Бозбаш (в перекладі – Сіра голова) – це популярне блюдо Кавказу, яке представляє собою заправний суп, в основі якого бульйон з баранини. У страву повинні бути присутніми обов’язкові компоненти у вигляді нуту і каштанів (їх можна замінити картоплею). Можливо так само додатково обсмажувати вже відварену і промиту баранину. Набір овочів – самий різний і залежить від пори року і регіону проживання.
Калорійність страви становить 88-100 ккал на 100 г. Дане значення може змінюватися в залежності від жирності м’яса. У цьому матеріалі ми розповімо, як приготувати бозбаш за кількома рецептурами покроково і з фото, а відео в кінці статті допоможе правильно зробити страву на багатті.
Бозбаш класичний
У готуванні цього густого кавказького супу використовуються сухофрукти, овочі і баранина. Блюдо виходить наваристим і смачним, а чорнослив надає йому незвичайні смакові нотки.
Склад продуктів:
- Чорнослив – 60 г;
- 6 картоплин;
- Один болгарський перець;
- 2 цибулини;
- Баранина – 700 г;
- Чебрець і базилік – по 0,5 маленької ложки;
- Паста томатна – 2 великі ложки;
- Перець і сіль – за смаком.
Класичний рецепт Бозбаш:
- Заливаємо м’ясо холодною водою (2 л). Доводимо до кипіння, не забуваємо знімати піну. Зменшуємо вогонь і варимо півгодини;
- Поки баранина вариться, очищаємо і нарізаємо цибулю на кубики, обсмажуємо його три хвилини;
- Готове м’ясо виймаємо з бульйону і прибираємо всі кісточки (якщо вони є), ріжемо продукт на шматочки. Бульончик проціджуємо;
- Додаємо до цибулі м’ясні скибочки і обсмажуємо 2-3 хвилини;
- Картоплю нарізаємо кубиками і додаємо в киплячий бульйон;
- Кладемо по черзі в сковорідку з цибулею і м’ясом порізані чорнослив, перчик і пасту томатну, обсмажуємо п’ять хвилин;
- Всю зажарку опускаємо в киплячий бульйон, присаливаем і додаємо трави;
- Доводимо до кипіння і варимо на середньому полум’я 17-20 хвилин.
Азербайджанський рецепт Бозбаш
У цьому рецепті використовуються баранячі реберця, бульйон на яких виходить дуже ситним, а зелень і овочі вирівнюють його жирність. Бозбаш з баранини легкий в готуванні. Він чудово підійде для свята і звичайного сімейного обіду.
Складові:
- Часник – 6 часточок;
- Морква, солодкий болгарський перець, ріпчаста цибуля, айва – по 2 штуки;
- Баранячі ребра – 1 кг;
- Картопля – 4 бульби;
- Томати у власному соку – 400 г;
- Нут – 2 склянки;
- Вершкове масло – 100 г;
- Сік гранатовий – 100 мл;
- Один гіркий перець;
- 2 лаврові листки;
- Вода – 4 л;
- Свіжа зелень, сіль, мелений чорний перець – на смак;
- Запашний горошок (перець) – 6-8 штук.
Процес приготування:
- Горох замочуємо на ніч у холодній воді, її вранці зливаємо і додаємо свіжу водичку. Ставимо нут варитися на 1,5 години;
- Баранінку помиємо холодною водою і відділимо все ребра. Опустимо їх на дно глибокої каструлі, заллємо водою і поставимо на газ. Після закипання бульйону приберемо утворилася першу піну;
- Промиємо і почистимо цибулину і одну морквину, цілком опустимо їх у ємність, для смаку додамо селера або подрібнену петрушку, запашний перець і лаврове листочки;
- На середньому вогні варимо бульйон годину, потім пропустимо його через марлю або сито в чисту ємність;
- Викладемо окремо в миску м’ясні шматочки. Овочі з розсолику нам більше не потрібні;
- Розтопимо попередньо при кімнатній температурі вершкове масло. Розігріємо з ним сковорідку і помістимо в неї варені ребра, трохи їх обсмажити;
- Очистимо й наріжемо на кільця другу цибулину, обсмажити на вершковому маслі в сковороді до прозорості. Морквину промиємо і так само почистимо, поріжемо на тонкі кільця, потім на четвертинки, додамо до цибулі. Обсмажити овочі до золотистого протягом 10 хвилиночок;
- Самостійно видалимо шкірку з помідорів з банки, подрібнити в об’ємній посуді і додамо на сковорідку, обсмажити з овочами 6-7 хвилин;
- Сполоснемо перчик, разрежем навпіл, очистимо від перегородок і насіння, порізати на невеликі шматочки. Промиємо і так само наріжемо айву;
- Зіллємо воду з ємності з варівшімся горохом, складемо туди ароматні обсмажені реберця, морквину з цибулькою, подрібнену айву і перець;
- Проціджений бульйон вилити в каструльку і проварити компоненти півгодини на середньому полум’я;
- Промиємо і почистимо картоплини, поріжемо невеликими кубиками і помістимо в каструлю. Пресом видавимо в бульйон часник, покладемо гострий перець;
- Заллємо в ємність гранатовий сік за кілька хвилин до готовності. Тут же додамо в бозбаш по-азербайджанські прянощі і спеції на смак. Готове блюдо має настоятися під кришкою.
