Основні інгредієнти соусу болоньєзе
- Паста. Густе рагу падають із довгою локшиною: pappardelle, cappellini, spaghettini або tagliatelle.
- Фарш. М'ясний соус має бути густим і добре змішуватися з макаронними виробами. Італійці віддають перевагу рубаному фаршу з декількох сортів м'яса: яловичини, свинини з додаванням традиційного італійського бекону панчетта. Можна комбінувати рецепт з курячим і баранячим м'ясом.
- Томати. Для приготування соусу підійдуть свіжі нарізані дрібними кубиками помідори, томатна паста або плоди у власному соку. Важливо додавати у страву томати без шкірки.
- Цибуля. У соус додається дрібно нарізана ріпчаста цибуля. Для рецепта підійде будь-який сорт. Пасерувати його краще на оливковій олії.
- Черешкова селера. Корисний овоч має розрослі м'ясисті стебла товщиною 2-5 см, які вирізняються ніжним приємним смаком.
- Морква. Овоч ріжеться дрібними кубиками або треться на тертці. Піддається температурній обробці на олії разом із цибулею та селерою.
- М'ясний бульйон. Відмінно підійде наваристий бульйон, зварений на яловичих кістках із додаванням овочів і зелені.
- Молоко. Наявність молока в соусі нівелює зайву кислоту соусу, надає рагу приємного помаранчевого відтінку і пом'якшує смак.
- Вино. Інгредієнт не є ключовим, але надає страві традиційного італійського смаку. У класичному рецепті може використовуватися як біле, так і червоне вино або навіть поєднання обох. Важливе правило – додавати до страви сухий напій. Саме він надає особливого присмаку, властивого традиційному болоньєзе.
Покроковий класичний рецепт пасти болоньєзе
1. У добре розігрітій сковороді на сильному вогні обсмажуємо фарш. Великі шматочки розламуємо виделкою. Важливо, щоб м'ясо підсмажилося до рум'яної скоринки, а весь м'ясний сік залишився всередині. Таким чином, соус вийде соковитим і в потрібній густій консистенції. Для правильного приготування рекомендується використовувати сковорідку великого діаметру, щоб увесь фарш поміщався на неї тонким шаром.
2. Паралельно готуємо овочеву заправку з беконом. Панчетта нарізаємо невеликими шматочками й обсмажуємо в глибокій сковороді, щоб розтопився весь жир. Шкварки, що залишилися, прибираємо. Цибулю, селеру та моркву ріжемо дрібними рівними кубиками. Один за одним додаємо овочі в сковорідку, добре обсмажуємо і перемішуємо.
3. Коли м'ясо підрум'янилося, додаємо до нього пасеровані овочі та нарізані без шкірки помідори (томати у власному соку). Усе добре перемішуємо. Тушкуємо 2-3 хвилини на сильному вогні.
4. Додаємо невелику кількість молока або вершків. Перемішуємо і тушкуємо ще 5 хвилин.
5. Вливаємо сухе вино і залишаємо тушкуватися на повільному вогні під закритою кришкою приблизно 30-40 хвилин.
6. Розігріваємо воду для варіння пасти за 15 хвилин до готовності м'ясного рагу. Коли вода закипить, солимо її та опускаємо в неї макаронні вироби. Важливе правило варіння пасти – води має бути в 10 разів більше за макарони. У готові спагеті додаємо трохи оливкової олії та перемішуємо. Італійці рекомендують варити пасту «Аль денте», тобто трохи недоварену. Так страва не зашкодить фігурі та збереже корисні речовини твердих сортів пшениці.
7. Паста болоньєзе готова. У тарілку кладемо макарони, а зверху м'ясний соус із фаршу та помідор. Страву можна посипати тертим пармезаном або іншим твердим сиром.
ТОП-5 кулінарних варіацій рецепта пасти болоньєзе
Лазанья з болоньєзе
Лазанья – одна з найпопулярніших у світі страв Італії. Варіантів для її начинок безліч. Але найвідоміша варіація – лазанья болоньєзе з соусом бешамель. Щоб приготувати правильну лазанью, звісно, доведеться попотіти і перемаститися, але результат з лишком окупить усі витрачені зусилля.
Спочатку подрібнюємо помідори. Сир натираємо на тертці. У глибокому сотейнику пасеруємо цибулю та часник. Далі додаємо м'ясний фарш, обсмажуємо до золотистої скоринки. Наступними в сковороду йдуть помідори і базилік, перемішуємо і залишаємо тушкуватися на маленькому вогні 15-20 хвилин.
Готуємо соус «Бешамель». У розтоплене масло додаємо просіяне борошно і ретельно перемішуємо. Тонкою цівкою вливаємо тепле молоко. Соус вариться 5-10 хвилин. Наприкінці додаємо тертий сир і соус готовий.
Лазанью укладаємо шарами: лист пасти, м'ясний болоньєзе і бешамель. І так повторюємо, поки не викладемо всі шари страви. Верх змащуємо білим соусом Бешамель. Страву запікаємо в духовці при 180 градусах 40-50 хвилин.
Спагеті болоньєзе з грибами
Паста з грибним соусом болоньєзе – простий і неймовірно смачний варіант приготування страви.
Заміною м'ясного фаршу в рецептурі є гриби. Підходять печериці, рижики, опеньки та білі гриби. Попередньо їх необхідно відварити в підсоленій воді і відкинути в друшляк.
Болоньєзе з куркою
Основою м'ясного соусу в рецепті виступає куряче філейне м'ясо. Також у страву додається курячий бульйон. Такий ніжний болоньєзе готується швидше за традиційний. Плюсом також є найменша жирність і калорійність м'яса. Можливо приготувати варіацію страви з індичкою. Алгоритм приготування буде схожий із традиційним, за винятком часу тушкування соусу, який становитиме 20-25 хвилин.
Гречка з м'ясним соусом болоньєзе
Страва, яка здивує будь-якого італійця. Для приготування знадобляться інгредієнти з класичного рецепта за винятком пасти. Замість макаронів вариться гречана каша. У цій варіації рагу з фаршу можна готувати менш густим і додати до рецепта гриби гливи та чебрець.
Вегетаріанський соус болоньєзе
Варіація італійської страви для вегетаріанців готується на основі сочевиці. У глибоку широку сковороду наливаємо 2 ст. ложки оливкової олії і додаємо цибулю, часник, моркву і черешкову селеру. Пасеруємо протягом 5 хвилин і додаємо томати, вино та спеції. Останньою засипаємо сочевицю. Залишаємо тушкуватися на слабкому вогні до готовності. Страва виходить менш калорійною і жирною порівняно з класичним рецептом рагу.