Основним компонентом підливки до яловичини є вершки, сметана. Спосіб приготування таких продуктів у загальних рисах однаковий. Однак, у кожному унікальному присутня своя родзинка.
- До вареної або тушкованої яловичини відповідає соус, який приготований на жирній основі. Яловичину, приготовану смаженням, розбавляють кисло-солодким соусом.
- Використовуване борошно обов'язково обсмажують без олії до карамельного кольору.
- Вершковий соус до м'яса, що подається, краще розбавити грибами, приправами натуральними.
- До цього м'яса соус подається в холодному вигляді, попередньо змащеним вершковим маслом.
На прилавках магазинів можна зустріти різні соуси. Однак, з приготованими своїми руками, не йдуть у порівняння.
Як приготувати 15 соусів своїми руками до м'яса
Сметанно-вершковий соус до м'яса
Використані продукти:
- Довести до карамельного вигляду 35 г борошна на сухій сковорідці.
- 30 г масла розтопити і всипати в нього готове борошно, ще раз обсмажити.
- Повільно вливаючи 200 мл вершків, ретельно перемішуйте вміст сковороди, розминаючи всі грудочки.
- Томіть до надання густоти соусу, не забуваючи солити на свій смак.
- Останнім пунктом, знявши з вогню, додавайте залишене масло і сметану.
Підходить охолодженим до м'яса, приготованого в будь-якому вигляді.
Соус вершковий із зеленню
Використані продукти: до попереднього складу (за винятком сметанки) додаємо зелень петрушки та свіжий естрагон.
- Борошно довести до карамельного вигляду на сковорідці.
- Тонкою цівкою влити вершки, помішуючи масу на сковороді, руйнуючи грудочки.
- Приготовану зелень (помиту, підсушену, порізану) активно змішують з олією.
- Змішують обидві частини приготованих речовин і остуджують.
Чудово поєднується з різними видами яловичини. У соус можна додати улюблені спеції.
Естрагонний беарнез
Так називається складний соус з унікальним запахом. До тушкованого м'яса це найкраща добавка.
Спосіб готування продукту.
- М'ясо тушкується у воді 1,5 години в закритій каструлі без спецій.
- У неприпалюваній сковороді пасерується стебло цибулі-шалот в олії.
- Викласти туди ж 100 г сметани з 4 г гірчиці, каперси з ½ ч. л., 1,5 ст. л. порубаного естрагону. Поварити 2 хвилини.
- Зняти все з вогню, влити в м'ясо отриманий соус, дати настоятися 40 хвилин.
Найкращий гарнір – пюре картопляне.
Бешамель до м'яса
Приготований соус підійде дітям і дорослим.
- Розігріти сковорідку, підсушити 1 ч. л. борошна.
- Остуджене борошно всипати в каструлю, залити 100 мл молока, розмішати, залишити близько півгодини.
- Довести до кипіння, потомити до загустіння.
- Додати 1 ч. л. масла вершкового, остудити.
Соус до стейка
Інгредієнти: 8 ст. л. вершкового масла, 5 штук пера цибулі, 3 зубки часнику, цибуля-шалот, 1,5 ст. л. хрону, 1,5 ст. л. діжонської гірчиці, 3 ч. л. л. чебрецю, щіпка чилі, на свій розсуд: сіль, перець.
Змішати подрібнені інгредієнти краще в скляному посуді, дати постояти 7 хвилин і знову збити. Підлива готова. Зберігається в холоді, до повторного вживання розігріти.
Підлива з паприкою
Ще один варіант соусу без варіння. Пучок дрібно нарізаної петрушки, пару видавлених зубків часнику змішати зі 150 г сметани, на кінчику ножа куркуми, кожного виду мелених перців, чилі, паприки, паприки. Ще раз все збити і готово!
