Якщо ви пристрасний любитель “синенькі” в пошуках найсмачнішою закуски з цих м’ясистих овочів, то ви потрапили в ціль. Нижче ми описали блюдо, яке любимо з дитинства. «Тещин язик» з баклажанів – рецепт з фото на зиму, з покроковим розбором приготування.
В результаті простих і недовгих клопоту вас чекає гостра закуска, дуже соковита і барвиста. Вона добре зберігається до зими в холодильнику і зможе прикрасити новорічний стіл. Хоча у нас частенько не доживає. Від моменту відкриття першої баночки ці шалені баклажанчики змітають до останнього. Дивна властивість головних героїв закачування в усіх рецептах на зиму: вони довго не приїдаються, навіть якщо подаються до столу день у день.
До картоплі і м’яса, на хліб і до каші (пшеничне і гречана тут – поза конкуренцією). А також до пишного омлету для вечері на швидку руку. Скрізь доречна красива закуска. Заморити черв’ячка при строгому підрахунку калорій теж можливо. На 100 грам закуски – не більше 200 ккал.
Головне обмеження – погана переносимість гострих страв. І маленьким дітям ця закачування не підійде, хоча назвати її критично пекучої не можна.
Заготівля більше пікантна і ситна, в ній мало оцту. Зберігається довго завдяки гострому перцю. Фактично, це синенькі в аджике без помідорів. Без стерилізації в холодильнику простоїть аж до січня. Після стерилізації – і всю зиму безперервно при кімнатній температурі.
Ступінь гостроти легко регулювати при обробленні гострого перцю, про що ми теж розповімо.
Давайте приготуємо!
Готуємо «Тещин язик» з баклажанів на зиму
Нам потрібні:
* Інгредієнти зважуємо після очищення.
- Баклажани – 1,2-1,3 кг
- Перець болгарський (краще червоний) – 250-300 г
- Часник – 70-75 г (1 велика головка, розміром з куряче яйце + 2-3 зубчики)
- Гострий перець – 1 шт. середнього розміру (10-12 см в довжину)
- Оцет, столовий 9% – 50 мл
- Цукор – 50 г (2 ст. Ложки)
- Олія – 25 мл (1 ст. Ложка) + для обсмажування
- Сіль – 3-4 щедрих щіпки
Важливі деталі:
- Час приготування до 1 години.
- Кількість овочів в рецепті дасть 1 л заготовок (2 шт. По 500 мл). Хочете більше? Пропорційно збільшуйте всі компоненти.
- Знадобляться стерилізовані банки до 1 літра, краще 500-750 мл.
- Найзручніше банки з самозакручівающіміся кришками, але підійдуть і звичайні під машинку.
Як приготувати.
В нашій заготівлі будуть дві частини.
- Обсмажені кружечки баклажанів.
- Заправка з перців і часнику, якої ми пересиплю головних героїв.
1) Підготуємо до обсмажуванні баклажани.
Не бійтеся гіркої слави синенькі. Сучасні сорти повністю позбавлені гіркуватості.
Моєму, але не чистимо головних героїв страви. Ріжемо їх кружечками близько 1 см завтовшки. На фото нижче добре видно, які м’ясисті шматочки повинні вийти.
Укладаємо гуртки на дно великої миски і присипаємо сіллю. Поверх ще один шар і знову сіль. Ми залишаємо посолені сині на 30 хвилин, щоб трошки Просолов і пустили сік.
2) Готуємо заправку: чистимо і подрібнюємо овочі в м’ясорубці.
Перець болгарський бажано взяти червоний. Це важливий момент, який забезпечить нашу рецептом соковитість і досить солодощі. Чистимо і ріжемо великими шматочками.
Гострий перець краще обробляти в рукавичках, інакше він може викликати роздратування на шкірі. За гостроту в гіркому перці відповідають насіння. Щоб «приструнити» ядрений характер овоча, частково або повністю очищаємо перчик від насіння і зрізаємо білі внутрішні перетинки. Так пікантний компонент гарантовано впишеться в рецепт, а не зіпсує його надлишкової гостротою.
Врахуйте: чим менше гостроти, тим коротше термін зберігання. Якщо ви хочете, щоб сині простояли зиму, не видаляйте все насіння. Закуска по-любому гостра. Спробуйте відштовхнутися від особистого смаку до гостроти.
