Випічка

Готуємо шарлотку за класичним рецептом і не тільки



Класична шарлотка з яблуками знайома кожному з нас. Неймовірний запах печених яблук, ванілі і ще чогось такого, що буває тільки в дитинстві рано вранці або пізно ввечері. Коли за столом збиралася вся родина, і весела розмова переривався вибухами реготу.

Класична шарлотка з яблуками в мультиварці

Ще зовсім молода і неймовірно красива бабуся вносила в кімнату сонячне пиріг і все завмирали від передчуття смачної трапези. І неважливо, що за вікном лив дощ або падав холодний сніг. Головне – ми були разом і нам було так добре і спокійно в оточенні найближчих і рідних людей. Потріскували в грубці дрова, і запах випічки розносився по всьому селу.

Сьогодні мультиварка стала незамінною кухонної помічницею для працюючої жінки. Адже з її допомогою можна швидко і смачно нагодувати всю сім’ю ніжними пирогами. А запах залишиться все тим же – з далекого і щасливого дитинства.

Шарлотка за бабусиним рецептом

Простий рецепт шарлотки з яблуками займає 10-15 хвилин для підготовки і 40-60 хвилин для випічки в мультиварці. Результат перевершить всі очікування.

складові

  • Яблука – 500 гр.
  • Яйця курячі великі (бажано домашні) – 5 шт.
  • Цукрова пудра (або цукор) – 5 ст. л.
  • Борошно пшеничне вищого ґатунку – 5 ст. л.
  • Розпушувач – 1 ч. Л.
  • Ванільний цукор – 1 ч. Л.
  • Кориця – за бажанням
  • Сіль – ½ ч. Л.

Яблука використовуємо тільки кислих або кисло-солодких сортів. Вони краще пропікаються в мультиварці і не будуть жорсткими в готовій випічці. Яйця повинні бути великими. Якщо таких немає – збільште їх кількість пропорційно. Розпушувач можна замінити содою з лимонною кислотою (1х1) і додати таку ж кількість.

Рецепт простий, але вимагає дотримання деяких правил.

приготування

    1. Яблука вимити, розрізати на чверті і видалити насіння і насіннєві луски. Частина нарізати часточками для укладання на дно і верх шарлотки. Частина – великими кубиками. Якщо сорт обраних вами яблук має досить жорстку і грубувату шкірку, краще її очистити. Вона може зіпсувати смак готового десерту. Ще одна порада: щоб яблука не потемніли, поки ви будете готувати тісто, залийте їх холодною водою. Перед закладанням в пиріг відкиньте їх на друшляк, дайте стекти рідини і обсушити бавовняним рушником.

Класична шарлотка з яблуками в мультиварці

    1. Охолоджені яйця акуратно поділяємо на білки і жовтки. Врахуйте: якщо в жовток потрапить хоча б краплина жовтка – він не зіб’ється в тугу піну і ваша шарлотка не підніметься так, як треба.
    2. Білки збиваємо з сіллю до отримання тугий піни. Якщо користуєтеся міксером – починайте процес з малій швидкості, поступово її збільшуючи.
    3. Цукрову пудру або цукор разом з ваніллю додаємо поступово, по ложці. Продовжуємо збивати. Якщо це цукор – до його повного розчинення. Маса готова, якщо вона не випадає з ємності при перевертанні «догори ногами».
    4. Жовтки вводимо в білкову масу поступово, по одному. Міксером вже не користуємося і перемішуємо нашу заготовку для шарлотки в одну сторону, дуже повільно і акуратно. Добиваємося однорідної консистенції.

Класична шарлотка з яблуками в мультиварці

    1. Борошно просіяти через сито, щоб збагатити її киснем. Додати розпушувач і перемішати сухі інгредієнти в окремій ємності.
    2. Потім по одній ложці додаємо в яєчну масу борошно і перемішуємо все так само акуратно і в одну сторону до однорідності.
    3. Чашу в мультиварці змащуємо вершковим маслом і злегка присипаємо борошном і дно і бортики. Потім дно повторно присипаємо тонким шаром цукру.
    4. Підготовлені і обсушені яблука (ті, які нарізані часточками) викладаємо на дно чаші по колу таким чином, щоб весь простір було вкрите. Якщо любите корицю – присипте яблучний шар.

Класична шарлотка з яблуками в мультиварці

    1. У яєчне тісто додаємо нарізані кубиками яблука і дуже акуратно перемішуємо, щоб вони розподілилися по можливості рівномірно по всій маса.
    2. Тісто викладаємо в чашу. Розрівнюємо змоченою в молоці або воді ложкою. Зверху викладаємо яблучні дольки, формуючи кругової візерунок. Також можна присипати корицею.

