Різне

Бозбаш- східний гість на вашому столі



Кавказький супчик

Бозбаш (в перекладі – Сіра голова) – це популярне блюдо Кавказу, яке представляє собою заправний суп, в основі якого бульйон з баранини. У страву повинні бути присутніми обов’язкові компоненти у вигляді нуту і каштанів (їх можна замінити картоплею). Можливо так само додатково обсмажувати вже відварену і промиту баранину. Набір овочів – самий різний і залежить від пори року і регіону проживання.

Калорійність страви становить 88-100 ккал на 100 г. Дане значення може змінюватися в залежності від жирності м’яса. У цьому матеріалі ми розповімо, як приготувати бозбаш за кількома рецептурами покроково і з фото, а відео в кінці статті допоможе правильно зробити страву на багатті.

Бозбаш класичний

оригінальний рецепт

У готуванні цього густого кавказького супу використовуються сухофрукти, овочі і баранина. Блюдо виходить наваристим і смачним, а чорнослив надає йому незвичайні смакові нотки.

Склад продуктів:

  • Чорнослив – 60 г;
  • 6 картоплин;
  • Один болгарський перець;
  • 2 цибулини;
  • Баранина – 700 г;
  • Чебрець і базилік – по 0,5 маленької ложки;
  • Паста томатна – 2 великі ложки;
  • Перець і сіль – за смаком.

Додаємо томатну пасту

Класичний рецепт Бозбаш:

  1. Заливаємо м’ясо холодною водою (2 л). Доводимо до кипіння, не забуваємо знімати піну. Зменшуємо вогонь і варимо півгодини;
  2. Поки баранина вариться, очищаємо і нарізаємо цибулю на кубики, обсмажуємо його три хвилини;
  3. Готове м’ясо виймаємо з бульйону і прибираємо всі кісточки (якщо вони є), ріжемо продукт на шматочки. Бульончик проціджуємо;
  4. Додаємо до цибулі м’ясні скибочки і обсмажуємо 2-3 хвилини;
  5. Картоплю нарізаємо кубиками і додаємо в киплячий бульйон;
  6. Кладемо по черзі в сковорідку з цибулею і м’ясом порізані чорнослив, перчик і пасту томатну, обсмажуємо п’ять хвилин;
  7. Всю зажарку опускаємо в киплячий бульйон, присаливаем і додаємо трави;
  8. Доводимо до кипіння і варимо на середньому полум’я 17-20 хвилин.

Азербайджанський рецепт Бозбаш

Азербайджанський рецепт

У цьому рецепті використовуються баранячі реберця, бульйон на яких виходить дуже ситним, а зелень і овочі вирівнюють його жирність. Бозбаш з баранини легкий в готуванні. Він чудово підійде для свята і звичайного сімейного обіду.

Складові:

  • Часник – 6 часточок;
  • Морква, солодкий болгарський перець, ріпчаста цибуля, айва – по 2 штуки;
  • Баранячі ребра – 1 кг;
  • Картопля – 4 бульби;
  • Томати у власному соку – 400 г;
  • Нут – 2 склянки;
  • Вершкове масло – 100 г;
  • Сік гранатовий – 100 мл;
  • Один гіркий перець;
  • 2 лаврові листки;
  • Вода – 4 л;
  • Свіжа зелень, сіль, мелений чорний перець – на смак;
  • Запашний горошок (перець) – 6-8 штук.

Додавання овочів

Процес приготування:

  1. Горох замочуємо на ніч у холодній воді, її вранці зливаємо і додаємо свіжу водичку. Ставимо нут варитися на 1,5 години;
  2. Баранінку помиємо холодною водою і відділимо все ребра. Опустимо їх на дно глибокої каструлі, заллємо водою і поставимо на газ. Після закипання бульйону приберемо утворилася першу піну;
  3. Промиємо і почистимо цибулину і одну морквину, цілком опустимо їх у ємність, для смаку додамо селера або подрібнену петрушку, запашний перець і лаврове листочки;
  4. На середньому вогні варимо бульйон годину, потім пропустимо його через марлю або сито в чисту ємність;
  5. Викладемо окремо в миску м’ясні шматочки. Овочі з розсолику нам більше не потрібні;
  6. Розтопимо попередньо при кімнатній температурі вершкове масло. Розігріємо з ним сковорідку і помістимо в неї варені ребра, трохи їх обсмажити;
  7. Очистимо й наріжемо на кільця другу цибулину, обсмажити на вершковому маслі в сковороді до прозорості. Морквину промиємо і так само почистимо, поріжемо на тонкі кільця, потім на четвертинки, додамо до цибулі. Обсмажити овочі до золотистого протягом 10 хвилиночок;
  8. Самостійно видалимо шкірку з помідорів з банки, подрібнити в об’ємній посуді і додамо на сковорідку, обсмажити з овочами 6-7 хвилин;
  9. Сполоснемо перчик, разрежем навпіл, очистимо від перегородок і насіння, порізати на невеликі шматочки. Промиємо і так само наріжемо айву;
  10. Зіллємо воду з ємності з варівшімся горохом, складемо туди ароматні обсмажені реберця, морквину з цибулькою, подрібнену айву і перець;
  11. Проціджений бульйон вилити в каструльку і проварити компоненти півгодини на середньому полум’я;
  12. Промиємо і почистимо картоплини, поріжемо невеликими кубиками і помістимо в каструлю. Пресом видавимо в бульйон часник, покладемо гострий перець;
  13. Заллємо в ємність гранатовий сік за кілька хвилин до готовності. Тут же додамо в бозбаш по-азербайджанські прянощі і спеції на смак. Готове блюдо має настоятися під кришкою.

