Різне

Грецький салат: блюдо зі світовим ім’ям



Грецький салат (він же хоріатіки) має шалену популярність у всьому світі. Така популярність обумовлена ​​простотою і швидкістю приготування, а саме страва виходить смачним і корисним.

До складу включаються такі основні інгредієнти як огірки, помідори, маслини, які ріжуться великими шматками. Традиційна заправка робиться на оливковій олії. Ну і, мабуть, найголовніший компонент – це сир фета.

Калорійність в середньому становить 120 ккал на 100 г, тому салатик є дуже легким. Розглянемо покроково і з фото кілька рецептур цього приголомшливого страви.

Класичний варіант грецького салату

З сиром Фета

Сир для грецького салату можна вибрати на свій розсуд. Підійде моцарелла, бринза або інший розсолу сирок. Але за оригінальною рецептурою дане блюдо обов’язково робиться саме з фетою.

Вам знадобиться:

  • 3 помідори;
  • Зубчик часнику;
  • 4 середніх огірочка;
  • Маслини – 100 г;
  • Солодкий перчик – 1 шт;
  • Середня цибулина;
  • Сир Фета – 180 г;
  • Базилік і орегано – по половинці чайної ложки;
  • Оливкова олія – ​​50 мл;
  • Лимонний сік – 2 маленькі ложечки;
  • Перець і сіль – на смак.

Велика нарізка огірків і помідорів

Класичний рецепт грецького салату виглядає так:

  1. Для початку самостійно приготуємо заправку. Маслице з оливок з’єднуємо з соком лимона, базиліком і орегано. Сюди ж видавлюємо часничок через чеснокодавку, перчимо і все перемішуємо. Відставляємо посуд з готовою заправкою в сторону;
  2. Крупно ріжемо огірочки, помідорчики і перець, як на фото;
  3. Цибулину розрізаємо на півкільця і ​​розбираємо на тонку соломку;
  4. Всі овочі перекладаємо в глибокий посуд, доповідаємо цілі маслини без кісточок, заливаємо заправочкой і добре обережно перемішуємо;
  5. Сирок нарізаємо великим кубиком за розміром інших компонентів і відкладаємо його окремо;
  6. Велику тарілку застилає салатним листочками і розміщуємо на них наш смачний свіжий салатик;
  7. На цьому процес готування практично завершено. Фінальний штрих – кубики фети. Викладаємо їх зверху.

улюблений салатик

От і все. Можна пробувати це приголомшливе блюдо. Воно відмінно поєднується з білим вином.

Грецький салат з сухариками і курочкою

Сучасні рецепти відомого страви стали включати додаткові складові. Куряче м’ясо і сухарики додадуть коханому салатик нові смакові нотки і зроблять його більш ситним.

З курочкою і сухариками

Склад продуктів:

  • Стегенце курячий – 400 г;
  • Бринза – 100 г;
  • Зелений салат – 150 г;
  • Огірок і помідор – по 2 шт;
  • Сухарики з пшеничного хліба – 40 г;
  • Маслини без кісточок – 70 г;
  • Фіолетова цибулина і солодкий перчик – по половинці;
  • Трави прованські і сіль – за щепоточку;
  • Оливкова олія Екстра Вірджін – 3 великі ложки.

Більш ситний варіант

Домашній рецепт грецького салату з сиром бринза:

  1. Овочі миємо і просушують. Лучок чистимо і нарізаємо половинними кільцями, перчик – шматочками, томати і огірочки великими часточками;
  2. Промиті і висушені салатні листочки рвемо руками і викладаємо на широку тарілку;
  3. Сирок ріжемо кубиками, м’якоть з відвареного стегенця – шматочками;
  4. Розміщуємо на салатних листочках огірочки і перець, присаливаем. На них зверху викладаємо томати і цибульні півкільця;
  5. Розміщуємо курочку і маслини в проміжках між овочами;
  6. Фінальний штрих – сир і хрусткі білі сухарики;
  7. Збризгуємо страва маслом з оливок, присипаємо прованськими травами.

На цьому грецький салат з бринзою готовий. Його потрібно їсти відразу, щоб сухарики НЕ розм’якли, а овочі не втратили свіжість.

Грецький салат з фетаксой

Справжній сир Фета проводиться тільки в Греції. Але його можна замінити аналогічним продуктом – Фетаксой, який найбільш наближений до нього за складом і підходить для готування улюбленого салату. В даний покроковий рецепт так само включена курка і оригінальна заправка.

М'ясний варіант грецького салату

Вам знадобиться:

  • Філе куряче – 350 г;
  • Оливки і сир Фетакса – по 200 г;
  • Пучок салату;
  • Лук червоний і перець болгарський – по 1 шт;
  • Один огірок;
  • 3 стиглих середніх помідора.

Для соусу:

  • Оливкова олія – ​​40 г;
  • Сік з половини лимона;
  • Рідкий мед – 1/2 чайної ложечки;
  • Чорний і червоний перець, сіль – за смаком;
  • Материнка – столова ложка.

