Легкі рецепти

Закуска з баклажанів «Як гриби» – ТОП 3+ рецепта до смачної і бюджетної трапезі



Привіт, шановні читачі! Поки що не встигаємо відволіктися від сезонних овочів, адже хочеться повторити улюблене і випробувати новеньке. Сьогодні розповідаємо про три рецепта для баклажанів «як гриби»: і швидко, і смачно, і по-різному.

Перший – класика південній кухні з обсмажуванням. Ці овочі не назвеш суворо дієтичними. Але саме з них середні широти пострадянських просторів починали знайомство з «грибними» синенькими.

Другий варіант – стриманіше по жиру. У підсумку ми отримаємо низькокалорійну і пікантну мариновану закуску. Ми любимо її давно і часто закриваємо на зиму, про що можна почитати окремо з покроковими фото. Готується гранично легко, але на відміну від заготовки, яка стерилізується і закривається відразу, доведеться почекати 8-12 годин маринування до подачі до столу.

Третій алгоритм приготування для любителів відео формату – варіація першого класичного рецепту зі сметаною від одеської господарки. Варто придивитися до тонкощів. Синенькі в Одесі завжди готують з особливим успіхом. Буде і апетитний постскриптум: четвертий зразок кулінарної думки, що нагадує овочеве рагу з грибами.

Пора готувати: вибір за вами!

Зверніть увагу на правильну покупку стиглих, але не перезрілих баклажанів.

Важливі характеристики описані відразу – в першому рецепті.

Баклажани як гриби смажені з яйцями

Час приготування – 30 + 40 хвилин

Калорійність 1 порції – до 210 ккал

На 6 порцій нам потрібні:

  • Баклажани – 4 шт. по 15-17 см в довжину, близько 200 г кожен
  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2-3 головки (середні)
  • Часник (якщо любите) – 4-6 зубчиків
  • Олія – ​​3-5 ст. ложок
  • Сіль і чорний мелений перець – за смаком
  • Інші приправи – за смаком. Кращі приклади в рецепті нижче.

Як приготувати.

У головних героїв зрізаємо плодоніжки, трохи заходячи на м’якоть. Так ми страхуємося від надлишку нітратів, який накопичується у плодоніжки.

Нарізаємо овочі кубиком – близько 1,5 см. Очищати чи ні, вибирайте під свої переваги. Якщо шкурки на синіх немає, текстура максимально нагадує ніжні гриби. Хоча і з шкіркою теж дуже смачно.

З приводу гіркоти овочів. У наш час баклажанні сорти селекційні. У них початково виключений гіркий смак, якщо овочі не переспіли. Тому важливо купити так звані технічно зрілі баклажани. Це середні плоди, не більше 17 см в довжину, досить важкі по вазі (близько 200 грамів).

По ходу осені зростає ризик потрапити на перезрілі овочі. Тільки вони накопичують надлишок солонина, який і дає гіркуватий присмак. Відрізнити їх просто: більше 17 см в довжину, але легкі, а всередині багато великих твердих насіння коричневого відтінку.

Яйця збиваємо, як на звичайну яєчню. Додаємо в баклажанну нарізку. Добре перемішуємо і ставимо майбутню закуску в холодильник – на 15-20 хвилин. За цей час 2 рази перемішуємо шматочки від низу до верху. Ви самі побачите, як овочі вбирають яєчну суміш, наче губка воду.

Ще краще залишити шматочки в холоді все 30-40 хвилин. Тоді вони можуть повністю увібрати яйце.

Цибулю чистимо і ріжемо дрібними кубиками, як на зажарку в суп.

До моменту, як сині настоялися в холодильнику, починаємо смажити цибулю. У глибокій і великій сковороді, куди поміститься і баклажанна нарізка, розігріваємо як мінімум 2 столові ложки олії. Дно має бути щільно вкрите олією.

Обсмажуємо цибулю – 1-2 хвилини на середньому вогні. Чи не пережарюють! Досить, щоб шматочки стали м’якшими, а краю їх злегка позолотити.

Додаємо до цибулі баклажанну нарізку з яйцем і добре перемішуємо.

Прикриваємо сковороду кришкою і тушкуємо до готовності на середньому вогні, постійно перемішуючи знизу вгору. Не виключаємо, що доведеться доливати масло – 1-2 ст. ложки. Сині люблять жир і охоче його вбирають.

Як тільки баклажани розм’якшилися і почали рум’янитися, солимо і перчимо.

Уникайте коричневої засмажкою. Найсмачніше легка Золотінка. Можливо, на вашій плиті потрібен нагрів слабше, ніж середній.

Можна використовувати приправи. Ідеальний варіант – грибна пил. Тобто сушені гриби, перемелені в кавомолці. Ще один цікавий варіант – посипати хмелі-сунелі. Пробуйте будь приправи, які добре знаєте і любите.

