Соуси

Німецький штоллен – традиційна святкова випічка на Різдво та Новий рік



різдвяне частування

Що це таке

Різдвяний німецький штоллен – це солодкий кекс. Німці вважають, що він схожий на пелюшку, в яку загортали Христа відразу після народження. Ця випічка вважається традиційним десертом не тільки в Німеччині, а й в Італії, Австрії, Англії.

У ці ласощі додають сухофрукти, родзинки та перемелені горіхи. Деяким подобається в німецький штоллен додавати ягоди та сметану. Сирний десерт має масу варіацій: у нього додають арахіс, вишню, насіння, пряні спеції.

Порада! Кожен сам обирає, як готувати різдвяний німецький штоллен, але найкраще починати з класичного варіанту, а потім вже пробувати інші варіації цього рецепта.

Класичний штоллен

У класичний рецепт на дріжджах завжди додають цукати, сухофрукти та подрібнені горіхи. Також для приготування десерту використовують алкоголь і пряні спеції. Повний список інгредієнтів розрахований одразу на кілька кексів.

різдвяний штоллен

Процес приготування покроково:

1. За добу до замішування тіста готують начинку. Для цього всі цукати миють, висушують, за потреби подрібнюють. Начинку перемішують в одній ємності та залишають на день зберігати при кімнатній температурі.

цукати для десерту

 

2. Через добу вже займаються приготуванням тіста. Для цього молоко злегка підігрівають, щоб рідина прогрілася до 35 градусів, потім до нього додають цукор і дріжджі.

різдвяний німецький штоллен

 

3. У ємність додають 3 ст. л. борошна і перемішують до однорідного стану. Потім накривають плівкою або кришкою і прибирають у тепле місце на 30 хвилин.

4. Тісто, що піднялося, перемішують, а потім додають туди цукор, спеції, яйця. Їх вимішують доти, доки тісто не стане однорідним.

5. Ложкою або через сито в ємність додають ще 500 г борошна. При цьому варто орієнтуватися на сорт, тісто має вийти м'яким, але при цьому не липнути до рук.

6. Поверхню столу присипають борошном, викладають туди тісто і формують із нього плоский корж. Поверх цього кладуть вершкове масло і борошно, що залишилося, перемішують.

тісто з маслом

 

7. Тісто викладають у чашку, накривають плівкою і прибирають на 2,5 години в тепле місце.

8. Горіхи ріжуть або подрібнюють у м'ясорубці.

9. Після підняття тісто ще раз вимішують, а потім додають туди алкоголь, горіхи та цукати. Якщо воно сильно липне до рук, то туди додають ще 30 г борошна.

10. Масу викладають на стіл і ділять на 3 частини.

11. Надають йому потрібної форми та розкачують овали. Їх викладають на тацю для запікання і залишають ще на годину.

12. У розігріту до 180 градусів піч ласощі ставлять на 50 хвилин.

Важливо! Перед приготуванням борошно краще просіяти, щоб воно наситилося киснем.

Після випікання різдвяний кекс змащують маслом і посипають цукровою пудрою або покривають шаром глазурі.

Дрезденський варіант

Цей варіант десерту з сиром виходить більш розсипчастим і ніжним. Для нього буде потрібно не так багато інгредієнтів.

Приготування німецького різдвяного штоллена:

1. Кокос і сухофрукти заливають спиртним і ставлять на 2 хвилини в мікрохвильовку на середню потужність.

різдвяний кекс штоллен

 

2. В окрему ємність додають борошно, розпушувач і сіль.

3. Горіхи подрібнюють і перемішують із борошном.

4. Шкірку лимона подрібнюють на тертці, щоб отримати цедру, потім її заливають лимонним соком.

5. М'яке масло перемішують із цукром і збивають міксером до утворення крему.

6. У нього додають яйця і продовжують збивати.

7. У крем додають сир і перемішують компоненти міксером. Потім додають лимонний сік із цедрою і ще раз збивають.

розтоплене масло

 

8. У масло додають суміш із борошна та розпушувача, перемішують.

9. Масу викладають на стіл, а потім додають туди цукати, розмішують.

10. Із тіста формують овал і ділять його на 2 або 3 частини.

рецепт німецького штоллена

 

11. Різдвяному кексу надають трохи іншої форми, а потім запікають його 70 хвилин за 170 градусів.

різдвяний штоллен

 

Важливо! За кілька годин до готування яйця викладають із холодильника, щоб вони нагрілися. Якщо вчасно не вдалося цього зробити, то їх поміщають у теплу воду.

