Якщо дорослі розуміють, що молочні продукти, сир зокрема – це джерело кальцію, то дітям пояснити їх користь непросто. Як правило, малюки не дуже люблять сир в різних його проявах. Повітряна сирна запіканка в мультиварці стане прекрасним виходом для дбайливих батьків. Її полюбить вся ваша сім’я.
Десерт «Сирне хмара»
Це найпростіший, базовий рецепт на основі сиру. Повітряна запіканка, приготовлена в мультиварці, вийде апетитною, ароматною і дуже пишною.
складові
- Сир – 500 гр.
- Сметана – 100 гр.
- Цукрова пудра (або цукор) – 1 ст.
- Ваніль – 2 гр.
- Яйця – 5 шт.
- Манна крупа – 1 ст.
- Ізюм – 50 гр. (за бажанням).
Щоб запіканка була соковитою, використовуйте жирний сир (бажано сільський). Сметана краще домашня. І не переборщіть з ваніллю, якщо використовуєте чистий продукт. Додасте багато – блюдо буде гірчити. Ванільний цукор не дасть такого ефекту, а й запіканка не буде такою ароматною.
приготування
- Яйця, попередньо поміщений в холодильник мінімум на дві години, поділяємо на білки і жовтки. Збиваємо в тугу піну і додаємо половину цукру. Знову збиваємо.
Щоб перевірити, чи достатньо збиті яйця, потрібно акуратно перевернути «догори ногами» посуд зі збитими білками. Якщо білки залишилися на місці – все правильно. Якщо при перевертанні ви бачите, що суміш починає сповзати по стінках – збивайте далі.
- Окремо збиваємо яєчні жовтки з цукром, що залишився до отримання білої пишної маси.
- Сир і сметану також збиваємо пінисту масу за допомогою міксера.
- Не перестаючи збивати, в сирну масу вводимо збиті жовтки, доводячи до пишного стану. На цьому ж етапі додаємо ванілін.
- У тврожно-жовткову масу вводимо збиті білки і акуратно перемішуємо ложкою.
- Потім поступово вводимо манку, не перестаючи перемішувати.
- Разом з манкою додаємо ізюм, попередньо запарені в окропі. Його потрібно відкинути на друшляк і дати стекти зайвої рідини, інакше сирна запіканка під час випікаючи може «осісти».
- Чашу в мультиварці змащуємо вершковим маслом і злегка присипаємо манкою, щоб готова запіканка легше «вийшла» після випічки.
- Викладаємо масу з сиру в чашу, виставляємо режим «Випічка» на 30 хвилин. Випікати потрібно при закритій кришці. Під час процесу приготування не відкривати, інакше запіканка «сяде».
Після звукового сигналу відкрийте кришку в мультиварці і деякий час почекайте, щоб сирна повітряна запіканка трохи охолола. Тільки після цього виймайте її на блюдо.
:
Прикрасьте фруктами, полити ягідним сиропом або присипати цукровою пудрою.
Пиріг «Різдвяний сирник»
На Різдво в національних кухнях різних народів є свої традиційні десерти. У німців – яблучний штрудель, у французів – імбирний пряник. А різдвяний сирник – старовинне блюдо, яке прийшло до нас з угорської кухні. Рецепт його приготування непростий, та й інгредієнтів потрібно чимало. Але результат вартий ваших старань. Це не сирна повітряна запіканка, а розкішний святковий пиріг.
На замітку господиням, у яких немає ще диво-помічниці. Спробуйте приготувати такий десерт не тільки в мультиварці, але і в духовій шафі. Правда, випічка займе трохи більше часу.
І ще один момент. Кількість інгредієнтів розраховане на приготування у великій мультиварці (6-7 літрів). Якщо у вас менше, пропорційно скоротіть склад.
складові
Пісочне тісто:
- Яєчні жовтки – 3 шт.
- Цукор – 100 гр.
- Маргарин вершковий – 200 гр.
- Борошно (в / с) – 2 ст.
- Какао-порошок – 2 ст. л.
- Сода або порошок для випічки – 1 ч. Л.
Сода може надати специфічний присмак вашої випічці, тому по можливості використовуйте порошок для випічки – з ним таких проблем не трапляється.
Сиркова маса:
- Сир жирний – 1 кг.
- Яєчні жовтки – 4 шт.
- Цукор – 2 ст.
- Крохмаль картопляний – 3 ст. л.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Яєчні білки – 7 шт.
Для приготування обох складових пирога знадобиться в цілому 7 яєць.
Начинка яблучна:
- Яблука кисло-солодких сортів – 10-12 шт. маленьких
- Мак – 50 гр.