Кюфта-бозбаш
Таку страву готують з великими м’ясними тюфтельками, які фаршируються аличею (чорносливом, курагою) з добавкою у вигляді спецій і сухих трав. Кюфта виходить ароматною, густий і дуже поживною.
Необхідні компоненти:
- Картоплину – 4 штуки;
- Рис – 100 г;
- Лук – 250 г;
- Фарш баранячий – 900 г;
- Нут сухий – стакан;
- Базилік сушений – 3-4 великі ложки;
- Свіжа або сушена алича (чорнослив, курага) – 8 штук;
- Куркума – 2 маленькі ложечки;
- Кріп, сіль, чилі, м’ята, шафран.
Схема приготування:
- Зваріть розмочений горох до м’якості;
- Змішайте фарш з базиліком, рисом, 1/2 лушпиння нарізки, куркумою, присолите і сформуйте тефтелі. Вкладіть в них свіжу або розпарену суху аличу. Додайте порізані картопляні скибочки і тюфтельки в каструлю до нуту і варіть суп бозбаш 20 хвилин;
- Далі введіть лушпиння піджарку, за смаком приправте кропом, м’ятою, перцем чилі і шафраном, підсолити і дайте настоятися.
Рецепт з курки
Це кавказьке блюдо відрізняється дієтичним і легким смаком. Є варіанти без додавання нуту, який можна замінити, наприклад, болгарським перчиком.
Вам знадобляться:
- Болгарські перці – 150 г;
- Куряче м’ясо – 400 г;
- 6 картоплин;
- Консервовані томати і цибулю – по 200 г;
- Масло вершкове – 30 г;
- Куркума – маленька ложечка;
- Сіль, зелень і спеції.
Інструкція готування:
- Поділяємо курятину на шматки і відварюємо в домашніх умовах до м’якості;
- Закладаємо порізані картопляні кубики і болгарський перець (попередньо нашатковану соломкою), варимо 10 хвилин;
- Вводимо піджарку з цибулі, приправи, перетерті помідори і проварюємо бозбаш з курки ще хвилинок 5-7, додаємо подрібнену зелень;
- Наполягаємо страва 15 хвилин.
Бозбаш з яловичини
Це пікантне і оригінальне блюдо є шедевром для людей, які живуть на Кавказі, і в кожному регіоні готується по-різному.
Потрібні продукти:
- Нут – 100 г;
- Яловичина з кісточкою – 1 кг;
- 4 картоплини;
- 2 помідори;
- Вода – 3 л;
- Перець чорний горошком – 5 штук;
- Одна цибулина;
- Сіль – на смак.
Як готувати бозбаш:
- Горох замочуємо з вечора;
- М’ясо промиваємо, заливаємо холодною водою і ставимо на вогонь. Знімаємо пінку, потім кип’ятимо бульйон півгодини і проціджують його;
- Кладемо до м’ясних шматочках цибулька, порізаний на кубики;
- Продовжуємо варіння м’яса із закритою кришкою на помірному вогні. Лучок повністю повинен розваритися;
- З нуту зливаємо воду, заливаємо свіжою, і варимо до напівготового стану, знімаємо пінку;
- Додаємо до м’ясця готовий горох і нарубані томати, які не розмішуємо. Солимо, перчимо, закриваємо кришку і варимо до готовності м’ясних шматочків;
- В кінці кладемо в бозбаш з яловичини картопля, варимо до його готовності;
- До кінця приготування присолити бульончик, знімемо з вогню і почекаємо 10 хвилин (кришка повинна бути закрита), щоб страва настоялося.
Подають кулінарний шедевр в піалах і приправляють свіжою зеленню.