Різне

Кучмачі – знаменита грузинська страва



Національна страва Грузії

Кучмачі – це національне блюдо грузинської кухні, яке обов’язково присутній на кожному святковому столі. Основною сировиною кучмачі по-грузинськи є свинячі і телячі серця, легені, печінку і шлунки, але так само популярною альтернативою вважаються субпродукти качок і курей. Страву подають в холодному і гарячому варіанті. Холодне готують з волоськими горіхами, з оцтом, але можна і не використовувати зазначені продукти.

Калорійність страви становить приблизно 110-115 ккал на 100 г. Ця цифра може змінюватися в залежності від жирності складових. У цій статті ми розглянемо, як приготувати кучмачі за кількома рецептами покроково і з фото.

Кучмачі з курячих потрухів

Подача в глиняній сковородочке

Куч-мачи – надзвичайно ніжна і живильна закуска, яка швидко і просто готується. У нашому рецепті її основу складають курячі тельбухи.

компоненти:

  • Червоне сухе вино – 1/2 склянки;
  • Часник – 3-4 часточки;
  • Курячі потрошки – 900 г (по 300 г печінки, сердечок і шлунків);
  • Лук – 3-4 головки;
  • Великий гранат;
  • Сушений барбарис, хмелі-сунелі, сушений базилік, мелений коріандр – по одній маленькій ложечці;
  • Маленький пекучий перчик;
  • Мелений чорний перець і сіль – на смак;
  • Кінза – великий пучок;
  • Рослинна олія (на обжарку).

Додавання вина

Готуємо курячий кучмачі:

  1. Ретельно промиємо і обсушити паперовими рушниками субпродукти. Наріжемо на середні шматочки;
  2. Візьмемо велику толстодонную сковорідку і розігріємо на ній дві ложки маслом, викладемо порізані сердечка і шлуночки і підсмажити, помішуючи, 5-7 хвилиночок на середньому полум’я;
  3. Прісиплем сіллю і поперчити, заллємо склянку окропу і три повних великих ложки винця. Нехай потрошки гасяться 30-40 хвилин на маленькому вогні до випаровування рідини. Не забуваємо помішувати;
  4. За 7-9 хвилинок до закінчення готування додамо курячу печінку;
  5. Одночасно почистимо і тоненько нашаткувати часник і цибулю. Часничок відкладемо в ємність, а на іншій сковорідці обсмажити цибулю з двома столовими ложками олії на середньому полум’я 5 хвилин;
  6. Видалимо насіння з пекучого перчика, наріжемо і додамо в ємність з часником. Висиплю сюди ж все спеції і розітріть їх з допомогою маточки до однорідного стану. Можна взяти для цієї мети ручний блендер;
  7. Заллємо залишками винця готову масу і все добре перемішати;
  8. Викладемо в сковороду без залишків рідини смажений цибулька, суміш спецій з часничком і перчиком, зробимо сильний вогонь і ще готуємо 5-7 хвилинок, весь час помішуючи;
  9. Перекладемо кучмачі з курячих потрухів в гарний посуд, посиплемо зернами граната і дрібно посіченою кінзою. Страва готується так само з субпродуктів індички.

Прикраса гранатовими зернами

Грузинське закусочноестраву виходить дуже ароматним і пікантним, і будь-яка господиня легко впорається з його приготуванням.

Рецепт з баклажанами

Цю страву чудово підходить для вегетаріанців і для людей, які дотримуються посту. Його подають на кеци – глиняній сковорідці, і приправляють безліччю спецій. Доповнюють «синенькі» червоною цибулею.

з баклажанів

Складові:

  • Головка червоного ріпчастої цибулі;
  • Баклажани – 4 штуки;
  • Перемелений коріандр – маленька ложка;
  • Імеретинський шафран і хмелі-сунелі – по половинці чайної ложки;
  • Олія – ​​50 мл;
  • Пучок кінзи;
  • Сіль – на смак.

