Класична шарлотка з яблуками знайома кожному з нас. Неймовірний запах печених яблук, ванілі і ще чогось такого, що буває тільки в дитинстві рано вранці або пізно ввечері. Коли за столом збиралася вся родина, і весела розмова переривався вибухами реготу.
Ще зовсім молода і неймовірно красива бабуся вносила в кімнату сонячне пиріг і все завмирали від передчуття смачної трапези. І неважливо, що за вікном лив дощ або падав холодний сніг. Головне – ми були разом і нам було так добре і спокійно в оточенні найближчих і рідних людей. Потріскували в грубці дрова, і запах випічки розносився по всьому селу.
Сьогодні мультиварка стала незамінною кухонної помічницею для працюючої жінки. Адже з її допомогою можна швидко і смачно нагодувати всю сім’ю ніжними пирогами. А запах залишиться все тим же – з далекого і щасливого дитинства.
Шарлотка за бабусиним рецептом
Простий рецепт шарлотки з яблуками займає 10-15 хвилин для підготовки і 40-60 хвилин для випічки в мультиварці. Результат перевершить всі очікування.
складові
- Яблука – 500 гр.
- Яйця курячі великі (бажано домашні) – 5 шт.
- Цукрова пудра (або цукор) – 5 ст. л.
- Борошно пшеничне вищого ґатунку – 5 ст. л.
- Розпушувач – 1 ч. Л.
- Ванільний цукор – 1 ч. Л.
- Кориця – за бажанням
- Сіль – ½ ч. Л.
Яблука використовуємо тільки кислих або кисло-солодких сортів. Вони краще пропікаються в мультиварці і не будуть жорсткими в готовій випічці. Яйця повинні бути великими. Якщо таких немає – збільште їх кількість пропорційно. Розпушувач можна замінити содою з лимонною кислотою (1х1) і додати таку ж кількість.
Рецепт простий, але вимагає дотримання деяких правил.
приготування
- Яблука вимити, розрізати на чверті і видалити насіння і насіннєві луски. Частина нарізати часточками для укладання на дно і верх шарлотки. Частина – великими кубиками. Якщо сорт обраних вами яблук має досить жорстку і грубувату шкірку, краще її очистити. Вона може зіпсувати смак готового десерту. Ще одна порада: щоб яблука не потемніли, поки ви будете готувати тісто, залийте їх холодною водою. Перед закладанням в пиріг відкиньте їх на друшляк, дайте стекти рідини і обсушити бавовняним рушником.
- Охолоджені яйця акуратно поділяємо на білки і жовтки. Врахуйте: якщо в жовток потрапить хоча б краплина жовтка – він не зіб’ється в тугу піну і ваша шарлотка не підніметься так, як треба.
- Білки збиваємо з сіллю до отримання тугий піни. Якщо користуєтеся міксером – починайте процес з малій швидкості, поступово її збільшуючи.
- Цукрову пудру або цукор разом з ваніллю додаємо поступово, по ложці. Продовжуємо збивати. Якщо це цукор – до його повного розчинення. Маса готова, якщо вона не випадає з ємності при перевертанні «догори ногами».
- Жовтки вводимо в білкову масу поступово, по одному. Міксером вже не користуємося і перемішуємо нашу заготовку для шарлотки в одну сторону, дуже повільно і акуратно. Добиваємося однорідної консистенції.
- Борошно просіяти через сито, щоб збагатити її киснем. Додати розпушувач і перемішати сухі інгредієнти в окремій ємності.
- Потім по одній ложці додаємо в яєчну масу борошно і перемішуємо все так само акуратно і в одну сторону до однорідності.
- Чашу в мультиварці змащуємо вершковим маслом і злегка присипаємо борошном і дно і бортики. Потім дно повторно присипаємо тонким шаром цукру.
- Підготовлені і обсушені яблука (ті, які нарізані часточками) викладаємо на дно чаші по колу таким чином, щоб весь простір було вкрите. Якщо любите корицю – присипте яблучний шар.
- У яєчне тісто додаємо нарізані кубиками яблука і дуже акуратно перемішуємо, щоб вони розподілилися по можливості рівномірно по всій маса.
