Соуси

Топ 6 рецептів приготування соусу наршараба



соус гранатовий

Що таке соус наршараб

Слово прийшло з азербайджанської мови шляхом злиття двох слів, що дають основу кулінарного продукту: «гранат»-“вино». Зустрічаються також турецький і грузинський види. Будь-яка людина може його приготувати, дотримуючись нехитрої технології.

Спочатку, в минулі століття, сік підсихав під впливом сонячних променів. Тепер для виготовлення соусу користуються готуванням на плиті.

наршараб соус

Щоб приготувати страву, треба випарувати гранатовий сік (до 25% від початкової маси) зі свіжих зерен граната з додаванням спецій. З 1 кг фруктів отримують близько 300 мл соусу. Від різновиду спецій, що входять до складу, варіюються запахи і смаки. Готовий соус за консистенцією нагадує рідку сметану, в деяких варіантах може бути тягучою або в’язкою рідиною. За кольором варіюється від темно-червоного до темно коричневого кольору.

Чим корисний наршараб

наршараб гранатовий як використовувати

Основу соусу складають гранатові зерна, які сповнені антоціаном, фітонцидами, танінами, антиоксидантами (боротьба з раковими клітинами), залізом, магнієм, калієм (покращують кровотворну систему), вітамінами С, Е, майже всі різновиди В (В1, В2, В6, В12), А та Р, лимонною, яблучною кислотами (стимулюють роботу кишківника, а отже, імунну систему та весь організм загалом). Дубильні та фарбувальні речовини, стеаринова, лінолева, пальмітинова, пальмітинова та інші жирні кислоти і багато ще інших у невеликих кількостях.

Натуральний продукт рекомендують у разі безлічі хвороб, пов’язаних із роботою серця, нормалізацією біоритму людини, поліпшенням сну. При заповненні дефіциту вітамінів соус є глистогінним препаратом.

Поєднання складових речовин благотворно впливає на нервову, гормональну системи, а також на профілактику шкірних захворювань, лікує нудьгу й апатію та багато ще інших хвороб.

Кому утриматися від наршараба

Недоречний його прийом громадянами з підвищеною кислотністю та індивідуальною непереносимістю.

Також не можна їсти соус людям, які страждають на хронічні захворювання: гастрит, різні виразки, закрепи, геморой, панкреатит через гостроту продукту.

Рецепт приготування соусу наршараб

Азербайджанський наршараб

гранатовий соус із Туреччини застосування

Зрізаємо кружечок із плода де була квітка, бачимо як розташовуються часточки всередині, надрізавши до половини плода шкірку, акуратно дістаємо насіння, давимо до виділення соку, проціджуємо, переливаємо в сковорідку, додаємо цукор, сік лайма, перемішуємо, «томимо» 10 хвилин. Додаємо видавлений часник, дрібно нарізану зелень, ще «томимо» 10 хвилин, пробуємо, додаємо пісок за смаком.

Грузинський наршараб

соус гранатовий

Півсклянки свіжого вичавленого соку з додаванням товченої кінзи, солі, гострого перцю і зубка часнику з’єднують із півсклянки перевареної води, перемішують і застосовують як соус до різних м’ясних і риб’ячих страв. Такий продукт потрібно використовувати якомога швидше, оскільки він не піддавався температурному нагріванню.

Винний соус

гранатовий соус наршараб

Із З кг ягід граната вичавити сік, підкип’ятити, поставити на «томління», додати склянку вина, часник. У період загустіння додаємо цукор і приправи (перець, сіль, коріандр та інші за бажанням).

Турецький наршараб

соус наршараб рецепт

Чистимо 3 кг гранат, поміщаючи зерна в емальований посуд. Нагріваємо й одночасно давимо сік (без води) приблизно пів години. Далі треба процідити, додати приправи за смаком (сіль, лавровий лист, чорний перець, чилі, паприка, майоран). До столу подавати охолодженим. Іноді в соус додають мелені горіхи для надання більш пікантного смаку.

Соус із яблучним соком

гранатовий соус рецепт

Очищаємо 2 кг гранат, поміщаємо в емальований посуд на підігрів на слабкий вогонь, давлячи сік із зерен. Пропускаємо через друшляк і знову «томимо». Вичавлюємо сік із пів кг яблук, виливаємо в каструлю, додаємо спеції (по 0,5 чайної ложки: мускатного горіха, солі, по 1 чайній ложці: цукру, «хмелі-сунелі», щіпку перцю чилі і 1 столову ложку крохмалю). Варимо пів години, до утворення тягучої маси.



Готовий яблучний сік, придбаний у магазині, не підходить через свої добавки. Якщо немає можливості користуватися соковижималкою, просто натріть фрукти на тертці, потім віджавши масу через тканину. Результатом будете задоволені.

Східний наршараб

гранатовий соус як використовувати

Щоб приготувати соус, використовуємо 2,5 кг гранат, очищаючи і проварюючи на повільному вогні з видавлюванням соку. Проціджуємо і знову варимо-томимо з додаванням соку половини лайма і 1 апельсина. Додаємо сіль (за смаком), цукор (2 ч. л.), цукор (2 ч. л.). л.), по дрібці спецій (шафран, чорний, запашний, чилі перці, мускатний горіх, лавровий лист, кріп, петрушку, базилік, м’яту, розмарин), крохмаль (1 ч. л. заправки, 1 ч. л. заправки). л.), випарюємо близько 20 хвилин до густої консистенції, розливаємо по банках.

З чим найкраще поєднується

Соус вживають із різними м’ясними, рибними стравами. Однак чарівний він із приготованими на відкритому вогні продуктами через свою натуральність. Особливо смакує з:

  • Шашликом (будь-якого виду м’яса)
  • Рибою-гриль
  • Овочами-гриль

Наршараб прикрасить також стейк, кролика та курячі ніжки, приготовані на сковороді. Усе буде бездоганно!

Рецепти страв

Рецепт запеченої птиці з додаванням заправки

гранатовий соус застосування

Змішати кетчуп «чилі» (10 ст. л.) та кетчуп «чилі» (10 ст. л.). л.), майонез (10 ст. л.), майонез (10 ст. л.). л.), сіль і перець та соус наршараб (15 ст. л.), сіль і перець. л.) і обмазати приготовлену тушку курки, виливаючи залишки всередину. Охолодити протягом години в целофановому пакеті в холодильнику і випекти в глибокому посуді.

Яблука в гранатовому соусі

гранатовий соус наршараб застосування

Для тих, хто полюбляє пікантні овочеві та фруктові страви, може приготувати наступний десерт або добавку до м’ясної-рибної страви. Нагадує страву теріякі в кисло-солодкому смаковому аспекті з додаванням кислинки яблука.

Як зберігати гранатовий соус

Сам по собі соус має властивості. Що дають змогу зберігати його майже рік у холодильнику за температури 5-15 градусів у банці з темного скла, зрідка збовтуючи… Заморожувати його не рекомендують.

Як вибрати якісний наршараб на прилавку магазину.

Спочатку ознайомтеся зі складом на упаковці. Тут мають бути включені гранатовий сік і спеції. Ознакою неякісного соусу буде лимонна кислота та інші стабілізатори. Продукт має бути в пляшці із затемненням.