Різне

Чанахі- грузинський кулінарний шедевр



Національне грузинське блюдо

Чанахи – традиційне блюдо грузинських любителів кухні, яке представляє собою баранину, тушковану з овочами. Рецепт чанахи в горщиках включає в себе баклажани, картоплю, томати і цибулю, який кладеться в глиняний посуд шарами. Набір цих овочів має дорівнювати за вагою взятому м’яса. У цій страві використовують весь набір прянощів кухні Грузії.

Калорійність страви становить близько 95 ккал на 100 г і залежить від жирності м’яса. Розглянемо покроково і з фото, як приготувати чанахи в горщиках, каструлі і мультиварці.

Чанахи по-грузинськи в горщиках

класичний варіант

Добре просочені соком, вдосталь пропарені, насичені ароматами компоненти надають чанахи по-грузинськи бездоганний смак, а сама страва тішить святковим і яскравим видом.

Список інгредієнтів:

  • Невеликі баклажани і перець болгарський – по 2 штуки;
  • Яловичина (краще баранина) – півкіло;
  • Свіжі помідори і картопля – по 3-4 штуки;
  • Часничок – 3 зубчики;
  • Цибуля ріпчаста – 3 головки;
  • Зелень свіжа (базилік, кінза, петрушка) – невеликий пучок;
  • Масло рослинне (для смаження) – 5-6 великих ложок;
  • Спеції, сіль – на смак;
  • Масло вершкове (краще курдючное сало) – 50 г.

Рецепт розрахований на 4-5 горщиків.

обжарка інгредієнтів

Схема приготування:

  1. Самостійно наріжемо баклажанчики на великі шматки. Посиплемо їх сіллю, перемішати і залишити на півгодини, щоб з них вийшла гіркота, потім промиємо;
  2. Почистимо головки цибулі і поріжемо їх півкільцями;
  3. У солодких перців видалимо плодоніжки, насіння і перегородки, наріжемо їх на великі квадратики. У класичний рецепт цієї страви краще включити різнокольорові плоди, від цього готове блюдо виходить барвистим і апетитним;
  4. Ріжемо картоплю великими часточками – спочатку бульбу розділимо навпіл, далі кожну половину – на четвертинки;
  5. Поріжемо м’ясце на шматки середнього розміру. Щоб приготувати таке спекотне, ідеальним варіантом вважається Баранинці та курдючное сало. Але при готуванні страви в домашніх умовах можна відступити від оригінальної рецептури і взяти м’якоть яловичини;
  6. Перед тим, як покласти складові в глиняний посуд, їх можна злегка підсмажити (за бажанням). Наллємо трохи рослинного масла в сковорідку, розжарити її і першими викладемо баклажанчики. Витримуємо їх на полум’я, не забуваючи помішувати, дві хвилини (до легкого золотистого кольору);
  7. Перекладемо обсмажену нарізку в окрему миску. Поділлям за потребою трохи олії на сковороду і обсмажити наш яскравий солодкий перчик п’ять хвилин;
  8. Наступний на черзі картопля: обсмажити його до рум’яної легкої скоринки;
  9. Приберемо часточки картоплі зі сковорідки, далі пасеруємо цибульку. Обов’язково добре перемішуємо його, щоб півкільця не підгоріли;
  10. Коли луковая нарізка зарум’яниться, перекладемо її в іншу ємність і обсмажити м’ясо. Краще яловичину викладати на сковорідку частинами і смажити в 2-3 прийоми, тому що якщо відразу покласти всі шматки, вони виділять багато вологи і блюдо вийде не смаженим, а тушкованим;
  11. Інгредієнти викладаються шарами. Спочатку розподілимо м’ясну нарізку, підсолимо;
  12. Далі викладемо пасеровану цибулю. Якщо ми готуємо страву чанахи з яловичини без курдючного сала, то додамо в кожен горщик маленький шматочок вершкового масла;
  13. Потім розсортуємо баклажанчики, посолимо за бажанням;
  14. Наступний шар – картопелька. Додамо шматочок маслечка і посолимо на смак;
  15. На часточки картоплі укладемо нарізку болгарського перчика;
  16. Виберемо соковиті і м’ясисті помідори, поріжемо сегментами і додамо до інших компонентів, трохи присолити;
  17. Все густо посипаємо свіжою зеленню і дрібно порубаним часником. За бажанням додамо аджику або мелений коріандр;
  18. Горщики накриваємо кришкою. Грузинські чанахи в духовці готуються півтори години при температурі 180 градусів. Воду в ємність в процесі можна не додавати, там і так буде багато рідини.

Укладаємо компоненти в горщик

Смачне блюдо подаємо на стіл, прикрасивши свіжою зеленню.

Чанахи в мультиварці

«Розумне пристрій» допоможе швидко впоратися з цим цього приголомшливого грузинського страви.

Перелік компонентів:

  • Солодкий перець, ріпчасту цибулю, баклажани, помідори – по дві штуки;
  • Баранина – 600 г;
  • Картопля – 4 бульби;
  • Часничок – 5 зубців;
  • Коріандр – маленька ложка;
  • Сіль за смаком;
  • Пучок кінзи.

