Пунш (нім. Punsch) – це узагальнена назва алкогольних або безалкогольних коктейлів, в складі яких основним інгредієнтом виступають фрукти або фруктовий сік. Такі напої є невід’ємною частиною вечірок і можуть подаватися як в гарячому, так і в холодному вигляді, в залежності від рецептури.
Калорійність даного «рідкого страви» варіюється в межах 50-90 ккал на 100 г., в залежність які фрукти в складі і скільки цукру в них Розглянемо, як приготувати пунш з фото крок за кроком в декількох різновидах.
Класична рецептура пунш
Це початковий варіант, який став основою для безлічі інших рецептів. Він був завезений до Європи з Індії на початку 17 століття.
Список компонентів:
- Вода гаряча – 700 мл;
- Ром – 350 мл;
- Чорний чай в листочках – 2 чайні ложечки;
- Середній лимон;
- Пісок цукровий – 3 великі ложки.
Робимо класичний алкогольний Punsch:
- Кип’ятимо воду і трохи охолоджуємо, заварюємо їй чай, наполягаємо протягом 12-15 хвилин, потім проціджують через ситечко;
- Підливаємо ром, фреш від одного лимона, підсипає цукор і ретельно розмішуємо;
- Переливаємо рідку суміш в глибоку ємність (наприклад, каструлю) і гріємо на невеликому полум’ї близько 15 хвилин. Важливо не перевищувати температурний межа в 70 градусів, інакше алкогольна основа почне розпадатися, а смак при цьому зміниться в гірший бік;
- Знімаємо каструльку з плити і розливаємо вміст.
Зазвичай подача здійснюється в спеціальних чайних склянках з підстаканниками або в чашечках з порцеляни або кераміки.
Холодний фруктовий варіант
Тут можна спробувати поекспериментувати з різними видами фруктів і самостійно створити свій власний домашній пунш. В якості основи можна використовувати дану схему приготування.
Вам знадобиться:
- 3 види соку (лимонний, ананасовий і апельсиновий) – по 100 мл;
- Апельсин середній;
- 5 бананів;
- Коньяк або ром – 150 мл;
- 12-15 ягідок вишні;
- Цукровий пісок – 3 великі ложки.
Інструкція готування:
- В одному посуді об’єднуємо коньяк з трьома видами соку, кладемо цукор;
- З вишень витягаємо кісточки, інші фрукти чистимо від шкірки і нарізаємо шматочками, додаємо в загальну ємність, перемішуємо;
- Такий фруктовий пунш подається холодним. Його потрібно розлити по келихах і додати в кожен кубики льоду для додаткового охолодження.
Безалкогольний Punsch
Смачний і ароматний безалкогольний пунш стане чудовою прикрасою будь-якого святкового заходу або ж простого повсякденного столу. Цей освіжаючий тонізуючий напій складе гідну конкуренцію покупним сокам, адже завдяки натуральності і користь його можна давати дітям.
Склад на 5 порцій:
- Яблуко, апельсин, лимон – по 1 шт;
- Чорний чай – 4 чайні ложечки (можна брати з пакетиків);
- Цукор – 120 г;
- Полуниця заморожена – 150 г;
- Імбир і спеції – на смак.
Рецепт пуншу в домашніх умовах такий:
- Фрукти ретельно промиваємо під проточною водою, а потім злегка обдаємо окропом;
- З яблучка вичищаємо насіння і ріжемо м’якоть на часточки, апельсинчик і лимон нарізаємо кільцями. Шкірку не знімаємо;
- Перекладаємо все в зручну великий посуд, додаємо полуничку і цукор;
- Гарненько перемішуємо інгредієнти і залишаємо на 40 хвилин. При цьому вміст необхідно періодично помішувати, щоб виділявся сік;
- Заварюємо вказану кількість чаю з 700 мл води, додавши імбир;
- До фруктової суміші можна додати улюблені спеції для посилення смаку (наприклад, м’яту або корицю). Сюди ж вливаємо проціджений заварку, розмішуємо, прикриваємо ємність кришкою і вичікуємо приблизно півтори години;
- Готовий Punsch пропускаємо через марлю або сито і ставимо на годину в холодильник. Після цього його можна подавати до столу.
