Найпростіший і ефектний спосіб нагодувати сім’ю і побалувати смачним десертом до ранкової кави або вечірнього чаю – спекти пиріг. Благо, рецепти є на будь-який смак. Солодкі і солоні, ніжні і пишні, вони доповнять будь-яку трапезу. А якщо пиріг на кислому молоці в мультиварці – це ще й дуже швидко, з мінімальним набором продуктів, які завжди є в холодильнику.
Пиріг «Інтерпретація»
Використання кислого молока не лякає хорошу господиню. Вона завжди придумає, куди можна застосувати кисломолочний продукт. Рецепти пирога на такому молоці дають можливість зробити його таким, яким ви бачите його саме ви.
продукти
- По склянці цукру і кислого молока;
- 2 склянки борошна пшеничного в / с;
- 2 яйця;
- маленька ложка харчової соди;
- пакетик ванільного цукру;
- варення або ягоди.
Саме в останньому інгредієнті і криється весь секрет. Можна використовувати як варення, так і ягоди – свіжі або морожені. У сезон яблук використовуйте кисло-солодкі сорти або груші. А взимку – сухофрукти та горіхи.
приготування
- В одну емальовану ємність виливаємо кисле молоко кімнатної температури і додаємо соду. Перемішуємо і даємо трохи постояти, щоб сода погасилася і пішла реакція.
- В іншій ємності збиваємо яйця з цукром і ванількой до пишної пінистої консистенції.
- З’єднуємо обидві маси і ретельно перемішуємо до однорідності.
- Борошно просіваємо через дрібне сито і порціями додаємо в рідку субстанцію, постійно збиваючи міксером на малих обертах.
- В мультиварці встановлюємо режим «Випічка» на 60 хв. У різних моделях кухонних приладів ця величина може варіюватися і знадобиться додати ще 30 хв. Готовність перевірити дерев’яною паличкою.
- Чашу змащуємо рослинним маслом і виливаємо тісто. Ягоди або варення викладаємо зверху. Якщо використовувати яблука чи груші, їх потрібно нарізати тонкими слайсами і викласти на дно чаші, лише потім виливати тісто. Якщо ж ваші рецепти передбачають використання сухофруктів і горіхів, їх потрібно змішати з тестом.
- Випікаємо до звукового сигналу при закритій кришці, щоб кекс не осів. Виймаємо з чаші злегка охолодженим за допомогою сітки-пароварки.
- Ще гарячий пиріг можна присипати цукровою пудрою або змастити варенням. Така помадка на гарячій випічці трохи схопиться і підсохне, створивши глазурований шар.
Подавайте холодним до чаю або кави. Якщо раптово нагрянули гості, такий пиріг стане непоганим частуванням.
Шоколадний кекс з родзинками
Рецепти такого пирога радять використовувати родзинки або курагу. Свіжі або морожені ягоди не підійдуть, так як кекс може не пропектися.
Необхідні продукти
- Кисле молоко – 1 стакан;
- Борошно пшеничне – 1.5-2 склянки;
- Цукровий пісок – 1 склянка;
- Яйця курячі великі – 3 шт .;
- Маргарин вершковий або масло – 50-70 гр .;
- Порошок для випічки – 1 ст. л .;
- Сода харчова – ½ ч. Л .;
- Порошок какао – 3 ст. л .;
- Ванільна есенція – 5-6 крапель;
- Ізюм або курага – ½ склянки;
- Горіхи волоські або фундук – ½ склянки (для прикраси і присипки чаші).
Рецепти радять родзинки і курагу брати саме в таких кількостях. Якщо берете обидва сухофрукти – не збільшувати, інакше кекс ризикує не пропектися. Какао можна додати менше, якщо не любите надто насичений шоколадний смак.
приготування
- Розм’якшене масло або маргарин перетираємо з цукром і по одному додаємо яйця. Збиваємо масу міксером чи виделкою.
