Всі ми знаємо наші рідні російські пельмені. У кожній сім’ї є свій фірмовий рецепт, який передається з покоління в покоління. Але ми, слов’яни, народ підприємливий і вельми цікавий. Саме тому намагаємося адаптувати кращі страви з кухонь наших сусідів, вносячи в них самобутність і неповторний колорит.
Пози – це наш варіант бурятських і монгольських бууз, китайських баоцзи, грузинських хінкалі і тюркських мант.
Пози є чашечку діаметром від 5 до 8 см. Їх можна їсти з кетчупом, вершковим маслом або вершками. Також підійде смачний соус на основі вершків з часником і спеціями.
Пози «М’ясне тріо»
Родзинкою цієї страви стане фарш. Він складається з декількох видів м’яса, що робить пози соковитими і особливо смачними. Приготувати їх найкраще в мультиварці на пару.
складові
Для м’ясного фаршу:
- Свинина – 200 гр.
- Яловичина – 150 гр.
- Індичатина – 150 гр.
- Цибуля ріпчаста білий – 1 велика цибулина
- Часник – 2 зубчики
- Сіль, перець, спеції – за смаком
- Вода або м’ясний бульйон – 4-5 ст. л. (Для фаршу).
Для тесту:
- Яйце – 1 шт.
- Вода – 1 склянки
- Борошно – 2-2.5 склянки
- Сіль – ¼ ч. Л.
приготування
- Готуємо тісто. Борошно просіваємо через сито, щоб збагатити її киснем і тісто вийшло більш пишним. Висипаємо її в миску і робимо по центру поглиблення. У нього розбиваємо яйце і вливаємо воду, додаємо сіль.
- Замішуємо тісто, щоб воно стало однорідним і еластичним. Прикриваємо серветкою або харчовою плівкою і залишаємо на 20-30 хвилин, щоб «відпочило».
- Тим часом готуємо фарш. М’ясо пропускаємо через м’ясорубку з крупною сіткою, щоб відчувалися невеликі шматочки, а не однорідна пастоподібна маса. Так пози будуть смачніше і соковитіше.
- Цибулю нарізаємо дрібними кубиками і додаємо до м’яса. Якщо любите цибулю і хочете, щоб страва була більш соковитим – додайте більше. Часник пропустіть через прес або дрібно наріжте і змішайте з фаршем.
- Заправте сіллю, перцем і улюбленими спеціями. Для цієї страви найбільш підходять кінза, куркума і паприка. Навесні спробуйте додати дрібно нарізаний свіжий кріп – він додасть свіжості і соковитості.
Щоб фарш добре приготувався і не втратив аромат і смак, його потрібно гарненько вимішати і трохи «підбити». Набираєте в долоню невелику кількість фаршу і кидаєте його на дерев’яну дощечку або в миску.
- Тісто викладаємо на подпиленний борошном дошку і розгортаємо тонким шаром (близько 0.3-05 мм завтовшки). Склянкою або круглою формою видавлюємо заготовки на пози.
- У центр кожної заготовки викладаємо невелику кількість фаршу (в залежності від величини коржі).
- Піднімаючи краю, формуємо пози. Злегка защипуючи по периметру, робимо «чашечку» з відкритим верхом.
- Встановлюємо режим «Варка». Наливаємо таку кількість води, щоб сітка для приготування на пару не торкалася до її поверхні. Сітку змащуємо вершковим маслом і викладаємо пози, щоб вони не торкалися один до одного. Якщо є режим «Пароварка» – використовуйте його.
Час приготування – 20 хвилин. Але це залежить від потужності вашої кухонної помічниці і режиму, при якому ви готуєте страву.
Якщо ви вирішили варити пози, «чашечки» потрібно защипнуть повністю, щоб фарш не вивалився під час приготування. Тоді бульйон залишиться всередині і страва не буде сухим.
Подавати на стіл потрібно гарячими, з кетчупом, вершковим маслом або соусом. Зверху присипте дрібно посічений зеленим кропом, петрушкою або кінзою.
Пози «Особливі» з часниковим соусом
Ці пози можна варити, а можна готувати в мультиварці на пару. Тільки парове приготування додасть страві більшої ніжності і соковитості. А соус забезпечить неповторний смак і аромат.
складові
Для тесту:
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – ¼ ч. Л.
- Вода – 1 склянка
- Борошно – скільки візьме тісто, щоб консистенція була еластичною і м’якою.