- Тісто викладаємо в чашу. Розрівнюємо змоченою в молоці або воді ложкою. Зверху викладаємо яблучні дольки, формуючи кругової візерунок. Також можна присипати корицею.
- Встановлюємо режим «Випічка» на 40-60 міну. Час залежить від потужності вашої помічниці. Готувати під закритою кришкою і до звукового сигналу її не відкривати – це може привести до обпадання шарлотки.
Рецепт радить, що готовий десерт не потрібно відразу ж виймати з чаші. Нехай трохи охолоне. Для вилучення скористайтеся сіткою для готування на пару в мультиварці.
Спечену шарлотку з яблуками перекладіть на блюдо, присипте зверху цукровою пудрою і гілочкою свіжої м’яти. Смачний десерт для ранкової кави або вечірнього сімейного чаювання.
Декілька порад
Така шарлотка з яблуками може бути приготовлена не тільки в мультиварці. Але саме цей кухонний прилад значно спрощує процес її приготування. Будь рецепт їй по плечу.
Однак є деякі канони, порушуючи які ви ризикуєте не отримати очікуваного десерту.
- Рецепт передбачає використання певних пропорцій: на 1 яйце додає 1 ст. л. цукру або цукрової пудри і 1 ст. л. муки. Якщо хочете спекти шарлотку побільше, майте це на увазі.
- Збивання яєць повинно бути дуже ретельним і відбуватися тільки окремо. Змішування білкової піни і жовтків – тільки вручну. Інакше шарлотка не підніметься, навіть незважаючи на присутність розпушувача.
- Відкривати як дверцята духовки, так і кришку в мультиварці під час випічки категорично не можна. Перепад температури згубно позначиться на тесті і воно просто осяде. Замість шарлотки з яблуками ви отримаєте клейкий і непропечений млинець. Незалежно від того, який рецепт ви використовуєте – це правило єдине для всіх.
- Ємність, в якій випікаєте десерт, повинна бути сухою, чистою і без сторонніх запахів. Змащувати вершковим маслом потрібно щедро, а бортики і дно присипати борошном, сухариками з білого хліба або подрібненими в крихту горіхами. Тоді шарлотка безперешкодно «вийде» з посуду після випічки.
Шарлотка на кефірі
Цей рецепт передбачає використання кефіру і малої кількості яєць. Але шарлотка виходить пишною, соковитою і смачною.
складові
- Масло вершкове або вершковий маргарин – 150 гр.
- Цукор – 1 стакан
- Кефір – 1 стакан
- Сода – 1 ч. Л.
- Борошно пшеничне вищого ґатунку – 500 гр.
- Яйця курячі великі – 2 шт.
- Яблука кислих або кисло-солодких сортів – 6 шт.
- Ваніль, кориця – за бажанням.
Кефір можна замінити сметаною, але тоді потрібно буде додати ще борошна, так як сметана жирніше. Якщо яйця великі – використовуйте стільки, скільки передбачає рецепт. Якщо подрібніше – збільште їх кількість.
приготування
- Вершкове масло або маргарин розітріть з цукром до пишної, однорідної маси, намагаючись домогтися повного розчинення цукру.
- У кефір додаємо соду і залишаємо буквально на 5-7 хвилин, щоб пройшов процес гасіння. На поверхні з’являться маленькі бульбашки.
- У маргаринову масу додаємо кефір і продовжуємо розтирати. Слідом відправляємо яйце і продовжуємо процес.
- Поступово вводимо борошно і перемішуємо до однорідності. За консистенцією тісто має бути як густа сметана. Слідкуйте за кількістю борошна. Її може знадобитися трохи більше або трохи менше, ніж вказує рецепт. Це залежить від жирності і величини вихідних продуктів.
- Чашу в мультиварці змащуємо вершковим маслом і присипаємо борошном, щоб шарлотка не приставав до бортів. На дно викладаємо яблука, злегка присипаємо корицею і зверху викладаємо тісто. Можна подрібнені яблука змішати з тестом, щоб вони розподілилися по всьому об’єму.
- Встановлюємо в мультиварці режим «Випічка» на 45-50 хвилин і випікаємо під закритою кришкою. Відкривати можна тільки після звукового сигналу.
Готову шарлотку з яблуками викласти на блюдо, прикрасити цукровою пудрою і тонкими слайсами свіжих фруктів.