Головний інгредієнт у білому соусі, звісно, сметана. Є різні виробники цього продукту і сумлінні, і не дуже. Іноді баночка з написом сметана в собі зберігає якийсь інший продукт, щось із замінником молочного жиру. На щастя, останніми роками, завдяки законам, досить просто уважно читати цінник, організація, що реалізує товар, зобов'язана відразу вказати, чи є рослинні жири в складі, чи тільки натуральні вершки. Нас влаштує останнє, без загусників.
Ви зможете уникнути ризиків, якщо купите хорошу сметану, вже випробувану раніше. Знаючи, що вона має ніжний вершковий смак, можна бути впевненим, що це буде притаманне і соусу, якщо сметана кисла, це вже зовсім на любителя. Одне безперечно, не варто купувати сметану з вичерпаним терміном придатності, що добігає кінця. Це буде не смачно.
Дуже жирна сметана буде густуватою для соусу, а з малим відсотком жиру може згорнутися під час готування, тим паче що в рецептах часто присутні й інші інгредієнти: лимонний сік, томатна паста, оцет, лайм, які самі по собі кислі…
Використовуючи сметану як базу можна приготувати соус, який прикрасить будь-яку вашу страву. Головне правильно підібрати інші складові. До білої риби це може бути прованські трави, гірчиця, перець, томат. До червоної – сир, свіжа зелень. До м'яса – цибуля, морква та улюблені ваші приправи. До десерту – достатньо цукрової пудри, але можна і фруктово-ягідне пюре або їхній свіжий еквівалент. Ставити на стіл або поливати страву соусом можна як гарячою, так і охолодженою або навіть охолодженою, все залежить від рецепта та індивідуальних уподобань.
Звичайно, соус із кисломолочного продукту не може зберігатися дуже довго, лише 2-3 дні за 2-3 градусів тепла. Тому не варто його готувати про запас. Але якщо ви не розрахували, і гості не доїли, соус можна заморозити. Що б повторно використовувати його, потрібно розморозити на полиці в холодильнику, це займе багато часу, потім збиваємо за допомогою міксера, а потім розігріваємо.
Варіанти приготування
Найпростіший спосіб – це просто змішати сметану і щось іще, наприклад, свіжу зелень і одразу ж подавати до страви, не докладаючи жодних інших зусиль. Це чудовий еквівалент не корисним соусам із масмаркету. А можна витратити більше часу і приготувати соус на плиті, при цьому потрібно діяти акуратно, не допускаючи згортання сметани від високих температур. Для цього достатньо розвести її бульйоном або водою.
Основний сметанний соус
Що б приготувати самий базовий білий соус з тепловою обробкою 1.5 столової ложки вершкового масла розігрійте на повільному вогні та злегка обсмажте на ньому 1 ложку борошна, викладіть до борошна 500-600 грамів сметани, додайте за смаком сіль і перець. Доведіть до кипіння, а потім добре помішайте і позбудьтеся грудочок, якщо вони залишилися.
Це універсальний рецепт, який підійде до абсолютно будь-якої страви з м'яса або риби.
Сметанний соус із гірчицею
Свіжу зелень коріандру і кропу дрібно порубати блендером, ножем або розтерти в ступці, всього вам знадобиться 2 столові ложки подрібненої зелені, додати до неї чайну ложку порошкової гірчиці, суміш, що вийшла, змішати з 400 грамами сметани та посолити за смаком.
Цей варіант соусу чудово підійде до різних котлет і тефтелей.
Сметанний соус із сиром для запікання
Невеликий шматочок вершкового масла розігріти на середньому вогні, обсмажити на ньому одну середню цибулину, одночасно додаємо 200-300 грам сметани, 100 грам сиру, натертого на тертці, і 200-300 грам майонезу. Суміш добре розігріти, але не доводити до кипіння. Відмінно підійде до червоної риби.
Сметанно-часниковий соус
Сметана і часник мені видаються ідеальними компаньйонами. Їх готують за різних умов і виходять різні соуси.
Класичний
У склянку сметани додайте 140 грам тертого пармезану, 2 зубчики часнику пропущених через прес, сіль за смаком. Дайте смакам подружитися в холодильнику мінімум хвилин 20, а готовий соус можна прикрасити свіжою зеленню. Такий соус буде чудовою заправкою для салатів і навіть намазкою для бутербродів.
З лимонним соком
Мигдаль або волоські горішки 30-40 грам подрібніть у блендері, ступці або просто качалкою до стану крихти. Розігрійте на повільному вогні 20% вершки 240 мл, паралельно обсмажте на оливковій олії 4 зубчики часнику. У гарячі вершки додайте часник, горіхи, 2 ложки лимонного соку, перець і зелень за смаком. На найменшому вогні потримайте суміш 5-6 хвилин. Остудіть і додайте ще кілька ложок улюбленої зелені, попередньо дрібно порубавши.
З кропом
Пучок свіжого кропу і зубчик часнику дрібно поріжте і змішайте зі склянкою сметани, додайте перцю за смаком, дуже гармонійно буде в цьому соусі білий перець, хоча і більш звичний нам чорний теж підійде непогано. Нехай перед подачею настоїться якийсь час у холодильнику.
З яєчним жовтком
У цьому рецепті важливо, щоб усі інгредієнти були кімнатної температури, подбайте про це.
2 жовтки збити з півсклянки жирної сметани, чотирма подрібненими зубчиками часнику і двома столовими ложками лимонного соку. Потім до готової суміші додати по краплині оливкову або кунжутну олію, продовжувати збивати, доки суміш не стане білою, продовжувати потроху додавати олію, загалом у соусі її повинно бути 4 столові ложки. Цей соус послужить смачною заправкою для салату.
М'ясо в сметанному соусі на сковороді
Вершково-грибний соус класика гастрономії, його люблять усі. Лісові гриби ароматніші, але і з печерицями ваша страва вийде чудовою.
- Приготуйте класичний сметанний соус. Для цього на розігрітій сковорідці обсмажте столову ложку борошна до легкого рум'янцю, додайте трохи менше склянки сметани, посоліть і поперчіть за смаком і знімайте з вогню
- Півкіло свинини нарізати маленькими шматочками, обсипати спеціями для м'яса або просто перцем і сушеним часником.
- М'ясо обсмажити на дуже сильному вогні на рослинній олії до рум'яної скоринки. Дві дрібно порізані цибулини обсмажити разом із м'ясом хвилин 7, на середньому вогні.
- Влити півсклянки води і тушкувати під кришкою близько години, якщо вода буде википати потроху додавати ще.
- Додати до м'яса готовий соус. Тушкувати ще хвилин 10 на найменшому вогні.
- Подавати до столу гарячим з улюбленим гарніром: ідеально підійде картопляне пюре або крупи (гречка, кус-кус, булгур).
Пропонуємо подивитися ще 8 варіантів крутих рецептів сметанного соусу
Якщо вам набридли рецепти з м'ясом або рибою, ось вам ще один рецепт із куркою. Смачного!