Ми розглянемо традиційний пісочний пиріг з лимонною начинкою, як найпростіший у виконанні і не вимагає багато витрат і часу для його приготування. Цей рецепт під силу навіть починає, зовсім недосвідченою господині.
Складові
- 2 склянки борошна;
- 2 лимона (замість лимона в рецепті можна використовувати апельсини);
- 1 ст. сметани;
- 1/2 пачки масла вершкового;
- 1/2 чайної ложки негашеного соди;
- 1 ст. цукру;
- 1 жовток від яйця;
- Цукрова пудра.
Спосіб приготування
- Спочатку, згідно з нашим рецептом, починаємо робити пісочне тісто. Для цього сметану і соду перемішуємо разом. Розтоплюємо вершкове масло до напіврідкого стану і теж додаємо в ємність зі сметаною. Всі інгредієнти ретельно перемішуємо міксером або виделкою до утворення суцільної маси.
- Поступово, не перестаючи помішувати, підсипає борошно в отриману масу, Тісто перевіряємо час від часу на предмет прилипання до стінок посудини і рукам. Перестаємо додавати борошно відразу ж, як тільки зауважимо, що тісто перестало бути липким. Я вважаю за краще перевіряти і домішувати тісто все ж руками.
- Готове тісто відразу розділити на дві половини.
- Цитруси, не очищаючи від кірочок, запускаємо в блендер і збиваємо до отримання однорідної маси. Туди ж, трохи згодом, відправляємо і цукор, зазначений в рецепті. Наша начинка для лимонного пирога готова!
- Змащуємо форму для випікання маслом і першу частину тесту укладаємо туди. Акуратно розподіляємо тісто і по стінках форми. Форма для випікання, все ж, повинна бути рознімної – для кращого згодом виймання пирога з неї.
- Начинку, приготовлену строго за рецептом, акуратно розподіляємо по нижній коржик тесту. У кількох місцях обережно проколюємо виделкою нижній шар тіста для того, щоб воно згодом не здувалося при випічці.
- Качалкою розгортаємо тісто, намагаючись одержати не дуже тонкий шар. Після цього накриваємо першу корж з начинкою. Ретельно защипуємо краю пирога по колу. Поверхня отриманої заготовки в декількох місцях знову акуратно протикаємо вилочкою. Але тут головне – не перестаратися.
- Збовтуємо приготований яєчний жовток виделкою і ретельно змащуємо верхній шар тіста для освіти в процесі випікання красивого майже золотистого кольору пирога.
- Розігріти духовку до 180 градусів і поставити пиріг в центр. Хвилин через тридцять-сорок на поверхні пирога вийде гарна скоринка золотистого кольору. Усе! Пиріг, приготований на нашу рецептом, готовий!
- Залишається тільки дати йому охолонути і акуратно вийняти наш пиріг з духовки і оформити на ваш смак і необмеженої фантазії. В принципі, можна просто обсипати цукровою пудрою, як і вказує рецепт.
Висновок
Цей пиріг можна готувати навіть з першого разу, не вдаючись до хитрощів досвідчених господинь, які будь-яку страву за рецептом спочатку намагаються приготувати просто так, і лише потім – для гостей. Пиріг, який ще називають «Лимонник» готується відразу без різних непорозумінь, виходить з першої спроби і, якщо його готують для святкового столу, відразу стає родзинкою вечора.
По секрету дівчатам, які хочуть здивувати свого кавалера своїми кулінарними здібностями – не замислюючись, беріть рецепт пісочного пирога з начинкою. Запевняю – не прогадаєте! Проситиме добавки!
Ну, а для тих, хто не тільки вибрав цей рецепт, а вже встиг спекти пиріг – смачного!
Практично всі рецепти лимонних пирогів є тісто з начинкою з лимонної цедри, перемішаної з цукром і подрібненою до ніжної консистенції.
Рецепт тіста же може бути будь-яким: дріжджове, бісквітне, пісочне. Неважливо, дивно лише те, що будь-який з приготованих пирогів виходять однаково смачними. Головне – не перестаратися з кількістю лимонів, скрізь потрібна міра.
Завдяки великому вмісту кількості вітамінів, інших важливих для роботи організму речовин, пиріг з лимонною начинкою вельми позитивно позначається на здоров’ї. Лимонна кислота приймає важливу роль в процесі обміну речовин організму людини, допомагає розпаду вже накопичилися жирів. Тому пиріг з начинкою з лимона чи не позначиться зайвим шаром непотрібних кіло – скоріше, навпаки: цілком може увійти в меню харчування дієти для схуднення.
Лимонний пиріг з пісочного тіста дуже корисний взимку, коли організму не вистачає вітамінів. Але що найцікавіше – і влітку, і взимку цей рецепт не втратить своєї актуальності, так як лимони можна без особливих зусиль замінити іншими – абсолютно будь-якими лісовими ягодами, актуальними в той чи інший час року: будь то брусниця або малина, журавлина або черешня. Одним словом, наскільки вистачить вашої фантазії. Пісочний пиріг з начинкою все одно вийде дуже смачним, дивовижно смачним, здатний задовольнить смаки будь-якого ласуни, незважаючи на свою кислинку. Яка, втім додає особливу пікантність.