Чахохбілі – це ароматне блюдо, яке належить до грузинської кухні. Воно дуже схоже на м’ясне рагу, але в його приготуванні є свої особливі «фішки», які надають страві незвичайний смак і запах. Спочатку дане блюдо готувалося з м’яса фазана, але таку дичину зараз досить проблематично швидко відшукати. Саме тому сучасні кулінари змінили рецептуру, і в якості основного інгредієнта стала виступати курка. Також до складу входять овочі і ароматні спеції.
При калорійності страви 100-130 ккал на 100 г в ньому спостерігається підвищений вміст білка, тому воно не тільки смачне, але і корисне. Розглянемо покроково і з фото, як приготувати чахохбілі в декількох варіантах.
Чахохбілі по-грузинськи
Для приготування страви можна вибрати стегенця, гомілки, стегенця або цілу тушку. М’ясо повинно бути не надто жирним і бажано від молодої курочки або курчати.
Перелік продуктів:
- Курка – кілограм;
- Свіжий часник – 4 зубчики;
- Цибуля ріпчаста – 3 середні цибулини;
- Свіжа зелень (базилік, кінза, петрушка) – пучок;
- Помідори – 2 шт (середніх);
- Масло вершкове – столова ложка;
- Хмелі-сунелі – чайна ложечка;
- Перець гострий – третина стручка середнього розміру;
- Сіль за смаком;
- Томатна паста – столова ложка (за бажанням);
- Шафран имеретинский – щепоточка (додатково).
Тепер сам рецепт грузинських чахохбілі з курки:
- Якщо ви придбали цілу тушку птиці, то самостійно обробити її на порційні шматочки, з кожного ретельно видаліть залишки оперення, зріжте зайвий жирок і грубі ділянки шкірки, потім обмийте і просочіть паперовими серветками;
- Далі інструкція така. Необхідно включити газ на середній рівень і обсмажити м’ясо на сковорідці без жиру протягом 10-15 хвилин, періодично перевертаючи шматочки, щоб вони рівномірно зарум’янилися і не пригоріли. В результаті на курочку повинна з’явитися легка золотава скоринка;
- На помідорчики зробіть хрестоподібні надрізи, занурте їх в киплячу воду, почекайте хвилину, потім акуратно витягніть за допомогою шумівки. Дайте овочам трохи охолонути і видаліть з них шкірку;
- Поріжте помідорову м’якоть невеликими кубиками. Якщо вона буде не дуже соковитою, то можна доповісти трохи томатної пасти;
- Надішліть нарізані помідори в сковороду з обсмаженою курочкою. На даному етапі так само можна надати томатну пасту, розведену в 100 мл водички. Якщо в ній є яскраво виражена кислинка, то підсипте щепоточку цукру і перемішайте. Чахохбілі по-грузинськи не повинно бути занадто кислим;
- Перемішайте інгредієнти, прикрийте сковорідку кришкою і протушкувати вміст на слабкому газу приблизно протягом 12 хвилин;
- Лучок наріжте великими півкільцями і обсмажте на окремій сковорідці з додаванням невеликої кількості вершкового маслечка. Слідкуйте, щоб продукт не пригорає;
- Помістіть обсмажену цибулю в ємність до інших компонентів, ретельно перемішайте, знову прикрийте кришечкою і тушкуйте протягом півгодини до повної готовності м’яса;
- Очищений часничок дрібно нарубати. Подрібніть третину стручка гострого перцю, попередньо видаливши насіння. Працюйте з цим інгредієнтом акуратно – він дуже пекучий. Після нарізки гарненько промийте дошку і ніж, а також вимийте руки. Можна замінити даний компонент половинкою чайної ложечки меленого перцю. Викладіть все в загальну ємність, приправте спеціями, розмішайте і тушкуйте ще пару хвилин;
- На цьому наше блюдо готове. Подавайте його в гарячому вигляді, посипавши свіжою рубаною зеленню і полив зверху соусом, в якому тушілась птах.
Чахохбілі з курки з картоплею
Дане страву подається як самостійне блюдо без додаткового гарніру. Воно ідеально підійде для ситного повноцінного обіду чи вечері.
Вам знадобиться:
- Курка – одна невелика тушка;
- Картопля і помідор – по 3 штуки;
- Половинка лимона;
- Один болгарський перчик;
- 2 ріпчасті цибулини;
- Часник – 4 зубці;
- Вершкове масло – 100 г;
- Сіль і спеції – за смаком;
- Свіжа зелень петрушки і кропу – 50 г.
Приготування чахохбілі в домашніх умовах:
- У казан або товстостінну каструльку поміщаємо маслечко і розтоплюємо;
- Лучок ріжемо кубиками і обсмажуємо на олії до м’якого стану, потім разом із залишками маслечка перекладаємо на тарілку;
- Курочку ріжемо на порційні шматки, моєму під проточною водою, укладаємо в казан, і прикриваємо кришкою. Процес гасіння виробляємо протягом 5 хвилин на маленькому полум’я. Після цього зливаємо в окрему ємність виділився сік, але не викидаємо його. Додаємо рівень вогню і обсмажуємо мяско рівномірно з усіх боків до золотистого;
- Розміщуємо в казан цибулька з масляним розтопленим жирком, додаємо подрібнений часничок і видавлюємо сік від половинки лимона і 5 хвилин обсмажуємо разом всі інгредієнти на сильному вогні, не закриваючи кришкою;
- Дрібно нашінковиваем овочі: перець, помідор і картопельку і викладаємо в казан, сюди ж виливаємо сік від курки, присаливаем і заправляємо улюбленими спеціями;
- Прикриваємо ємність кришкою і тушкуємо протягом 10 хвилин на «середньому газу». В кінці процесу готування підсипає подрібнену зелень і витримуємо чахохбілі з картоплею на вогні ще хвилин 5. Після цього страву можна розкладати по тарілках і подавати до столу.
Рецепт для мультиварки
Можна приготувати страву і в «розумному устрої». Це не тільки просто і зручно, але ще і неймовірно смачно.
Перелік продуктів:
- Курча – 800 г;
- Свіжа зелень (базилік фіолетовий і кінза) – по пучку;
- Часник – половинка головки;
- Хмелі-сунелі – 2 столові ложки;
- Цибуля ріпчаста – 300 г;
- Сіль – столова ложка;
- Помідори у власному соку – 800 г;
- Перець чилі (сухий) – чайна ложечка;
- Коріандр (сухий) – 2 чайні ложечки.
Покрокова схема готування:
- Активуйте на мультиварці режим «Жарка». Якщо ваше пристрій забезпечений хорошим пароотводную клапаном, то можна готувати і при закритій кришці. Курчати обробити на шматочки і викладіть в чашу. Готуйте до середини циклу, а потім переверніть їх;
- Лучок поріжте півкільцями, помістіть до м’яса і готуйте до закінчення програми;
- Після цього підсипте в чашу все спеції зі списку, додайте консервовані томати і нарубану зелень, присолите. Ретельно перемішайте всі компоненти і активуйте програму «Гасіння». Також можна скористатися режимом «Мультіповар» з параметрами: час – 45 хвилин, температура – 120 градусів;
- Після завершення даної програми чахохбілі в мультиварці буде готово. Як гарнір до страви відмінно підійде розсипчастий рис. Ще один оригінальний варіант гарніру – зелена сочевиця. Таке незвичайне поєднання подарує бурю смакових емоцій.
Тепер ви знаєте, як готувати чахохбілі в декількох варіантах. Це приголомшливе грузинське блюдо стане прикрасою столу як на будь-якому торжестві, так і в звичайний день, і його з радістю спробують ваші гості.