Любителі новизни і люди, які не вживають молоко, прагнуть знайти рослинну альтернативу – живильне, безпечну і смачну. Закономірний підсумок пошуків – мигдальне молоко. Користь і шкода, покроковий рецепт приготування і секрети смаку: ми присвятили продукту докладна розповідь, з опорою на особистий досвід.
Горіховий напій варто вивчити і розкласти всі цінні властивості по поличках. Але спочатку оцінимо, кому він найбільш корисний.
- Від традиційної молочки відмовляються ті, хто не переносить цілісний продукт від корови і кози або довго хворіє хронічними недугами шлунка, кишечника і нервової системи.
- Практика показала, що деякі види мігрені і важкі дитячі хвороби (аутизм, ДЦП, вроджені вади мозку), пом’якшують свою течію на безказеіновой і безглютенової дієті. Молоко з мигдалю виручає і збагачує раціон таких пацієнтів.
- Використовують його і суворі вегетаріанці, і сироїди, тому що молоко з мигдалю готується з сирих горіхів, попередньо замочених на 8-24 години.
Уже знаєте все про користь мигдального молока?
Тисніть п.№3 – рецепт приготування з фото крок за кроком.
Чим корисно молоко з мигдального горіха
Напій можна назвати ідентичною заміною коров’ячого молока.
Порівняємо 1 стакан обох продуктів за вмістом білка і кальцію, заради яких прийнято вживати молочне питво.
ХарактерістікаМолоко з міндаляКоровье молокоКолічество белка1 грамм8 граммКолічество кальція2 мг300 мг
Докладний склад 1-го повного склянки мигдалевого молока:
- 60 калорій
- 2 г вуглеводів
- 1 грам білка
- 3 грами жиру
- 1 грам харчових волокон
- 10 мг вітаміну E – 50% ДН
- 100 МО вітаміну D – 25% ДН
- 200 мг кальцію – 20% ДН
- 16 мг магнію – 4% ДН
- 40 мг фосфору – 4% ДН
Важливо! З усіх доступних безказеінових альтернатив молоко з мигдалю відрізняється найбагатшим по користі складом. Рисове, кокосове і соєве молоко відстають або мають більше обмежень до прийому.
Не тільки казеїн, а й лактоза може бути причиною стійких нездужань.
Судячи зі статистики, підозрювати лактозна недостатність слід навіть частіше, ніж непереносимість молочного білка. За статистикою ВООЗ в США до 25% погано засвоюють молочний цукор. У Росії це число близько 16%. З позиції казеїну і лактози мигдальне молоко – суцільна користь: немає ні того, ні іншого речовини.
Вигоди для схуднення і стабілізації ваги.
І знову порівняємо продукт від корівки і напій з мигдалю. Калорійність – ключовий фактор успіху більшості дієт. Один повний стакан традиційного молока різної жирності:
- 0,5% – 84 ккал
- 1% – 100 ккал
- 2,5% – 122 ккал
- 3,5% – 142 ккал
І лише 60-70 ккал в мигдальному молоці! Вдалий напій для всіх, хто хоче схуднути або утримувати нормальну вагу.
Переваги для харчування діабетиків.
І всіх людей з гіперінсулінізмом. Це стан, коли сильно коливається рівень глюкози в крові, а інсулін виділяється надлишково. До таких людей належать ласуни, часто худнуть жінки і більшість городян з неправильним режимом харчування, коли між трапезами є великі перерви.
Мигдальне молоко мало впливає на рівень інсуліну, має низький глікемічний індекс (близько 20) і рекомендовано в харчуванні для контролю над глюкозні стрибками.
Підтримує здоров’я серця і судин.
Продукт рослинний, холестерину немає за визначенням. Мало натрію, багато вітаміну Е і кальцію, є магній і мононенасичені жири. Солідне поєднання для захисту від окислювального стресу і підтримки нормального артеріального тиску.
Живить красу шкіри.
Це цінна властивість забезпечує половина добової норми вітаміну Е – головного антиоксиданту для здоров’я і молодості шкіри.
Допомагає кістках залишатися міцними.
А разом з ними зміцнює і зубну емаль. Причина благотворного впливу – кальцій і необхідні для його правильного засвоєння фосфор, магній і марганець.
- Щоб ефект від продукту був максимальним, додаємо до трапези салат з листових овочів, в т. Ч. Капусти, і продукти з вітаміном Д (наприклад, куряче або перепелине яйце). Джерела вітаміну Д для строгих вегетаріанців і сироїдів – гриби, в тому числі печериці.
