Ажурні млинці останнім часом стають популярним і улюбленим стравою у багатьох сім’ях. Вони служать прикрасою будь-якого столу своїм незвичайним і ошатним виглядом. Приготувати їх і придумати для них різні начинки зовсім не складно, просто треба уважно дотримуватися всі пропорції і проявити фантазію. Калорійність ласощі в середньому становить 180 ккал на 100 г і може значно змінюватися в залежності від використовуваних компонентів. Як зробити такий кулінарний шедевр покроково, ви дізнаєтеся з цієї статті, а рецепти з фото допоможуть вам швидко впоратися з цим.
Мереживні млинці на дріжджах
Необхідні інгредієнти:
- Півлітра молока;
- 3 склянки борошна;
- 6 г дріжджів сухих;
- 2 яйця;
- 3 великі ложки рафінованої соняшникової олії;
- 2 склянки кип’яченої води;
- Маленька ложечка солі;
- 2 столові ложки цукру.
Готуємо дріжджові ажурні млинці на молоці:
- Додамо сухі дріжджі в тепле молочко, перемішаємо, почекаємо, поки на поверхні не утворюється пінка;
- Присолити, додало цукровий пісок, яйця, ретельно розмішати;
- Підсиплю борошняну масу, замішані тестіце по консистенції як на оладки. Поставимо його в тепло «на підйом»;
- Коли тестова основа в обсязі збільшиться, запузирітся, ми її не перемішуємо, а переставляємо посуд з тестом на дошку або рушник;
- Приготуємо окріп, який вольем в ємність з тістом, швидко і безперервно його розмішати. Якщо маса вийшла густуватої, її з киплячою водою більше не змішуємо. Нехай вона охолоне, і потім тісто можна розбавити теплою водою;
- Додаємо в нього олію соняшникову, щоб не змащувати сковорідку. Ще раз гарненько розмішати тестіце і почнемо випікати смачні ласощі;
- Чавунну (для млинців) або з антипригарним покриттям сковорідку розжарити, тонким шаром наллємо тестову суміш, не забуваючи похитувати сковорідку;
- Виходять тонкі з дірочками млинці, схожі на в’язану серветку;
- Стежимо до зарум’янювання краєчків: корж тут же перевернемо і підсмажити з іншого боку. Вироби настільки м’які і тоненькі, що можуть порватися, скластися. Тому візьмемо широку лопатку для зручності;
- Млинці на просвіт дуже красиві – мереживні, повітряні. Їх краю – рум’яні і хвилясті.
Кулінарне диво, приготоване на дріжджах, складемо стопкою на тарілку. Подаємо з улюбленими начинками або добавками.
Варіант страви на молоці і кефірі
Склад продуктів:
- Склянка молока;
- 2 яйця;
- Велика ложка цукрового піску;
- Половина стаканчика кефіру;
- 1,5 склянки борошна;
- Чайна ложечка соди;
- 1/2 маленької ложечки солі.
Схема готування:
- Вливаємо в ємність кефір, трохи прогріваємо його, щоб отримати тепленьку суміш;
- Додаємо яєчка, присаливаем, розмішуємо, всипаємо соду, сахарок;
- Введемо ретельно просіяне борошно, яку самостійно за допомогою віночка або простий ложки вимішуємо, поки не розчиняться всі борошняні грудочки;
- За своєю консистенцією тісто на мереживні млинці повинно вийти як не надто густа сметана;
- Кип’ятимо молочко і акуратно тоненькою струменем переливаємо в борошняну суміш. Це робиться аналогічно тому, як ми додаємо манку в молоко при варінні каші. Тестіце як би «заварюється». Якщо все ж воно вийде рідкуватим, його структурі не зашкодить невелика добавка борошна (щоб млинці не рвалися);
- Пару ложок соняшникової олії вливаємо в тісто, щоб кожного разу не промащувати сковорідку перед випічкою чергового вироби;
- На розпечену сковороду, або сковорідку-млинниць виливаємо частина тесту для одного ажурного тоненького млинця, розподіляємо по поверхні, випікаємо як прості млинці на кефірі та молоці;
- Завдяки кефір і соді незвичайні візерунки-дірочки з’являться відразу ж, як тільки ви покладете випікати млинець на першу сторону.
