Кучмачі – це національне блюдо грузинської кухні, яке обов’язково присутній на кожному святковому столі. Основною сировиною кучмачі по-грузинськи є свинячі і телячі серця, легені, печінку і шлунки, але так само популярною альтернативою вважаються субпродукти качок і курей. Страву подають в холодному і гарячому варіанті. Холодне готують з волоськими горіхами, з оцтом, але можна і не використовувати зазначені продукти.
Калорійність страви становить приблизно 110-115 ккал на 100 г. Ця цифра може змінюватися в залежності від жирності складових. У цій статті ми розглянемо, як приготувати кучмачі за кількома рецептами покроково і з фото.
Кучмачі з курячих потрухів
Куч-мачи – надзвичайно ніжна і живильна закуска, яка швидко і просто готується. У нашому рецепті її основу складають курячі тельбухи.
компоненти:
- Червоне сухе вино – 1/2 склянки;
- Часник – 3-4 часточки;
- Курячі потрошки – 900 г (по 300 г печінки, сердечок і шлунків);
- Лук – 3-4 головки;
- Великий гранат;
- Сушений барбарис, хмелі-сунелі, сушений базилік, мелений коріандр – по одній маленькій ложечці;
- Маленький пекучий перчик;
- Мелений чорний перець і сіль – на смак;
- Кінза – великий пучок;
- Рослинна олія (на обжарку).
Готуємо курячий кучмачі:
- Ретельно промиємо і обсушити паперовими рушниками субпродукти. Наріжемо на середні шматочки;
- Візьмемо велику толстодонную сковорідку і розігріємо на ній дві ложки маслом, викладемо порізані сердечка і шлуночки і підсмажити, помішуючи, 5-7 хвилиночок на середньому полум’я;
- Прісиплем сіллю і поперчити, заллємо склянку окропу і три повних великих ложки винця. Нехай потрошки гасяться 30-40 хвилин на маленькому вогні до випаровування рідини. Не забуваємо помішувати;
- За 7-9 хвилинок до закінчення готування додамо курячу печінку;
- Одночасно почистимо і тоненько нашаткувати часник і цибулю. Часничок відкладемо в ємність, а на іншій сковорідці обсмажити цибулю з двома столовими ложками олії на середньому полум’я 5 хвилин;
- Видалимо насіння з пекучого перчика, наріжемо і додамо в ємність з часником. Висиплю сюди ж все спеції і розітріть їх з допомогою маточки до однорідного стану. Можна взяти для цієї мети ручний блендер;
- Заллємо залишками винця готову масу і все добре перемішати;
- Викладемо в сковороду без залишків рідини смажений цибулька, суміш спецій з часничком і перчиком, зробимо сильний вогонь і ще готуємо 5-7 хвилинок, весь час помішуючи;
- Перекладемо кучмачі з курячих потрухів в гарний посуд, посиплемо зернами граната і дрібно посіченою кінзою. Страва готується так само з субпродуктів індички.
Грузинське закусочноестраву виходить дуже ароматним і пікантним, і будь-яка господиня легко впорається з його приготуванням.
Рецепт з баклажанами
Цю страву чудово підходить для вегетаріанців і для людей, які дотримуються посту. Його подають на кеци – глиняній сковорідці, і приправляють безліччю спецій. Доповнюють «синенькі» червоною цибулею.
Складові:
- Головка червоного ріпчастої цибулі;
- Баклажани – 4 штуки;
- Перемелений коріандр – маленька ложка;
- Імеретинський шафран і хмелі-сунелі – по половинці чайної ложки;
- Олія – 50 мл;
- Пучок кінзи;
- Сіль – на смак.
Схема готування в домашніх умовах:
- Помиті «синенькі» ріжемо на невеликі кубики. Далі прісиплем їх сіллю і залишимо на півгодини, щоб пішла гіркота;
- Промиємо баклажанчики від соляних залишків і трохи їх висушити;
- Нашінкуем цибулю на середні шматочки, додамо його до «синього овочу» і протушкувати до готовності на невеликому полум’ї;
- За дві хвилини до готовності додамо приправи, акуратно перемішати;
- Викладемо кучмачі з баклажанів в кеци і прісиплем ретельно промитої нарізаною кінзою. Якщо у вас немає такої глиняної сковорідки, можна подати страву в будь-якому посуді.
Виходить ароматне гаряче або холодна закуска.
Рецепт з яловичиною
Смачне грузинське страва з яловичих субпродуктів, яке чудово підходить для сімейного обіду.
Склад продуктів:
- гранат;
- Яловиче легке, печінку і серце – по 400 г;
- Ріпчасту цибулю – 3-4 головки;
- Вино сухе червоне – 150-200 мл;
- 5 часниковий часточок;
- Сіль за смаком;
- Сушений базилік, сушений барбарис, насіння коріандру, хмелі-сунелі – по одній чайній ложці;
- Один червоний гострий перець;
- Рослинна олія – 75 мл;
- Чорний мелений перець – 1/3 маленької ложки.
Грузинський класичний рецепт приготування:
- Спочатку зваримо яловиче серце. Цей процес займе близько двох годин;
- Наріжемо легкі на невеликі шматочки і обсмажити на олію 15 хвилин на середньому полум’я;
- Додамо порізане зварене серце і обсмажити з легкими 10 хвилинок. Печіночку почистимо від плівок і поріжемо шматочками. Додамо до основної маси і продовжимо смажити ще 10 хвилинок;
- З’єднаємо часничок і все прянощі, присолити, поділлям трошки винця і гарненько розітріть;
- Почистимо цибулини і обсмажити окремо;
- Дочекаємося, коли печінку побіліє, і заллємо винцем обсмажені скибочки. Хвилиночок 10 випаровуємо винний напій;
- Потім додамо розтерті приправи і обсмажений цибулька. Простежимо за тим, щоб в нашому страву була рідина. Якщо буде необхідність, доллємо вино, воду або бульйон;
- Кучмачі з яловичини протушкувати на маленькому полум’я 15 хвилин і наш кулінарний шедевр готовий.
Мегрельська рецептура
Ця страва готується з свинячих потрухів зі спеціями, прянощами, вином, овочами та зеленню.
складові:
- Половина граната;
- Тельбухи свинячі – 1 кілограм;
- Часник – 5 часточок;
- Сухе червоне вино – 150 мл;
- Гострий перець чилі – 3штукі;
- Лук – 4 середніх головки;
- Спеції (насіння кінзи, чабер, коріандр, уцхо-сунелі) – по великій ложці;
- Олія – 60 мл;
- Перець, сіль – на смак.
Інструкція готування:
- Гарненько вимиємо під холодною водою свинячі тельбухи (нирки, легені, печінку, серце). Потім видаляємо плівку, жили, жир і ставимо варити в глибокій ємності на одну годину;
- Виймаємо відварені потрошки з каструльки, чекаємо, коли вони охолонуть і нарізаємо на невеликі шматочки;
- Самостійно робимо особливий соус. Він включає в себе очищений часник, прянощі (попередньо підсушені на сковороді), перчик чилі з віддаленими насінням і трохи рослинного масла;
- Ставимо на газ сковороду, додаємо рослинне маслечка і нашатковану цибулю. Підрум’янюємо до золотистого, а потім викладаємо порізані нутрощі, соус і вино, все ретельно розмішуємо і готуємо 8-10 хвилин.
Кучмачі по-мегрельських – це смачна, оригінальна думка для ваших подальших кулінарних шедеврів.