Кюфта-бозбаш

Супчик з тюфтельками



Таку страву готують з великими м’ясними тюфтельками, які фаршируються аличею (чорносливом, курагою) з добавкою у вигляді спецій і сухих трав. Кюфта виходить ароматною, густий і дуже поживною.

Необхідні компоненти:

  • Картоплину – 4 штуки;
  • Рис – 100 г;
  • Лук – 250 г;
  • Фарш баранячий – 900 г;
  • Нут сухий – стакан;
  • Базилік сушений – 3-4 великі ложки;
  • Свіжа або сушена алича (чорнослив, курага) – 8 штук;
  • Куркума – 2 маленькі ложечки;
  • Кріп, сіль, чилі, м’ята, шафран.

подача кюфта

Схема приготування:

  1. Зваріть розмочений горох до м’якості;
  2. Змішайте фарш з базиліком, рисом, 1/2 лушпиння нарізки, куркумою, присолите і сформуйте тефтелі. Вкладіть в них свіжу або розпарену суху аличу. Додайте порізані картопляні скибочки і тюфтельки в каструлю до нуту і варіть суп бозбаш 20 хвилин;
  3. Далі введіть лушпиння піджарку, за смаком приправте кропом, м’ятою, перцем чилі і шафраном, підсолити і дайте настоятися.

Рецепт з курки

Це кавказьке блюдо відрізняється дієтичним і легким смаком. Є варіанти без додавання нуту, який можна замінити, наприклад, болгарським перчиком.

Вам знадобляться:

  • Болгарські перці – 150 г;
  • Куряче м’ясо – 400 г;
  • 6 картоплин;
  • Консервовані томати і цибулю – по 200 г;
  • Масло вершкове – 30 г;
  • Куркума – маленька ложечка;
  • Сіль, зелень і спеції.

Приготування з куркою

Інструкція готування:

  1. Поділяємо курятину на шматки і відварюємо в домашніх умовах до м’якості;
  2. Закладаємо порізані картопляні кубики і болгарський перець (попередньо нашатковану соломкою), варимо 10 хвилин;
  3. Вводимо піджарку з цибулі, приправи, перетерті помідори і проварюємо бозбаш з курки ще хвилинок 5-7, додаємо подрібнену зелень;
  4. Наполягаємо страва 15 хвилин.

Бозбаш з яловичини

Це пікантне і оригінальне блюдо є шедевром для людей, які живуть на Кавказі, і в кожному регіоні готується по-різному.

Рецептура з яловичиною

Потрібні продукти:

  • Нут – 100 г;
  • Яловичина з кісточкою – 1 кг;
  • 4 картоплини;
  • 2 помідори;
  • Вода – 3 л;
  • Перець чорний горошком – 5 штук;
  • Одна цибулина;
  • Сіль – на смак.

Як готувати бозбаш:

  1. Горох замочуємо з вечора;
  2. М’ясо промиваємо, заливаємо холодною водою і ставимо на вогонь. Знімаємо пінку, потім кип’ятимо бульйон півгодини і проціджують його;
  3. Кладемо до м’ясних шматочках цибулька, порізаний на кубики;
  4. Продовжуємо варіння м’яса із закритою кришкою на помірному вогні. Лучок повністю повинен розваритися;
  5. З нуту зливаємо воду, заливаємо свіжою, і варимо до напівготового стану, знімаємо пінку;
  6. Додаємо до м’ясця готовий горох і нарубані томати, які не розмішуємо. Солимо, перчимо, закриваємо кришку і варимо до готовності м’ясних шматочків;
  7. В кінці кладемо в бозбаш з яловичини картопля, варимо до його готовності;
  8. До кінця приготування присолити бульончик, знімемо з вогню і почекаємо 10 хвилин (кришка повинна бути закрита), щоб страва настоялося.

Подають кулінарний шедевр в піалах і приправляють свіжою зеленню.

Відео: Рецепт Бозбаш на багатті



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.