Молдавські плацинди (плечінте, плечінта) – це тонкі пироги овальної або квадратної форми з листкового, дріжджового і навіть витяжного тіста з різноманітною начинкою. Як приготувати цю страву ви дізнаєтеся з нашої статті, а щоб отриманий результат незмінно вас радував, пропонуємо докладний покроковий опис з фото його приготування.
Справжні молдавські плечінте з картоплею
Це дуже смачне і ситне блюдо з калорійністю всього 246 ккал. Хрусткі коржики просто тануть у роті, а незвичайна начинка обов’язково припаде до смаку абсолютно всім. Щоб приготувати 7 смачних пирогів нам будуть потрібні прості продукти.
Для хрустких коржиків:
- 1/2 літра теплої води;
- 750 г борошна;
- 30 мл олії без запаху;
- трохи солі.
Картопляна начинка:
- 1 кг картоплі;
- 350 г м’яса (краще свинини);
- 2 середнього розміру головки цибулі;
- масло соняшнику для смаження;
- сіль, чорний перемелений перець за смаком.
Покроковий опис приготування:
- Готувати плацинди з картоплею почнемо з основи для коржиків. Борошно пересівати в глибоку миску. У серединці робимо виїмку, в яку додаємо воду, масло і сіль. Вимішуємо еластичну масу і залишаємо її полежати, обов’язково прикривши рушником.
- Займемося приготуванням картопляної начинки, яка буде нестандартною. Картоплю чистимо від шкірки, миємо й режим на дрібненькі брусочки. Цибулини подрібнюємо. Свининку режим на невеликі шматочки.
- У сковороду наливаємо трішки олії і розігріваємо його. Висипаємо м’ясо і обсмажуємо його 5 хвилин. Потім всипаємо туди подрібнений цибулю і готуємо ще хвилин 10.
- Подрібнений картопля обсушуємо і додаємо до м’яса. Тушкуємо, помішуючи до готовності картоплі, обов’язково присаливаем і притрушуємо меленим перцем. Картоплю з м’ясом прибираємо з плити і даємо їй трохи охолонути. Виймаємо її на тарілочку, щоб позбутися зайвого жиру.
- Відпочиле тісто ділимо на 7 однакових кульок. Щоб було зручніше, і вони не прилипали, змастіть руки рафінованим маслом. Кожна кулька розгортаємо качалкою і розтягуємо руками в дуже тоненький пласт. На серединку викладаємо картоплю з м’ясом, яку акуратно накриваємо вільними краями коржа. Як приготувати плацинди правильної форми ви зможете подивитися в відео, розміщеному трохи нижче.
- Готувати наші коржі ми будемо на сковороді. Краще брати сковорідку з невисокими бортами. Наливаємо в неї зовсім небагато масла і підігріваємо. Кладемо наш виріб на сковороду і смажимо на середній температурі до золотистого кольору з двох боків.
Плечінта з сиром
Дуже смачними і корисними будуть плацинди з сиром, запечені в духовці. Калорійність цього блюда 200 ккал, так що його можна сміливо їсти тим, хто стежить за своєю фігурою.
Щоб зробити дріжджову основу нам будуть потрібні:
- 1 стакан теплого молочка;
- 50 г цукру;
- 3 склянки борошна (без гірки);
- 2 яйця;
- 1 щіпка солі;
- 100 г вершкового спреду;
- 50 г спиртових дріжджів (або 1 ст. Ложка сухих).
Щоб приготувати сирну масу необхідно:
- 800 г сиру;
- на кінчику ножа солі;
- 1 велике або 2 маленьких яйця;
- зелень за бажанням.
- Готувати дріжджову основу почнемо з опари. 100 грам теплого молока змішуємо з цукром, сіллю і дріжджами. Суміш прибираємо в тепло хвилин на 20. По закінченню часу в опару вливаємо молоко, що залишилося, топлений спред, вбиваємо яйця, присаливаем, частинами просіюємо борошно і старанно вимішуємо. Дріжджову масу прибираємо в тепло на 1 годину.
- Зробимо сирне наповнення нашої випічки. Сир гарненько розминаємо. Втручаємося в нього яйце і присаливаем. Якщо ви хочете зробити ці пироги цікавіше на смак, то приготуйте плацинди з сиром і зеленню. Для цього додайте в сирну масу подрібнену петрушку і кріп (можна додати зеленого цибульки).
