Ця випічка готується тільки з листкового тіста. Перший раз цей десерт створили в Австралії 2013 року. Наступного року цей десерт уже став відомим у всьому світі. Оскільки рецепт частування вигадав кондитер у Мельбурні, його вирішили залишити в секреті. Однак, у 2014 році кондитерський магазин зламали і викрали з нього 230 рецептів, не зачепивши при цьому гроші та техніку. Попри це, після такого випадку пекарня ще більше прославилася, тож скуштувати оригінальний краффін їдуть саме до Lune Croissanterie.
Цікаво! Через кілька років рецепт стали змінювати, його адаптували під великодню паску, оскільки краффін нагадує її за формою.
Є кілька причин, чому варто спробувати його приготувати в домашніх умовах і насолодитися цим смаком:
- Десерт має апетитний вигляд навіть без прикрас у вигляді шоколаду, фруктів чи чогось іще.
- Покритий сиропом десерт повільно сохне, тож залишається соковитим 7-10 днів після випікання.
- Краффіни з готового листкового тіста виходять дуже швидко, до цього процесу навіть можна залучити дітей.
- Смак цього частування неможливо сплутати з чимось іще, він виходить соковитим і насиченим попри те, що вважається звичайною здобною булочкою.
Секрети приготування
Іноді недостатньо покроково дотримуватися рецепта, оскільки без знання певних правил смачний десерт все одно не вийде:
- усі інгредієнти заздалегідь дістають із холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури;
- щоб тісто стало більш повітряним, борошно просівають;
- тісто для краффіна доводиться довго вимішувати, оскільки тільки в цьому випадку воно добре розтягнеться і не порветься;
- оптимальною температурою для вистоювання тіста вважається 30-35 градусів, при цьому поруч не повинно бути протягів.
Інгредієнти
В оригіналі для великоднього краффіна використовується не так багато інгредієнтів. На перший погляд десерт із листкового або дріжджового тіста здається надто простим, оскільки в нього навіть не додають начинки. Однак, якщо хоча б раз спробувати його, то вдасться зрозуміти, чому весь світ захоплюється ним.
Цікаво! Класичний краффін готується без начинки, але в деяких випадках кухарі відступають від цього рецепта і додають туди сухофрукти, горіхи, шоколад, корицю або мак.
Для приготування тіста знадобиться 150 мл оливкової олії, приблизно 350 г борошна (його кількість залежить від сорту), 180 мл молока. Також туди кладуть маленьку пачку сухих дріжджів (7 г), 4 ст. л. цукру, дрібку солі та одне яйце. Готовий виріб змащують вершковим маслом, для цього потрібно близько 60 г. Дехто ще посипає його цукровою пудрою.
Класичний рецепт
Покроковий рецепт приготування краффінів із дріжджового тіста:
1. Борошно просівають у глибоку ємність.
2. Туди додають цукор із сіллю і все це перемішують.
3. До сухої суміші додають дріжджі, розтоплене масло і яйце.
4. Без перемішування туди виливають молоко кімнатної температури. При цьому якщо його злегка підігріти, то воно прогріється швидше.
5. Інгредієнти перемішують, а потім додають до борошна.
6. Тісто замішують до такої консистенції, щоб воно стало гладким. Потім накривають рушником і ставлять у тепле місце без протягів.
7. Через 50 хвилин його викладають із ємності на стіл.
8. Шматок тіста ділять на 5 частин і з кожної розгортають тонкий корж.
9. З тістом працюють доти, доки його ширина не досягне 25 см, а довжина приблизно 40. При цьому товщина не повинна перевищувати 1,5 мм або навіть бути ще меншою.
10. Поверхню розкатаного листа змащують вершковим маслом.
11. Його згортають у рулет.
12. Залишають на 10 хвилин, а потім ще розгортають, витягаючи в різні боки. У такому разі вона стає довшою приблизно на 20 см.
13. Рулет ділять на дві однакові частини.
14. Їх згортають так, щоб внутрішні боки опинилися зовні.
15. Формочки змащують олією (тільки якщо вони керамічні або залізні) і поміщають туди тісто. При кімнатній температурі їх залишають постояти 10 хвилин.
16. Ставлять у розігріту до 200 градусів духову піч на 25 хвилин.
Готове частування з дріжджового тіста рясно змащують маслом. Деякі замість цього використовують цукрову пудру або сироп.
