Соуси

Соус для тефтелей: смачні та прості рецепти



підлива для тефтелей

Тефтелі з соусом це один із найпростіших способів нагодувати сім'ю або гостей. Всі інгредієнти що б приготувати соус для тефтелей дуже доступні, вам не знадобиться ріг єдинорога. Найкращим смаковим поєднанням із ніжними тюфтельками буде соус на основі сметани з додаванням томату, тому що вони мають кислі нотки.

20% жирність сметани – це оптимальний відсоток, більше точно не потрібно. Якщо використати домашню чи магазинну жирну сметану, соус вийде надто густим і до того ж не надто корисним, не дієтичним.

Томатна паста так само має бути дуже хорошої якості, натуральною. Можна приготувати соус з овочами: цибуля, морква, селера або інші ваші улюблені овочі додадуть густоти, якщо ви не боїтеся трохи додати калорій страві, овочі краще пасерувати на олії вершковому або рослинному маслі.

Знаючи деякі тонкощі та маючи трохи сміливості й фантазії можна готувати нову страву використовуючи одні й ті самі тюфтельки щодня. Усього лише потрібно до соусу додати улюблених спецій, сушених або свіжих трав, солоних огірочків, гострих перчиків або оливок, грибів, сиру, а можливо, цедру цитрусових фруктів.

Томатно-сметанний соус для тефтелей

Соус для тефтелей: смачні та прості рецепти

Найпоширеніший рецепт соусу до тюфтельок готується на основі сметани, томату та борошна. Його використовують для запікання поливаючи викладені у форму напівфабрикати. Фрикадельки просочуються смаком і соусу залишається достатньо на дні форми, щоб використовувати його для поливання гарніру, який, до речі, може бути будь-яким.

У чашу кладемо 2 столові ложки борошна, додаємо 2 столові ложки сметани і дуже добре розмішуємо до однорідного стану, найкраще використовувати віночок, хоча можна впоратися і виделкою. Додаємо до суміші 1 столову ложку томатної пасти і 2 столові ложки олії, її варто додавати по краплині постійно вимішуючи суміш. Далі за бажанням можна додати улюблені сухі трави, сіль і перець за смаком. Додаємо до суміші 300-350 мл води. Заливаємо тим, що вийшло тефтелі, і запікаємо. З таким соусом можна запекти і котлетки, і голубці, все на що вистачить вашої фантазії.

Рожевий соус для м'ясних тефтелей із цибулею

Соус для тефтелей: смачні та прості рецепти

Ще один варіант відмінного соусу.

1 дрібно нашатковану цибулину обсмажуємо на 1-2 столових ложках оливкової олії до прозорості. Посипаємо цибулю 2 столовими ложками борошна й обсмажуємо кілька хвилин. У чистій чаші змішуємо 1 літр м'ясного або овочевого бульйону, хоча можна взяти просто воду, 2 столові ложки томатної пасти і 2 столові ложки сметани. Отриману суміш тонкою цівкою вливаємо на сковорідку постійно помішуючи. Солимо, перчимо за смаком, додаємо 1 столову ложку цукру, особливо гарним тут буде коричневий цукор. Залишаємо на плиті на середньому вогні хвилин на 5-7. Соусом можна полити тюфтельки для подальшого запікання, хоча він уже готовий і ним уже можна полити готову страву.

Вершковий соус із пряними нотками для тефтейлів

Соус для тефтелей: смачні та прості рецепти

Напевно, кожна господиня хоч раз готувала білий вершковий соус. Він простий у виконанні та має ніжний смак. Що б надати йому нових ноток і злегка характеру, в нашому рецепті ми додали до нього пряних трав.

На сухій дуже гарячій сковороді обсмажити 1 столову ложку борошна до золотистого кольору. До борошна додати столову ложку вершкового масла і дочекатися, коли воно повністю розтане. Потім тонкою цівкою влити 200 мл холодних вершків жирністю 20%. Суміш постійно помішувати, щоб у ній не було грудочок. Коли вона добре прогріється додаємо сіль, перець, цукор за смаком і пучок свіжих трав: базилік, м'ята, петрушка. На кінчику ножа мускатний горіх додасть вишуканості готовому соусу. Потримати під кришкою ще кілька хвилин і прибирати з вогню.

