Чанахи – традиційне блюдо грузинських любителів кухні, яке представляє собою баранину, тушковану з овочами. Рецепт чанахи в горщиках включає в себе баклажани, картоплю, томати і цибулю, який кладеться в глиняний посуд шарами. Набір цих овочів має дорівнювати за вагою взятому м’яса. У цій страві використовують весь набір прянощів кухні Грузії.
Калорійність страви становить близько 95 ккал на 100 г і залежить від жирності м’яса. Розглянемо покроково і з фото, як приготувати чанахи в горщиках, каструлі і мультиварці.
Чанахи по-грузинськи в горщиках
Добре просочені соком, вдосталь пропарені, насичені ароматами компоненти надають чанахи по-грузинськи бездоганний смак, а сама страва тішить святковим і яскравим видом.
Список інгредієнтів:
- Невеликі баклажани і перець болгарський – по 2 штуки;
- Яловичина (краще баранина) – півкіло;
- Свіжі помідори і картопля – по 3-4 штуки;
- Часничок – 3 зубчики;
- Цибуля ріпчаста – 3 головки;
- Зелень свіжа (базилік, кінза, петрушка) – невеликий пучок;
- Масло рослинне (для смаження) – 5-6 великих ложок;
- Спеції, сіль – на смак;
- Масло вершкове (краще курдючное сало) – 50 г.
Рецепт розрахований на 4-5 горщиків.
Схема приготування:
- Самостійно наріжемо баклажанчики на великі шматки. Посиплемо їх сіллю, перемішати і залишити на півгодини, щоб з них вийшла гіркота, потім промиємо;
- Почистимо головки цибулі і поріжемо їх півкільцями;
- У солодких перців видалимо плодоніжки, насіння і перегородки, наріжемо їх на великі квадратики. У класичний рецепт цієї страви краще включити різнокольорові плоди, від цього готове блюдо виходить барвистим і апетитним;
- Ріжемо картоплю великими часточками – спочатку бульбу розділимо навпіл, далі кожну половину – на четвертинки;
- Поріжемо м’ясце на шматки середнього розміру. Щоб приготувати таке спекотне, ідеальним варіантом вважається Баранинці та курдючное сало. Але при готуванні страви в домашніх умовах можна відступити від оригінальної рецептури і взяти м’якоть яловичини;
- Перед тим, як покласти складові в глиняний посуд, їх можна злегка підсмажити (за бажанням). Наллємо трохи рослинного масла в сковорідку, розжарити її і першими викладемо баклажанчики. Витримуємо їх на полум’я, не забуваючи помішувати, дві хвилини (до легкого золотистого кольору);
- Перекладемо обсмажену нарізку в окрему миску. Поділлям за потребою трохи олії на сковороду і обсмажити наш яскравий солодкий перчик п’ять хвилин;
- Наступний на черзі картопля: обсмажити його до рум’яної легкої скоринки;
- Приберемо часточки картоплі зі сковорідки, далі пасеруємо цибульку. Обов’язково добре перемішуємо його, щоб півкільця не підгоріли;
- Коли луковая нарізка зарум’яниться, перекладемо її в іншу ємність і обсмажити м’ясо. Краще яловичину викладати на сковорідку частинами і смажити в 2-3 прийоми, тому що якщо відразу покласти всі шматки, вони виділять багато вологи і блюдо вийде не смаженим, а тушкованим;
- Інгредієнти викладаються шарами. Спочатку розподілимо м’ясну нарізку, підсолимо;
- Далі викладемо пасеровану цибулю. Якщо ми готуємо страву чанахи з яловичини без курдючного сала, то додамо в кожен горщик маленький шматочок вершкового масла;
- Потім розсортуємо баклажанчики, посолимо за бажанням;
- Наступний шар – картопелька. Додамо шматочок маслечка і посолимо на смак;
- На часточки картоплі укладемо нарізку болгарського перчика;
- Виберемо соковиті і м’ясисті помідори, поріжемо сегментами і додамо до інших компонентів, трохи присолити;
- Все густо посипаємо свіжою зеленню і дрібно порубаним часником. За бажанням додамо аджику або мелений коріандр;
- Горщики накриваємо кришкою. Грузинські чанахи в духовці готуються півтори години при температурі 180 градусів. Воду в ємність в процесі можна не додавати, там і так буде багато рідини.
Смачне блюдо подаємо на стіл, прикрасивши свіжою зеленню.
Чанахи в мультиварці
«Розумне пристрій» допоможе швидко впоратися з цим цього приголомшливого грузинського страви.
Перелік компонентів:
- Солодкий перець, ріпчасту цибулю, баклажани, помідори – по дві штуки;
- Баранина – 600 г;
- Картопля – 4 бульби;
- Часничок – 5 зубців;
- Коріандр – маленька ложка;
- Сіль за смаком;
- Пучок кінзи.
