Різне

Курячі яйця: користь і шкода, кількість БЖУ



Популярна їжа

Курячі яйця – один з найпопулярніших продуктів тваринного походження в світі, який входить в безліч різних страв, і любимо величезною кількістю людей. Розглянемо докладно, з чого він складається, і яка користь і шкоду спостерігається при його вживанні.

Хімічний склад курячих яєць

На шкаралупу припадає 12%, на жовток – 32%, на білок – 56% від усього обсягу. Енергетична цінність і баланс БЖУ на 100 г їстівної частини, яка становить 88%, виглядає так:

  • Білки – 12, 5 г;
  • Жири – 11, 7 г;
  • Вуглеводи – 0,8 м

Цифри можуть варіюватися в залежності від умов утримання і збалансованості харчування птиці. Середнє значення калорійності курячих яєць – 160 ккал на 100 г, а однієї одиниці, яка важить близько 50 г – 74 ккал.

Харчова цінність одного яєчка ідентична вживання 200 г молока або 40 г м’яса. Відзначається зміст в складі наступних нутрієнтів:

вітаміни:

  • А;
  • Е;
  • D;
  • Н;
  • До;
  • Група В (від В1 до В12);
  • ретинол;
  • РР;
  • Бета-каротин.

Мінерали, серед яких такі рідкісні мікроелементи, як:

  • кобальт;
  • Марганець;
  • молібден;
  • йод;
  • селен;
  • фтор;
  • цинк;
  • Хром.

І макроелементи:

  • магній;
  • кальцій;
  • сірка;
  • калій;
  • Фосфор.

Так само в складі виділяється безліч замінних і незамінних амінокислот і жирних кислот.

Одним з головних негативних компонентів є холестерин (близько 560 мг на 100 г), тому у продукту з’явилася безліч супротивників серед прихильників здорового способу життя.

Користь і шкода курячих яєць

  • В першу чергу яйця – це легкодоступний тваринний білок, який засвоюється людським організмом досить швидко і практично повністю. Але для ще кращого засвоєння їх необхідно піддавати термічній обробці, тому найоптимальніший варіант – варені яєчка. Від смажених користі для здоров’я людини трохи менше, адже вони готуються з додаванням олії, всередині якого при нагріванні можуть утворюватися шкідливі речовини;
  • Але найбільше корисний саме яєчний жовток. У ньому міститься велика кількість мінералів і вітамінів, які набувають найкращу засвоюваність шляхом обробки термічно. Оптимальний варіант – варіння всмятку або «яєчня»;
  • Вважається, що продукт благотворно впливає на роботу мозку і сприяє поліпшенню пам’яті;
  • Регулярне споживання підтримує зміцнення кісток і зубів;
  • Незважаючи на вміст холестерину, яєчка не впливають згубно на серцево-судинну систему, а навпаки, допомагають руйнувати утворюються в судинах холестеринові бляшки;
  • Помічається позитивний вплив на стан волосся. Вони зміцнюються зсередини;
  • Яєчна скорлупа- хороший джерело кальцію. Деякі люди не викидають варену шкаралупу, а подрібнюють в порошок і їдять.

Прямої шкоди для організму людини може наступити тільки в наступних випадках:



  • Якщо присутній алергія на даний тип їжі;
  • При зараженні яйця сальмонелою. Тому не рекомендується використовувати в сирому вигляді, хоч і існує думка, що це корисно. Але, якщо вам все ж захотілося, то потрібно вибирати свіжі яйця від домашніх курей, в стані здоров’я яких немає сумніву. Магазинний товар в даному випадку краще не купувати. Так само перед вживанням необхідно ретельно мити шкаралупу, перед цим оглянувши її поверхню на предмет відколів, і руки.
  • Так само можна нашкодити собі, якщо їсти надмірно багато яєчок і поєднувати їх з дуже жирною їжею.

Куряче яйце має глікемічний індекс з показником 48, і оцінку 4 за п’ятибальною шкалою небезпеки продуктів для діабетиків, тому можна зробити висновок, що даний продукт є сприятливим для вживання людям з цукровим діабетом.

Відео: Чи шкідливі або корисні курячі яйця?



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.