Готовий десерт спочатку змащують маслом, а потім присипають пудрою.

готове частування

Кекс без дріжджів

Рецепт без дріжджів подобається тим, хто не любить довго готувати. Для нього знадобиться 300 г масла, по 250 г цукру і сиру, 2 яйця, 600 г борошна, 100 мл рому, пакетик розпушувача і ванільного цукру. Також для начинки використовують горіхи, цукати, родзинки, суміш підбирають на 500-600 г, прикрашають десерт цукровою пудрою.

Цукати заливають алкоголем і настоюють 30 хвилин. В окремій ємності змішують цукор із маслом, сиром, яйцями, усе це збивають міксером. Потім подрібнюють горіхи, а цукати посипають кількома ложками борошна. До тіста додають начинку (горіхи та цукати), вимішують його та залишають на 2 години. Тісту надають потрібної форми, а потім запікають його годину на 180 градусах у духовці.

Десерт на заквасці

Для цього рецепта використовується готова закваска левіта мадре, завдяки їй десерт виходить соковитим, він залишається таким навіть через кілька тижнів після випікання. Якщо готової закваски немає, то її готують із 300 мл води, 20 г стартера на піку та 200 г борошна.



Цікаво! Процес приготування мало чим відрізняється, але через здоби тісто виходить важким, тому тендітним дівчатам його важко замішувати.

На дріжджовому тісті

Різдвяний німецький штоллен на опарі готують у тому разі, якщо не хочуть чекати, поки тісто на дріжджах саме підніметься. Для його приготування потрібно багато інгредієнтів.

штоллен різдвяний

1. Цукати подрібнюють ножем, щоб їхній смак краще розкрився. Родзинки замочують у воді, а потім додають їх у миску з цукатами і все це заливають алкоголем. Масу прибирають на кілька годин, щоб вона настоялася.

штоллен різдвяний кекс

 

2. Молоко підігрівають і додають туди дріжджі. Потім кладуть туди 2 склянки борошна та цукор, перемішують.

різдвяний кекс

 

3. Тісто прибирають на 20 хвилин, а потім додають у нього ванілін, сіль, цедру лимона.

4. У масу додають олію і продовжують замішувати тісто, його прибирають у тепле місце на 1 годину.

різдвяний штоллен класичний

 

5. Масу перемішують і знову прибирають на годину.

6. У тарілку додають начинку, з тіста формують штоллен.

7. Його випікають 45-55 хвилин, поки там не утвориться скоринка.

німецьке частування

 

Після того, як десерт трохи охолоне, його присипають товстим шаром цукрової пудри, як показано на фото.

Як урізноманітнити рецепт

У Німеччині штоллен класифікують, і кожен виробник на упаковці вказує, який це вид десерту. Є кілька типів частування, які вважаються найпопулярнішими:

  • Сирний. Спочатку в класичний рецепт не додавали кисломолочний сир, але потім його стали використовувати для отримання більш ситної страви. Кількість сиру в цьому десерті в кілька разів збільшують, додаючи 4 частини кисломолочного продукту на 10 частин борошна.
  • Вестфальський. Цей рецепт розробило об'єднання пекарів в однойменному регіоні. У ньому використовують тільки інгредієнти природного походження, замінюючи цукати сушеними яблуками. Щоб він довго зберігався, у нього додають горілку.
  • Шампанський. Його рецепт створили тільки 2003 року, тому він став наймолодшим. Для цього рецепта заздалегідь готують родзинки: їх вимочують 12 годин у шампанському. Смак виходить більш пікантним, з легким присмаком і ароматом алкоголю.

Секрети приготування

Німецький різдвяний штоллен легко приготувати навіть за відсутності досвіду. Деяким кулінарам рецепти здаються складними, але якщо заздалегідь підготувати необхідні інгредієнти і виконувати все за інструкцією, то проблем із цим не виникне. Запорукою успіху вважається дотримання пропорцій. Якщо дотримуватися цього правила, то тісто вийде досить соковитим, і воно не засохне після кількох днів.

У будь-якому варіанті десерту, де використовується алкоголь, є ще один секрет – якщо залишити штоллен на кілька тижнів у сухому і теплому місці, то він вийде ще більш насиченим і при цьому не зіпсується. Тому в деяких сім'ях заведено за кілька тижнів до урочистості випікати цей десерт і одне частування з'їдати одразу, а друге тільки після кількох тижнів витримки.

Штоллен приготувати нескладно, важливо дотримуватися пропорцій і технології приготування. Тоді цей особливий десерт прикрасить собою святковий стіл, і порадує господарів і гостей своїм смаком.