Рецепт чанахи в мультиварці:
- Промиваємо баранінку і обсушуємо за допомогою паперової серветки. Крупно ріжемо, посипаємо перцем подсаливаем;
- Так само промиваємо все овочі. Помідори, цибулю, очищений від насіння перець і баклажанчики ріжемо кільцями;
- Змащуємо чашу мультиварки розтопленим маслом. Укладаємо на дно м’ясо, потім кільця цибулі і далі інші овочі. Все солимо і перчимо на свій смак, виставляємо «Режим кухаря» при температурі 120 градусів. Як тільки м’ясні шматочки трохи обсмажити, вливаємо трохи води, закриваємо кришку і тушкуємо годину.
Чанахи з баранини перед подачею на стіл присипають зеленню.
Чанахи з курки в горщиках
Необхідні такі продукти:
- Помідори і баклажани – по 2 овоча;
- Картопля – 3 бульби;
- цибулина;
- Одне куряче філе;
- Приправи, зелень, сіль – за смаком;
- Часничок – 2 зубчики.
Детальна інструкція готування:
- Філе нарізаємо на шматочки середнього розміру і відправляємо на дно горщика. Потім дрібно шаткуємо цибулю і кладемо його зверху на курочку;
- Так само цибулька можна покласти як перший шар, від цього смак страви не постраждає;
- Картоплю ріжемо середніми кубиками і викладаємо поверх інших складових. Шари можна промазати майонезом;
- Баклажани викладаються останнім шаром і нарізаються соломкою або кубиками. Посипаються зверху зеленню петрушки і часником. Додається також лавровий лист, сіль, горошок, томати і 1/3 частина склянки з водою. Томати ошпарюють окропом, з них знімають шкірку, а м’якоть пропускають в блендері, потім трохи тушкують на сковорідці і відправляють як соус до курки в горщик.
- Закриту глиняний посуд потрібно поставити на 0,5 години в духовку при температурі 170 градусів.
Чанахи з куркою – унікальний кулінарний шедевр, який дуже простий в приготуванні.
Чанахи в каструлі
Складові:
- Сало курдючное – 100 г;
- Лук – 0,5 кг;
- По одному пучку зелені базиліка, кінзи і петрушки;
- Болгарський перчик і баклажани – по 3-4 штуки;
- Баранина – 1.5 кг (ребра з м’ясом або м’якоть);
- Голівка часнику;
- Картопля – 7-8 бульб;
- Томати – 6 штук;
- Чорний мелений перець – 1/3 маленької ложки;
- Сіль – чайна ложечка.
Рецепт чанахи в каструлі:
- Наріжте на маленькі шматочки сало (замість нього можна взяти вершкове або рослинне олію) і викладіть на дно каструльки;
- Зверху покладіть шматочки баранини, нарізані не дуже дрібно;
- Потім – баклажанчики, порізані великими пластинками. Посоліть і поперчіть;
- Викладіть помідори, розрізані на 5-6 частин;
- Очистіть болгарський перчик, крупно поріжте і покладіть на томати;
- Зверху додайте цибулю. Наріжте його за своїм бажанням;
- Викладіть крупно порізану картоплю, посоліть, поперчіть, посипте подрібненою зеленню;
- Порубати часничок і додайте в каструлю. Щільно закрийте її кришкою і поставте на сильне полум’я. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь до середньої позначки і готуйте трохи більше години. При бажанні додайте 0,5 склянки білого вина.
Чанахи – грузинський суп з баранини
Склад продуктів:
- Болгарський перчик і томати – по 300 г;
- Баранина – 900 г;
- Два часниковий зубчики;
- Баклажани – 400 г;
- Селера, кінза, зелена базилік – пучок;
- Суміш грузинських спецій (уцхо-сунелі, сванська сіль) – маленька ложка;
- Оливкова олія – 6 великих ложок.
Домашній покроковий рецепт:
- Баранінку нарізаємо на великі шматки, кладемо в ємність і заливаємо водою. Варимо до готового стану, знімаємо піну;
- Ріжемо кубиками баклажанчики, очищаємо перець і робимо велику нарізку;
- Розігріваємо в пательні дві великі ложки маслом, викладаємо порізані овочі, трохи обсмажуємо і тушкуємо до готовності під кришкою;
- Перекладаємо тушковану масу в каструлю і додаємо свіжі томати, крупно нарізані, а так же подрібнений часничок і спеції;
- Суп чанахи готуємо на маленькому полум’я під кришкою близько півгодини;
- Додаємо в тарілки по великій ложці олії оливкової і подаємо з рубаною зеленню.