Різне

Краща гаряча закуска – жульєн: найпопулярніші рецепти



класичний жульєн

Жульєн – приголомшлива гаряча закуска, яка припаде до смаку не тільки любителям вишуканих страв, а й шанувальникам ідеального поєднання продуктів: грибів, курки, сметани і сиру. Красива подача в кокотницах, неймовірний аромат запеченого страви, апетитна сирна скоринка – лише очевидні переваги, якими володіє жюльєн. Як правило, для його приготування використовуються спеціальні вогнетривкі формочки для запікання – кокотніци. Найбільш поширені сталеві вироби, що нагадують маленьку сковородочку з високими бортиками. При подачі, щоб не обпектися, ручку обмотують паперовою серветкою, також для цих цілей можна використовувати папильотку.

Julienne- традиційний рецепт

Класичний жульєн готується зі сметанним соусом, хоча нерідко зустрічаються його варіації з соусом бешамель або вершками. Для запікання можна використовувати не тільки сталеві кокотніци, а й інші порційні формочки для гарячих закусок. Однак перший варіант кращий, оскільки в них блюдо виходить більш соковитим і смачним.

Складові:

  • печериці – 350г;
  • куряче філе – 550г;
  • цибуля – 2 шт .;
  • твердий сир – 250г;
  • рослинне масло – 3-4 ложки;
  • сметана – 400г;
  • сіль за смаком;
  • мелений перець (чорний) – на кінчику ножа.

Зазначена кількість продуктів розраховано на приготування 6 порцій жульєну з куркою, тому буде потрібно відповідну кількість кокотниц або інших форм для запікання. У домашніх умовах печериці можна замінити іншими грибами. Крім цього, більш ніжний смак буде у страви, якщо рослинне масло замінити вершковим, яке використовується для обсмажування цибулі і грибів.

французька закуска

Покроково інструкція приготування включає наступні етапи:

  1. Куряче філе (грудки без кістки) відварюється до готовності. Остуджують, нарізається соломкою або невеликими скибочками.
  2. Очищену цибулю нарізають крихтою (дрібними кубиками) і обсмажують на рослинній маслечко до прозорого кольору. Важливо не пересмажити його, щоб страва не набуло гіркуватий присмак, досить пасерувати його до розм’якшення.
  3. Вимиті печериці нарізають невеликими скибочками, соломкою або дрібними кубиками (згідно традиційною рецептурою, як приготувати жульєн з грибами, всі основні продукти слід нарізати соломкою), після чого додаються в сковороду з цибулею. Всі разом гаситься до випарювання зайвої рідини.
  4. У цибульний-грибну суміш викладається подрібнене куряче філе. Доводиться до смаку (сіль, спеції) і гаситься не більше 10 хвилин.
  5. В іншій вогнетривкої ємності обсмажується попередньо просіяне борошно до кремового кольору. Потім в неї додається сметана, а також сіль і спеції. Після закипання соус знімається з вогню.
  6. У кокотніци розкладаються основні компоненти, які заливаються сметанним соусом і посипають зверху тертим сиром.
  7. Жульєн з куркою і грибами запікають у духовці при температурі 175-180С. Оскільки всі продукти доведені до готовності, блюдо вважається готовим, коли утворилася рум’яна сирна скоринка.

різна подача

Подається жюльєн в гарячому вигляді. Щоб поліпшити смак можна перед подачею покласти невеликий шматочок вершкового маслечка. Крім цього, замість грудки можна використовувати куряче м’ясо, тоді страва буде соковитіше. Обсмажувати м’ясо – не обов’язково. Можна викласти його на дно змащеної форми, залити сметанним соусом з грибами (в даному випадку сметана додається в обсмажені гриби з цибулею). Один з цих принципів за бажанням можна використовувати для приготування цієї страви в горщиках – більш звичний для багатьох спосіб, але порції будуть набагато більше (наприклад, обсяг кокотніци, як правило, становить 100-150 г). В цьому випадку його вже складно буде назвати гарячою закускою, скоріше – повноцінним другим блюдом.

Ніжний жюльєн в мультиварці

Оскільки така приготування набуває все більшої популярності, не зайвим буде розгляд рецепта julienne в мультиварці.

Складові:

  • гриби – 500г;
  • куряче філе – 500г;
  • цибуля – 1шт .;
  • борошно – 1 ложка;
  • сметана – 1 стакан;
  • панірувальні сухарі – 1 ложка;
  • вершкове масло – 50г;
  • твердий сир (тертий) – 0,5 склянки;
  • сіль за смаком;
  • рослинне масло – 1 ложка;
  • чорний мелений перець – на кінчику ножа.

