Різне

Червона ікра: користь і шкода вишуканого делікатесу, БЖУ



ікра горбуші

Ікра лососевих риб (червона ікра) здавна славиться на весь світ як улюблений делікатес. Вже давно цей продукт вважається символом достатку, і багато хто мріє «щоб ікру, та ложками». Однак практично кожна сім’я вже зараз може дозволити собі поласувати даними рибним блюдом.

Види червоної ікри

  • Делікатес нам дарують рибки лососевих видів: кета, нерки, горбуша, кижуч, форель, чавичі. Ікринки практично ідентичні по корисним якостям, а відрізняються тільки за розміром, забарвленням і смаковими якостями.
  • Рекордсмен за розміром крупінок- риба чавича, адже в діаметрі кульки досягають 7 мм, гіркуваті на смак і привертають увагу яскраво-червоним забарвленням.

Цікаво! Вам навряд чи вдасться оцінити смак чавича гідно, адже цей вид внесений до Червоної книги.

  • А ось кетової ікри на ринку хоч греблю гати. За розміром ікринок цей вид знаходиться на другому місці з діаметром в 5-6 мм. Кругляшки кулястої правильної форми з насиченим бурштиновим відтінком, в яких виразно видно пляма-зародок. До недавніх пір вона називалася «царської», однак використовувалася тільки для декорування страв з-за специфічного рибного присмаку.

тихоокеанський лосось

  • Горбуша вважається найбільш плідною рибою. Через свою бюджетної вартості, приємного смаку і універсальності, даний вид лідирує серед улюбленців у споживачів усього світу. Розмір крупінок- близько 5 мм в діаметрі, не надто щільна оболонка і помаранчевий колір.
  • Ікринки нерки нагадують за смаком горбушу, але розмір значно менше-всього 4 мм, а знайти їх надзвичайно складно через тривале масового винищення цієї рибки браконьєрами навіть під час їх нересту.
  • Форелевая- наймасовіша для продажу населенню останнім часом. Діаметр кульок всього 2-3 мм, а колір варіюється від жовтого до яскравого оранжевого.
  • Крупинки кіжуча дрібненькі, бордового забарвлення з гіркуватим присмаком.

Цікаво! Пам’ятайте, що ікра летючої риби, яку так рекламують любителі ролів і суші, по природі своїй безбарвна і оскільки він розглядався нами продукту не має ніякого відношення. Тільки соуси і спеції, які входять в японське блюдо, фарбують крупинки переважно в яскравий червоний колір. За бажанням сушиста кульки можуть стати чорними, синіми і навіть фіолетовими.

види товару

Хімічний склад і калорійність червоної ікри

Користь для здоров’я людини обумовлюється унікальністю складу продукту. Це-справжня скарбниця поліненасичених жирних кислот і вітамінів. Горезвісні омега-3 жирні кислоти відповідають за кровообіг, а легкозасвоюваний білок в складі йде тільки на користь шкірі і м’язової тканини. БЖУ продукту виглядає так:

  • білки 24.6 г;
  • жири-17.9 г;
  • вуглеводи 0 м

Харчова цінність доповнюється так:

  • зола- 6.5 г;
  • водо- 48 г;
  • насичені жирні кислоти-4.06 г;
  • холестерін- 588 мг.

Вітаміни, що містяться в складі (мг):

  • А- 0.271;
  • В1- 0.19;
  • В2- 0.62;
  • B5- 3,5;
  • B6- 0,32;
  • B9- 50 мкг;
  • B12- 20 мкг;
  • D- 0,1724 мкг;
  • E- 1,89;
  • К 0,6 мкг;
  • PP- 0,12;
  • холін 490,9.

джерело вітамінів

Калорійність продукту (порція 100 г): 252 кКал, від чого не можна назвати страви з ікри дієтичними. І без того висока енергетична цінність посилюється тим, що в їжу ікру вживають з хлібобулочними виробами, яйцями і маслом.

Мінерали і мікроелементи в ікрі

Червона ікра є носієм всього багатства періодичної таблиці Менделєєва. Нутрієнти дозволяють організму правильно функціонувати протягом цілого дня.

Макроелементи представлені такими видами (мг):

  • натрій 1500;
  • фосфор 356;
  • магній- 300;
  • кальцій-275;
  • калій- 181.

Мікроелементи, також як і мінерали, необхідні людині для працездатності та підвищення імунітету.

