Найсмачніший і ніжний пиріг всіх часів і народів – шарлотка. Десерт воістину народний, адже його готують майже в кожній країні, звичайно, з невеликими змінами. Наприклад, навіть яблука – неодмінний атрибут ніжного ласощі іноді прийнято заміняти іншими фруктами і овочами, не кажучи вже про самому тесті.
порцій: 10;
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Неймовірно оригінальний рецепт манної шарлотки з яблуками і гарбузом може припасти до душі будь-якій господині. Блюдо дійсно вкрай незвично і, на перший погляд, може здатися занадто складним, але це не так. Варто тільки спробувати, і все обов’язково вийде, особливо коли є простий рецепт і покрокове керівництво. Специфіка страви така, що з ним зможе впоратися навіть дитина, звичайно, під безпосереднім контролем дорослих.
Набір продуктів
- 300 грам м’якоті гарбуза;
- 2 середніх яблука;
- 1 склянка манної крупи;
- 125 грам цукрового піску;
- 3 курячих яйця;
- 5 столових ложок вершкового масла;
- 1 чайна ложка розпушувача;
- 1 щіпка кориці і мускатного горіха.
Спосіб приготування
- Для початку варто підготувати начинку для пирога. Для цього слід розрізати гарбуз, почистити її, видалити шкірку і акуратно натерти потрібну кількість на крупній тертці або нарізати на невеликі шматочки.
- З яблуками потрібно вчинити приблизно так само. Помити і підсушити рушником, видалити серцевину, зняти шкірку і також швидко нарізати або натерти на крупній тертці.
- Шматочки гарбуза і яблука слід пересипати в одну миску, перемішати і зверху посипати цукром. Щоб яблука не почорніли їх можна злегка присипати лимонною кислотою або збризнути лимонним соком, а краще не відкладати начинку на тривалий час.
- Тепер потрібно завести тісто. Для початку яйця потрібно збити з цукром до появи пишної білої піни. Потім додати мускатний горіх, корицю і збити ще раз, крім цих спецій можна використовувати ще і ванілін або будь-які інші приправи, які будуть поєднуватися з десертом.
- Так як ця шарлотка без борошна, то використовувати будемо манну крупу. Її разом з розпушувачем також слід вмішати в яєчну суміш. Тісто має вийти рідким, як для звичайної шарлотки, їм повинно бути зручно, заливати начинку.
- Цей рецепт не сильно відрізняється від звичних, тому випікатися пиріг буде точно так же, як і звичайний. Знадобиться форма, яку попередньо варто змастити маслом. На дно форми необхідно викласти частину начинки, потім додати рідке тісто і поверх нього залишилася начинку. Все слід акуратно розрівняти і надати гарний зовнішній вигляд.
- Останній крок – використання розтопленого вершкового масла. Рідке масло необхідно вилити поверх майбутнього пирога, як того вимагає рецепт.
- Випікати такі ласощі вкрай просто: для цього потрібно помістити в духовку, виставити температуру в 180-200 градусів Цельсія. Випікати коштує не більше 45-60 хвилин. Взагалі-то, залежить від специфічних рис духовки.
- До речі, це блюдо можна готувати і в мультиварці, так виходить навіть швидше. Її також потрібно злегка змастити маслом, викласти начинку і тісто, потім залити олією і випікати в режимі «Випічка» 60 хвилин.
- Як подавати ці ласощі? Рецепт ніяких особливих вимог не пред’являє. Однак якщо перед подачею посипати ласощі цукровою пудрою, то воно не тільки стане краще виглядати, а й придбає надзвичайно смачну солодку скоринку.
Така незвичайна шарлотка сподобається всім без винятку. А тим, хто намагається тримати себе в формі рецепт і поготів припаде до душі, адже тут абсолютно немає муки, а це дуже сильно впливає на калорійність.
Готуйте смачно і приємного вам апетиту!