Запіканка

Готуємо сирну запіканку за класичним рецептом



Сир – корисний кисломолочний продукт, який на жаль не всі люблять. Особливо діти. А ось всілякі сиркові десерти із задоволенням наминали за обидві щоки навіть ті, хто взагалі не сприймає сир в його первозданному вигляді.
Сирна запіканка в мультиварці

Запіканка «Смак дитинства»

Класичний рецепт сирної запіканки дуже простий і не вимагає особливих навичок. Приготування його в мультиварці гарантує, що десерт не підгорить і пропечеться рівномірно.

складові

  • Сир жирний – 500 гр.
  • Яйця курячі великі – 3 шт.
  • Крупа манна – 6 ст.л.
  • Молоко – 1 стакан
  • Ізюм (або інші сухофрукти) – 1 стакан
  • Цукор – 3-4 ст.л. (Якщо любите послаще – додайте більше)
  • Сіль – 1/3 ч.л.
  • Ванільний цукор – 1 ч.л.
  • Масло вершкове – для змащування форми.

Рецепт передбачає використання готової сирної маси. Якщо вона солодка – цукор додавати не потрібно.

Сирна запіканка з молоком в мультиварці

приготування

    1. Молоко закип’ятити, трохи остудити і залити манну крупу. Залишити для набухання на 30 хвилин.
    2. Сир перетерти через дрібне сито, щоб консистенція стала кремовою.
    3. Ізюм або інші сухофрукти залити окропом і дати настоятися 15-20 хвилин.
    4. Яйця розділити на білки і жовтки. Жовтки додати в перетертий сир і розтерти з цукром до отримання однорідної маси.

Сирна запіканка з молоком в мультиварці

    1. Білки збити в тугу піну з сіллю.
    2. До сирної маси додати збиті білки, манну крупу, родзинки і ванільний цукор. Ізюм потрібно відкинути на друшляк і обсушити на паперовому рушнику, щоб в сирну масу не потрапляла зайва рідина.
    3. Все ретельно перемішуємо, щоб консистенція стала однорідною.
    4. Чашу в мультиварці змащуємо вершковим маслом і перекладаємо в неї заготовку для сирної запіканки.

Сирна запіканка з молоком в мультиварці

  1. Встановлюємо режим «Випічка» на 40-60 хвилин. Час залежить від потужності приладу. Випікаємо під закритою кришкою.
  2. Після звукового сигналу кришку відкриваємо і даємо десерту трохи охолонути, щоб сирна запіканка не розірвалася при витягуванні з форми.

Сирна запіканка з молоком в мультиварці

Подавати до столу десерт можна як теплим, так і холодним. Зверху прикрасьте збитими вершками, полийте згущеним молоком або варенням. Прекрасне доповнення до чаю або кави.

Сирна запіканка з молоком в мультиварці

Сирна запіканка на кефірі

Цей рецепт рекомендує замочування манки в кефірі, замість молока. Така запіканка вийде більш пишним і повітряної.

Сирна запіканка на кефірі в мультиварці

складові

  • Сир – 0.5 кг.
  • Яйця – 5 шт.
  • Кефір – 1 стакан
  • Манка – ½ склянки
  • Цукор – ½ склянки
  • Розпушувач – 1 ч.л.
  • Ванілін чистий – ¼ ч.л. або ванільний цукор – 1 ч.л.

Запіканка буде не дуже солодкою, тому її можна подавати з варенням або згущеним молоком. Або ж збільште кількість цукру.

приготування

    1. Манну крупу залити кефіром і дати настоятися не менше 40 хвилин, щоб вона добре розбухла і відчувалася в готовому десерті.

