Кожному відомо, що білокачанна капуста- корисний і дієтичний продукт. А ось квашена капуста викликає багато суперечок і розхожих думок. Це й не дивно, адже за виглядом дане блюдо-солоне, а значить може затримувати в організмі воду, провокувати підвищення артеріального тиску і поява набряків. Сьогодні розберемося, чого ж більше ви отримуєте з ласощами для організму: користі чи шкоди?
БЖУ і калорійність соління
Калорійність квашеної капустки практично не відрізняється від свіжого овоча, в 100 г міститься всього 23 калорії. Харчова цінність визначається такими показниками БЖУ (г / 100 г):
- білки 1.7;
- вуглеводи-2.9;
- жири-0.2.
Енергетична цінність доповнюється харчовими волокнами, яких в складі пара грамів, і органічними кислотами, їх не більше 1 грама.
Вітаміни та мінерали в складі
Вітаміни та нутрієнти вражають своєю різноманітністю. Якщо свіжий кочан- джерело вітамінів, то і квашене блюдо також містить чималу кількість вітаміну С.
Вітаміни в складі (мг / 100 г):
- С- 45.2;
- РР 0.52;
- В1- 0.04;
- В2- 0.02;
- Е 0.18.
Макроелементи та мікроелементи представлені такими речовинами (мг / 100 г):
- калій- 301;
- натрій 929;
- кальцій-47.9;
- фосфор 31.4;
- магній- 16;
- залізо-0.6.
Глікемічний індекс кислої капустки нижче граничної норми, тому діабетикам можна з легкістю дозволити собі такі ласощі.
Користь російського соління
Користь і шкода споконвічно російського соління визначаються особливостями його складу.
- У процесі сквашування (лактоферментаціі) бродіння забезпечують молочно-кислі бактерії. Процес сквашування робить продукт корисніше звичайних сирих кочанов- збагачує його новими, корисними для організму людини мінералами і вітамінами. Корисними властивостями володіє також розсіл, так як він наділений всіма якостями основного продукту.
Важливо! Найчастіше остаточний результат залежить від майстерності заготівельники.
- Грамотно сквашений продукт в складі має неймовірно велику кількість вітаміну С, який найбільше потрібен організму в період зимових холодів. У порівнянні зі свіжим овочем, в соління вітаміну С в два рази більше.
- Калій працює проти появи каменів у нирках, а також сприяє зміцненню серцевого м’яза і інших м’язових тканин. Речовина допоможе зняти спазми в тканинах і приводить в норму тиск і ритм.
- Харчові волокна покращують перистальтику кишечника. Це є прекрасним засобом від запору.
Лікувальні властивості кислої капусти
Всі перераховані вище характеристики визначають такі властивості продукту:
- Профілактика онкології. Наукові дослідження показали, що на перший погляд звичайний товар є відмінним засобом профілактики утворення злоякісних утворень. Він перешкоджає збільшенню кількості ракових клітин, а особливо в кишечнику, молочних залозах і легких.
- Шлунково-кишковий тракт. Вітамін U в складі покращує травлення, захищає слизову оболонку шлунка, нормалізує рівень кислотності.
- Харчові волокна допоможуть швидко переварити їжу, а вітамін В6 прискорює переварювання м’яса.
- Кишкова паличка і дизентерія. З цими проблемами допоможе впоратися молочна кислота.
- Гельмінти і лямблії. Якщо змішати розсіл з томатним соком в рівних пропорціях, і випити за півгодини до їжі, ви розпрощалися з проблемою. Якщо ваша мета поліпшити роботу печінки, то цей напій також допоможе.
- Серцево-судинна система. Холестерин приходить з норму, профілактика атеросклерозу, поліпшення серцевих ритмів. Сік-давній лікар для гіпертонії.
- Підвищення стійкості до стресових ситуацій.
- Наявність вітаміну С забезпечує зміцнення імунітету, і допомога при авітамінозі після тривалої зими. Полегшить загальний стан при грипі або застуді.
- Людям, що страждають на цукровий діабет, їсти квашену капусту можна і потрібно, так як продукт містить незначну частину цукру, а клітковина допомагає знижувати його показники.
- Алергія. Ласощі володіє антигістамінними характеристиками, і цей факт підтвердили вчені. Капуста допоможе вилікувати алергію і бронхіальну астму.
Розсіл для підтримки чоловічого здоров’я
Що залишився після поїдання соління сік не варто виливати. Користь для здоров’я людини цієї рідини велика, особливо для чоловіків.
- Афродизіак. Найпотужніший афродизіак, який допоможе чоловікові зберігати «боєздатність» протягом багатьох років.
- Засіб від похмілля. З давніх-давен це унікальне вплив капустяного соку відомо всім і кожному. Якщо ви вип’єте соку після рясного застілля з великою кількістю спиртного, то стан вашого здоров’я значно покращиться.
Користь для прекрасної половини людства
Дамам також не варто нехтувати соком від смачної російської закусочкі. З давніх років передаються знання про користь соку від засолювання як інгредієнта в рецептах краси, так і в якості корисної добавки в період виношування дитини.
- Токсикоз. Засіб чудово впорається з усіма проявами токсикозу вагітної жінки: нудота, блювота, запаморочення, гостра реакція на запахи.
- Якщо наносити на обличчя сік, то за допомогою такої нехитрої маски ви позбудетеся від пігментних плям, вугрового висипу і відбілити веснянки. Після застосування шкіра стане гладенькою, м’якою і бархатистою.
- Якщо ви будете щодня вживати по невеликої порції, волосся перестануть випадати, а нігтьові пластинки зміцняться.
Користь для тих, що худнуть
Калорійність соління гранично мала, навіть непомітна, тому всі бажаючі знизити масу тіла можуть сміливо включати капусту в щоденний раціон харчування.
- Продукт допоможе швидко створити ефект насичення, а вітаміни РР і йод поліпшать обмінні процеси.
- Тартронова кислота не дасть жирам відкластися в організмі.
- Порція смачного салату, заправленого олією, буде містити всього 50 кКал.
Важливо! Закуска вважається одним з небагатьох продуктів з негативною калорійністю, так як на його перетравлення організм витрачає більше енергії, ніж отримує від його споживання.
Цей факт означає, що споживання сприяє планомірному схудненню.
Протипоказання і можливу шкоду від вживання
Шкода для організму людини від квашеної капусти також існує, незважаючи на безсумнівну її користь. Вживання може завдати шкоди, адже існує радий протипоказань:
- Не можна їсти соління при гастриті, виразковій хворобі, захворюваннях підшлункової залози. Протипоказано для людей, які страждають печією і підвищеною кислотністю.
- Повішене освіту газів-будьте готові до конфузно ситуацій.
- З обережністю їжте закуску при високому АТ, так як в соку міститься сіль, здатна затримувати рідину в організмі.
- Краще виключити з раціону даний продукт, якщо у вас діагностовано хвороби нирок, які супроводжуються набряками.
Як вибрати капусту
При купівлі товару в магазині варто звернути увагу на такі показники:
- Перевагу віддавайте біло-золотистому відтінку страви. Занадто білий продукт з солодкуватим смаком свідчить про неправильне сквашивании.
- По можливості понюхайте закуску. Багато недобросовісні продавці в процесі приготування використовують оцет. Це робить салатик таким же їстівним, але вже далеко не таким корисним.
- Не проходьте повз закуски, нашаткованої товстими слайсами. У такій формі зберігається більшу кількість вітамінів.
Якщо ви будете харчуватися корисно, то надовго збережете смак до життя і міцність здоров’я. Квашена капуста допоможе вам легко і смачно пережити зимовий авітаміноз.