Горох – найпопулярніший і древній представник сімейства бобових, багатий вітамінами, живильними речовинами і мікроелементами. З нього можна приготувати безліч страв: консервацію, салати, супи, закуски. Його використовують як начинку для пиріжків, млинців, запіканок. Серед розмаїття рецептів з цього продукту найулюбленіший і знаменитий – горохове пюре. Бобові – необхідний елемент для всебічного розвитку організму, так як в ньому вдало поєднуються вуглеводи і протеїн.
Калорійність страви невисока – 146 ккал на 100 г, і, незважаючи на це, страву дуже поживне. Розглянемо докладні рецептури з фото, які розкажуть, як приготувати горохове пюре покроково.
Користь і шкода горохового пюре
Основні корисні властивості страви:
- Допомагає регулювати перепади тиску;
- Позбавляє від закрепів і сприяє налагодженню травних процесів;
- Відновлює організм після фізичних навантажень;
- Надає допомогу при розладах нервової системи;
- Зміцнює імунну систему;
- Пюре з гороху корисно при шкірних захворюваннях;
- Застосовується для лікування недокрів’я;
- Користь проявляється в здатності видаляти з організму шкідливі елементи, наприклад, нікотин;
- Регулює роботу серця;
- Організм насичується повільними вуглеводами, і людина довго не хоче їсти, тому такий продукт добре підходить для схуднення.
Цю страву так само може принести шкоду здоров’ю людини:
- Вживання протипоказано при нефриті і холециститі;
- При проблемах з нирками, гострих серцевих захворюваннях, діабеті можна часто їсти таку пюрешку. Вона може викликати здуття живота і різке газоутворення, тому якщо людина страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту, йому не потрібно вживати цю страву.
Просте горохове пюре
Зварити горохове пюре і подати його до столу бажано вранці або в обід. Бобові важко засвоюються організмом і на вечерю їх їсти не рекомендується. Вони добре підійдуть вегетаріанцям по величезному вмістом білка, яким чудово «замінюють» страви з м’яса.
Необхідні інгредієнти:
- 50 г масла вершкового;
- 150 г гороху;
- 300 мл води;
- яйце;
- Сіль – на смак.
Схема приготування:
- Перебратий горох кладемо в сито, обполіскувати в проточній воді. Перекладаємо в ємність, заливаємо водою, обсяг якої більше в два рази, ніж бобових. Ми залишаємо набухати на 6-7 годин, постійно змінюємо воду (раз в 2-3 години), або розмішуємо, щоб продукт не заграв;
- Перекладаємо в сито для видалення рідини, промиваємо горошок в проточній воді;
- Готуємо страва в каструлі, краще з товстим дном і стінками (так воно не пригорить). При цьому наливаємо води, щоб вона покрила боби в два рази вище;
- Доводимо його до кипіння, знімаємо піну;
- Робимо мінімальне полум’я, прикриваємо кришкою, варимо 2 години до розсипчастого і м’якого стану. Присолюємо за 30 хвилин до завершення варіння;
- Зливаємо залишки рідини, блюдо самостійно пюріруем блендером або товчемо толкушкой для картоплі;
- Вбиваємо яйце в гарячу пюрешку і кладемо маслечко. Вимішуємо за допомогою блендера.
Як ви переконалися, варити горохове пюре зовсім не складно. Воно подається до столу в гарячому вигляді, чудово поєднується з копченими і м’ясними виробами. Можна додавати для аромату мелений коріандр (його дуже «любить» горох) і зубчики часнику, які прибирають з страви по готовності.
Пісний суп-пюре з гороху
Для готування можна використовувати болгарський перець, селера. Гороховий суп-пюре виходить легким, простим і ароматним.
складові:
- 5-6 картоплин;
- За однією цибулині і морквині;
- Стакан сушеного горошку;
- 20 г свіжої зелені;
- Сіль за смаком;
- 2 лаврові листки;
- Чайна ложка сушеної паприки;
- 1-2 щіпки меленого чорного перцю;
- 4 великі ложки рослинної олії.
Покроковий рецепт:
- Замочимо горох на 3 години (або на всю ніч) в холодній воді;
- Зіллємо водичку, ще раз промиємо бобові. Помістимо в ємність для варіння супу, додамо літр води, поставимо на вогонь. При закипанні знімаємо пінку;
- Чистимо картоплю і ріжемо кубиками;
- Після 30 хвилин кипіння додамо в рідину 2 ложки масла рослинного, варимо далі;
- Горошок варимо годину, кладемо до нього картопля;
- Дрібно наріжемо очищений цибулька, обсмажити до золотистого на маслі, додало паприку, натерту на тертці моркву, присолити. Пассируем 10 хвилин на маленькому вогні. За необхідності додамо води;
- Всю цю масу перекладемо в каструлю, розмішати. Варимо, поки не буде готова картопелька;
- Додамо сіль і перець за смаком, лавровий лист. Ще готуємо 3-4 хвилини, прибираємо лаврушку.
Суп пюре з гороху подрібнити за допомогою блендера, помістимо на полум’я і закип’ятити. Подаємо на стіл, посипавши зеленню.
Толченка з горошку з реберцями в мультиварці
Горохове пюре в мультиварці зі свинячими ребрами – це ціла палітра чудових смаків. Блюдо виходить ніжним і живильним.
компоненти:
- Свинячі реберця – 500 г;
- За великий цибулині і морковіни;
- Цілісний сухий горох – 250 г;
- Масло соняшнику – 3 великі ложки.
Як приготувати пюре з гороху:
- Ребра розрізаємо на шматочки, або їх можна порубати. Виставляємо на мультіварочной панелі режим «Жарка», обсмажуємо м’ясні шматки з двох сторін 10 хвилин;
- Додаємо нарізаний на півкільця цибулю і нашатковану тонкою, але не великою соломкою моркву, підсмажуємо ще 5 хвилин;
- Режим «Жарка» змінюємо режимом «Гасіння». Кладемо до м’яса промитий і трохи обсушенний горошок, вливаємо 500 мл відфільтрованої гарячої водички;
- Готуємо смакоту з реберцями 1,5 години. Можна збільшити тривалість приготування, якщо бобове продукт не дуже розварився, або потім збити блендером або міксером. Присолити.
Якщо виділився жир буде в надлишку, його можна прибрати, або, навпаки, присмачити страву вершковим маслом і насолоджуватися смачним блюдом.
Варіант горохової толченкі з копченостями
Готувати горохове пюре з копченостями нам допоможе скороварка. Цей кухонний прилад відмінно заощадить ваш час, і корисне блюдо буде приготовлено в домашніх умовах протягом невеликої кількості часу.
Склад продуктів:
- Будь-які копченості – 80-100 г;
- Сіль – 1/2 маленької ложечки;
- Шліфований колотий горох – 250 г;
- Вода – 0,5 л.
Інструкція готування:
Можна використовувати такі м’ясні вироби: буженина, корейка, карбонад, грудинка, ковбаса, бекон, сардельки, шинка.
- Засиплемо в скороварку промиті боби (попередньо не замочуйте). Кладемо копченості, порізані на невеликі кубики, присаливаем, заливаємо водою будь-якого температурного режиму. Але холодна вода довше закипає;
- Залежно від типу скороварки виставимо оптимальний режим – «Суп», «Бобові» або «Гасіння» на півгодини або хвилин на 40;
- Чашу накриємо кришкою, встановимо під тиск клапан. Коли процес приготування закінчиться, обережно відкриємо клапан, почекаємо хвилинки три, щоб вийшов пар;
- Відкриваємо кришку і перевіряємо готовність горошку (він повинен вийти м’який і розваристої). Ретельно перемішати його з копченостями, і наше горохове пюре в скороварці буде готово.
За бажанням при подачі можна додати в страву вершкове масло, порізану фету або бринзу, обсмажений ріпчасту цибулю, який додасть кулінарного шедевру смачну нотку.