- Тісто, що підійшло на плацинди поділяємо на однакові шматочки (з цієї кількості продуктів вийде близько 10 коржів середнього розміру).
- Робочу поверхню столу притрушуємо борошном. Беремо 1 шматочок і розгортаємо його в млинець товщиною до 1 см. На середину викладаємо сирну масу, накриваємо вільними краями млинця, кладемо на злегка змащене деко і прибираємо випікатися в духову шафу, нагріту до 180 градусів на 10 хвилин.
Молдавські пироги на кефірі
Цей рецепт плацинди відрізняється незвичністю способу приготування – їх смажать на абсолютно сухій сковороді без використання жиру. Енергетична цінність цього продукту – 216 ккал.
Для пирогів:
- 1 кг домашнього сиру;
- 2 великих яйця;
- 100 г кефіру або нежирної сметани;
- 15 г соди;
- 150 г розталого вершкового маргарину;
- 3-4 склянки борошна;
Для картопляно-печінкового фаршу візьмемо:
- 1 кг картоплі;
- 0,5 кг печінки (краще курячої);
- 2 лаврових листки;
- сіль, перець перемелений на смак;
- жир для смаження.
- Почнемо приготування наших незвичайних пирогів з смачного фаршу. Картоплю чистимо, розрізаємо на невеликі шматочки і ставимо варити. Після закипання присаливаем і додаємо лавровий листочок. Варимо до готовності.
- Промиту печінку обсушити і викладемо на сковороду з жиром. Смажимо її на середній температурі. За кілька хвилин до завершення готування присаливаем, додаємо мелений перець і лавровий лист. Просмажену печінку прибираємо з плити, даємо їй охолонути і подрібнюємо за допомогою м’ясорубки.
- З картоплі зливаємо воду і перетираємо його в пюре. Змішуємо з печінковим фаршем. При необхідності присаливаем.
- Тісто зробити дуже просто. У сир додаємо яйця, соду, кефір і сіль. Всі продукти вимішуємо до еластичного стану, додаючи частинами борошно.
- Готову еластичну масу обробляємо на колобочкі однакового розміру. Розкачуємо їх не дуже тонко, в серединку кладемо картопляну масу і формуємо пиріжок.
- На піч ставимо сковороду, і гарненько її прогреваем, потім зменшуємо трохи температуру. Кожен пірожочек розгортаємо в тонкий млинець і кладемо смажитися. Смажимо з обох сторін до хрусткої золотистої скоринки.
- Золотисті плацинди на кефірі знімаємо з вогню і обмазуємо топленим вершковим маргарином.
Молдавські коржі з листкового тіста з гарбузом
Плечінта – блюдо універсальне. Зробимо начинку солодкої – і перед нами чудовий, ароматний десерт. Пропонуємо вам спробувати солодкі плацинди з гарбузом з готового листкового тіста. Калорійність цього блюда – 339 ккал через великої кількості цукру.
Нам будуть потрібні:
- 1 кг замороженого листкового тіста;
- 800 г стиглої гарбуза;
- 250 г цукру;
- 2 яєчних жовтки.
Покрокова схема приготування:
- Заморожене листкове тісто потрібно дістати з холодильника, щоб воно розтануло. Краще це зробити за 2-3 години до того, як почнете підготовку.
- Очищену від насіння і шкірки гарбуз подрібнюємо на крупній тертці. Притрушуємо трохи цукром і відставляємо на 20 хвилин. Зливаємо сік, що виділився.
- Тісто розгортаємо і розрізаємо на рівні квадратики. В серединку кожного шматочка кладемо гарбуз і присипаємо цукром (чим більше цукру, тим солодший начинка). Защипуємо краю так, щоб у вас вийшов ромб.
- Листкові коржі викладаємо на лист, вистелений пергаментним папером.
- Жовток злегка збиваємо, змащуємо їм наші вироби і відправляємо їх випікатися на півгодини при 180 градусах.
- Готову випічку можна злегка притрусити цукровою пудрою. Краще їсти теплими.
Як бачите, приготувати смачні молдавські пироги простіше простого. Спробуйте – вам неодмінно сподобається.