Спочатку перейдіть третину або половину перцю з насінням і всі інші інгредієнти. Потім спробуйте, наскільки пекучим вам здається смак суміші. Виходячи з цього вирішуйте, чи слід прибрати насіння з залишився шматочка пекучого перцю.
Пам’ятайте, проба – королева кухні!
Часник чистимо.
Промаливаем всі овочі в м’ясорубці 1 раз, вливаємо в масу оцет, рослинне масло і насипаємо весь цукор. Добре перемішуємо компоненти. Солити не треба! Адже самі сині вже Просолов на попередньому кроці. Заправка готова!
Мясорубка для перемелювання заправки – це зручна класика, яка дає ідеальну консистенцію на будь-який смак. Але можна використовувати і блендер. Деякі люди, сильно ностальгують за дитинством, вважають, що без м’ясорубки «все – не те!». Ми ставимося до бабусиних рецептів без фанатизму: користуйтеся тим, що є на вашій кухні. Смачно – буде!
3) Обсмажуємо баклажани кружечки.
Віджимаємо з баклажанів сік. Перемішуємо чистими руками і злегка обжимаємо кружечки. За півгодини з сіллю виділиться зовсім небагато вологи, ще трошки від прожіма – зливаємо всю рідину з миски.
Переходимо до будь-якого кухонного помічника, який допоможе обсмажити баклажани. Два варіанти:
- Або в глибокій сковороді в відчутному кількості масла. Недовго! До злегка золотистого кольору. Перевертаємо кожен шматочок для обсмажування з двох сторін. Дістаємо шумівкою, щоб краще стікало масло. Бажано складати гіркою, щоб довше зберегти гарячими. І обов’язково перекласти серветками, інакше є ризик пережірніть блюдо.
- Або в мультиварці або сотейнику на плиті, організувавши овочам повноцінний фритюр. Фритюрниця в допомогу! За часом – 8-10 хвилин.
Врахуйте, не потрібно гранично розжарювати масло перед тим, як почати обсмажувати головних героїв рецепта. Візьміть невеликий шматочок овоча і киньте в масло. Зашипів? Швидше видаляйте «жертву тесту» і смажте синенькі.
При обсмажуванні наше завдання, щоб овочі лише злегка позолотити з обох сторін, але не почали пригорати. Орієнтуйтеся по виду насіння, вони не повинні сильно темніти, а сама м’якоть повинна зберегти форму.
4) Розкладаємо гарячі баклажани в банки.
Заповнюємо банки відразу, як обсмажили баклажани. На дно 3-4 баклажанчіка. Зверху 2-3 ст. ложки заправки і злегка утрамбували. Знову баклажани і заправка – утрамбували. Так чергуємо до верху. Заправка повинна покривати баклажани. Остання порція погуще: злегка віджимаємо рідина, коли набираємо соус з мисочки, і вкриваємо овочі перемеленої перцевої масою.
При великої партії заготовок ми робимо два процеси відразу. Обсмажили партію, ми вирішили фасувати гарячої і знову до смаження баклажанів. Так ми встигнемо з укладанням, поки кружечки не охололи. Або готуємо закачування в чотири руки.
Баночки вийдуть відчутно теплими. Даємо їм охолонути при кімнатній температурі і прибираємо на зберігання в холод. Це перший варіант для тих, у кого є холодний погріб або окремий холодильник для заготовок.
Другий варіант заготовки на зиму – стерилізація. Стерилізуємо заповнені банки в великій каструлі, налив води по плечики (до місця звуження). Час – 15 хвилин від закипання води. Герметично закриваємо з будь-якій зручній кришкою, перевертаємо, укутуємо для повільного охолодження. Такі закачування простоять і до лютого – при кімнатній температурі в темному шафі.
Свежеприготовленная закуска порадує красою, гостротою і соковитістю. Хрестоматійний смак «Тещиного мови» з баклажанів буде через 2 тижні перебування в банку. Сподіваємося, наш рецепт з фото на зиму відкриє для вас це пікантне блюдо.
Заглядайте за оновленнями в «Легкі рецепти» / «Домашні заготовки» і щоб із вами здоровий апетит у будь-який час року!