  • залізо 12 мг;
  • цинк 0.95 мг;
  • Марганець 0.05;
  • мідь-110 мкг;
  • селен- 66 мкг.

Глікемічний індекс даного рибного продукту дорівнює нулю, а все через те, що в складі повністю відсутні вуглеводи.

бутерброд і млинці

Користь делікатесу для організму

Якщо детально розбиратися, в чому ж полягає користь і шкода продукту для людини, то потрібно лише зрозуміти, що ікрінка- це, по суті справи, риб’яче яйце, яке містить весь необхідний набір поживних речовин для нормального розвитку зародка всередині. А як відомо, природа-не людина, і помилки допустити не може. Делікатес сприяє:



  • поліпшенню гостроти зору;
  • зміцненню імунітету, саме тому лікарі наполегливо рекомендують вводити страви хворим з онкологією і в період отримання променевої терапії;
  • профілактиці тромбозу в дрібних і великих судинах;
  • зміцненню стеночек кровоносних судин і підвищення їх еластичності;
  • зміцненню кісткової тканини.

Важливо! Червона ікра служить відмінною профілактикою серцево-судинних хвороб. Рекомендуємо регулярно вживати корисний продукт в їжу людям у віці від 40 років і вище. Можливе додавання сирих овочів, листя салату або варених яєць.

користь червоної ікри

Чи існує шкоду від ікри?

Навіть незважаючи на те, що даний продукт настільки корисний, перед вживанням слід з’ясувати, чи існує шкоду для організму людини. Відзначимо, що обмеження все-таки є.

  • Чи не переїдайте. Параметр «ложками» неприпустимий. Достатнім виявиться 2-3 бутерброда або 5 чайних ложечок без гірки і без верху, щоб отримати потрібну дозу корисних речовин.
  • Велика кількість натрію в складі може викликати порушення процесів обміну.
  • Якщо ви любитель канапе з смажених грінок і масла, то готуйтеся до розвантажувальним дням. Небезпечне поєднання вершкового масла, борошняних виробів і калорійної ікри призведе до набору зайвої ваги.
  • Доктора досить часто забороняють вживання крупинок в «чистому» вигляді людям з діагностованими хворобами нирок. Це не дивно, адже в продукті забагато солі.

як правильно вибрати

Як вибрати «правильний» делікатес

Жадані бурштинові крупинки продаються в різноманітної фасування, тому питання правильного вибору стоїть дуже гостро. А з огляду на дорожнечу ікорки, придбати протухлої або несмачний товар буде дуже прикро.

зникла і свіжа ікра

Вибір товару в жерстяних баночках

По можливості намагайтеся уникати такої покупки. Вам пощастить, якщо в баночці ви виявите просто другосортний товар дрібного розміру, роздавлений і склеєний. Найгірший результат- жахливе амбре, яке стане свідченням псування крупинок. Якщо немає іншого вибору, то вашій увазі деякі параметри, на які слід звернути увагу.

  • чітка дата консервації обов’язково повинна бути видавлена ​​на кришечці;
  • лососеві рибки нерестяться в період з липня по вересень, тому саме цей період повинен бути відображений в даті;
  • потрясіть баночку в руках, якщо почуєте «булькающие» звуки, то це явна ознака псування продукту.

бляшана і скляна банка

Товар в скляній тарі

Цей варіант краще, ніж бляшанка, але також не ідеал.

  • переверніть тару, крупинки не повинні моментально сповзати вниз;
  • в баночці не повинно бути рідини, адже це свідчення несумлінності виробника або олії в складі;
  • віддайте перевагу заводам з Далекого Сходу або Камчатці з Курилами.

правильна банку

Вибір вагової ікри

Розумне придбання. В цьому випадку ви бачите «товар обличчям», можете спробувати крупинки не смак, відчути консистенцію. Не соромтеся запитувати сертифікат якості у продавця. Свіжість продукту триває на термін 5 днів.

на вагу

Запам’ятайте! Якісний продукт 1 сорту має однорідний забарвлення, приємний запах, смак без сторонніх домішок, крепенькие зернятка без відстояної води і зіпсованих ікринок. Це правило підійде для всіх сортів, крім кіжуча і нерки. У останніх допускається деяка неоднорідність зерен і гіркоту в смаку.

Червона ікра- не тільки дуже смачно, але ще і шалено корисно. Знайте норму у вживанні, і насолоджуйтеся вишуканим смаком делікатесу без шкоди для здоров’я.

Відео: Користь і шкода червоної ікри



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.