Запіканка

Печінкова запіканка на будь-який смак



Печінка завжди вважалася дуже корисним м’ясним продуктом, який має цілу низку корисних якостей. Серед них – велика кількість заліза, що дає можливість за допомогою страв з печінки підвищити рівень гемоглобіну в крові. Це особливо важливо для вагітних і годуючих мам, маленьких дітей і людей, ослаблених хворобою.

печінка яловича

Запіканка з печінки в мультиварці – прекрасне блюдо, яке припаде до смаку всім вашим домочадцям. Навіть тим, хто сидить на дієті і стежить за свої вагою, можна із задоволенням їсти таку смакоту. Рецептів печінкових запіканок є безліч.

Запіканка «Овочева класика»

Печеночеая запіканка в мультиварці

Для цієї запіканки характерна дуже ніжна текстура з незвичайним, вершково-овочевим смаком. У класичному рецепті рекомендується використання яловичої печінки. Але з курячої вийде нітрохи не гірше.

Готуємо продукти

  • 1 кг. яловичої печінки;
  • 4-5 шт. картоплі середніх розмірів;
  • 2-3 шт. моркви середніх розмірів;
  • ½ головки цвітної капусти (близько 400 гр.);
  • Сіль і спеції за смаком;
  • Рослинна олія – ​​для змащування чаші.

Набір овочів класичний, але можна використовувати будь-які інші, на ваш смак.

печінка яловича

приготування

  1. Очищаємо картоплю і моркву, нарізаємо на шматки. Капусту розбираємо на суцвіття.
  2. Печінка нарізаємо на шматки і зачищаємо від плівок і жилок, якщо такі є.
  3. печінка яловича

  4. За допомогою м’ясорубки подрібнюємо всі інгредієнти до стану каші. Використовуйте велику решітку, щоб маса не перетворилася в пюре. Так запіканка придбає більш насичений і яскравий смак.
  5. Заправляємо масу сіллю і спеціями за смаком.
  6. Чашу змащуємо рослинним маслом і викладаємо печінково-овочеву масу.
  7. Включаємо в мультиварці режим «Випічка» на 35-40 хв. Час вказано усереднене, воно залежить від потужності вашої кухонної помічниці.
  8. Готуємо під закритою кришкою до звукового сигналу. Даємо трохи постояти після приготування, щоб печінкова запіканка «відпочила» і настоялась.
  9. Витягуємо з допомогою решітки-пароварки і перекладаємо на блюдо.

Нарізаємо порційними шматочками, зверху можна полити розтопленим вершковим маслом і присипати чорним меленим перчиком – для тих, хто любить гостреньке і не сидить на дієті.

Закуска «Рисовий бум»

Печеночеая запіканка в мультиварці

Таку запіканку з курячої або яловичої печінкою можна подавати до столу замість звичних ковбас, на бутерброди або в якості м’ясної страви.

продукти

  • Печінка куряча – 1 кг.
  • Рис довгозернистий – 1 склянка;
  • Лук-ріпка білий – 3-4 шт. (Середній);
  • Морква – 1 шт. (Велика);
  • Яйця курячі – 1-2 шт.
  • Масло рослинне без запаху – 2-3 ст. л.
  • Сіль, приправи, часник – до смаку.