- Цукор – за смаком.
- Ізюм – 30 гр.
- Горіхи волоські – 30 гр.
- Вода + цукор – для сиропу (з розрахунку на 100 гр. Води 1 ст. Л. Цукру).
Кориця – для посипання пирога перед випічкою.
приготування
Кількість інгредієнтів вказана в рецептурі, ми лише по черзі виконуємо всі рекомендації.
Починати готувати пісочне тісто потрібно за 12 годин до випічки.
- Розтираємо жовтки з цукром до білої пінистої маси.
- З’єднуємо з маргарином і знову розтираємо до однорідності.
- Потім поступово всипаємо борошно, змішане попередньо з порошком для випічки (або содою) і какао-порошком.
- Вимішуємо тісто. За консистенцією воно повинно бути як на вареники.
- Загортаємо його в харчову плівку і на 12 годин (на ніч) поміщаємо в холодильник. Бажано в морозилку, щоб тісто замерзло, так як його потрібно натерти і це полегшить процес.
Заготовляємо яблучну начинку.
- Ставимо на плиту воду і засипаємо в неї цукор. Поки сироп буде закипати, готуємо яблука.
- Попередньо вимиті і висушені яблука очищаємо від шкірки і акуратно виймаємо серединку з насінням. Зробити це можна маленькою ложкою або спеціальним ножем.
- Як тільки сироп закипить, вимикаємо газ і опускаємо яблука в каструлю. Закриваємо кришку і даємо постояти буквально хвилини 3. Дістаємо їх і викладаємо в друшляк, щоб стекла зайва рідина.
- Тим часом зробимо начинку. Попередньо запарюємо родзинки і даємо йому стекти. Мак запарюємо молоком, зливаємо зайву рідину і розтираємо в ступці з цукром. Горіхи просушують в духовці, щоб зняти гіркувату шкірку і підсушити ядерця.
Щоб мак не гірчить, його потрібно довести до кипіння в молоці і дати постояти до повного охолодження. Потім відцідити і розтерти. Він краще піддається механічній дії і придбає вершковий присмак. А горіхи після просушування краще розкриють свій аромат.
- Перемелюємо на м’ясорубці горіхи і родзинки. Додаємо мак і перемішуємо.
- Накладаємо в яблука макову начинку і відставляємо їх поки в сторону.
Робимо пишну сирну масу.
- Сир, цукор, жовтки, крохмаль і масло збиваємо в пухку масу.
- Окремо збиваємо білки і з’єднуємо з сирною масою.
Приступаємо до збірки пирога.
Якщо чаша у вашій мультиварці невелика, розділіть компоненти на кілька рівних частин, щоб спекти кілька пирогів.
- Щедро змащуємо чашу в мультиварці вершковим маслом. Щоб полегшити вихід готового пирога, присипте стінки і дно подрібненими горіхами або манною крупою.
- Дістаємо з морозилки пісочне тісто і ділимо його навпіл.
- Одну частину натираємо на дно і розподіляємо по краях, роблячи «бортики». Їх можна сформувати пальцями, злегка придавивши до стінок чаші.
- Викладаємо масу з сиру і злегка разравниваем поверхню ложкою.
- Викладаємо яблука так, щоб сирна начинка покривала їх повністю. Для цього злегка вдавлюємо їх. Знову разравниваем поверхню.
- Другу частину тіста натираємо зверху. Злегка присипаємо корицею.
- Виставляємо режим «Випічка» на 40 хвилин.
- Після звукового сигналу залишаємо під закритою кришкою на розігріві ще на 15 хвилин.
- Потім знову встановлюємо «Випічка» на 15 хвилин.
- Після закінчення часу кришку відкриваємо і даємо пирогу повністю охолонути. Тільки потім витягуємо його з чаші.
Присипте готовий пиріг цукровою пудрою, або приготуйте шоколадну глазур, яка так по-різдвяно виглядає на будь-який випічці.
Для неї потрібно:
- 8 ст. л. цукру
- 4 ст. л. молока
- 50 гр. масла вершкового
- 3 ч. Л. какао-порошку
Цукор змішуємо з какао-порошком, додаємо молоко і знову перемішуємо, щоб маса стала однорідною. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння, постійно помішуючи. Як тільки маса починає «пузиритися» – додаємо масло. Знову перемішуємо, щоб інгредієнти поєдналися і не розшаровується.
Поливати пиріг потрібно гарячої глазур’ю, так як при охолодженні вона стане тягучою.
З сирної маси за цим рецептом вийде чудова сирна запіканка.
Сирна випічка, приготовлена в мультиварці, смачна і пишна.