Для фаршу:
- Свинина жирна – 250 гр.
- Яловичина молода – 250 гр.
- Гарбуз – 100 гр.
- Лук білий ріпчаста – 1 велика цибулина
- Сіль, перець, спеції – за смаком.
Для соусу:
- Вершки або жирна сметана – 250 гр.
- Цибуля – 1 велика цибулина
- Часник – 2 зубки
- Кріп свіжий (сухий або морожений) – 50 гр.
- Борошно пшеничне вищого ґатунку – 1-1.5 ст. л.
- Сіль, перець – за смаком
- Молоко – за потребою.
Соус теж готуємо в мультиварці.
приготування
- Спочатку готуємо тісто. Борошно просіваємо через сито, щоб збагатити її киснем і тісто стало повітряним і м’яким. Під час приготування воно не стане «гумовим».
- Борошно висипаємо в миску, робимо поглиблення і розбиваємо туди яйце, додаємо сіль і воду. При необхідності додаємо борошно, домагаючись рівної і шовковистою консистенції тесту.
- Загортаємо готове тісто в харчову плівку або поміщаємо в поліетиленовий пакет. Відправляємо в холодильник, щоб тісто «настоялося». Час перебування на холоді – 25-30 хвилин. Зверніть увагу, що морозильник не підходить.
- Приступаємо до фаршу.
Такі пози вимагають особливого приготування м’ясного інгредієнта. М’ясо потрібно наробити дуже дрібними шматочками. Гарбуз також нарізати дрібними кубиками (як м’ясо). Влітку гарбуз замініть молодим кабачком. Цибулю нарізаємо такими ж дрібними кубиками. Навесні і влітку використовуйте зелену цибулю, можна навіть перо, тільки в більшій кількості.
- Тісто дістаємо з холодильника і ще раз вимішуємо. Розкачуємо тонким шаром (0.3-0.5 мм.) Видавлюємо склянкою або інший круглою формою заготовки для поз, діаметром 5-8 см.
- Викладаємо по центру чайну ложку фаршу і приступаємо до ліплення. Підхоплюємо краю і защипуємо їх таким чином, щоб вийшла відкрита «чашечка».
- Чашу в мультиварці заповнюємо водою так, щоб сітка для приготування на пару не торкалася до її поверхні. Встановлюємо режим «Пароварка / Варка» на 25 хвилин. Час приготування може варіюватися в залежності від потужності приладу.
Для приготування поз можна використовувати м’ясний або овочевий бульйон замість води. Якщо м’ясний бульйон потрібно варити попередньо, то овочевий готується безпосередньо в чаші мультиварки з моркви, цибулі та селери.
- Сітку змащуємо вершковим маслом і розкладаємо пози, щоб вони не торкалися один до одного. Закриваємо кришку і готуємо до звукового сигналу.
- Для соусу цибулю нарізаємо дрібними кубиками. Встановлюємо режим «Жарка», наливаємо вершкове масло і даємо йому розтопити. Закидаємо цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору.
- У вершки або сметану вводимо борошно і збиваємо, щоб грудочки повністю зникли. Додаємо до цибулі і, безперервно помішуючи, доводимо до кипіння. Якщо консистенції виходить занадто густий – доливаємо молоко і знову доводимо до кипіння. Густоту робимо на свій смак.
- У самому кінці додаємо дрібно рубаний часник і кріп. Перемішуємо, не доводячи до кипіння. Переливаємо в соусник.
Гарячі пози подаємо до столу з соусом, зеленню або салатом зі свіжих овочів.
Блюдо за таким рецептом краще готувати на пару, а не варити. Так воно вийде більш соковитим, м’яким і ніжним.
Варіації на тему
Тісто для поз готується за класичним рецептом і додаткові інгредієнти не потрібні.
А ось рецептуру фаршу можна змінювати на власний розсуд, враховуючи їх сполучуваність і можливість приготування на пару.
Гриби вигідно доповнять фарш, тільки їх потрібно попередньо злегка обсмажити на вершковому маслі з цибулею і спеціями.
Для вегетаріанців є прекрасний рецепт на основі тих же грибів і овочів – гарбуза, кабачка, моркви, селери. Тільки їх потрібно попередньо довести до напівготовності, так як на пару вони будуть готуватися значно довше, ніж м’ясний фарш.
Пози, приготовані в мультиварці, стануть прекрасним гарячою стравою в будь-який час дня.