Зазвичай виробники на упаковці крупи наводять базовий рецепт із пропорціями та часом варіння. Але досить знати, що крупа збільшується приблизно втричі і склянки вистачить, для того щоб приготувати вечерю на трьох осіб. Води для варіння крупи береться вдвічі більше за неї саму.
Не ігноруємо перебирання гречки, ретельно видаляємо всі підозрілі включення, з'їдений камінчик може нашкодити вашому здоров'ю. Потім ретельно її промиваємо, з водою спливе все дрібне і легке сміття, але промити крупу потрібно мінімум 4 рази, до того, як вода не стане чистою.
Багато господинь упускають наступний етап, а даремно. Варто прожарити гречку на сухій сковорідці, постійно помішуючи, до легкого тріску крупинок, або прожарити можна на невеликій кількості вершкового масла. І в тому, і в іншому випадку ця процедура поліпшить смакові якості готової страви.
Якщо сковорідка, де ви прожарювали крупу, досить об'ємна, можна продовжити готування в ній, або перекласти гречку в каструлю. Як ми вже говорили, води має бути вдвічі більше за крупу. Заливаємо її в посуд і варимо на повільному вогні хвилин 20, потрібно стежити, коли вода повністю випарується, інакше наша страва може підгоріти. Потім вимикаємо вогонь і укутуємо посуд чимось теплим: плед, ковдра або куртка підійдуть. Гречка вийде ніжною і розсипчастою наче приготована в російській печі. Томити її досить півгодини, а потім подавати до столу з додаванням улюбленого соусу.
М'ясні соуси
Підливу для гречки приготувати дуже просто, з цим впорається абсолютно будь-яка людина. Найпростішим варіантом буде просто за кілька хвилин до готовності до гречки додати кілька ложок соєвого соусу. Вийде максимально дієтична та цікава страва. Але ми розповімо, як зробити гречку ще цікавішою та смачнішою.
М'ясна підлива для гречки шматочками
- Півкіло м'яса (яловичина, свинина чи птиця обирайте на власний смак, усе вийде добре) дрібно ріжемо, кубиком приблизно 1 сантиметр.
- Кілограм цибулі шаткуємо в чверть кільця, за бажання цибулі можна взяти поменше, але не бажано, вона дає і насичений смак, і соковитість страві.
- Розжарити пательню, додати трохи олії та обсмажити м'ясо до рум'яної скоринки, обсмажити разом із м'ясом цибулю до прозорості, зменшити вогонь і залишити страву нудитися під кришкою хвилин 20-30, можна додати трохи води, якщо почне підгоряти.
- Далі додаємо 70-80 грамів хорошої томатної пасти, розведеної водою, або 400-500 грамів свіжих томатів, їх можна дрібно порізати, натерти на тертці або перебити в блендері.
- Тушкувати соус ще годину, незадовго до готовності додати сіль, перець, цукор за смаком. Можна додати улюблені сушені чи свіжі трави, або готову приправу для м'ясних страв, або ж універсальну.
Підлива для гречки з м'ясним фаршем
Усі наведені рецепти соусів, як і цей, добре пасуватимуть не тільки до гречки, а й до інших гарнірів із круп чи макаронів, а також овочевого пюре.
- Велику головку цибулі дрібно шаткуємо, 2 моркви натираємо на крупній тертці.
- Цибулю обсмажуємо на суміші вершкового масла і соняшникової рафінованої олії до прозорості, додаємо моркву і обсмажуємо до м'якості.
- До овочів додаємо півкіло фаршу і смажимо іноді помішуючи. Чекаємо, коли він змінить колір на характерний для готової страви.
- Пару столових ложок томатної пасти розводимо водою і додаємо на сковороду. Так само, як і в попередньому рецепті, можна замінити свіжими помідорами: 4-5 штук буде достатньо. Додаємо сіль, перець, цукор за смаком. Якщо в помідорах недостатньо кислинки, можна додати кілька ложок оцту.
- За кілька хвилин до готовності додаємо дрібно нарізані часник і базилік (підійдуть і сушені). Регулюємо густоту соусу водою або бульйоном.
Підлива для гречки з куркою
З птахом підлива вийде низькокалорійною і чудово підійде і дітям, і тим, хто стежить за фігурою.
- Півкіло філе курки порізати невеликими шматочками й обсмажити на невеликій кількості олії.
- Одну цибулину дрібно нашаткувати, одну морквину натерти на крупній тертці. Окремо від курки обсмажити цибулю до прозорості, додати моркву і смажити до м'якості.
- З'єднати птицю й овочі, додати кілька ложок борошна, попередньо розведених у воді, додати сіль, перець і улюблені приправи за смаком.
- Тушкувати на повільному вогні під кришкою 25-30 хвилин, стежте, щоб не підгорало, за потреби додавайте воду.
Овочевий і грибний соус до гречки
Овочева підлива для гречки
Бувають періоди в житті, коли м'ясо не завжди можна використати. Якщо ви чекаєте в гості вегетаріанця, тримаєте піст або дотримуєтеся рекомендацій лікаря, для вас є абсолютно здорова альтернатива підлива для гречки з овочів:
- Цибулю, моркву і помідор ріжемо однаковими маленькими кубиками
- Цибулю обсмажуємо на невеликій кількості суміші вершкового масла та соняшникової рафінованої олії до прозорості, додаємо моркву, смажимо до м'якості та додаємо томати. Перемішати, томити під закритою кришкою на маленькому вогні приблизно хвилин 15.
- Дві столові ложки борошна, попередньо розведені з водою (прослідкуйте, щоб не було грудочок) додаємо до соусу.
- Поливаємо овочі келихом молока (для вегетаріанців молоко замінюємо на воду або овочевий бульйон, вершкове масло виключаємо). Додаємо сіль, перець, приправи за смаком. Готуємо під кришкою ще хвилин 5.
Підлива для гречки з грибами
Якщо ви з якоїсь причини вирішили відмовитися від м'яса, урізноманітнити своє меню можна за допомогою грибів.
- Дрібно шаткуємо цибулину, 300 грамів печериць миємо і ріжемо пластинками.
- Розігріваємо олію на сковорідці та обсмажуємо цибулю до прозорості, додаємо гриби і смажимо до готовності.
- Додаємо 4-5 столових ложок соєвого соусу. Сіль, перець за смаком.
Смачний овочевий соус
- Головку цибулі дрібно нашаткувати. Одну морквину натерти на крупній тертці. Один болгарський перець, один помідор, порізати дрібним кубиком. Дуже дрібно порубати 3 зубчики часнику.
- Розігріти на сковороді 2 столові ложки соняшникової або оливкової олії та обсмажити на ній цибулю до прозорості. Додати моркву і болгарський перець, готувати до м'якості. Додати помідор, тушкувати 5 хвилин на середньому вогні.
- 2 столові ложки томатної пасти розвести в невеликій кількості води і додати до соусу.
- Додати по 100 грам консервованих горошку та кукурудзи, подрібнений часник.
- Дати покипіти кілька хвилин, посолити, поперчити, додати улюблені приправи.