Коломацький чай – чудодійний напій, що містить у своїй основі молоко. У нього багате минуле, адже його вживали кочові давні народи, щоб швидко відновити свої сили. У його складі чорний і зелений чай з добавкою з степових трав з перевагою бадана. Цей «еліксир» має інше популярне назва – джомба. П’ють його цілий рік – він зігріє в сильний мороз і освіжить в полуденну спеку.
У цій статті ми розглянемо приготування калмицького чаю, і щоб у вас не виникло зайвих турбот, пропонуємо кілька описів готування покроково.
Складові калмицького чаю
Після заварювання цей незвичайний продукт зберігає всі корисні елементи і вітаміни, тому склад калмицького чаю є унікальним. Він містить:
- Марганець. Завдяки йому в організмі відбувається гармонійний обмін речовин, вдало протікають обмінні процеси в головному мозку;
- Кремній. Забезпечує зміцнення кровоносних судин, зменшує опірність капілярів;
- Танін. Є антиоксидантом, вберігає від крововиливів;
- Цинк. Зміцнює імунну систему;
- Фосфор. Необхідний кістково-м’язового апарату, зубам. Незамінний для розумової роботи, клітинного обміну, допомагає в діяльності серцевого м’яза і нирок;
- Катехін. Втамовує спрагу, засвоює аскорбінову кислоту. антиоксидант;
- Калій. Допомагає серцю добре функціонувати;
- Натрій. Зводить до мінімуму втрату рідини в кровоносних судинах;
- Йод. Корисний ендокринній системі;
- Вітамін К. Його недолік погіршує згортання крові;
- Фтор. Служить для зміцнення зубної емалі;
- Вітамін В2. Основний елемент перетворення амінокислоти;
- Вітамін РР (нікотинова кислота). Підтримує клітинне дихання і білкові реакції обміну. Якщо нікотинової кислоти в організмі недостатньо, може постраждати нервова система;
- Вітамін В1. Стимулює активність мозку, відіграє велику роль у процесах кровотворення;
- Вітамін С. Антиоксидант. Регулює важливі обмінні операції в організмі. Його недолік негативно впливає на ендокринні залози і центральну нервову систему.
Корисні властивості калмицького чаю
Який вплив робить на людину калмицький чай джомба:
- Продукт корисний для схуднення, незважаючи на те, що містить масло і молоко. Вгамувавши з ранку голод цим поживним «еліксиром», цілий день не хочеться їсти. Всі калорії підуть в середині дня, тому що відбувається акселерація обміну речовин;
- Справжній каталізатор для лактації молока в період грудного вигодовування (дуже корисний для породіль);
- Відновлює після розумових, фізичних навантажень, при стресі, важкій перевтомі, чудово тонізує;
- Рятує при сильному кашлі, є прекрасним засобом для профілактики простудних захворювань;
- Природним чином регулює рівень глюкози в крові (це важливо для хворих на цукровий діабет);
- При харчовому отруєнні допомагає відновити роботу шлунково-кишкового тракту.
У підсумку можна зробити висновок, що користь такого чудового продукту незаперечна і його можуть вживати не тільки літні люди, а й діти.
Але так само це оригінальний засіб може принести шкоду при:
- Індивідуальної непереносимості лактози;
- Пізньому перебігу жовчнокам’яної хвороби;
- Виразкових утвореннях;
- Хвороби нирок;
- Пізніх термінах вагітності.
Як «еліксир» бадьорості зробити найбільш корисним
Заварювати калмицький чай можна з додаванням різних прянощів:
- Якщо покласти в нього гвоздику, вона перетворить джомбу в антизастудних суміш, яка зніме жар, знищить шкідливі бактерії і вилікує горло при хвороби;
- При додаванні мускатного горіха виліковується ревматизм, підвищується імунітет, зміцнюються нерви;
- Заварка з чорним перцем налагоджує роботу кишечника, сприяє очищенню судин, використовується як відхаркувальний засіб;
- Так само в чайок додають такі корисні травички, як материнку, корінь аїру, дягель, кінський щавель, м’яту.
