Каша

Питання тижня: як варити гречку

Свіжа гречана каша за каноном


Гречана каша – універсальний продукт, який можна подати на сніданок, обід і вечерю. З молоком, котлетами або цукром. Досвідчені кулінари без зусиль справляються з приготуванням корисної чудо-крупи, а хтось тільки вчиться готувати її правильно. Щоб каша вийшла м’якою і водночас розсипчастою, слід звернути увагу на використовувану кількість води, час і спосіб варіння. Про це і не тільки – у нашій новій статті.

Свіжа гречана каша за каноном

  • гречана крупа – 1 склянка
  • вода – 2 склянки
  • сіль – 0,5 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Кілька разів промийте гречану крупу під струменем проточної води. Злийте рідину.
  2. Викладіть гречку в невелику каструлю або сотейник. Залийте водою, у якій варитиметься крупа. Якщо хочете, щоб каша вийшла більш пружною, використовуйте окріп. Якщо ж залити холодною водою, у вас вийде ніжніший варіант страви. Вибирайте за смаком.
  3. Додайте сіль і перемішайте.
  4. Доведіть до кипіння. Накрийте каструлю кришкою, зменшіть вогонь і томіть на плиті близько 10-15 хвилин, поки крупа не вбере всю рідину.
  5. Ідеальний гарнір готовий. Доповніть гречану кашу овочами, м’ясом або рибною котлетою. Смачного обіду!

Поради від редакції

  • Багато виробників гречки пишуть на упаковці свого товару, що крупа не потребує очищення. Але краще все-таки перестрахуватися і промити її під проточною водою. Ця дія займе всього 1 хвилину.
  • Щоб гречана каша вийшла більш ароматною, перед варінням обсмажте крупу на сухій сковороді протягом 4-5 хвилин. Вогонь при цьому має бути слабким, щоб нічого не підгоріло. Не забувайте помішувати.
  • Якщо у вас є час і ви хочете домогтися ефекту “російської печі”, додайте в гарячу кашу шматочок вершкового масла, перемішайте і закутайте каструлю в кілька шарів фольги, а потім – у теплу ковдру. Залиште на 1 годину. Важливо: на момент додавання масла страва не повинна бути повністю готовою. За час перебування в теплі вона дійде до потрібного стану, і ви отримаєте “пухову” гречану кашу!

Як варити гречку в мультиварці

гречка в мультиварці

Сучасна техніка помітно полегшує процес приготування їжі. У мультиварці можна приготувати котлети на пару, спекти пиріг і, звісно ж, зварити гречку. Засікайте час, у вас піде всього 3 хвилини на активні дії.



  1. Кілька разів промийте гречану крупу у воді.
  2. Викладіть гречку в чашу мультиварки, залийте холодною водою в тій же пропорції, що і в класичному рецепті.
  3. Додайте сіль.
  4. Закрийте кришку і варіть гречку в режимі “Каша” або “Крупи” протягом 20-25 хвилин. Час залежить від моделі вашої техніки.
  5. Готово! Подавайте до столу із зеленню або вершковим маслом.

А як ви готуєте гречану кашу? Поділіться в коментарях своїми методами та лайфхаками!