нарізка

Схема приготування в домашніх умовах:

  1. Куряче м’ясо відварюємо і крупно нарізаємо;
  2. Сир і ретельно промиті овочі ріжемо великими квадратиками, а цибулька – тонкими півкільцями;
  3. Тепер робимо медовий соус для грецького салату. Для цього в невеликій глибокій мисочці потрібно змішати складові зі списку. Додатково можна додати улюблені трави, наприклад, розмарин;
  4. Встеляли велике блюдо добре промитими свіжим листям салату, викладаємо всі компоненти і поливаємо зверху заправкою, але не перемішуємо.

Більш ситна версія відомого страви готова. Подаємо салатик до столу. Замість курки так само можна використовувати відварені креветки.



Грецький салат на зиму

Зимовий грецький салат в банку

Звичайно, такий салатик дуже відрізняється від оригіналу, адже багато складових просто не використовуються. Але сам рецепт є дуже простим, а заготовити таку страву на зиму можна у великих кількостях.

Складові:

  • Перець болгарський, цибуля, квасоля, морква – по одному кілограму;
  • Часник – 150 г;
  • Томати – 2,5 кг;
  • Перець чилі – 1,5 шт;
  • Олія соняшникова – 300 г;
  • Цукор – 2,5 великий ложки;
  • Мелений чорний перець – на смак;
  • Сіль – велика ложка;
  • Оцтова есенція – 2 чайні ложки.

Заготівля на зиму

Інструкція готування:

  1. Замочуємо на ніч квасолю, потім відварюємо до напівготовності;
  2. Знімаємо шкірку з помідорів, попередньо їх обшпаривши;
  3. Очищаємо перці, цибулю, моркву і часник;
  4. Нарізаємо всі овочі на дрібні кубики;
  5. У казан складаємо порізані помідори, додаємо квасолеві боби, розмішуємо, ставимо на вогонь і тушкуємо півгодини;
  6. У велику ємність виливаємо олію і додаємо цукор, перець солодкий, сіль, морква і цибуля. Все перемішуємо і накриваємо. Ставимо гаситися до готового стану, помішувати, готуємо під кришкою і стежимо, щоб маса не підгоріла;
  7. До приготованим овочам в ємності додаємо помідори з квасолею, розмішуємо і підбавляти оцтову есенцію. Все ретельно ще раз заважаємо і пробуємо, при необхідності доводимо до потрібного смаку;
  8. Залишилося додати гострий перець і часник. Тушкуємо всю масу 10 хвилин;
  9. Розкладаємо в стерильні банки, закупорюють, перевертаємо, укутуємо і даємо повністю охолонути.

Такий салатик в консервованому вигляді буде дуже до речі в холодну зимову пору.

Заправки для грецького салату

Крім вже звичного класичного наповнювача для улюбленої страви існує ще кілька цікавих соусів і заправок.

З бальзамічним оцтом

Сам оцет повинен бути дуже гарної якості, інакше смак повністю зіпсується.

Бальзамічний оцет

Для приготування потрібно:

  • Часник подрібнений – столова ложка;
  • Оцет бальзамічний – чверть склянки;
  • Оливкова олія – ​​3/4 склянки;
  • Цукор коричневий – 2 маленькі ложечки;
  • Суміш солі і меленого чорного перцю – половина чайної ложки.

Інструкція готування:

  1. Віночком збиваємо оцет спільно з цукром і часничком, перчимо і присаливаем;
  2. Не припиняючи помішування, вливаємо невеликий цівкою олію до утворення однорідного стану.

З діжонськой гірчицею

складові:

  • Оцет винний червоний – чверть стаканчика;
  • Дижонская Горчічка – половинка чайної ложки;
  • Часник – 2 зубці;
  • Перчик, сіль – за смаком;
  • Масло з оливок – півсклянки;
  • Орегано сушений – маленька ложечка.

Дижонская гірчиця

готування:

Часничок тиснемо через прес і з’єднуємо з усіма інгредієнтами зі списку, крім маслечка. Його ми заливаємо поступово, постійно помішуючи, щоб вийшла однорідна емульсія. Даємо заправочке настоятися півгодини, щоб складові об’єдналися між собою.

Медово-гірчична

компоненти:

  • Сік від одного лимона;
  • Часник – 3-4 зубчики;
  • Мед – столова ложка;
  • Маслице рослинне – 5 великих ложок;
  • Гірчиця готова – 1-2 чайних ложечок.

Заправка з медом і гірчицею

готування:

Часничок пропускаємо через чеснодавку, з’єднуємо з іншими інгредієнтами і гарненько збиваємо за допомогою віночка.

Це далеко не повний список різноманітних наповнювачів для відомого страви. Можна спробувати придумати свою неповторну заправку, використовуючи навіть самі непоєднувані продукти. Будьте сміливіше і не бійтеся експериментувати.

Відео: Рецепт грецького салату з незвичайною заправкою



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.