Рецепт жульєну в духовці мало чим відрізняється від даного варіанту з підготовки продуктів, але сам спосіб приготування (в мультиварці) дозволяє домогтися більш ніжного смаку і насиченого аромату готового страви. Для виміру інгредієнтів потрібно використовувати столову ложку.

різні порції

схема:



  1. Відварене, остигле м’ясо курки нарізається соломкою або невеликими кубиками.
  2. Гриби ретельно промиваються, підсушують на рушник, після чого нарізають і обсмажують на вершковому маслі в мультиварці. Режим «Випічка», час 30 хвилин. Періодично вони помішувати.
  3. Печериці витягуються з чаші, а в останньому маслечко присмажується дрібно нарізану цибулю до м’якості і прозорого кольору, як того вимагає класичний рецепт цієї страви. Режим «Випічка», час 10 хвилин.
  4. Обсмажену цибулю перекладається в іншу ємність, а в чаші обсмажується попередньо просіяне борошно. Режим «Випічка», час 2-5 хвилин. Потім в борошно додається сметана, сіль, чорний перець, трохи води або курячого бульйону (щоб розбавити занадто густий соус, якщо він нормальної консистенції, останній компонент можна виключити). Після закипання, соус переливається в іншу ємність з кришкою, а чаша миється.
  5. Чистий чаша змащується олією. Підготовлені продукти викладаються шарами в такій черговості: м’ясо, цибуля, печериці.
  6. Зверху все заливається сметанним соусом, посипається тертим сиром, попередньо змішаним з панірувальними сухарями.
  7. У режимі «Випічка» грибний жульєн з куркою готується 30 хвилин при закритій кришці.
  8. Готове блюдо нарізається на порції, подається гарячим.

Цей варіант більше підходить для повсякденного меню або святкової вечері у вузькому колі, на банкетах в такому вигляді жюльєн не подається.

Незвичайний рецепт жульєну: подача в тарталетках

Не завжди, коли планується велике торжество, під рукою є весь необхідний посуд для красивої і правильної подачі кулінарних шедеврів. Тарталетки – відмінний спосіб приготувати смачну гарячу закуску, коли в наявності немає кокотниц або інших маленьких формочок для запікання. В основі даного варіанту традиційний рецепт жульєну з куркою, але замість сметанному соусі використовуються вершки.

подача в тарталетках

Складові:

  • печериці – 300г;
  • куряче філе або м’якоть (у відвареному вигляді) – 200г;
  • твердий сир – 100г;
  • цибуля – 1шт .;
  • вершки 20% -ві – 200мл;
  • борошно – 1 ложка;
  • вершкове масло – 1-2 ложки;
  • сіль за смаком;
  • перець мелений чорний – за смаком;
  • тарталетки (15 шт.):
  • вершкове масло – 135г;
  • яйця – 2-3шт .;
  • борошно (пшеничне / цільнозерновий) – 250-300г.

Можна придбати готові тарталетки в магазині, але приготовані самостійно, звичайно, смачніше, особливо якщо є цільнозерновий мука. Як виглядають такі заготовки? На будь-якому фото тарталетки мають схожий вигляд: зовні нагадують звичайні пісочні кошики, знайомі всім за однойменним тістечку з білковим кремом.

які милі тарталетки

Поетапний процес приготування:

  1. Замішується тісто для тарталеток: розм’якшене масло змішується з яйцями і невеликою кількістю солі. Потім додається просіяне борошно (порціями), замішується еластичне тісто, яке повинно добре відставати від рук. Одержаний обсяг ділиться на 15 однакових частин, які скочуються в кульки. Кожен шматочок викладається в форму-кошичок і ретельно розподіляється по всій її площі.
  2. Після півгодинного охолодження заготовок в холодильнику, вони ставляться в розігріту духовку і випікають до готовності при 180С (близько 20 хвилин), після чого остуджуються.
  3. Очищену цибулю нарізають крихтою, обсмажується на вершковому маслечко до прозорості.
  4. У сковороду з цибулею додаються нарізані печериці. Всі разом готується до випарювання зайвої рідини.
  5. Подрібнене відварене куряче м’ясо викладається до грибочками і посипається борошном, потім швидко перемішується, щоб не утворилися грудочки. Через 2-3 хвилини вливаються вершки, все разом тушкується до загустіння, після чого доводиться до смаку. Отримана маса розкладається по порціях, посипається тертим сиром.
  6. Жульєн в тарталетках годі й запікати, оскільки через гарячої начинки сир швидко розплавиться, якщо його натерти на дрібній тертці. Але за бажанням, щоб домогтися рум’яної скоринки, можна поставити кошики в духовку на кілька хвилин.

Відео: Жульєн з куркою і грибами



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.