Класична шарлотка з яблуками в мультиварці

  1. Встановлюємо режим «Випічка» на 40-60 міну. Час залежить від потужності вашої помічниці. Готувати під закритою кришкою і до звукового сигналу її не відкривати – це може привести до обпадання шарлотки.

Рецепт радить, що готовий десерт не потрібно відразу ж виймати з чаші. Нехай трохи охолоне. Для вилучення скористайтеся сіткою для готування на пару в мультиварці.

Класична шарлотка з яблуками в мультиварці



Спечену шарлотку з яблуками перекладіть на блюдо, присипте зверху цукровою пудрою і гілочкою свіжої м’яти. Смачний десерт для ранкової кави або вечірнього сімейного чаювання.

Декілька порад

Така шарлотка з яблуками може бути приготовлена ​​не тільки в мультиварці. Але саме цей кухонний прилад значно спрощує процес її приготування. Будь рецепт їй по плечу.

Однак є деякі канони, порушуючи які ви ризикуєте не отримати очікуваного десерту.

    1. Рецепт передбачає використання певних пропорцій: на 1 яйце додає 1 ст. л. цукру або цукрової пудри і 1 ст. л. муки. Якщо хочете спекти шарлотку побільше, майте це на увазі.
    2. Збивання яєць повинно бути дуже ретельним і відбуватися тільки окремо. Змішування білкової піни і жовтків – тільки вручну. Інакше шарлотка не підніметься, навіть незважаючи на присутність розпушувача.

Класична шарлотка з яблуками в мультиварці

  1. Відкривати як дверцята духовки, так і кришку в мультиварці під час випічки категорично не можна. Перепад температури згубно позначиться на тесті і воно просто осяде. Замість шарлотки з яблуками ви отримаєте клейкий і непропечений млинець. Незалежно від того, який рецепт ви використовуєте – це правило єдине для всіх.
  2. Ємність, в якій випікаєте десерт, повинна бути сухою, чистою і без сторонніх запахів. Змащувати вершковим маслом потрібно щедро, а бортики і дно присипати борошном, сухариками з білого хліба або подрібненими в крихту горіхами. Тоді шарлотка безперешкодно «вийде» з посуду після випічки.

Шарлотка на кефірі

Цей рецепт передбачає використання кефіру і малої кількості яєць. Але шарлотка виходить пишною, соковитою і смачною.

складові

  • Масло вершкове або вершковий маргарин – 150 гр.
  • Цукор – 1 стакан
  • Кефір – 1 стакан
  • Сода – 1 ч. Л.
  • Борошно пшеничне вищого ґатунку – 500 гр.
  • Яйця курячі великі – 2 шт.
  • Яблука кислих або кисло-солодких сортів – 6 шт.
  • Ваніль, кориця – за бажанням.

Класична шарлотка з яблуками в мультиварці

Кефір можна замінити сметаною, але тоді потрібно буде додати ще борошна, так як сметана жирніше. Якщо яйця великі – використовуйте стільки, скільки передбачає рецепт. Якщо подрібніше – збільште їх кількість.

приготування

    1. Вершкове масло або маргарин розітріть з цукром до пишної, однорідної маси, намагаючись домогтися повного розчинення цукру.
    2. У кефір додаємо соду і залишаємо буквально на 5-7 хвилин, щоб пройшов процес гасіння. На поверхні з’являться маленькі бульбашки.
    3. У маргаринову масу додаємо кефір і продовжуємо розтирати. Слідом відправляємо яйце і продовжуємо процес.
    4. Поступово вводимо борошно і перемішуємо до однорідності. За консистенцією тісто має бути як густа сметана. Слідкуйте за кількістю борошна. Її може знадобитися трохи більше або трохи менше, ніж вказує рецепт. Це залежить від жирності і величини вихідних продуктів.
    5. Чашу в мультиварці змащуємо вершковим маслом і присипаємо борошном, щоб шарлотка не приставав до бортів. На дно викладаємо яблука, злегка присипаємо корицею і зверху викладаємо тісто. Можна подрібнені яблука змішати з тестом, щоб вони розподілилися по всьому об’єму.

Класична шарлотка з яблуками в мультиварці

  1. Встановлюємо в мультиварці режим «Випічка» на 45-50 хвилин і випікаємо під закритою кришкою. Відкривати можна тільки після звукового сигналу.

Класична шарлотка з яблуками в мультиварці

Готову шарлотку з яблуками викласти на блюдо, прикрасити цукровою пудрою і тонкими слайсами свіжих фруктів.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.