Солодка випічка завжди користується успіхом. Адже до чаю або кави так хочеться чогось смачненького, ароматного і соковитого. Швидкий десерт, який став ще швидше і простіше в мультиварці – кекс.
Рецептів цієї солодощі є багато. Зі згущеним молоком виходить ароматний, пишний і соковитий кекс, який також може стати прекрасною основою для святкового торта.
Варіації на тему «Праги»
Всі ми з дитинства пам’ятаємо ароматний і смачний празький торт, який з’являвся на столі в особливих випадках. Є кілька спрощений, але не менш смачний варіант, який готується дуже просто, особливо в мультиварці.
Необхідні продукти
- Півсклянки кислого молока (свіжого сільського);
- півсклянки сметани;
- півсклянки згущеного молока;
- дві склянки борошна пшеничного в / с;
- склянка цукру;
- 3 курячих яйця;
- чайна ложка соди;
- 2 ст. л. какао.
З содою не переборщіть, інакше кекс буде мати специфічний присмак.
приготування
- В емальованій посудині (досить великий) з’єднуємо кисле молоко і сметану. Додаємо до них соду і перемішуємо. Ми залишаємо на час, щоб пішла реакція, яка буде досить бурхливим.
- Окремо збиваємо яйця з цукром до густої білуватої піни. Це зручніше за все робити за допомогою міксера.
- У яєчну масу додаємо какао-порошок і продовжуємо збивати, щоб маса стала однорідною.
- У кисломолочну пінисту суміш додаємо згущене молоко і ретельно перемішуємо.
- Вводимо яєчну масу і продовжуємо заважати, щоб консистенція стала однорідною.
- Просіваємо борошно через дрібне капроновое сито, щоб збагатити її киснем і позбутися від грудочок.
- Поступово вводимо сухий інгредієнт в рідку складову і збиваємо до однорідності. Тісто вийде по консистенції як густа сметана.
- В мультиварці встановлюємо режим «Випічка» на 45-50 хв. Час залежить від потужності вашої кухонної помічниці.
- Чашу змащуємо маслом і присипаємо борошном. Виливаємо тісто і розрівнюємо його поверхню мокрою ложкою.
- Закриваємо кришку в мультиварці і випікаємо до звукового сигналу, ні в якому разі її не відкриваючи, щоб кекс на згущеному молоці не “осел».
Готову випічку витягніть за допомогою сітки-пароварки, коли вона трохи охолоне. Кекс можна присипати цукровою пудрою або полити розтопленим шоколадом.
Якщо ж ви хочете зробити святковий торт, то потрібно дочекатися повного охолодження випічки і лише потім розрізати на коржі. Зазвичай їх просочують коньяком, наполовину розведеним цукровим сиропом. А крем роблять з вареним згущеним молоком і вершковим маслом.
Кекс «Аромат літа»
Випічка з додаванням фруктів, цукатів або горіхів завжди виграшна, так як наповнювачі надають особливого шарму і аромат пирогів і кексів. А на згущеному молоці вийде особливо апетитно і смачно.
складові
- 3 великих курячих яйця (бажано сільських);
- банка згущеного молока;
- склянка борошна пшеничного;
- столова ложка розпушувача для тіста;
- сухофрукти, цукати, свіжі ягоди або горіхи.
Цукор в тісто не додаємо, він і так буде солодким. З наповнювачів виберіть за смаком. Якщо додаєте свіжі ягоди, простежте, щоб вони не були занадто соковитими. Підійдуть червона і чорна смородина, малина. Від полуниці в тесті краще відмовитися, так як вона пустить сік і кекс на згущеному молоці НЕ пропечеться.
приготування
- Яйця збиваємо за допомогою міксера до густої пишної піни.
- Поступово вводимо згущенку і продовжуємо збивати.
- Борошно просіваємо через сито разом з розпушувачем – позбавляємося від грудочок і додаємо в сипучі інгредієнти кисень. Кекс вийде ще більш повітряним.
