Різне

Коломацький чай – джерело корисних вітамінів і мікроелементів



Коломацький еліксир бадьорості

Коломацький чай – чудодійний напій, що містить у своїй основі молоко. У нього багате минуле, адже його вживали кочові давні народи, щоб швидко відновити свої сили. У його складі чорний і зелений чай з добавкою з степових трав з перевагою бадана. Цей «еліксир» має інше популярне назва – джомба. П’ють його цілий рік – він зігріє в сильний мороз і освіжить в полуденну спеку.

У цій статті ми розглянемо приготування калмицького чаю, і щоб у вас не виникло зайвих турбот, пропонуємо кілька описів готування покроково.

Складові калмицького чаю

Додавання молока

Після заварювання цей незвичайний продукт зберігає всі корисні елементи і вітаміни, тому склад калмицького чаю є унікальним. Він містить:

  • Марганець. Завдяки йому в організмі відбувається гармонійний обмін речовин, вдало протікають обмінні процеси в головному мозку;
  • Кремній. Забезпечує зміцнення кровоносних судин, зменшує опірність капілярів;
  • Танін. Є антиоксидантом, вберігає від крововиливів;
  • Цинк. Зміцнює імунну систему;
  • Фосфор. Необхідний кістково-м’язового апарату, зубам. Незамінний для розумової роботи, клітинного обміну, допомагає в діяльності серцевого м’яза і нирок;
  • Катехін. Втамовує спрагу, засвоює аскорбінову кислоту. антиоксидант;
  • Калій. Допомагає серцю добре функціонувати;
  • Натрій. Зводить до мінімуму втрату рідини в кровоносних судинах;
  • Йод. Корисний ендокринній системі;
  • Вітамін К. Його недолік погіршує згортання крові;
  • Фтор. Служить для зміцнення зубної емалі;
  • Вітамін В2. Основний елемент перетворення амінокислоти;
  • Вітамін РР (нікотинова кислота). Підтримує клітинне дихання і білкові реакції обміну. Якщо нікотинової кислоти в організмі недостатньо, може постраждати нервова система;
  • Вітамін В1. Стимулює активність мозку, відіграє велику роль у процесах кровотворення;
  • Вітамін С. Антиоксидант. Регулює важливі обмінні операції в організмі. Його недолік негативно впливає на ендокринні залози і центральну нервову систему.

Корисні властивості калмицького чаю

корисний напій

Який вплив робить на людину калмицький чай джомба:

  • Продукт корисний для схуднення, незважаючи на те, що містить масло і молоко. Вгамувавши з ранку голод цим поживним «еліксиром», цілий день не хочеться їсти. Всі калорії підуть в середині дня, тому що відбувається акселерація обміну речовин;
  • Справжній каталізатор для лактації молока в період грудного вигодовування (дуже корисний для породіль);
  • Відновлює після розумових, фізичних навантажень, при стресі, важкій перевтомі, чудово тонізує;
  • Рятує при сильному кашлі, є прекрасним засобом для профілактики простудних захворювань;
  • Природним чином регулює рівень глюкози в крові (це важливо для хворих на цукровий діабет);
  • При харчовому отруєнні допомагає відновити роботу шлунково-кишкового тракту.

У підсумку можна зробити висновок, що користь такого чудового продукту незаперечна і його можуть вживати не тільки літні люди, а й діти.

У брикеті

Але так само це оригінальний засіб може принести шкоду при:

  • Індивідуальної непереносимості лактози;
  • Пізньому перебігу жовчнокам’яної хвороби;
  • Виразкових утвореннях;
  • Хвороби нирок;
  • Пізніх термінах вагітності.

Як «еліксир» бадьорості зробити найбільш корисним

З прянощами

Заварювати калмицький чай можна з додаванням різних прянощів:

  • Якщо покласти в нього гвоздику, вона перетворить джомбу в антизастудних суміш, яка зніме жар, знищить шкідливі бактерії і вилікує горло при хвороби;
  • При додаванні мускатного горіха виліковується ревматизм, підвищується імунітет, зміцнюються нерви;
  • Заварка з чорним перцем налагоджує роботу кишечника, сприяє очищенню судин, використовується як відхаркувальний засіб;
  • Так само в чайок додають такі корисні травички, як материнку, корінь аїру, дягель, кінський щавель, м’яту.