Сирна запіканка на кефірі в мультиварці

  1. Сир протерти через дрібне сито, щоб домогтися кремової консистенції.
  2. У манно-кефірну масу додати сир, перетерті з цукром жовтки, ванілін і розпушувач. Ретельно перемішати.
  3. Білки збити з сіллю в тугу піну і ввести в сирну масу. Маленькими порціями додати їх до сиру і довести до однорідності.
  4. Чашу в мультиварці змастити вершковим маслом і викласти заготовку для сирної запіканки. Розрівняти ложкою і випікати в режимі «Випічка» 40-60 хвилин.

Кришку піднімати не можна, щоб уникнути перепаду температур і опадання маси.

Виймати з форми потрібно охолодженої, щоб сирна запіканка НЕ ​​розламалася.

Сирна запіканка на кефірі в мультиварці



Запіканка на сметані

Рецепт класичний, але дуже незвичайний, так як може бути варіювалися в залежності від пори року. Добавка свіжих або сухих фруктів зробить цей десерт особливим і трохи пікантним.

складові

  • Сир – 0.5 кг.
  • Яйця – 3 шт. (Бажано домашні)
  • Манна крупа – 6 ст.л.
  • Сметана жирна – ½ склянки
  • Ізюм – ½ склянки
  • Цукор – ½ склянки
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Ванільний цукор – 1 ч.л.
  • Сода – ½ ч.л. (Розпушувач – 1 ч.л.)

Сирна запіканка в мультиварці

приготування

    1. Соду (розпушувач) змішати зі сметаною і дати настоятися 30 хвилин. Маса збільшиться в об’ємі і почне трохи пінитися.
    2. Сир перетерти через сито. Якщо використовуєте магазинний сир – повторіть процедуру двічі, щоб консистенція стала м’якою, однорідної і кремовою.

Запіканка на сметані в мультиварці

    1. Яйця розділити на білки і жовтки. Жовтки розтерти з цукром до білизни.
    2. Білки охолодити і збити з сіллю до пишної і стійкою піни. Перевірити готовність можна наступним чином. Акуратно переверніть миску зі збитими білками. Якщо вони не почнуть сповзати по стінках, а залишаться в тому ж положенні – маса готова.

Запіканка на сметані в мультиварці

    1. Сир змішати з жовтками, родзинками, білками і манною крупою. Поступово додавати сметану, перемішуючи до однорідного стану.

Сирна запіканка в мультиварці

  1. В мультиварці встановити режим «Випічка» на 40 хвилин. Чашу змастити вершковим маслом і присипати сухариками з білого хліба або манною крупою. Для додання пікантності в якості присипки використовуйте подрібнені і підсушені волоські горіхи. Такий прийом дасть можливість готовому десерту легко «вийти» з чаші після випічки.
  2. Випікати в мультиварці під закритою кришкою. Виймати охолодженим, щоб не розламати десерт.

Сирна запіканка в мультиварці

Подавати до столу зі збитими вершками, джемом або варенням.

Кілька практичних порад

  1. Якщо рецепт передбачає використання борошна – замініть її такою ж кількістю манки. Так сирна запіканка буде більш пишною і повітряної.
  2. Білки потрібно ретельно обробити від жовтків і збивати неодмінно охолодженими з сіллю.
  3. Якщо рецепт радить збивати білки з цукром, додайте його тільки після попереднього збивання в тугу піну без цукру. Так маса вийде стійкою і додасть додаткової пишності сирному десерту.

    Кришку в мультиварці категорично не можна відкривати до закінчення режиму. Перепади температури приведуть до неминучого осідання сирної запіканки і вона вийде жорсткою.

  4. Якщо ви використовуєте рідкий сир – додавайте більшу кількість манки, щоб консистенція нагадувала густу сметану. Інакше запіканка не підніметься.
  5. Манка повинна добре набрякнути в рідини, яку рекомендує використовувати рецепт. Час – не менше 40 хвилин.

Сирна запіканка в мультиварці

Якщо ви будете слідувати всім цим нехитрим правилам – ваш сирний десерт в мультиварці вийде дуже смачним, пишним і соковиті



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.