Сир – корисний кисломолочний продукт, який на жаль не всі люблять. Особливо діти. А ось всілякі сиркові десерти із задоволенням наминали за обидві щоки навіть ті, хто взагалі не сприймає сир в його первозданному вигляді.
Запіканка «Смак дитинства»
Класичний рецепт сирної запіканки дуже простий і не вимагає особливих навичок. Приготування його в мультиварці гарантує, що десерт не підгорить і пропечеться рівномірно.
складові
- Сир жирний – 500 гр.
- Яйця курячі великі – 3 шт.
- Крупа манна – 6 ст.л.
- Молоко – 1 стакан
- Ізюм (або інші сухофрукти) – 1 стакан
- Цукор – 3-4 ст.л. (Якщо любите послаще – додайте більше)
- Сіль – 1/3 ч.л.
- Ванільний цукор – 1 ч.л.
- Масло вершкове – для змащування форми.
Рецепт передбачає використання готової сирної маси. Якщо вона солодка – цукор додавати не потрібно.
приготування
- Молоко закип’ятити, трохи остудити і залити манну крупу. Залишити для набухання на 30 хвилин.
- Сир перетерти через дрібне сито, щоб консистенція стала кремовою.
- Ізюм або інші сухофрукти залити окропом і дати настоятися 15-20 хвилин.
- Яйця розділити на білки і жовтки. Жовтки додати в перетертий сир і розтерти з цукром до отримання однорідної маси.
- Білки збити в тугу піну з сіллю.
- До сирної маси додати збиті білки, манну крупу, родзинки і ванільний цукор. Ізюм потрібно відкинути на друшляк і обсушити на паперовому рушнику, щоб в сирну масу не потрапляла зайва рідина.
- Все ретельно перемішуємо, щоб консистенція стала однорідною.
- Чашу в мультиварці змащуємо вершковим маслом і перекладаємо в неї заготовку для сирної запіканки.
- Встановлюємо режим «Випічка» на 40-60 хвилин. Час залежить від потужності приладу. Випікаємо під закритою кришкою.
- Після звукового сигналу кришку відкриваємо і даємо десерту трохи охолонути, щоб сирна запіканка не розірвалася при витягуванні з форми.
Подавати до столу десерт можна як теплим, так і холодним. Зверху прикрасьте збитими вершками, полийте згущеним молоком або варенням. Прекрасне доповнення до чаю або кави.
Сирна запіканка на кефірі
Цей рецепт рекомендує замочування манки в кефірі, замість молока. Така запіканка вийде більш пишним і повітряної.
складові
- Сир – 0.5 кг.
- Яйця – 5 шт.
- Кефір – 1 стакан
- Манка – ½ склянки
- Цукор – ½ склянки
- Розпушувач – 1 ч.л.
- Ванілін чистий – ¼ ч.л. або ванільний цукор – 1 ч.л.
Запіканка буде не дуже солодкою, тому її можна подавати з варенням або згущеним молоком. Або ж збільште кількість цукру.
приготування
- Манну крупу залити кефіром і дати настоятися не менше 40 хвилин, щоб вона добре розбухла і відчувалася в готовому десерті.
- Сир протерти через дрібне сито, щоб домогтися кремової консистенції.
- У манно-кефірну масу додати сир, перетерті з цукром жовтки, ванілін і розпушувач. Ретельно перемішати.
- Білки збити з сіллю в тугу піну і ввести в сирну масу. Маленькими порціями додати їх до сиру і довести до однорідності.
- Чашу в мультиварці змастити вершковим маслом і викласти заготовку для сирної запіканки. Розрівняти ложкою і випікати в режимі «Випічка» 40-60 хвилин.
Кришку піднімати не можна, щоб уникнути перепаду температур і опадання маси.
Виймати з форми потрібно охолодженої, щоб сирна запіканка НЕ розламалася.
Запіканка на сметані
Рецепт класичний, але дуже незвичайний, так як може бути варіювалися в залежності від пори року. Добавка свіжих або сухих фруктів зробить цей десерт особливим і трохи пікантним.
складові
- Сир – 0.5 кг.
- Яйця – 3 шт. (Бажано домашні)
- Манна крупа – 6 ст.л.
- Сметана жирна – ½ склянки
- Ізюм – ½ склянки
- Цукор – ½ склянки
- Сіль – 1 ч.л.
- Ванільний цукор – 1 ч.л.
- Сода – ½ ч.л. (Розпушувач – 1 ч.л.)
приготування
- Соду (розпушувач) змішати зі сметаною і дати настоятися 30 хвилин. Маса збільшиться в об’ємі і почне трохи пінитися.
- Сир перетерти через сито. Якщо використовуєте магазинний сир – повторіть процедуру двічі, щоб консистенція стала м’якою, однорідної і кремовою.
- Яйця розділити на білки і жовтки. Жовтки розтерти з цукром до білизни.
- Білки охолодити і збити з сіллю до пишної і стійкою піни. Перевірити готовність можна наступним чином. Акуратно переверніть миску зі збитими білками. Якщо вони не почнуть сповзати по стінках, а залишаться в тому ж положенні – маса готова.
- Сир змішати з жовтками, родзинками, білками і манною крупою. Поступово додавати сметану, перемішуючи до однорідного стану.
- В мультиварці встановити режим «Випічка» на 40 хвилин. Чашу змастити вершковим маслом і присипати сухариками з білого хліба або манною крупою. Для додання пікантності в якості присипки використовуйте подрібнені і підсушені волоські горіхи. Такий прийом дасть можливість готовому десерту легко «вийти» з чаші після випічки.
- Випікати в мультиварці під закритою кришкою. Виймати охолодженим, щоб не розламати десерт.
Подавати до столу зі збитими вершками, джемом або варенням.
Кілька практичних порад
- Якщо рецепт передбачає використання борошна – замініть її такою ж кількістю манки. Так сирна запіканка буде більш пишною і повітряної.
- Білки потрібно ретельно обробити від жовтків і збивати неодмінно охолодженими з сіллю.
- Якщо рецепт радить збивати білки з цукром, додайте його тільки після попереднього збивання в тугу піну без цукру. Так маса вийде стійкою і додасть додаткової пишності сирному десерту.
Кришку в мультиварці категорично не можна відкривати до закінчення режиму. Перепади температури приведуть до неминучого осідання сирної запіканки і вона вийде жорсткою.
- Якщо ви використовуєте рідкий сир – додавайте більшу кількість манки, щоб консистенція нагадувала густу сметану. Інакше запіканка не підніметься.
- Манка повинна добре набрякнути в рідини, яку рекомендує використовувати рецепт. Час – не менше 40 хвилин.
Якщо ви будете слідувати всім цим нехитрим правилам – ваш сирний десерт в мультиварці вийде дуже смачним, пишним і соковиті