Окрошка на сироватці – це ще один варіант приготування відомого страви, яке особливо припаде до речі в спекотну літню пору. Дане страву дуже корисне, адже завдяки тому, що продукти не піддаються термічній обробці, воно зберігає максимум необхідних людині елементів і вітамінів.
Калорійність сироваткової окрошечка дуже низька – 80-85 ккал на 100 г, тому її можна вживати без побоювання за стан фігури. Розглянемо з фото покроково кілька рецептів і дізнаємося, як приготувати окрошку на сироватці самостійно.
Пару слів про молочну сироватку
Даний продукт утворюється при виготовленні сирів або сиру і є досить цінним. У ньому міститься безліч мікроелементів, а один літр включає в себе необхідне добова кількість таких елементів як фосфор, калій, натрій, магній, залізо, кальцій. При цьому спостерігається дуже мала наявність жирів. Одним словом, користь помітна для всього організму.
Це кисломолочне диво можна знайти в продуктових магазинах або супермаркетах, а так само на ринках. Але воно легко готується і в домашніх умовах. Потрібно поставити молоко в тепло і дочекатися, поки воно перетвориться в кисляк, яку потім потрібно довести до кипіння (головне – не кип’ятити!). Утворену масу необхідно процідити через марлеву тканину, згорнуту вчетверо. Окремо вийде сир і сироваткова рідина.
Але не варто забувати, що молочна сироватка може нанести і певної шкоди – вона має проносний ефект, який у кожного проявляється індивідуально. Так само вживання протипоказано людям, які мають непереносимість лактози.
Класична рецептура
Окорошечка відрізняється простою приготування, тому дане страву зможе приготувати навіть сама недосвідчена господиня.
Вам знадобиться:
- Сироватка – 1 л;
- Огірок і яйце куряче варене – по 2 шт;
- Пара великих картоплин;
- Ковбаса – 250 г;
- Сметанка – 4 столові ложки;
- Кріп і зелена цибуля – по невеликому пучку;
- Редиска – 200 г;
- Сік лимонний – 30 мл;
- Перець і сіль – за смаком.
Тепер сам класичний рецепт окрошечка з ковбасою і редискою:
- Сироваткову рідина можна взяти покупну або приготувати по інструкції, описаної вище. Потім її необхідно охолодити;
- Яєчка чистимо від шкаралупи, дрібненько нарізаємо і викладаємо у велику глибоку посуд;
- Огірочки і Редісочка моєму і так само дрібно ріжемо. Можна зняти з них шкірку, якщо спостерігається гіркоту. Відправляємо овочі в спільний посуд;
- Картопельку відварюємо, звільняємо від шкірки, ріжемо дрібними кубиками. Ковбаску нарізаємо аналогічно. Обидва компоненти відправляємо до решти інгредієнтів;
- Зелену складову (цибулька і кріп) дрібненько рубаємо і поміщаємо в загальну ємність;
- Перемішуємо все зі сметаною, додаємо сироваткову рідина і сік від лимона;
- Охолоджуємо готову окрошечка і подаємо до столу, прикрасивши гілочками зелені.
Окрошка на сироватці з буряком
Вона виходить дуже смачна, ситна і поживна і має незвичайний рожевий колір.
Склад продуктів:
- Маленька буряк і свіжий огірочок – по одній штуці;
- Сироватка – 1 літр;
- Зелень і зелена цибуля – по невеликому пучку;
- Сметана – 150 г;
- Три картоплини;
- лимон;
- Сіль.
Схема приготування:
- Рецепт сироваткової окрошки починаємо з того, що буряк заливаємо холодною водою і доводимо до кипіння, варимо на маленькому вогні до готовності. Обполіскуємо холодною водою в гарячому вигляді і охолоджуємо в холодильнику, тим самим зберігаємо її насичений колір;
- Натираємо огірок і холодну буряк на тертці з середніми дірочками;
- Варимо картоплю в мундирі, остудити, ріжемо на маленькі кубики;
- Дрібно шаткуємо цибулю і зелень;
- Складаємо все компоненти в глибоку каструльку, додаємо сметану і заливаємо сироваткою, солимо. Видавлюємо сік з лимона і доводимо страву до потрібного смаку, регулюючи його кількість. Для цього обов’язково пробуємо;
- Ставимо в холодильник на 2-3 години. Після цього страву можна їсти.
Не варто забувати, що сироватка не зберігається довго, вже дня через два вона може скиснути. Готову страву можна тримати в холодильнику не більше доби.
Рецепт на сироватці з майонезом
Приготування такого рідкого страви не займе у вас багато часу, а результат буде чудовим.
Складові:
- Варена ковбаса – 200 г;
- Сироватка – 2 л;
- Редис – 300 г;
- П’ять яєць;
- Відвареної окіст – 300 г;
- Огірочок – 4 шт;
- Три картоплини;
- Ріпчасту цибулю – одна головка;
- Сметанка – 100 г;
- Зелень петрушки, цибулі і кропу;
- Гірчиця – маленька ложка;
- Майонез – 50 г;
- Сіль.
Процес приготування наступний:
- Перелийте сироватку в каструлю і поставте в холодильник;
- Відваріть картоплю «в шинелях», остудіть, почистіть, поріжте на маленькі квадратики і відразу ж відправте в каструльку з остигає сироваткової рідиною;
- Круто відваріть яєчка, обчистити, наріжте;
- Поріжте окіст і варену ковбасу;
- Дрібно наріжте цибулю, кріп, петрушку;
- Огірочки поріжте на кубики;
- Редиску потріть на крупній тертці;
- Додайте в сметану гірчицю з майонезом, влийте трошки сироватки, ретельно перемішайте і вилийте в окрошку, посоліть за смаком. Якщо відчувається прісність, додайте за смаком сік лимона;
- Помістіть в холодильник на 2 години.
Додатково подайте до страви гірчицю і сметану.