Печеночеая запіканка в мультиварці

приготування

  1. Насамперед відварюємо рис. Для цього промиваємо його під проточною водою до чистоти, заливаємо окропом з розрахунку 1х2 і ставимо на вогонь. Можна цей процес провести в мультиварці. Тоді заливаємо рис холодною водою і включаємо режим «Рис» або «Варка» на 30 хв.
  2. Готовий рис виймаємо з ємності і даємо йому охолонути практично повністю.
  3. Цибулю і моркву очищаємо, нарізаємо кубиками середнього розміру.
  4. В мультиварці встановлюємо режим «Жарка», заливаємо олію, прогріваємо його гарненько і закидаємо овочі. Пассируем їх до м’якості, періодично помішуючи.
  5. Печінка куряча або яловича (яку ви вибрали для приготування) промивається, видаляються плівки і прожилки.
  6. За допомогою м’ясорубки подрібнюємо підготовлену печінку і пасеровані овочі. Використовуйте велику сітку, тоді текстура печінкової маси буде неоднорідною, а смак більш насиченим і яскравим.
  7. Додаємо до печінкової масі відварений рис, яйця, заправляємо сіллю і приправами. Найкраще використовувати чорний і білий мелені перці, куркуму. При бажанні додаємо подрібнений часник.
  8. Чашу змащуємо рослинним маслом, виставляємо режим «Випічка» на 35-40 хв., Викладаємо масу і готуємо під закритою кришкою до звукового сигналу.
  9. Готову запіканку залишаємо на 10-15 хв. в мультиварці, щоб вона настоялась і трохи застигла. Витягуємо з допомогою решітки-пароварки, намагаючись зберегти цілісність. Перекладаємо на блюдо і подаємо до столу.



Запіканка хороша як тепла, так і холодна. З курячою печінкою вийде ніжніше і м’якше на смак. З яловичої – з легкою гіркуватістю і яскравим присмаком.

Запіканка-паштет «Манний каприз»

Печеночеая запіканка в мультиварці

Така запіканка з курячою печінкою буде дуже до речі, якщо в будинку є маленька дитина. Вона настільки ніжна і повітряна, що нагадує паштет, який можна просто мазати на хлібець.

продукти

  • Печінка куряча – 0.5 кг.
  • Яйця – 2-3 шт.
  • Манна крупа – 1 склянка
  • Молоко – 20-30 гр.
  • Лук-ріпка білий – 1 шт. (Середній)
  • Морква середня – 1 шт.
  • Сіль, приправи – за смаком
  • Масло рослинне без запаху (переважно оливкове)

Якщо готуєте для маленької дитини, використовуйте перепелині яйця, які рекомендовані для дитячого харчування. З приправ найкраще підійдуть свіжий або сушений кріп і зовсім небагато запашного меленого перцю для аромату.

приготування

  1. Овочі очищаємо, нарізаємо кубиками середньої величини і пасеруємо на оливковій олії в мультиварці. Овочі повинні бути м’якими, але не пересушеним.
  2. Пропускаємо через м’ясорубку з дрібною сіткою печінку і овочі.
  3. Печеночеая запіканка в мультиварці

  4. Яйця розбиваємо в окрему ємність і за допомогою міксера збиваємо масу до пінистого, пишного стану.
  5. З’єднуємо печінково овочеву масу з молоком, подрібненою зеленню і манкою. Перемішуємо до однорідного стану і вводимо збиті яйця. Заправляємо сіллю і перцем за смаком.
  6. Печеночеая запіканка в мультиварці

  7. Чашу змащуємо оливковою олією і злегка присипаємо манкою, щоб печінкова маса не «пристала» до ємності.
  8. Встановлюємо режим «Випічка» на 45-50 хв. і готуємо під закритою кришкою. Після звукового сигналу кришку відкриваємо і даємо запіканці постояти 15-20 хв.

Витягуємо на блюдо і даємо повністю охолонути. Ваші діти із задоволенням будуть уплітати таке смачне блюдо. Та й не тільки діти.

Якщо ви не дотримуєтеся дієти і не боїтеся кількох зайвих калорій, можете змастити вершковим маслом кожен шматочок запіканки, а зверху прикрасити свіжим кропом.

Кілька порад з приводу

Щоб яловича печінка не гірчить, її потрібно вимочити в молоці не менше 4-5 годин. Але попередньо печінку потрібно очистити від плівок і нарізати порційними шматочками.

Для курячої печінки підготуйте вершки з невеликою кількістю меду. Так текстура субпродукту стане ще більш ніжною, а жовч (якщо вона є на шматочках) нейтралізується повністю. Печінка не буде гірчити взагалі, а придбає солодкуватий приємний присмак.

Будь-яку печінку під час гасіння шматочками не потрібно солити. Сіль зробить її жорсткою і навіть тривала термічна обробка не зможе зробити її м’якою. Заправляти сіллю потрібно вже готову страву безпосередньо перед подачею на стіл.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.