Соус для курячих тефтелей з овочами та сиром

Соус для тефтелей: смачні та прості рецепти

Курка і сир чудово поєднуються, тож чому не використати це в приготуванні курячих тюфтельок.

Дрібно нашаткувати головку цибулі, 2 зубчики часнику, натерти на тертці одну моркву. Підготовлені овочі пасерувати на невеликій кількості олії протягом 7-10 хвилин, додамо трохи води, буквально кілька ложок, і доводимо овочі до готовності під кришкою.

У чистій мисці змішуємо склянку сметани і 2 столові ложки томатної пасти. Додаємо цю суміш до овочів і розбавляємо водою або бульйоном до потрібної консистенції. Солимо, перчимо за смаком. Додаємо 50 грамів плавленого сиру, ідеально підійде сир із позначкою «для супу», він розійдеться в соусі так, як нам потрібно. Добре перемішуємо. Готовий соус можна пробити в блендері для більш ніжної текстури.

М'ясні тефтелі з підливою

  • тефтелі зі смачною підливою



Пам'ятаєте якими смачними були тефтелі з підливою в дитячому садку? Думаю і зараз жодна дитина не відмовиться від таких ласощів.

  • Підготуйте готовий куплений фарш, або приготуйте його самостійно, для цього використовуйте яловичий, свинячий або суміш цих двох фаршів. Не варто боятися трохи жиру, якщо м'ясо буде пісним, тефтелі вийдуть недостатньо соковитими. Для рецепта знадобиться кілограм фаршу.
  • 1-2 цибулини дуже дрібно наріжте, можна навіть пробити в блендері та змішайте з фаршем. Цибуля так само дозволить зробити ваші тефтелі соковитішими. Так само додайте 3-4 зубчики часнику пропущених через прес
  • Додайте до фаршу 1 куряче яйце, добре вимісіть. Якщо ви готуєте фрикадельки для супу, то яйце краще не використовувати, через нього суп буде каламутним, хорошої клейкості можна домогтися просто довго і методично відбиваючи фарш.
  • Посоліть, поперчіть
  • Скачайте тюфтельки, кожен колобок обваляйте в борошні та швидко обсмажте на рослинній олії з усіх боків до рум'яності.
  • 4 столові ложки сметани змішаємо з 2 столовими ложками томатної пасти та додамо склянку води, заливаємо сумішшю тефтелі та тушкуємо 15-20 хвилин на середньому вогні.
  • Готову страву можна посипати дрібно нарізаною зеленню, а якщо вам не подобається легка кислинка сметани, використовуйте замість неї жирні вершки.

Соус для тефтелей із рисом у духовці

Соус для тефтелей: смачні та прості рецепти

  • Підготуйте готовий куплений фарш, або приготуйте його самостійно, для цього використовуйте яловичий, свинячий або суміш цих двох фаршів. Не варто бояться трохи жиру, якщо м'ясо буде пісним тефтелі вийдуть недостатньо соковитими. Для рецепта знадобиться 600 гр фаршу.
  • Цибулину дуже дрібно наріжте, можна навіть пробити в блендері та змішайте з фаршем. Цибуля так само дасть змогу зробити ваші тефтелі соковитішими. Так само додайте 3-4 зубчики часнику пропущених через прес. Додайте сіль і перець та 1 куряче яйце.
  • Наріжте ще одну цибулину і потріть одну моркву
  • У чистій чаші змішайте по 2 столові ложки сметани, томату і борошна. Розмішайте до однорідності та додайте склянку холодної води, знову добре розмішайте.
  • Цибулю і моркву обсмажте на олії оливковій або соняшниковій до м'якості моркви. Вилийте сметано-томатну суміш. Додайте сіль, перець, цукор за смаком. Томіть 3-5 хвилин
  • Відваріть рис, всього у вас має вийти 1 склянка готового рису. Додайте його до фаршу і накрутіть тюфтельок. Викладіть їх у форму та полийте нашим апетитним соусом. Запікайте 40 хвилин за 180 градусів.
  • Приготуйте ваш улюблений гарнір і насолоджуйтеся смачною та ситною стравою. Готуйтеся приймати нескінченні компліменти про ваші кулінарні здібності від усіх, хто спробує ваші «їжачки».

Напевно, немає такої людини, яка б не чула про ті самі фрикадельки з IKEA, ми знайшли для вас їхній найкращий рецепт, а також смачний рецепт соковитих домашніх тюфтельок із соусом: