Маленькі, що нагадують вишеньки, помідори черрі часто використовуються для оздоблення. Самі по собі вони солодше звичайних томатів і, як вважають багато хто, більш корисні. Містять вітаміни групи В, С, А, Е, бета-каротин, різні мінерали (калій, йод, натрій та інші), біотин, холін і багато іншого, помідори використовуються в дієтах і приготуванні здорової їжі. Їх готують різними способами – в’ялять, сушать, смажать, тушкують, а ми розглянемо найкращий спосіб зберегти гарні і смачні томати на зиму – консервування. Рецепт консервованих помідорів чері, про який ми розповімо, дозволить зберегти і красиву форму томатів, і смакові якості, і корисні властивості.
Крім того, це солодка закрутка, може бути подана до столу окремим апетитним стравою, або консервовані помідори черрі можуть бути використані в якості інгредієнта і прикраси в іншому рецепті. За допомогою консервування ми зможемо зберегти томати для зимових свят і будь-якого іншого події.
Медові консервовані томати черрі
Цей рецепт розрахований для консервованих помідорів чері на літрову банку.
В склад цих смачних маринаду входять кілька простих компонентів, які, швидше за все, тож є у вас в холодильнику:
- томати черрі 500 гр .;
- вода (майже літр);
- 3 зубчики молодого часничку;
- по 50 гр. кропу і петрушки;
- 4 ст. л. оцту яблучного;
- спеції – запашний і чорний перець горошком по 2 шт., 2 ст. л. солі, 1 лавровий лист;
- 2 ст. л. будь-якого сорту меду;
- можна додати пекучий перчик чилі за бажанням.
Схема готування солодких помідорів:
- Насамперед промийте томати під прохолодною водою, видаліть гілочки і трохи проткніть їх зубочисткою. Маленький прокол допоможе їм не луснути від окропу і просочитися маринадом, а сліду від зубочистки майже не буде видно. Головне, протикати в місці зростання плодоніжки.
- У чисту, заздалегідь підготовлену і прокип’ячену баночку або в окрему каструлю складіть акуратно наші томатні «ягідки». Залийте до верху банки гарячою водою, як показано на фото, закрийте кришкою і почекайте, поки вода охолоне.
- Після цього можна злити воду в каструлю, налити туди оцет, сіль і мед, перемішати і довести до кипіння. Замість меду можна взяти і цукор або цукровий пісок, але з медом вийде смачніше.
- Тим часом підготуємо баночку з томатами до закрутки. До томатам додайте вимиті і порізані кріп, петрушку і часник, посипте зверху запашним і чорним перчиком горошком, покладіть лавровий лист. Бажано використовувати саме молодий часник, тому що він свіже і має яскравіше аромат. Також можна покласти в баночку перчик чилі, якщо ви любите страви гостріше.
- Коли рідина в каструлі закипить, нею можна заливати помідори в банку. Закрийте щільно кришку, укутайте в що-небудь тепле і поставте охолоджуватися.
Проста і смачна закрутка томатів черрі на зиму готова.
Нарізні консервовані томати черрі
Ми розглянемо ще один смачний варіант, як консервувати помідори черрі самостійно в домашніх умовах, як на фото нижче. Цей рецепт теж відмінно підійде для закрутки на зиму.
Необхідні продукти та спеції для нашого консервування, розрахованого на 1 літр готового маринаду:
- 600 мл. питної води;
- 500 гр. помідорів чері;
- кріп;
- пара гілочок чебрецю;
- чорний і запашний перець горошком по 2 шт .;
- 3 часникових зубчики;
- по 1 ч. л. цукру і солі;
- лавровий лист;
- 4 ст. л. 9% -го столового оцту;
- 20 мл. оливкового масла.
Покроковий процес приготування:
- Перший етап – підготовка продуктів, при якій потрібно вимити всі інгредієнти, крім спецій, і порізати на однакові шматочки. Часник годі й розрізати, його часточки будуть красиво виглядати в баночці з маленькими томатами. У цьому рецепті наші помідори черрі потрібно розрізати навпіл або на 4 частини.
- Наступний етап – підготовка маринаду. У каструлю з водою необхідно додати оцет, висипати цукор і сіль, а також налити оливкову олію для приємного запаху і смаку. Доведіть отриману рідину до кипіння, періодично помішуючи.
- У кип’ячену чисту баночку складіть акуратно помідори і залийте киплячим маринадом, залишивши так на 10 хвилин. Потім злийте воду назад в каструлю без черрі і знову доведіть до кипіння.
- До томатам додайте кріп, чебрець, лавровий лист, перець горошком, часничок і повторно налийте маринад. Тепер закрутка готова, залишилося тільки закрити її і укутати теплими рушниками, щоб вона повільно остигає.
Проста і апетитна закрутка на зиму готова.