Дрібно рубаємо очищені часникові зубчики і обрану зелень. У нас зазвичай кріп або петрушка.

За 2-3 хвилини до готовності, коли ніж легко протикає баклажанну м’якоть, а нижні шари подрумянились, додаємо часник і дрібно рубаний кріп. Перемішуємо і швидко прожарюємо без кришки – останні пару хвилин.

Деякі люди вважають, що часник забиває «грибний» смак синіх, а зелень зайва в принципі. Радимо діяти за смаком. Чи не спробуєш, не впізнаєш.

Як варіант, замість часнику або разом з ним можна додати мелений гострий перець. Так буде особливо смачно для любителів гострих закусок. Половина чайної ложки на 4 середніх баклажана дасть універсальну слабку гостроту.



Знімаємо з нагріву і даємо охолонути. Готова закуска особливо смачна холодної. Їмо із задоволенням і подивом! Баклажани насправді нагадують гриби.

Класичні мариновані баклажани грибочки

Час приготування – 40 хвилин + до 12 годин маринування. Пробувати можна вже через 8 годин.

Калорійність 100 г овочів – до 110 ккал

На 4-5 порцій нам потрібні:

  • Баклажани – 3 шт. середнього розміру

* Вибирайте овочі, як описано в рецепті вище.

  • Часник – ½ середньої головки або за смаком
  • Кріп (або інша улюблена зелень) – ½ невеликого пучка

маринад:

  • Вода – 1 л
  • Сіль – 1 ст. ложка
  • Цукор – 2 ч. Ложки
  • Оцет (9%) – 2 ст. ложок
  • Чорний перець (горошок) – 3-4 шт.
  • Олія – ​​3-4 ст. ложки

Інші спеції (за бажанням):

  • Лаврове листя – 2 шт. (Невеликі)
  • Гвоздика – 4-5 шт.

Приготування.

Підготовка баклажанів швидка. Ріжемо кубиками. Очищати чи ні – на ваш вибір. Розмір шматочків – близько 2 см.

Готуємо маринад у великій каструлі. У воду додаємо сіль, цукор і спеції і нагріваємо до кипіння. Вливаємо оцет. Вигідно спробувати маринад на сіль / цукор / кислоту і відрегулювати під себе.

Відправляємо в маринад нарізку синенькі. Дочекаємося, коли закипить і проварити овочі на середньому вогні максимум 5 хвилин. Якщо переварити, шматочки втратять пружність і форму.

Не забуваємо постійно піднімати нижній шар наверх, щоб шматочки однаково проготовілісь. Зручно працювати ложкою з дірочками або шумівкою. Відкидаємо на друшляк і даємо стекти.

Готуємо часниково-укропную суміш для маринаду. Перебиваємо в блендері без фанатизму (щоб залишалися шматочки). Або дрібно рубаємо ножем обидва інгредієнта.

Якщо любите погостріше, додайте в заправку дрібно порізаний перець чилі / вогник (без насіння) – 1 шт. (10-12 см в довжину).

З’єднуємо часникову нарізку з рослинним маслом і додаємо до відварених в маринаді баклажанів. Перемішуємо акуратно, щоб не перетворювати закуску в пюре.

Накриваємо миску з майбутнім шедевром, чекаємо, коли повністю охолоне – при кімнатній температурі. Прибираємо в холод на 10-12 годин. Не відмовляйте собі в пробі! Вже через 8 годин вам може сподобатися результат цього смачного і простого маринування.

Баклажани смажені «під гриби» зі сметаною

Така закуска любима в єврейській кухні. По суті це перший рецепт з додаванням сметани. Ще в 20-м столітті блюдо щільно закріпилася серед родзинок кулінарії по-одеськи, нарівні з популярною баклажанної ікрою з печених синіх зі свіжими помідорами і зеленню.

Звичайно, якщо треба швидко і смачно, найлогічніше не морочитися і посмажити рецепт з яєчної бовтанку і цибулькою. Ці баклажани «як гриби» дуже невибагливі. Приймуть будь-які повороти фантазії. Наприклад, інший час для витримки синіх в яйці: навіть всього 10 хвилин замість 30-ти. Різноманітні спеції, сметану і майонез.

Але не менш апетитними виходять мариновані баклажани «грибочки». Спробуйте всі варіанти! І повертайтеся поділитися враженнями.

P.S. Ще один варіант з розширеним складом, напевно, сподобається багатьом. Він нагадує багате грибне рагу з морквою, томатами і солодким перцем. Принципи ті ж, що і в першому рецепті.

Мініатюра до статті Закуска з баклажанів «Як гриби» - ТОП 3+ рецепта до смачної і бюджетної трапезіМініатюра до статті Закуска з баклажанів «Як гриби» - ТОП 3+ рецепта до смачної і бюджетної трапезі



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.