- Половину кислого молока з’єднуємо в окремій ємності з содою і порошком для випічки. Даємо трохи постояти, щоб пішла реакція – буквально 3-5 хв.
- В олійно-яєчну суміш додаємо кисломолочну, вводимо ваніль і збиваємо. Поступово засипаємо борошно з какао, не перестаючи збивати.
- Додаємо інше кисле молоко і перемішуємо до однорідності. Тісто має бути по консистенції як густа сметана. Кількість борошна може незначно варіюватися. Рецепти це передбачають.
- Додаємо родзинки або курагу, попередньо запарених окропом і обсушену. Щоб сухофрукти рівномірно розподілилися по тесту, їх потрібно злегка пересипати борошном і тільки після цього вводити в тісто.
- Чашу змащуємо маслом, присипаємо сухариками з білого хліба і горіховою крихтою (використовуємо половину горіхів). Виливаємо тісто на кекс в чашу і розрівнюємо поверхню мокрою ложкою.
- Виставляємо режим «Випічка» на 60-65 хв. і випікаємо під закритою кришкою. Після сигналу кришку відразу не відкриваємо і кекс не витягувати. Даємо йому охолонути 15-20 хв.
Готовий кекс присипаємо цукровою пудрою і залишилася горіховою крихтою. Якщо хочете зробити простенький тортик, можна розрізати пиріг на коржі і перемазати сметанним кремом.
Пиріг «Закусочний»
Рецепти цього пирога допоможуть приготувати смачний і ситний вечеря або полуденок. В якості начинки використовуйте курку, свинину, рибу або морепродукти, овочі, яйця. З кожної пиріг буде смачним і абсолютно не схожим на свого побратима.
складові
- 1 літр кислого молока;
- столова ложка порошку для випічки;
- 1 яйце;
- чверть склянки соняшникової олії без запаху;
- борошно пшеничне в разі потреби;
- 1 велика цибулина;
- 2 курячих стегенця;
- 200 гр. печериць;
- сіль і спеції за смаком.
Якщо використовуєте рибу, візьміть філе з неяскраво вираженим запахом моря, щоб не перебити аромат випічки.
приготування
- Відваріть курячі стегенця в підсоленій воді до готовності. Охолодіть і зніміть м’ясо з кісток. Його можна нарізати дрібними кубиками або перекрутити на м’ясорубці з крупною сіткою.
- Печериці промиваємо, нарізаємо тонкими пластинками і обсмажуємо в мультиварці на соняшниковій олії до напівготовності. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками і додаємо до грибів, смажимо до готовності і заправляємо сіллю і спеціями. Додаємо м’ясний фарш, добре перемішуємо і прогріваємо. При необхідності додаємо сіль і спеції. Перекладаємо в миску, щоб фарш охолов.
- Займаємося тестом. Яйце збиваємо з кислим молоком і доводимо до однорідного стану.
- Додаємо до складу порошок для випічки і рослинне масло, перемішуємо.
- Порційно вводимо просіяне борошно в рідкий склад і змішуємо, щоб не було грудочок. Правильна консистенція буде тоді, коли тісто з ложки скапує великими грудками.
- Чашу змащуємо рослинним маслом і викладаємо половину тіста. Зверху викладаємо начинку і покриваємо залишилися тестом.
- Встановлюємо режим «Випічка» на 50 хв. і випікаємо до звукового сигналу. Перевертаємо на інший бік і додаємо ще 20 хв.
Готовий пиріг витягаємо з допомогою решітки-пароварки і перекладаємо на блюдо. Нехай трохи охолоне – є гаряче тісто не рекомендується з метою безпеки для шлунка.
Поради
Кисле молоко має бути обов’язково теплим, як мінімум – кімнатної температури. Це оптимально для випічки.
Консистенція тіста повинна бути рідкуватий – як густа сметана або трохи гущі.
Не додавайте багато соковитих інгредієнтів, щоб пиріг або кекс повністю пропеклися.