Звичайний соус для м'яса
2 ст. л. вершкового масла розігріти, випарувати воду, додати 2 столові ложки борошна, довести до карамельного відтінку, влити трохи води, солі та проварити. Закип'ятивши суміш, додати 1 чайну ложу вершкового масла, 2 столові ложки сметани, подати до столу.
Яєчний соус
Помістити 20 г борошна в розтоплені 20 г масла вершкового і засмажити до карамельного кольору. Потім влити 300 г бульйончика. Приохолодити і влити жовток помішуючи. Потомити 10 хвилин, додати сіль і поперечити.
Дуже добре поєднується з яловичиною, яку запекли, тушкували, відварили.
Китайський кисло-солодкуватий соус
Подрібнену масу 3 зубки часнику, 2 цибулини, корінця імбиру смажимо на сковороді 2 хвилини. Вливаємо в емальовану каструлю по 2 ст. л. соєвого соусу, білого вина, оцту, томатної пасти, розігріваємо, додаємо 2 ст. л. сої, білого вина, оцту, томатної пасти. л. цукру. Окремо розводимо 1 ст. л. крохмалю і теж додаємо в ємність у момент закипання. Тепер усю суміш повертаємо в сковорідку до овочів, томимо до бажаної густоти. Закінчуємо приготування соусу збиванням усієї маси.
Ваші домашні будуть дуже задоволені.
Італійський Сальса-Верде
Ця пікантна зелена італійська зелена добавка до м'яса готується всього 10 хвилин.
Дрібно нарізані 2 пучки петрушки, 2 пучки цибулі-порею, 2 гілочки м'яти змішати з 1 ч. л. каперсів, 3 шт. подрібнених анчоусів, 1 видавленим зубком часнику з додаванням соку 1 лимона і 3 ст. л. оливкової олії. Маса, що ретельно перемішується, – є італійський соус, що вийшов.
Вершковий соус із зеленим перцем
Виготовляється приблизно 15 хвилин із незвичайними смаковими поєднаннями. Поєднується з різними видами м'яса в різних видах приготування.
2 ст. л. оцту довести до кипіння, додати в нього склянку курячого бульйону, випарюючи вміст на половину. Додати дрібно нарізаний зелений перець (2 ч. л.). У закипілий продукт опустити 4 ст. л. вершків, трохи потомити.
Соус молочний
Цибулю (2 шт.), нарізаний півкільцями обсмажують до напівпрозорості, додають борошно (3 ст. л.) і засмажують до золотистого. Повільно, перемішуючи вливають 300 мл молока. При закипанні знімають з вогню, додають потрібні спеції і подають до м'яса.
Соус коричневий
Спеції: по ½ ч. л. чебрецю, петрушки, 1 лист лаврового листа, 8 горошин запашного перцю, загорнути в марлю, зв'язати мотузочкою для зручного діставання. У топлене масло додати нашатковані цибулю та моркву, засмажити. Всипати 30 г борошна, на слабкому вогні довести масу до коричневого кольору. Потихеньку влити 3 склянки бульйону, 2 ст. л., 2 ст. л. л. томат-пасти, пакетик зі спеціями, довести до кипіння, томити 30 хвилин.
Такий соус прикрасить будь-яку м'ясну страву.
Соус сметанний за 5 хвилин
Подається до м'яса, що пройшло смаження або тушкування.
100 г сметани змішати з 2 ст. л. л. майонезу і 3 видавленими зубками часнику. Суміш посолити з додаванням 1 ч. л. томат-пасти. л. базиліку та перцю. Суміш дуже добре збиваємо і подаємо до столу.
Кисло-солодкий соус до свинини на пару
До 500 г журавлини, 1 нарізаної невеликими часточками цибулини додати 1 склянку води, довести до кипіння, тушкувати 10 хвилин, збити блендером. Приєднати до маси 150 мл яблучного оцту та ¼ ч. л. кориці з подальшим додаванням перцю і солі, закип'ятити, потомити до в'язкості кетчупу, перед вживанням охолодити.