або крохмалем, з маслом вершковим. Якщо хочете отримати дієтичний продукт, то з рецепта потрібно виключити масло вершкове.
Труднощі в готуванні заварного крему в тому, щоб тісто було без грудочок. Якщо відразу не вийде зробити крем без грудочок, то можна виправити все за допомогою блендера або звичайного сита.
Складові:
- 500 мілілітрів молока;
- 200 грам масла вершкового;
- 1 стаканчик цукру;
- 2 столові ложечки борошна;
- 1 яйце;
- будь-який ароматизатор за смаком.
Молоко повинно закипіти, прибираємо його в сторону. В іншій каструльці з товстим дном перемішуємо цукор, борошно, вливаємо яйце, і гарненько розминаємо. До цієї суміш частинами проціджуємо молоко, гарненько перемішуємо. Ставимо на піч, вогонь маленький. Гарненько перемішуємо крем і доводимо до його пихтіння, якщо все виконано, вірно, то він кипіти не буде. Прибираємо з вогню, можна додавати різні ароматизатори. Після того як суміш охолоне, тільки тоді збиваємо в крем.
Легкий сирний крем для еклер тістечко рецепт
Даний рецепт еклерів додасть дивовижний смак сиру в поєднанні з прісним заварним тестом.
Складові:
- 200 грам сиру жирного;
- 100 мілілітрів вершків для збивання (з жирністю не менше 33%);
- 2/3 стаканчікапудри цукрової.
Вершки необхідно збити в тугу постійну піну, в кінці вносимо половину пудри цукрової. Сир потрібно два рази перетерти з допомогою меленького сито, далі змішати з іншою частиною пудри цукрової. Можна замість сита скористатися блендером. Перемішуємо вершки з сиром. Потім заливаємо крем в еклери.
Шоколадний крем для еклер тістечко рецепт
Еклери за цим рецептом вийдуть не сильно шоколадними.
Складові:
- 200 грам масла вершкового;
- 1/2 банки молока згущеного;
- 3 повних столових ложечки какао.
У чашку кладемо м’якенька масло вершкове, вливаємо молоко згущене. Готуємо крем, до появи гладкості і блиску, далі висипаємо какао, і ще раз ретельно заважаємо. Також в крем можна влити трохи коньяку або будь-якого іншого алкогольного напою. Тепер можна заливати крем в еклери.
Фісташковий крем для еклер тістечко рецепт
Горіхи є головним інгредієнтом в приготуванні будь-якого десерту. Можна додати фісташки, якщо такі є в наявності, після чого крем стане чудовим, особливим, неповторний.
Складові:
- 350 мілілітрів молока;
- 2 столові ложечки крохмалю з кукурудзи;
- 100 грам цукру;
- 100 грам почищених дрібно нарізаних фісташок;
- 100 грам масла вершкового;
- 150 грам вершки з великою жирністю для збивання.
Нам знадобиться дві ложечки молока і перемішані з крохмалем. Іншу частину молока перемішуємо з цукром, далі воно повинно закипіти. Обережно вливаємо крохмальну суміш, при цьому весь час перемішуючи. Як крем запихтіт, знімаємо його з вогню. Як тільки суміш охолоне, то її необхідно змішати з м’якеньким маслом вершковим, далі додаємо горіхи. Окремо збиваємо вершки, і перемішуємо з молочно-крохмальної сумішшю. Тепер можна приступати до наповнення кремом еклерів.
Крем на основі італійської меренги
Якщо хочете щось неймовірне і оригінальне приготувати, то прийде на допомогу крем, приготований за цим рецептом.
Складові:
- 2 білки;
- 130 грам цукрового піску;
- 40 мілілітрів води.
Необхідно поєднати цукор з водою, зробити так щоб сироп закипів, далі потрібно зменшити вогонь і готувати до утворення ниток карамельних (температура сиропу – 121 С). Тим часом збиваємо білки, що місиво стало повітряним, але не щільною. Далі туди додаємо потихеньку не великий цівкою сироп, при цьому, не вимикаючи міксер, і як тільки суміш стала пружною і блискучою можна вимкнути міксер. Можна також додавати різні ароматизатори, какао. Ось в принципі і все можна готувати еклери до наповнення кремом.
Глазурі для еклерів
Еклери можна подавати тільки начинені різними кремом, а також можна перетворити їх полив зверху глазур’ю. А саму глазур можна зверху присипати дрібними частинками горіха, насінням маку, соняшнику, кунжуту, льону. Вишукано буде виглядати еклер, якщо поверх глазурі присипати вафельної крихтою.
Лимонна глазур для еклер тістечко рецепт
Складові:
- 100 грам пудри цукрової;
- 2 столові ложечки соку лимона.
Необхідно перемішати пудру цукрову з соком лимона, отриману глазур потрібно використовувати відразу.
Шоколадний ганаш для еклер тістечко рецепт
Складові:
- 50 мміллілітров вершків;
- 100 грам шоколаду.
Перемішуємо вершки з шоколадом і на маленькому вогні продовжуємо помішувати, щоб усі інгредієнти перемішалися. Еклери намазуємо глазур’ю не чекаючи поки глазур захолоне.
Глазур з білого шоколаду
Складові:
- 200 грам шоколаду білого;
- 20 грам масла вершкового;
- 2 столові ложечки молока.
Перемішуємо всі продукти, далі необхідно поставити на вогонь, все щоб все гарненько поєдналося. Тепер можемо сміливо намазувати Пироженко глазурью.Нет ніяких труднощів в готуванні еклерів. Необхідно просто запастися терпінням і бажанням, а в подальшому приєднається і досвід, і зможете без особливих зусиль завжди всіх порадувати цими чудовими Пироженко.
Оволодівши технікою готування еклерів, буде, чим здивувати гостей з будь-якого приводу, не тільки у свята. А якщо у вас хороша фантазія, то з’явиться можливість оригінально прикрашати дане ласощі. Ефективність цих ласощів в тому, що його можна не відразу начиняти кремом, а коли вам буде зручно. Можна заздалегідь підготувати певну кількість заготовок, а коли прийде час або будь-якої свято заповнити їх будь-яким кремом.