Способи приготування калмицького чаю
Існує безліч інструкцій готування цілющої заварки в домашніх умовах. Ознайомимося з деякими з них.
Класичний варіант джомби
Необхідні компоненти:
- Відфільтрована холодна вода – 200 мл;
- Жирне коров’яче молоко – 800 мл;
- Коломацький пресований чай – близько 50 г;
- Сіль – маленька ложечка;
- Вершкове топлене масло – 40 г;
- Чорний перець горошком – 10 штук.
Схема заварювання:
- Подрібнимо пресований чайок, засиплемо в воду і на повільному полум’ї доведемо до закипання;
- Самостійно растолчем в ступці перець (не сильно), додамо разом з сіллю і молочком в джомбу, ретельно перемішати;
- Масу знову доведемо до кипіння, але кип’ятити не будемо. Таким способом варимо близько 18 хвилин, помішуючи за годинниковою стрілкою;
- Знімемо рідина з полум’я, присмачити маслом, поставимо настоятися на 30 хвилин.
При бажанні калмицький чай з молоком проціджують.
Ще один варіант класичного напою
Складові:
- 1,5 л вершків (10%);
- 200 г плиткового зеленого чаю;
- 50 г маслечка вершкового;
- 2 л холодної води;
- На смак – горіх мускатний і сіль;
- 5 горошин перцю чорного.
Процес створення «еліксиру»:
- Трохи подрібнюємо плитковий чайок, поміщаємо у велику ємність;
- Додаємо холодну воду, ставимо на плиту, варимо на середньому полум’я до закипання;
- Зменшуємо вогонь до мінімуму, млоїмо 15 хвилин. Знімаємо з поверхні піднялися чаїнки;
- Вливаємо в каструлю вершки, варимо суміш на маленькому полум’я 10 хвилинок. Присмачуємо вершковим маслом, присаливаем, кидаємо горошки перчика;
- Прибираємо джомбу з плити, нехай настоїться ще 5 хвилин при закритій кришці;
- Додаємо мускатний горіх і розливаємо по чашках.
Цілющий напій з зеленим листом
Вам знадобиться:
- 0,5 л відфільтрованої холодної води;
- 10 горошків перцю білого;
- 30 г листового зеленого чаю;
- 0,5 л молока (3, 2%);
- Лавровий лист – 2-3 штуки;
- Сіль – чайна ложка;
- Вершкове топлене маслечко – 40 м
Рецепт приготування з фото:
- Молоко кип’ятимо окремо. Ставимо на газ воду, чекаємо до закипання;
- Чайні зелене листя помістимо в киплячу воду, додамо молоко, розмішати;
- Отриману масу доведемо до закипання, зробимо дуже маленьке полум’я, присолити, поперчити, покладемо лаврушку;
- Добре перемішуємо, варимо близько восьми хвилинок, при помішуванні зачерпує заварку з самого дна;
- Приправимо маслом, приберемо з вогню;
- Дамо смачному «еліксиру» настоятися, за бажанням процідити перед чаюванням.
Джомба з суміші чорного і зеленого чаю
Такий напій готується без води.
складові:
- Молоко (3,2%) – один літр;
- Листовий зелений і крупнолистовой чорний чай – по великій ложці;
- Масло вершкове – 30 г;
- Горіх мускатний, суміш перців – на розсуд;
- Сіль – маленька ложечка;
- Гвоздика сушена – 2 штуки.
Рецепт калмицького чаю:
- Розігріваємо молочко, насипаємо в нього заварку, перемішуємо;
- На повільному полум’ї доводимо суміш до закипання;
- Додаємо всі приправи, присаливаем, розмішуємо;
- Варимо близько 14 хвилинок, весь час перемішуємо, але не доводимо до температури кипіння;
- Проціджуємо, кладемо маслечко, розмішуємо і розливаємо в чашечки.
Вживаючи щодня цей чудовий «еліксир» в помірних кількостях, ви відмінно поправите своє здоров’я і поліпшите самопочуття.