Швидкий рецепт із листкового тіста
У разі використання покупного тіста на готування йде набагато менше часу. Оскільки в цьому випадку саме тісто вийде не таким насиченим, туди зазвичай додають начинку: горіхи, родзинки або цукати.
Краффіни з начинкою готуються досить просто:
1. Для них беруть тільки листкове і дріжджове тісто, оскільки воно швидко стає пишним. Упаковку ділять на 3-4 частини. Тісто розкачують приблизно до 5 мм у товщину. Якщо вийде зробити тісто ще тоншим, то це вітається, головне – не порвати його.
2. Для начинки збивають вершкове масло з яйцем і цукром. Краще робити це блендером, щоб пісок повністю розчинився. Туди ж додають волоські горіхи та родзинки, які попередньо запарювали окропом. При цьому родзинки важливо попередньо викласти на серветку і підсушити, інакше через зайву воду відбудеться розшарування крему.
3. Тісто намазують кремом, викладають горіхи та формують рулетик. Під час цього стежать за тим, щоб він вийшов досить товстим, але не дуже високим.
4. На дно форми вистилають шматок листкового тіста, інакше вся начинка залишиться у формі. Потім поміщають туди заготовку.
5. Краффін настоюють при кімнатній температурі 2 години, накривши його вологим рушником.
6. Запікають 40 хвилин при 180 градусах.
Краффін із начинкою
Спосіб приготування тіста залишається незмінним, тому варто розглянути те, які начинки додають у таку випічку. Зазвичай для цього використовують мак, горіхи або шоколад. Однак, у цьому випадку випічка формується дещо інакше, оскільки якщо просто вивернути випічку, то вся начинка залишиться зовні.
1. Начинку розподіляють по всій поверхні аркуша, порожні місця залишають тільки по краях.
2. Тісто згортають рулетиком уздовж найдовшого боку.
3. Його також розгортають, щоб збільшити довжину, а потім гострим ножем розрізають на 2 частини і скручують їх у косичку.
4. Якщо вона вийшла занадто довгою, то її розрізають поперек. Потім згортають равликом і защипують краї. Поміщають у форму за розміром.
Порада! Якщо щодо замішування або скручування тіста виникають питання, то краще перед приготуванням подивитися відео.
Мак
У сухому вигляді він виходить несмачним, але якщо правильно підготувати його, то начинка вийде соковитою і насиченою:
1. На 5-6 маленьких краффінів беруть середню упаковку маку. Його перемелюють у кавомолці та змішують із манкою.
2. Молоко підігрівають на повільному вогні, додають туди цукор, а потім повільно висипають мак із манкою, щоб там не утворилося грудочок.
3. Суміш варять приблизно 8 хвилин, готовність визначають за ступенем загущення. Якщо начинка залишається рідкою, то туди ще досипають манки.
4. Пару хвилин її остуджують, а потім викладають на тісто.
Горіхи
Щоб випічка вийшла не надто сухою, для начинки використовують горіхову суміш, а також родзинки і приблизно 200 мл алкоголю.
1. Родзинки заливають коньяком або бренді, у такому вигляді залишають на кілька годин або добу.
2. Горіхи подрібнюють до стану кашки. Деякі попередньо заливають їх окропом, щоб начинка вийшла більш соковита.
3. Усю рідину з ємності з родзинками зливають, а потім обсушують їх у паперовому рушнику.
4. На розкатаний лист тіста викладають горіхи, а зверху не дуже щільним шаром родзинки.
5. Тісто закочують у звичний рулетик і залишають його настоюватися.
Шоколад
Розтоплена плитка шоколаду моментально витікає з тіста, при цьому краффін не встигає пропектися. Тому краще приготувати шоколадну начинку самостійно:
1. Масло розтоплюють, додають туди цукор, сіль (одну щіпку) і какао стільки, щоб вийшла густа суміш, яка тримає форму. Отриманий результат можна порівняти з фото.
2. Отриману масу розподіляють по тісту, а зверху посипають шматками пахлави або часточками гіркого шоколаду.
Краффіни з начинкою виходять більш насиченими, але від цього людина менше відчуває смак тіста і вершкового масла, який так сподобався творцеві цього десерту. Тому спочатку кулінарам рекомендується приготувати класичний вид частування, а потім уже експериментувати з начинками.