Готові ароматні коржі подавайте в гарячому вигляді з повидлом або сметаною.
Ажурні і тонкі млинці на воді
Потрібні компоненти:
- 3 великі ложки масла рослинного;
- 1/3 маленької ложечки соди;
- 3 яйця;
- 0,5 л окропу;
- 1,5 склянки борошна;
- Дрібка солі;
- 2 столові ложки цукрового піску.
Інструкція приготування:
- У миску розколюємо яєчка, присаливаем, цукор;
- Близько п’яти хвилин збиваємо всі складові до бульбашок на поверхні;
- Вливаємо один стаканчик заздалегідь приготованого окропу, перемішуємо за допомогою міксера;
- Далі додаємо борошно і на середній швидкості збиваємо міксером, щоб не залишилося грудочок;
- У другій склянку з окропом всипаємо соду, підливати в тестову суміш, гарненько перемішуємо;
- Тепер вводимо рослинне масло, користуємося міксером для отримання хорошого результату. Ми залишаємо суміш «відпочити» 18-20 хвилин;
- Починаємо процес випічки: розігріваємо сковорідку без додавання маслечка – воно є в тесті. Але можна трохи промазати поверхню перед тим, як влити першу порцію. Наливаємо тестову масу в сковороду зовсім небагато, тому що млинці повинні бути тонкі і діряві;
- Смачні ласощі обсмажуємо з кожного боку до готовності. При складанні в стопку не обов’язково промащувати млинці маслом, досить накрити їх кришкою для пропарювання. Вони будуть м’якими і ніжними;
- Оригінальні млинці на воді готові. Їх можна нафарширувати різними начинками (м’ясом, сиром) або їсти з варенням і медом.
Ніжні ажурні млинці на кефірі
Вам знадобляться:
- 0,5 чайної ложечки харчової соди;
- Відфільтрована вода – стакан;
- Масло оливи та борошно просіяне – по 2 великі ложки;
- Кефір нежирний – 2 склянки;
- Яйця – 2 штуки;
- Цукор, сіль.
Етапи роботи в домашніх умовах:
- Злегка подогреем кефір, напій присолити і подсахарім;
- Введемо в суміш яєчка, зіб’ємо віночком;
- Підсиплю борошно частинами, не забуваючи працювати віночком;
- Кип’ятимо воду, додало в неї соду, влити цю суміш в тестову заготівлю, розмішати;
- Поставимо в тепло на 6-7 хвилин, далі поділлям маслечко і ретельно перемішати;
- Сковорідку розжарити, наллємо порцію тестіца, через хвилинку-півтори перевернемо лопаткою.
Ажурні млинці на кефірі можна начинити картопляним пюре, сиром, м’ясом, фруктами, а також їсти як окрему страву.
Рецептура млинчиків з дірочками на молоці
складові:
- 2 яйця;
- 1/2 л молока;
- 50 г вершкового масла;
- 1,5 склянки борошна;
- 1/3 маленької ложечки соди;
- Велика ложка цукрового піску;
- 1/4 чайної ложки оцту;
- 1/2 маленької ложки солі;
- 2 великі ложки масла рослинного.
Процес виготовлення:
- Відокремлюємо акуратно білки від жовтків, останні присаливаем і цукор;
- Гарненько їх розтираємо, додаємо олію рослинну і гаситься оцтом соду. Вимішуємо отриману суміш;
- Вливаємо в неї половину норми молока, помішуючи;
- З просіяного борошном з’єднуємо яєчно-молочну масу, розмішуємо за допомогою міксера або віночка;
- До закипання нагріваємо другу частину молочка, вливаємо його в гарячому вигляді при швидкому перемішуванні в цю ж суміш;
- Яєчні білки вспенивающем міксером до густоти, додаємо в тестову масу, дбайливо вимішуємо до однорідної субстанції;
- Тісто наливаємо на розпечену сковороду і чекаємо, коли бульбашки стануть дірочками. Після цього корж перевертаємо;
- Випікаємо з двох сторін, готові млинці на молоці складаємо в плоский посуд, не забуваючи змащувати вершковим маслом.
В рецепти ажурних млинців можна включити додаткові гармонійні інгредієнти для подачі до столу. Це може бути джем і варення, згущене молоко і мед, збиті вершки і сметана, а також червона рибка, ікра та оселедець.