Легкі рецепти

Лечо з кабачків на зиму: так просто, бюджетно і смачно – пальчики оближеш!



Якщо ми не лінуємося трошки постояти біля плити в заготівельний сезон, затишні відгуки рідних і близьких прикрашають зимові дні. «Пальчики оближеш!» – найкраща характеристика лечо з кабачків на зиму за рецептом, який ми пропонуємо сьогодні.

Наш улюблений варіант – легкий, бюджетний і смачний. Для нього потрібні популярні та доступні сезонні продукти. Кабачки, болгарський перець, томати і часник. Без стерилізації. Заготівлі досить уварювання на плиті.

Головні секрети для заповітного тривалого зберігання закаток – добре стерилізовані сухі банки і фасування салату прямо з плити, максимально гарячим.

Давайте влаштуємо багатий урожай кабачків! А для тих, хто купує овочі, приємний сюрприз. У цю заготовку чудово впишуться найдешевші кабачки – великі і навіть трохи перезрілі.

Лечо з кабачків з помідорами

Нам потрібні:

  • Кабачки – 2 кг
  • Помідори – 3 кг
  • Болгарський перець – 5-6 великих овочів
  • Часник – 1-2 головки (середнього розміру, щоб містилася в долоні)
  • Сіль (без домішок, грубого помелу) – 2 ст. ложки з гіркою
  • Цукор – 1 стакан
  • Оцет, 9% – 2 ст. ложки
  • Рослинна олія без запаху – 50 мл

Необов’язковий інгредієнт:

  • Гострий перець – ½ середнього стручка (шматочок довжиною близько 5 см)

Важливі деталі:

  • Овочі зважуємо після очищення.
  • Вихід консервації – близько 5 літрів.
  • Час приготування – до 1 години 20 хвилин.
  • Калорійність на 100 грамів – не більше 100 ккал

1) Підготовка овочів – до 20 хвилин.

З молодими кабачками все простіше простого. Своїм та ріжемо середнім кубиком прямо зі шкіркою.

Зі старими кабачками метушні буде трохи більше. Їх треба очистити від шкірки і насіння. Щоб видалити насіння, використовуємо швидкий спосіб. Розрізаємо овоч уздовж на довгі четвертинки і зрізаємо внутрішній кут, де зосереджені насіння. Або працюємо ложкою. Розрізаємо кабачок навпіл і вишкрібають насіння.

Розмір кабачкової нарізки не повинен бути дрібним. У самий раз кубики близько 2-2,5 см.

Перець чистимо від насіння і білих внутрішніх перетинок. Ріжемо так, як любимо його в тушкованому вигляді. Навіть класичні рецепти лечо на зиму не обмежують в розмірах. До невеликих кубиках ми любимо невеликі смуги.

Якщо ви цінуєте в лечо ніжну насолоду, варто взяти червоний перець – хоча б третину від усієї кількості в рецепті.

Помідори очищаємо від шкірки. Хвала насічках хрест-навхрест і чайнику! На 2 хвилини залили томати окропом – і шкурка відходить легко і швидко. Нарізаємо помідори шматочками близько до кабачковим.

Часник ідеальний саме в порізаному вигляді, а не як стружка після преса. Кубик або пластини – вибирайте на свій смак.

Не бійтеся часнику. Краще покладіть більше з вказаної кількості. Гостроти буде рівно в міру. А ось стручковий перець варто очистити від насіння і закладати до овочів одночасно з часником тільки тим, хто любить відчутно гостренькі закуски.

2) Уварюємо салат і фасуємо по банкам – до 1 години.

Ставимо на плиту велику каструлю і викладаємо в неї нарізку томатів. Засипаємо до овочів цукор і сіль, вливаємо олію. Доводимо до кипіння і варимо на середньому вогні 10 хвилин.



Томатна маса стала дуже соковитою. Пора додавати кабачки. Перемішуємо, доводимо до кипіння і проварюємо на середньому вогні ще 15 хвилин.

Додаємо в лечо нарізку перцю і часнику. Знову акуратно перемішуємо, чекаємо кипіння і уварюємо салат на середньому вогні – 15-20 хвилин.

Ступінь готовності визначаємо по кабачки. Шматочки повинні стати м’якими. За 3-4 хвилини до кінця приготування вливаємо оцет і акуратно розмішуємо.

  • Максимально наситити помідорний смак кабачкової лечо можна з томатною пастою. На кількість овочів в нашому рецепті візьміть 3-4 ст. ложки якісної томатної пасти без домішок і додайте її за 10 хвилин до кінця уварювання салату.
  • Припустимо додати і свіжу зелень (дрібно порубати і закласти за 10 хвилин до розкладки по банкам) або спеції за смаком – чорний мелений і запашний перець, гвоздика, італійські трави.

Заливаємо окропом ополоник, яким будемо набирати салат, і воронку для фасування салату.

Розкладаємо готові овочі по стерилізованих банках гарячими – прямо з плити, зменшивши нагрів під каструлею на мінімум. Герметично закриваємо кришкою і ставимо остигати верх дном під ковдрою.

Зберігаємо далеко від світла, бажано в прохолоді неопалювальній лоджії. Хоча це не є обов’язковим. Така закачування добре збережеться в будь-якому закритому шафі при кімнатній температурі.

Приготуйте просту і смачну заготовку з перевіреної серії «Пальчики оближеш!». Рецепт лечо з кабачків на зиму займе провідне місце серед ваших улюбленців. Він подобається всім і незмінно радує ароматними фарбами в холодні дні.

Мініатюра до статті Лечо з кабачків на зиму: так просто, бюджетно і смачно - пальчики оближеш!Мініатюра до статті Лечо з кабачків на зиму: так просто, бюджетно і смачно - пальчики оближеш!



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.