прикраса зеленню

Схема готування в домашніх умовах:

  1. Помиті «синенькі» ріжемо на невеликі кубики. Далі прісиплем їх сіллю і залишимо на півгодини, щоб пішла гіркота;
  2. Промиємо баклажанчики від соляних залишків і трохи їх висушити;
  3. Нашінкуем цибулю на середні шматочки, додамо його до «синього овочу» і протушкувати до готовності на невеликому полум’ї;
  4. За дві хвилини до готовності додамо приправи, акуратно перемішати;
  5. Викладемо кучмачі з баклажанів в кеци і прісиплем ретельно промитої нарізаною кінзою. Якщо у вас немає такої глиняної сковорідки, можна подати страву в будь-якому посуді.

Виходить ароматне гаряче або холодна закуска.



Рецепт з яловичиною

красива подача

Смачне грузинське страва з яловичих субпродуктів, яке чудово підходить для сімейного обіду.

Склад продуктів:

  • гранат;
  • Яловиче легке, печінку і серце – по 400 г;
  • Ріпчасту цибулю – 3-4 головки;
  • Вино сухе червоне – 150-200 мл;
  • 5 часниковий часточок;
  • Сіль за смаком;
  • Сушений базилік, сушений барбарис, насіння коріандру, хмелі-сунелі – по одній чайній ложці;
  • Один червоний гострий перець;
  • Рослинна олія – ​​75 мл;
  • Чорний мелений перець – 1/3 маленької ложки.

яловичий варіант

Грузинський класичний рецепт приготування:

  1. Спочатку зваримо яловиче серце. Цей процес займе близько двох годин;
  2. Наріжемо легкі на невеликі шматочки і обсмажити на олію 15 хвилин на середньому полум’я;
  3. Додамо порізане зварене серце і обсмажити з легкими 10 хвилинок. Печіночку почистимо від плівок і поріжемо шматочками. Додамо до основної маси і продовжимо смажити ще 10 хвилинок;
  4. З’єднаємо часничок і все прянощі, присолити, поділлям трошки винця і гарненько розітріть;
  5. Почистимо цибулини і обсмажити окремо;
  6. Дочекаємося, коли печінку побіліє, і заллємо винцем обсмажені скибочки. Хвилиночок 10 випаровуємо винний напій;
  7. Потім додамо розтерті приправи і обсмажений цибулька. Простежимо за тим, щоб в нашому страву була рідина. Якщо буде необхідність, доллємо вино, воду або бульйон;
  8. Кучмачі з яловичини протушкувати на маленькому полум’я 15 хвилин і наш кулінарний шедевр готовий.

Мегрельська рецептура

Як і мегрельських

Ця страва готується з свинячих потрухів зі спеціями, прянощами, вином, овочами та зеленню.

складові:

  • Половина граната;
  • Тельбухи свинячі – 1 кілограм;
  • Часник – 5 часточок;
  • Сухе червоне вино – 150 мл;
  • Гострий перець чилі – 3штукі;
  • Лук – 4 середніх головки;
  • Спеції (насіння кінзи, чабер, коріандр, уцхо-сунелі) – по великій ложці;
  • Олія – ​​60 мл;
  • Перець, сіль – на смак.

мегрельський варіант

Інструкція готування:

  1. Гарненько вимиємо під холодною водою свинячі тельбухи (нирки, легені, печінку, серце). Потім видаляємо плівку, жили, жир і ставимо варити в глибокій ємності на одну годину;
  2. Виймаємо відварені потрошки з каструльки, чекаємо, коли вони охолонуть і нарізаємо на невеликі шматочки;
  3. Самостійно робимо особливий соус. Він включає в себе очищений часник, прянощі (попередньо підсушені на сковороді), перчик чилі з віддаленими насінням і трохи рослинного масла;
  4. Ставимо на газ сковороду, додаємо рослинне маслечка і нашатковану цибулю. Підрум’янюємо до золотистого, а потім викладаємо порізані нутрощі, соус і вино, все ретельно розмішуємо і готуємо 8-10 хвилин.

Кучмачі по-мегрельських – це смачна, оригінальна думка для ваших подальших кулінарних шедеврів.

Відео: Рецепт кучмачі



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.