Кривавий Punsch
Він стане оригінальною прикрасою будь-якого заходу завдяки неповторному готичному увазі. Особливо до речі такий алкоголь доведеться на Хелловін.
Вам знадобиться:
- Цукровий пісок – півкіло;
- Вода – півлітра;
- 2 лимона + 3 для цедри;
- Ром – 200 мл;
- Вино червоне напівсухе – пляшка 0,7 л.
Процес приготування:
- Змішуємо воду і сахарок, ставимо на вогонь і даємо закипіти. Варимо сироп протягом 5 хвилин після процесу закипання;
- Остужаем солодку рідину і додаємо до неї лимонну цедру і сік від двох лимончиків;
- Перемішуємо, проціджуємо і додаємо ром і вино;
- Прибираємо в холодильник на 3 години;
- Робимо оригінальна прикраса у вигляді білої руки. Для цього звичайну медичну рукавичку потрібно наповнити водою, акуратно зав’язати і помістити в морозильну камеру до повного замерзання. Потім просто розірвіть рукавичку;
- Кривавий пунш подається в глибокій великій чаші, а зверху розміщується крижана рука.
Можна використовувати для приготування ще один алкогольний рецепт, що містить журавлинний сік. Він створить своєрідні «патьоки з крові».
- Об’єднуємо в одній ємності по півлітра яблучного сидру і вина «Піно-Грі», а також половину склянки коньяку (можна замінити бренді);
- Нарізаємо будь-які фрукти (яблука, ананаси, персики, груші) часточками і викладаємо сюди ж;
- Витримуємо вміст в холоді не менше години;
- Заливаємо 750 мл журавлинного морсу;
- Переливаємо напій в глечик і подаємо. Можна обкласти ємність сухим льодом або обліпити мармеладними фігурками, наприклад, павуків.
Punch з вишнею
Технологія готування схожа з приготуванням глінтвейну або грогу. Це лише один з численних рецептів.
склад:
- Вишнева настойка і ром – по 300 мл;
- Лайм – 1 шт;
- Цукор – 2-3 великі ложки;
- Спеції сухі (наприклад, гвоздика, кориця і т.д.) – додатково.
Робимо вишневий пунш:
- Настоянку виливаємо у жароміцних ємність, підсипає цукор і прянощі за бажанням;
- Прогріваємо вміст при температурі в 70 градусів, поки сахарок не розчиниться. Кращий спосіб для цього – водяна баня;
- Додаємо лаймовий сік і проціджуємо рідину;
- В окрему трохи підігрітий посуд наливаємо ром і вийшла вишневу суміш. На цьому наш зігріваючий шедевр готовий.
Ягідна рецептура
Ягідний пунш робиться дуже просто і швидко. Потрібно лише запастися необхідними інгредієнтами.
Вам потрібно:
- Малина і чорниця – по 125 г;
- Сік журавлинний – 1,5 л;
- Полуниця – 250 г;
- Один лайм;
- Горілка – стакан;
- Лимонад – 1,25 л;
- Лід.
Інструкція готування:
- Полуницю тоненько поріжте і змішайте у великій посуді разом з іншими ягодами;
- Додайте сік і горілку, потім помістіть посуд в холодильник на годину;
- Тонко наріжте лайм і помістіть на дно глечика. Сюди ж додайте суміш з ягід, залийте лимонад і викладіть кубики льоду;
- Подавайте охолодженим відразу ж.
Варіант з текілою
Гарячий пунш готується по безлічі рецептів з різних складових. Це лише один з численних варіантів.
склад:
- Текіла – 500 мл;
- Сік, лимонний і грейпфрутовий – 100 мл, 75 мл і 200 мл відповідно;
- Міцний чай чорний – 2 склянки;
- Половинка палички кориці;
- Пісок цукровий – за смаком.
Покрокова інструкція:
- У каструльці змішуємо три види соку і текілу, додаємо корицю, ставимо ємність на середнє полум’я і доводимо до кипіння;
- Після цього знімаємо посуд з плити, витягаємо корицю і доливаємо чай;
- Цукор за смаком і переливаємо вміст в спеціальну чашу або графин;
Після цього можна розливати напій по склянках і подавати.