Соуси

Паста Болоньєзе. Традиційний рецепт із фаршем і томатами. ТОП-5 варіацій італійського соусу



Макарони з соусом болоньєзе рецепт із фаршем

Основні інгредієнти соусу болоньєзе

  • Паста. Густе рагу падають із довгою локшиною: pappardelle, cappellini, spaghettini або tagliatelle.
  • Фарш. М'ясний соус має бути густим і добре змішуватися з макаронними виробами. Італійці віддають перевагу рубаному фаршу з декількох сортів м'яса: яловичини, свинини з додаванням традиційного італійського бекону панчетта. Можна комбінувати рецепт з курячим і баранячим м'ясом.
  • Томати. Для приготування соусу підійдуть свіжі нарізані дрібними кубиками помідори, томатна паста або плоди у власному соку. Важливо додавати у страву томати без шкірки.
  • Цибуля. У соус додається дрібно нарізана ріпчаста цибуля. Для рецепта підійде будь-який сорт. Пасерувати його краще на оливковій олії.
  • Черешкова селера. Корисний овоч має розрослі м'ясисті стебла товщиною 2-5 см, які вирізняються ніжним приємним смаком.
  • Морква. Овоч ріжеться дрібними кубиками або треться на тертці. Піддається температурній обробці на олії разом із цибулею та селерою.
  • М'ясний бульйон. Відмінно підійде наваристий бульйон, зварений на яловичих кістках із додаванням овочів і зелені.
  • Молоко. Наявність молока в соусі нівелює зайву кислоту соусу, надає рагу приємного помаранчевого відтінку і пом'якшує смак.
  • Вино. Інгредієнт не є ключовим, але надає страві традиційного італійського смаку. У класичному рецепті може використовуватися як біле, так і червоне вино або навіть поєднання обох. Важливе правило – додавати до страви сухий напій. Саме він надає особливого присмаку, властивого традиційному болоньєзе.

Болоньєзе соус рецепт

Покроковий класичний рецепт пасти болоньєзе

1. У добре розігрітій сковороді на сильному вогні обсмажуємо фарш. Великі шматочки розламуємо виделкою. Важливо, щоб м'ясо підсмажилося до рум'яної скоринки, а весь м'ясний сік залишився всередині. Таким чином, соус вийде соковитим і в потрібній густій консистенції. Для правильного приготування рекомендується використовувати сковорідку великого діаметру, щоб увесь фарш поміщався на неї тонким шаром.

2. Паралельно готуємо овочеву заправку з беконом. Панчетта нарізаємо невеликими шматочками й обсмажуємо в глибокій сковороді, щоб розтопився весь жир. Шкварки, що залишилися, прибираємо. Цибулю, селеру та моркву ріжемо дрібними рівними кубиками. Один за одним додаємо овочі в сковорідку, добре обсмажуємо і перемішуємо.

3. Коли м'ясо підрум'янилося, додаємо до нього пасеровані овочі та нарізані без шкірки помідори (томати у власному соку). Усе добре перемішуємо. Тушкуємо 2-3 хвилини на сильному вогні.

4. Додаємо невелику кількість молока або вершків. Перемішуємо і тушкуємо ще 5 хвилин.

5. Вливаємо сухе вино і залишаємо тушкуватися на повільному вогні під закритою кришкою приблизно 30-40 хвилин.

Соус болоньєзе з фаршем у домашніх

6. Розігріваємо воду для варіння пасти за 15 хвилин до готовності м'ясного рагу. Коли вода закипить, солимо її та опускаємо в неї макаронні вироби. Важливе правило варіння пасти – води має бути в 10 разів більше за макарони. У готові спагеті додаємо трохи оливкової олії та перемішуємо. Італійці рекомендують варити пасту «Аль денте», тобто трохи недоварену. Так страва не зашкодить фігурі та збереже корисні речовини твердих сортів пшениці.

Спагеті з соусом болоньєзе

7. Паста болоньєзе готова. У тарілку кладемо макарони, а зверху м'ясний соус із фаршу та помідор. Страву можна посипати тертим пармезаном або іншим твердим сиром.

Соус болоньєзе з фаршем класичний

ТОП-5 кулінарних варіацій рецепта пасти болоньєзе

Лазанья з болоньєзе

Соус болоньєзе рецепт із фаршем

Лазанья – одна з найпопулярніших у світі страв Італії. Варіантів для її начинок безліч. Але найвідоміша варіація – лазанья болоньєзе з соусом бешамель. Щоб приготувати правильну лазанью, звісно, доведеться попотіти і перемаститися, але результат з лишком окупить усі витрачені зусилля.



Спочатку подрібнюємо помідори. Сир натираємо на тертці. У глибокому сотейнику пасеруємо цибулю та часник. Далі додаємо м'ясний фарш, обсмажуємо до золотистої скоринки. Наступними в сковороду йдуть помідори і базилік, перемішуємо і залишаємо тушкуватися на маленькому вогні 15-20 хвилин.

Готуємо соус «Бешамель». У розтоплене масло додаємо просіяне борошно і ретельно перемішуємо. Тонкою цівкою вливаємо тепле молоко. Соус вариться 5-10 хвилин. Наприкінці додаємо тертий сир і соус готовий.

Лазанью укладаємо шарами: лист пасти, м'ясний болоньєзе і бешамель. І так повторюємо, поки не викладемо всі шари страви. Верх змащуємо білим соусом Бешамель. Страву запікаємо в духовці при 180 градусах 40-50 хвилин.

Спагеті болоньєзе з грибами

Соус болоньєзе рецепт у домашніх умовах

Паста з грибним соусом болоньєзе – простий і неймовірно смачний варіант приготування страви.

Заміною м'ясного фаршу в рецептурі є гриби. Підходять печериці, рижики, опеньки та білі гриби. Попередньо їх необхідно відварити в підсоленій воді і відкинути в друшляк.

Болоньєзе з куркою

Макарони з соусом болоньєзе

Основою м'ясного соусу в рецепті виступає куряче філейне м'ясо. Також у страву додається курячий бульйон. Такий ніжний болоньєзе готується швидше за традиційний. Плюсом також є найменша жирність і калорійність м'яса. Можливо приготувати варіацію страви з індичкою. Алгоритм приготування буде схожий із традиційним, за винятком часу тушкування соусу, який становитиме 20-25 хвилин.

Гречка з м'ясним соусом болоньєзе

Рецепт соусу болоньєзе

Страва, яка здивує будь-якого італійця. Для приготування знадобляться інгредієнти з класичного рецепта за винятком пасти. Замість макаронів вариться гречана каша. У цій варіації рагу з фаршу можна готувати менш густим і додати до рецепта гриби гливи та чебрець.

Вегетаріанський соус болоньєзе

Варіація італійської страви для вегетаріанців готується на основі сочевиці. У глибоку широку сковороду наливаємо 2 ст. ложки оливкової олії і додаємо цибулю, часник, моркву і черешкову селеру. Пасеруємо протягом 5 хвилин і додаємо томати, вино та спеції. Останньою засипаємо сочевицю. Залишаємо тушкуватися на слабкому вогні до готовності. Страва виходить менш калорійною і жирною порівняно з класичним рецептом рагу.