Соуси

Курка в медово-соєвому соусі: домашні рецепти приготування.



медово-соєвий соус

Особливості приготування

Щоб урізноманітнити і збагатити звичну курку, досить приготувати медово-соєвий соус. Іноді, його навіть не обов'язково варити, парити чи смажити, достатньо просто змішати потрібні інгредієнти. Але, щоб приготувати справді смачну та корисну вечерю: курка в медово-соєвому соусі, потрібно знати деякі тонкощі, і ми про них розповімо.

Для того, щоб купити якісний соєвий соус, потрібно розуміти, що його приготування дуже довгий і трудомісткий процес. Більшість того, що продається дуже дешево в популярних магазинах, імітація, вона робиться з води, солі, барвників і ароматизаторів і до справжньої східної приправи не має жодного стосунку, принаймні дуже умовного. Але варто один раз спробувати справжній, приготований за всіма правилами соус, і ви самі здивуєтеся як вас влаштовував дешевий аналог.

Те ж саме стосується меду. Дуже часто недобросовісні виробники додають у мед, особливо дорогих сортів, цукор, кукурудзяний сироп, барвники, щоб зменшити собівартість і зробити більшу виручку. Для приготування соусів, нам не потрібні дорогі сорти на кшталт каштанового меду, достатньо найпоширенішого квіткового або липового, головне, щоб він був натуральним. Хороший мед практично не має термінів придатності, єдине, що з часом він може зацукруватися, але це вирішується дуже просто, достатньо розтопити мед у мікрохвильовій печі.

Як приготувати соус

 Для того щоб приготувати медово-соєвий соус нашвидкуруч, досить помістити мед, соєвий соус і улюблені приправи в контейнер або банку з кришкою та гарненько потрясти, ви зможете приготувати заправку для курки, перебуваючи навіть не вдома. Ну а перебуваючи в стінах рідної кухні дуже зручно скористатися вінчиком. А що стосується того, які ще приправи додати, то тут все просто – ті, які вам подобаються, з куркою добре гармоніюють паприка, часник, імбир, куркума.

Якщо ви дотримуєтеся дієти, яка не містить солі, соєвий соус буде для вас чудовою альтернативою, а мед з великим успіхом замінить цукор. Ці інгредієнти чудово урізноманітнюють звичайнісіньке меню. Але які б цілі ви не переслідували, страва з використанням медово-соєвого соусу буде дуже красивою за рахунок апетитної рум'яної скоринки.

Медово-соєвий соус із рослинною олією

Курка в медово-соєвому соусі: домашні рецепти приготування

У банці з герметичною кришкою змішайте в рівних пропорціях соєвий соус, рідкий мед і маслинову олію, добре потрясіть і соус готовий. Він має рідку консистенцію й ідеально підійде до салатів, у цьому разі використовуйте нерафіновану олію і не варто обмежуватися лише оливковою, можна використовувати й соняшникову, кукурудзяну, кунжутну, гірчичну. Якщо ж використовувати соус як маринад до м'яса, то краще використовувати рафіновану олію, хоча експериментувати ніхто не забороняє.

Медово-соєвий соус із вершковим маслом

Курка в медово-соєвому соусі: домашні рецепти приготування

2 столові ложки меду та соєвий соус 4-5 ложок з'єднайте. 2 зубчики часнику подрібніть за допомогою преса, додайте в соус. Додайте чайну ложку приправи каррі та дрібку меленого або свіжого дрібно подрібненого імбиру. Невеликий шматочок приблизно 1.5 столових ложок вершкового масла розтопіть у мікрохвильовій печі, додайте до соусу і перемішайте його вінчиком. Він чудово підійде і як соус до вже готових страв із курки, так і послужить гарним маринадом для м'яса, надавши курятині пікантних ніжок і ніжної текстури.

Медово-соєвий соус зі свіжим імбиром для курки

Курка в медово-соєвому соусі: домашні рецепти приготування

70 грам рідкого меду і 100 мл соєвого соусу з'єднайте в мисці і збийте вінчиком. Додайте в соус 4 зубчики часнику подрібнених за допомогою преса. Туди ж 20 грам натертого на дрібній тертці кореня імбиру і по чверті чайної ложки куркуми та сушеного базиліка. Ще раз добре розмішати і можна подавати до столу або використовувати як маринад.

Медово-соєвий соус з апельсином для курки

Курка в медово-соєвому соусі: домашні рецепти приготування

Апельсин поріжте навпіл, з однієї частини зніміть цедру і видавіть сік. Змішайте апельсиновий сік, 60 мл рідкого меду і 60 мл соєвого соусу, а потім додайте цедру, по щіпці імбиру і сухого часнику, паприки. Якщо хочеться додайте кілька ложок рослинної олії.



Гострий медово-соєвий соус із часником і перцем для курки

Беремо півсклянки соєвого соусу і додаємо до нього 5 зубчиків часнику, пропущених через прес, шматочок свіжого кореня імбиру, натертого на дрібній тертці, пучок пір'я цибулі, дрібно нашаткованої, чайну ложку без гірки червоного меленого перцю. Усе змішуємо в банці з кришкою і заливаємо соусом шматочки курки. Ставимо під гніт на 3-12 годин. Чим більше часу мине, тим більш пекучою вийде страва.

Курка в медово-соєвому соусі

  • Обробити тушку курки або використовувати вже готові частини (стегенця, гомілки, крила, філе). Обсмажимо з усіх боків до золотистого кольору на невеликій кількості олії.
  • Приготуємо соус змішавши кетчуп, мед, соєвий соус, рослинну олію в рівних пропорціях (олії можна трохи менше), додамо перець, 4-5 зубчиків часнику, пропущених через прес.
  • Заливаємо курку соусом і тушкуємо на найповільнішому вогні півтори години іноді перевертаючи м'ясо. Страва готова.

Рецепт приготування курки з медово-соєвим соусом на сковороді

Курка в медово-соєвому соусі: домашні рецепти приготування

Цей рецепт може стати вашою візитною карткою, бо курячі крильця ніколи не стануть сухими, завжди будуть м'якими та ніжними, а соус зробить їх максимально апетитними.

  • Візьміть 12 крилець і відріжте від них крайню частину, її можна використовувати в приготуванні бульйону для інших соусів.
  • Приготуємо соус: у мисці змішаємо 2 чайні ложки солі, 2 столові ложки солодкої паприки, 2 чайні ложки сушеного орегано, 2 чайні ложки сушеного базиліка, 2 столові ложки рідкого меду, 4 столові ложки соєвого соусу, 1 столову ложку рафінованої рослинної олії, 4 зубчики часнику, пропущені через прес, чорний мелений перець.
  • Замаринуйте крильця на кілька годин соусом, не варто прибирати в холодильник, кімнатна температура підійде краще.
  • Обсмажте курочку з усіх боків на середньому вогні до впевненої скоринки. Не варто смажити все одразу, нехай вони лежать на сковороді вільно.
  • За 5 хвилин до готовності тушкуйте крила під закритою кришкою.

Якщо ж вам потрібно приготувати парадну страву для столу, можна запекти курку цілком, використовуючи той самий медово-соєвий соус

А для літніх дружніх посиденьок дуже смачний рецепт курочки в медово-соєвому соусі для гриля