Приготування в мультиварці

Рецепт чанахи в мультиварці:

  1. Промиваємо баранінку і обсушуємо за допомогою паперової серветки. Крупно ріжемо, посипаємо перцем подсаливаем;
  2. Так само промиваємо все овочі. Помідори, цибулю, очищений від насіння перець і баклажанчики ріжемо кільцями;
  3. Змащуємо чашу мультиварки розтопленим маслом. Укладаємо на дно м’ясо, потім кільця цибулі і далі інші овочі. Все солимо і перчимо на свій смак, виставляємо «Режим кухаря» при температурі 120 градусів. Як тільки м’ясні шматочки трохи обсмажити, вливаємо трохи води, закриваємо кришку і тушкуємо годину.

Чанахи з баранини перед подачею на стіл присипають зеленню.



Чанахи з курки в горщиках

Необхідні такі продукти:

  • Помідори і баклажани – по 2 овоча;
  • Картопля – 3 бульби;
  • цибулина;
  • Одне куряче філе;
  • Приправи, зелень, сіль – за смаком;
  • Часничок – 2 зубчики.

Рецепт з курочкою

Детальна інструкція готування:

  1. Філе нарізаємо на шматочки середнього розміру і відправляємо на дно горщика. Потім дрібно шаткуємо цибулю і кладемо його зверху на курочку;
  2. Так само цибулька можна покласти як перший шар, від цього смак страви не постраждає;
  3. Картоплю ріжемо середніми кубиками і викладаємо поверх інших складових. Шари можна промазати майонезом;
  4. Баклажани викладаються останнім шаром і нарізаються соломкою або кубиками. Посипаються зверху зеленню петрушки і часником. Додається також лавровий лист, сіль, горошок, томати і 1/3 частина склянки з водою. Томати ошпарюють окропом, з них знімають шкірку, а м’якоть пропускають в блендері, потім трохи тушкують на сковорідці і відправляють як соус до курки в горщик.
  5. Закриту глиняний посуд потрібно поставити на 0,5 години в духовку при температурі 170 градусів.

Чанахи з куркою – унікальний кулінарний шедевр, який дуже простий в приготуванні.

Чанахи в каструлі

Смачне і ситне страву

Складові:

  • Сало курдючное – 100 г;
  • Лук – 0,5 кг;
  • По одному пучку зелені базиліка, кінзи і петрушки;
  • Болгарський перчик і баклажани – по 3-4 штуки;
  • Баранина – 1.5 кг (ребра з м’ясом або м’якоть);
  • Голівка часнику;
  • Картопля – 7-8 бульб;
  • Томати – 6 штук;
  • Чорний мелений перець – 1/3 маленької ложки;
  • Сіль – чайна ложечка.

Приготування в каструлі

Рецепт чанахи в каструлі:

  1. Наріжте на маленькі шматочки сало (замість нього можна взяти вершкове або рослинне олію) і викладіть на дно каструльки;
  2. Зверху покладіть шматочки баранини, нарізані не дуже дрібно;
  3. Потім – баклажанчики, порізані великими пластинками. Посоліть і поперчіть;
  4. Викладіть помідори, розрізані на 5-6 частин;
  5. Очистіть болгарський перчик, крупно поріжте і покладіть на томати;
  6. Зверху додайте цибулю. Наріжте його за своїм бажанням;
  7. Викладіть крупно порізану картоплю, посоліть, поперчіть, посипте подрібненою зеленню;
  8. Порубати часничок і додайте в каструлю. Щільно закрийте її кришкою і поставте на сильне полум’я. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь до середньої позначки і готуйте трохи більше години. При бажанні додайте 0,5 склянки білого вина.

Чанахи – грузинський суп з баранини

наваристий супчик

Склад продуктів:

  • Болгарський перчик і томати – по 300 г;
  • Баранина – 900 г;
  • Два часниковий зубчики;
  • Баклажани – 400 г;
  • Селера, кінза, зелена базилік – пучок;
  • Суміш грузинських спецій (уцхо-сунелі, сванська сіль) – маленька ложка;
  • Оливкова олія – ​​6 великих ложок.

подача супу

Домашній покроковий рецепт:

  1. Баранінку нарізаємо на великі шматки, кладемо в ємність і заливаємо водою. Варимо до готового стану, знімаємо піну;
  2. Ріжемо кубиками баклажанчики, очищаємо перець і робимо велику нарізку;
  3. Розігріваємо в пательні дві великі ложки маслом, викладаємо порізані овочі, трохи обсмажуємо і тушкуємо до готовності під кришкою;
  4. Перекладаємо тушковану масу в каструлю і додаємо свіжі томати, крупно нарізані, а так же подрібнений часничок і спеції;
  5. Суп чанахи готуємо на маленькому полум’я під кришкою близько півгодини;
  6. Додаємо в тарілки по великій ложці олії оливкової і подаємо з рубаною зеленню.

Відео: Рецепт чанахи в домашніх умовах



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.