Вдалий напій для травлення.
Цілий грам харчових волокон з питного страви! Дуже хороший вибір, якщо ми дбаємо про достатньому надходженні клітковини.
Нагадаємо, середня норма харчових волокон для дорослої людини – від 20 до 30 грам в день.
Кулінарні плюси продукту
Чудовий солодкуватий смак.
Часто саме діти вибирають молоко з мигдалю на шкоду коров’ячого. Воно чудово для холодних супів і легких коктейлів з ягодами і бананом. Краще втамовує спрагу, має майже звичну текстуру, але більш ніжний смак.
Цікаве приготування вдома.
Мигдальне молоко – один з тих рецептів, які з цікавістю сприймає малеча. Вимочування, подрібнення в блендері і проціджування – доступні процеси на кожній кухні, при цьому легкі і незвичайні для допитливих малюків. Ми почали готувати таке молочко заради дітей і відразу залучали їх до справи.
І ніяких відходів! Що залишився після проціджування макуха корисно і смачно додавати в випічку, смузі, каші, вегетаріанські котлети і паштети, холодні супи і фруктові пюре.
Розкладаємо його на підносі, злегка підсушують і заморожуємо порційно. Корисна добавка, насичена волокнами – завжди під рукою протягом 2-3 місяців!
Особливо вигідно те, що завдяки вимочування в макусі мигдалю майже не залишається антінутріента фітіновой кислоти, яка компрометує користь всіх горіхів і круп.
Рецепт приготування – з фото в домашніх умовах
Мигдальне молоко може за лічені хвилини з’явитися у дитини на сніданок, якщо сьогодні ввечері ви замочіть мигдаль.
Приблизно на 1 склянку нам потрібні:
- Мигдаль сирий (!) – 1 стакан
- Питна вода для замочування – 2 склянки
- Питна вода для змішування з горіхами – 2 склянки
- За смаком спеції і екстракти: ми не додаємо
- Потужний блендер: від 600, краще 800 об / хв
Хочете більше порцій? Множте на кількість їдців.
Як приготувати.
Промиваємо горішки в проточній воді і заллємо питної, щоб повністю покрити ядра. Можна додати сіль – 1 чайна ложка на 1 склянку води.
Ми залишаємо мінімум на ніч (12 годин), ще краще на 1 добу (24 години).
Вимочений мигдаль відкидаємо на друшляк, промиваємо і поміщає в блендер.
Чисту питну воду додає в чашу приладу і включаємо спочатку низькі, потім високі обороти. У потужному приладі процес займає 2-3 хвилини.
Результат: щільна біла рідина, яку потрібно процідити через 2-3 шари марлі або дуже тонке сито. Мигдальне молоко готово!
Наш досвід зі спеціями і сладостью.Нікакіх добавок – незвичній агави або кленового сиропу, мускатного горіха, меду або ванільного екстракту, з якими часто готують американці та експериментують невтомні гурмани. Ми також не використовуємо окріп і не чистимо горіхи.
Вибір з максимальною користю – найпростіший рецепт з сирих горіхів, щоб зберегти їх поживну цінність. Спробуйте! У такого молока є всі шанси стати і вашим фаворитом серед горіхових напоїв.
Можливу шкоду й запобіжні заходи
Почнемо з грошей. Шкода бюджету буде, мигдаль – не дешевий горіх. Але якщо особливості здоров’я вимагають відмовитися від традиційного молока, то мигдаль – найкраща альтернатива.
Алергія. Мигдаль може викликати реакцію непереносимості і сенсибілізації. Не можна впроваджувати молоко з нього без тесту на невеликій кількості горіхів.
Малопридатний для заміни молока немовлятам. Не може бути альтернативою грудному вигодовуванню.
Обережно з магазинним молоком! Часто містить добавку карагенан з морських водоростей. Мета оновлення – згущення і стабілізація. Довгий час речовина вважалося безпечним, тому поширене в харчовій промисловості.
Сьогодні карагенан заборонений в дитячому харчуванні європейців. Ведуться дослідження про шкоду загустителя для органів травлення і серця. Не виключена і проонкологіческая активність.
Набагато краще готувати вдома мигдальне молоко. Користь і шкода його тепер вам відомі, а простий рецепт приготування з докладними фото допоможе надихнутися на перший досвід. Впевнені, він буде успішним! Чекаємо вас в коментарях!