Способи приготування калмицького чаю

Існує безліч інструкцій готування цілющої заварки в домашніх умовах. Ознайомимося з деякими з них.

Класичний варіант джомби

Необхідні компоненти:



  • Відфільтрована холодна вода – 200 мл;
  • Жирне коров’яче молоко – 800 мл;
  • Коломацький пресований чай – близько 50 г;
  • Сіль – маленька ложечка;
  • Вершкове топлене масло – 40 г;
  • Чорний перець горошком – 10 штук.

Додавання масла

Схема заварювання:

  1. Подрібнимо пресований чайок, засиплемо в воду і на повільному полум’ї доведемо до закипання;
  2. Самостійно растолчем в ступці перець (не сильно), додамо разом з сіллю і молочком в джомбу, ретельно перемішати;
  3. Масу знову доведемо до кипіння, але кип’ятити не будемо. Таким способом варимо близько 18 хвилин, помішуючи за годинниковою стрілкою;
  4. Знімемо рідина з полум’я, присмачити маслом, поставимо настоятися на 30 хвилин.

При бажанні калмицький чай з молоком проціджують.

Ще один варіант класичного напою

Складові:

  • 1,5 л вершків (10%);
  • 200 г плиткового зеленого чаю;
  • 50 г маслечка вершкового;
  • 2 л холодної води;
  • На смак – горіх мускатний і сіль;
  • 5 горошин перцю чорного.

подача чаю

Процес створення «еліксиру»:

  1. Трохи подрібнюємо плитковий чайок, поміщаємо у велику ємність;
  2. Додаємо холодну воду, ставимо на плиту, варимо на середньому полум’я до закипання;
  3. Зменшуємо вогонь до мінімуму, млоїмо 15 хвилин. Знімаємо з поверхні піднялися чаїнки;
  4. Вливаємо в каструлю вершки, варимо суміш на маленькому полум’я 10 хвилинок. Присмачуємо вершковим маслом, присаливаем, кидаємо горошки перчика;
  5. Прибираємо джомбу з плити, нехай настоїться ще 5 хвилин при закритій кришці;
  6. Додаємо мускатний горіх і розливаємо по чашках.

Цілющий напій з зеленим листом

Вам знадобиться:

  • 0,5 л відфільтрованої холодної води;
  • 10 горошків перцю білого;
  • 30 г листового зеленого чаю;
  • 0,5 л молока (3, 2%);
  • Лавровий лист – 2-3 штуки;
  • Сіль – чайна ложка;
  • Вершкове топлене маслечко – 40 м

Зелений чай

Рецепт приготування з фото:

  1. Молоко кип’ятимо окремо. Ставимо на газ воду, чекаємо до закипання;
  2. Чайні зелене листя помістимо в киплячу воду, додамо молоко, розмішати;
  3. Отриману масу доведемо до закипання, зробимо дуже маленьке полум’я, присолити, поперчити, покладемо лаврушку;
  4. Добре перемішуємо, варимо близько восьми хвилинок, при помішуванні зачерпує заварку з самого дна;
  5. Приправимо маслом, приберемо з вогню;
  6. Дамо смачному «еліксиру» настоятися, за бажанням процідити перед чаюванням.

Джомба з суміші чорного і зеленого чаю

Такий напій готується без води.

складові:

  • Молоко (3,2%) – один літр;
  • Листовий зелений і крупнолистовой чорний чай – по великій ложці;
  • Масло вершкове – 30 г;
  • Горіх мускатний, суміш перців – на розсуд;
  • Сіль – маленька ложечка;
  • Гвоздика сушена – 2 штуки.

Зелені і чорні чайні листочки

Рецепт калмицького чаю:

  1. Розігріваємо молочко, насипаємо в нього заварку, перемішуємо;
  2. На повільному полум’ї доводимо суміш до закипання;
  3. Додаємо всі приправи, присаливаем, розмішуємо;
  4. Варимо близько 14 хвилинок, весь час перемішуємо, але не доводимо до температури кипіння;
  5. Проціджуємо, кладемо маслечко, розмішуємо і розливаємо в чашечки.

Вживаючи щодня цей чудовий «еліксир» в помірних кількостях, ви відмінно поправите своє здоров’я і поліпшите самопочуття.

Відео: Як правильно заварювати калмицький чай



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.