- Порційно додаємо в рідину муку і змішуємо до однорідності. На цьому етапі вводимо наповнювачі – цукати або ягоди. Якщо горіхи, то їх потрібно попередньо прожарити в сухий мультиварці 5 хв, а потім поставити на підігрів ще на 10 хв. Залишити при відкритій кришці остигати. Так горішки НЕ підгорять, а лише як слід просохнуть. З них по можливості потрібно зняти гіркувату шкірку перед відправленням в тісто.
- Чашу в мультиварці змащуємо вершковим маслом і присипаємо борошном або горіховою крихтою. В цьому випадку можна використовувати кокосову стружку.
- Встановлюємо режим «Випічка» на 55-65 хв. і випікаємо до звукового сигналу під закритою кришкою.
- Витягуємо кекс трохи охолодженим за допомогою решітки-пароварки.
Готовий десерт прикрашаємо цукровою пудрою або помадкою, зробленої з вареного згущеного молока з маслом і какао. У неї також можна додати подрібнений шоколад.
Пиріг «Міцний горішок»
Цей горіховий кекс готується на вареному згущеному молоці. Його смак дуже незвичайний. Одного разу спробувавши такий десерт, ви назавжди закохаєтесь в нього.
складові
- Банка вареного згущеного молока;
- 4 яйця;
- склянка цукру;
- лимон;
- півсклянки олії без запаху;
- стакан пшеничної муки;
- стакан волоських горіхів;
- чайна ложка розпушувача для тіста;
- ванілін за смаком.
Горіхи можна використовувати будь-які. Також при бажанні додайте сухофрукти – родзинки або курагу. Їх попередньо потрібно замочити в окропі, обсушити і курагу дрібно нарізати.
приготування
- Поділяємо білки і жовтки. Жовтки підуть в тісто, а білки для глазурі на готовий кекс.
- Жовтки збиваємо з половиною цукру в пишну білу піну. Це найкраще зробити за допомогою міксера або комбайна.
- Поступово вводимо в яєчну масу згущене молоко і рослинне масло. Продовжуємо збивати до однорідності.
- Борошно і розпушувач просіваємо і поступово вводимо в тісто. На цьому ж етапі додаємо ваніль і подрібнені волоські горіхи (підсушити, як в попередньому рецепті).
- Сухофрукти додаються разом з горіхами.
- Чашу в мультиварці змащуємо рослинним або вершковим маслом і присипаємо борошном. На дно можна покласти силіконовий килимок або папір для випічки, щоб полегшити процес вилучення готового кексу.
- Встановлюємо в мультиварці режим «Випічка» на 45-50 хв. – в залежності від потужності приладу. Випікаємо під закритою кришкою до закінчення програми.
- Тим часом готуємо глазур. Білки збиваємо з цукром, якого може знадобитися більше – орієнтуйтеся на консистенцію (густа, тягуча і злегка піниста). Знімаємо цедру з половини лимона і видавлюємо з цієї ж половини сік, додаємо в помадку. Перемішуємо до однорідності.
- Кекс після звукового сигналу залишаємо при відкритій кришці буквально на 5-7 хв. Витягуємо за допомогою решітки для приготування на пару і ще гарячим змащуємо помадкою. Ось тепер даємо повністю охолонути.
Схопивши, остигнула помадку можна прикрасити шоколадною або горіховою крихтою.
Поради господині
Згущене молоко для випічки беріть із середньою жирністю. Так пироги і кекси будуть пишніше і соковитіше.
Варене згущене молоко важча і в тісто потрібно додавати достатню кількість розпушуючих компонентів – соди або розпушувача.
Якщо в тесті використовується сода, її потрібно додавати строго по рецепту і бажано гасити оцтом, лимонним соком або кисломолочними продуктами, щоб уникнути специфічного присмаку в готовій випічці.