Компот з айви зберігає той самий ніжний, добре впізнаваний смак і аромат, що й у свіжих фруктів. Якщо захочете, щоб навіть у холоди в будинку витав аромат стиглої айви, приготуйте кілька банок домашнього компоту. Перед відправленням айви в банку, кожен плід добре миють, очищають від пушку на шкірочці і тільки після цього нарізають часточками. Приємну кислинку готовому напою додасть свіжий лимон. Про айву тільки хороше. Фахівці пишуть, що вона корисна, коли ми хочемо схуднути, коли у нас є проблеми з травленням і високий рівень холестерину. Але через їхню тверду текстуру її рідко використовують сирою. А як із неї приготувати смачний компот? Легко!
Для приготування компоту вам знадобиться
- вода – 5 л
- цукор – 500г
- лимон – 1 шт.
- айва – 1.5кг.
Рецепт компоту
Насамперед потрібно приготувати банки, кришки та інше приладдя для консервування компоту на зиму. Банки обов’язково промити (бажано з содою) і стерилізувати зручним для вас способом (на пару, в духовці тощо).п.). Кришки також добре обробити.
Айву старанно і ретельно відмити від сірого пуху і обтерти насухо паперовими рушниками.
У каструлю налити воду і довести до кипіння. Засипати в окріп цукор, добре розмішати, дати закипіти повторно і проварити на слабкому вогні 5 хвилин.
Айву розрізати навпіл, очистити від насіння і порізати часточками.
Лимон також порізати на часточки.
Додати нарізану айву і лимон у каструлю з цукровою водою, довести до кипіння, знизити вогонь і варити до готовності фруктових часточок у сиропі.
Точно час залежить від щільності айви. Слідкуйте, щоб шматочки були м’якими, але не розварилися в мотлох.
Акуратно розлити киплячий компот по банках.